Smartfon dla fotografa do obróbki zdjęć 2024

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomfoot
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 2362

Odp: Smartfon dla fotografa do obróbki zdjęć 2024

Zamieszczone przez Leon007
    Można na telefonie zagrać w Quake'a - Dimension of the Machine?
    Przecież już udowodniono, że wszystko można. Niebawem księgowe i architekci, studenci i nauczyciele, lud pracujący wsi i miast ze szczególnym uwzględnieniem stolicy, etc. etc. będą wyrzucać swoje komputery i na peronie przesiadać się na smartfony. (Swoją drogą w tym wszystkim ciekawi mnie dlaczego zniknęła autostrada, a teraz pojawił się peron? I o co chodzi z tą orkiestrą z Titanica - czy ona grała na peronie, czy na Titanicu? Czy oni wsiedli w ogóle na ten statek? Muszę zapytać AI w samsungu).

Niemniej zgodzić się trzeba z Jasiem - do jego zastosowań (obróbka zdjęć własnych na wielokrotnie okazywanym poziomie oraz realizacja płatności za prąd, wodę i gaz w bankowości elektronicznej) smartfon jest aż nadto.

A i jeszcze jedno w kwestii peronu! Próbowaliście kiedyś przez smartfon kupić bilet na stronie PKP intercity?

Albo zarządzać stroną firmową lub fanpage'm na facebooku? //depresja
    Ostatnio edytowany przez tomfoot; 37800.

Komentarz

• robertskc7
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 1513

Zamieszczone przez tomfoot
      Przecież już udowodniono, że wszystko można. Niebawem księgowe i architekci, studenci i nauczyciele, lud pracujący wsi i miast ze szczególnym uwzględnieniem stolicy, etc. etc. będą wyrzucać swoje komputery i na peronie przesiadać się na smartfony. (Swoją drogą w tym wszystkim ciekawi mnie dlaczego zniknęła autostrada, a teraz pojawił się peron? I o co chodzi z tą orkiestrą z Titanica - czy ona grała na peronie, czy na Titanicu? Czy oni wsiedli w ogóle na ten statek? Muszę zapytać AI w samsungu).

Niemniej zgodzić się trzeba z Jasiem - do jego zastosowań (obróbka zdjęć własnych na wielokrotnie okazywanym poziomie oraz realizacja płatności za prąd, wodę i gaz w bankowości elektronicznej) smartfon jest aż nadto.

A i jeszcze jedno w kwestii peronu! Próbowaliście kiedyś przez smartfon kupić bilet na stronie PKP intercity?

Tytanic tak pędzi po tym peronie, że dziś współczesny fotograf to kobieta w wielu 20-30lat specjalizująca się we wszystkich dziedzinach fotografii, obrabiająca na kolanach na 13 calowym jabłuszku zdjęcia w pociągu lub tramwaju, a boomer to człowiek ze stacją roboczą i monitorem graficznym wkó***jacy się że strzelanie prosto w twarz lampą czy też artystycznie poruszone nieostre zdjęcie jest wyznacznikiem wręcz nieprawdopodobnego talentu tejże osoby. Kamerunów też za chwilę wypchną laski kręcące filmy ślubne iphonami ( bo po co wydawać kase na sprzęt i go targać ze sobą)
      I jak absolutnie nie mam nic do dziewczyn, tylko stwierdzam fakt na podstawie zdjęć z kursów fotografii ślubnej, gdzie znalezienie kursanta płci męskiej wśród kursantów powoli zaczyna graniczyć z cudem.
      www.robertzbiec.pl

Komentarz

• jan pawlak
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 4335

Akurat przed chwilą bilety na 2 osoby z Katowic do Warszawy i z powrotem, ze samrtfonu kupiłem i zapłaciłem Blikiem 190 zł.
        I je mam tam na smartfonie zapisane w postaci 2 pdf.
        Tak, na PKP intersity.

jp
        Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
        puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
        Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
        http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
        public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• Leon007
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 2875

Zamieszczone przez jan pawlak
          Akurat przed chwilą bilety na 2 osoby z Katowic do Warszawy i z powrotem, 190 zł ze samrtfonu kupiłem i mam je tam zapisane
          Na PKP intersity.

jp
          Ale robisz literówki na tym samrtfonie. Pewnie nie masz ze sobą klawiatury i myszy na blutacza i piszesz palcem.
          Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
          Ja
          Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
          Konfucjusz

Komentarz

• jan pawlak
            Pełne uzależnienie
            • 2012
            • 4335

Gry to nie moja bajka, ale sprawdź

jp

--- Kolejny post ---

Ale robisz literówki na tym samrtfonie. Pewnie nie masz ze sobą klawiatury i myszy na blutacza i piszesz palcem.
            Tak ..., oglądając TV

jp
            puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Komentarz

• tomfoot
              Pełne uzależnienie
              • 2010
              • 2362

Zamieszczone przez jan pawlak

Tak ..., oglądając TV

jp
              TV też na smartfonie? Czy nadal na 65"4K?

Komentarz

• Qgiel
                Coś już napisał
                • 2023
                • 80

Bardzo się koledzy angażujecie w ten wątek..........ale czy warto ;-))) ?
                Właściwie jestem pewien, ze ów jan pawlak ma niezły ubaw czytając Wasze teksty.
                Wsadzi kij w mrowisko i czeka na złość,irytację i wszelkie inne emocje , które go nakręcają.
                Może też być, że sam jest zafascynowany smartfonowym zjawiskiem i jego osobiście to nakręca.
                Tak się zdarza, nawet u całkiem dojrzałych osób.
                Jednak czy warto wchodzić w takie dywagacje, skoro ma się do tego tematu swoje własne zdanie ?

Komentarz

• jan pawlak
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 4335

TV też na smartfonie? Czy nadal na 65"4K?
                  , no nie, na TV.
                  Ale zdarzyło mi się oglądać mecz na smartfonie jadąc (jako pasażer) autem

Ale coraz częściej zamiast na TV oglądam programy, filmy na tablecie.
                  Tylko denerwujące jest że "bardziej złozone" jest przełącznie kanałów, to wina przyzwyczajenia do pilota TV

jp

Komentarz

• Leon007
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 2875

Zamieszczone przez Qgiel
                    Bardzo się koledzy angażujecie w ten wątek..........ale czy warto ;-))) ?
                    Właściwie jestem pewien, ze ów jan pawlak ma niezły ubaw czytając Wasze teksty.
                    Wsadzi kij w mrowisko i czeka na złość,irytację i wszelkie inne emocje , które go nakręcają.
                    Może też być, że sam jest zafascynowany smartfonowym zjawiskiem i jego osobiście to nakręca.
                    Tak się zdarza, nawet u całkiem dojrzałych osób.
                    Jednak czy warto wchodzić w takie dywagacje, skoro ma się do tego tematu swoje własne zdanie ?
                    Przesadzasz . Mówię za siebie: mam ubaw. Jeśli Janek też to bardzo dobrze, bo czasem ostra satyra w jego kierunku jedzie ekspresem.
                    Ostatnio edytowany przez Leon007; 27765.
                    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                    Ja
                    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                    Konfucjusz

Komentarz

• jan pawlak
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 4335

Nie rozumiem postawy/zaskoczenia niektórych uczestników tego wątku.

By ograniczyć się do tego wątku, "z grubsza" :
                      1.
                      Były tylko aparaty analogowe a potem pojawiły się :
                      - cyfrowe
                      - lustrzanki
                      - bezlustra
                      No i wykształciła się funkcja fotografowania w smartfonach
                      2.
                      Były tylko komputery szafy a potem pojawiły się :
                      - ZX, Atari, Commodore
                      - PCty
                      - mobilne PC jako laptopy
                      No i wykształciła się funkcja PC w (mobilnych) smartfonach/tabletach

To po prostu rozwój technologii, tak jest we wszystkich obszarach.
                      Tak jedzie pociąg rozwoju.

jp

Komentarz

• Eberloth
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2668

Pewnie niedługo we wszystko. Z jakąś przystawką bądź softem ją emulującym. Żeby nie było, zwolennikiem tego nie jestem. Kolejne subskrypcje itp. Wszystko ma swoje zady i walety. Czy się przyjmie, zadecyduje rynek.

Czy mieszczące się w kieszeni urządzenia nas zaskakują? Chyba nie tak, jak powinny, ale kolejne rewolucje są tuż za rogiem. Wizja Microsoftu tylko to potwierdza.
                        Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                        Fumare humanum est!

Komentarz

• Qgiel
                          Coś już napisał
                          • 2023
                          • 80

Zamieszczone przez Eberloth
                          Czy się przyjmie, zadecyduje rynek.

https://antyweb.pl/windows-link-komp...urze-microsoft
                          Bardziej ci, od których zależy, w jaką stronę ma podążać ów rynek.
                          Ewolucja(rewolucja) jest nieunikniona, to wiadomo. A obawiam się, że ma nie tylko technologiczne podstawy.
                          Jeśli jednak zachowana zostanie kompatybilność wsteczna odpowiednio długo, to mam to gdzieś.
                          Blaszak pod stołem,monitor na stole, router i smartfon do życiowych spraw, to wszystko czego ja potrzebuję.
                          Jednak jestem nowoczesny.......zamiast telefon, napisałem smartfon......muszę to przemyśleć ;-).

Komentarz

• jan pawlak
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 4335

Zamieszczone przez Qgiel
                            Bardziej ci, od których zależy, w jaką stronę ma podążać ów rynek.
                            Ewolucja(rewolucja) jest nieunikniona, to wiadomo. A obawiam się, że ma nie tylko technologiczne podstawy.
                            Jeśli jednak zachowana zostanie kompatybilność wsteczna odpowiednio długo, to mam to gdzieś.
                            Blaszak pod stołem,monitor na stole, router i smartfon do życiowych spraw, to wszystko czego ja potrzebuję.
                            Jednak jestem nowoczesny.......zamiast telefon, napisałem smartfon......muszę to przemyśleć ;-).
                            Teraz już klasyczne PCty (tak jak i klasyczne aparaty fotograficzne, obiektywy,...) nie mają przestrzeni rozwojowej.
                            Każdy powstający nowy tego typu produkt to poprawa "1%-5%" w zakresie gdzie większość użytkowników tak na prawdę w swoje codziennej pracy tego nie jest w stanie odczuć lub nie potrzebuje lub nie jest w stanie wykorzystać.

Firmy by istnieć muszą ciągle dużo sprzedawać i to w dodatku w walce konkurencyjnej
                            Muszą więc tworzyć nowego typu produkty z nową/nowymi funkcjami, które zainteresują klientów, dadzą im inne/nowe możliwości czy nowe zastosowania itd.

Dla komputerów teraz to jest mobilność a do tego idealnie nadają się smartfony/tablety, chmury itd.
                            Nadal w smartfonach/tabletach będzie intensywnie rozwijana funkcja fotografowania i funkcje obliczeniowe/komputerowe (procesory, pamięć, Android, specjalizowany soft)
                            Bierze w tym udział także Microsoft, Adobe, itd. tworząc (także) Anroidowe/smartfonowe wersje swoich programów stosowanych na klasycznych PCtach

jp

Komentarz

• Bangi
                              Moderator
                              • 2010
                              • 5501

Zamieszczone przez Eberloth
                              Pewnie niedługo we wszystko. Z jakąś przystawką bądź softem ją emulującym. Żeby nie było, zwolennikiem tego nie jestem. Kolejne subskrypcje itp. Wszystko ma swoje zady i walety. Czy się przyjmie, zadecyduje rynek.

https://antyweb.pl/windows-link-komp...urze-microsoft
                              Czytałem o tym, ciekawa opcja, choć ja wolę mieć swoją budę pod biurkiem.
                              SAMOLOTY CB
                              SAMOLOTY lotnictwo.net
                              SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• jan pawlak
                                Pełne uzależnienie
                                • 2012
                                • 4335

Obróbka zdjęć w S24U

W programach do obróbki zdjęć :
                                - Samsunga : Edytor zdjęć, Galaxy Enhance-X (w Magia)
                                - Adobe : Lightroom, Photoshop Express
                                obróbka w ustawieniu auto zdjęcia z klasycznych aparatów daje bardzo zbliżone rezultaty.

Wykonywanie wszystkich zdjęć jpg w S24U to sztampa, trochę wyostrzone i upiększone (z "grubsza" podbijanie jasności i nasycena wybranych kolorów)

Natomiast obróbka (w ustawieniach auto) w programach Samsunga zdjęć jpg wykonych w S24U oprócz tego ża mają być poprawnie naświetlone to także wyraźnie zależy od typu i treści zdjęcia. W obróbce zdjęć RAW mam wrażenie że także to występuje ale znacznie mniej.

W obróbce w programach Adobe tego zjawiska nie zaobserwowałem

jp

Komentarz

Pracuję...