Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
To po co Ci te tablice? Przecież one są inne od tego co widzisz.
Wejdź Google w Xrite, jest tego dużo, nie wiem na jakim poźiomie Cię zainteresuje.
Nie interesuje mnie profi kalibracja monitora, mam apkę do Lightrooma ale nie jest potrzebna.
Robię zdjęcie planszy w 2-3 sytuacjach zdjęciowych i porównuję/ogladam zdjęcie na ekranie i/z planszą w tych sytuacjach.
Ok. Zatem decydujący w określaniu barw powinien być współczynnik zgodności ocznej (wzojp), a nie żadne testy czy tabliczki.
Wiem, że temat kręci się w koło (jak zawsze), ale w wolnych chwilach można świetnie poprawić sobie humor.
Mi zależy na tym, żeby obrazki jakie produkuję w zwykłym eksporcie, i po obrobce w Ps, i po resizingu w innych appkach byly takie same kolorystycznie, wyswietlane na smarcie, na monitorze i w dwoch przegladarkach czyli safari i chrome.
W tym roku doszedlem z tym jako tako do ładu, choć appki pod win10 czyli irfanview i faststone napsuły mi troche nerwow. Np irfanviewera juz nie wykorzystuje do resizingu bo splaszcza kolory i nic nie moge z tym zrobic.
Odkad mam Macbooka jest tak jak pisze Cybul, wszystko na nim jest bardziej spójne. To samo na lapku, to samo na ajfonie. I chcialbym tez tak miec w kompie..
EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro Flickr | YT
Czyli w kręgu twoich urządzeń, gdy nie wychodzisz z domu, wszystko gra.
A co gdy publikujesz zdjęcia w necie lub drukujesz? Druk (ten ogólnie dostępny) ma najmniejszy gamut że wszystkich nośników.
Warto się napinać na nie wiadomo jakie przestrzenie, czy wystarczy sRGB?
Tu Janek ma rozsądne podejście. Wystarczy, że na wydruku i ekranie mi się podoba i jest prawie tak samo. Mam w d*p** rozróżnienie 255,0,0 od 254,1,2.
Coś jak audiovoodoo. Chłopcy porywają się na głośniczki 66,6 kHz, a normalny człowiek w wieku, dajmy na to 41 lat , i tak ma dobrze, jeśli usłyszy 13 kHz.
Druk to zupelnie, zupelnie osobna kwestia, ale od 5lat nic nie drukuję, choć w 2025 pewnie sie to zmieni bo chcialbym cos powiesic na sciane czy nawet zrobic wieksza fototapete, jakąs panoramke Tatr w salonie czy cuś w ten deseń.
A sluch mam bdb jak na swoje lata [emoji1]
EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro Flickr | YT
Mistrzostwa piłkarskie a tu diagnoza 2 tygodnie w szpitalu a tam nie ma TV ani wifi.
Miałem kogoś ostatnio w szpitalu. Tam akurat TV to 10 zł za dobę, ale kto płaci, ten jest władcą pilota.
Natomiast wifi na tablecie to masz z własnego telefonu przez tethering. Nie widzę problemu.
W S25 Ultra (nowszy sprzęt oraz system operacyjny i nakładka, znacznie rozszerzone/ulepszone zastosowania AI) w warstwie fotografowania pojawiło się wiele nowości z których dwie to wirtualna przesłona i edytor RAW dostępne tylkow Expert RAW
1.Wirtualna przesłona (sterowanie/kontrola GO)
Aktualnie (na początek ?) tylko dla "aparatu" głównego 200 Mpix, f/1.7, 23mm (można "powiększyć" do 69mm (w S24U do 230mm)) można ustawiać zmienną przesłonę od f/1.0 do f/16 gdzie nie ulegają zmianie parametry ekspozycji tylko ulega zmianie "wygląd" GO na wynikowym zdjęciu. Tworzony jest z jednoczesnych mikroekspozycji z wielu obiektywów (różne ogniskowe) dających w sumie informacje o rozkładzie przestrzennym fotografowanych obiektów.
Na ekranie smartfona, tabletu (A4) oraz "monitora" 4k 65 cali efekt wygląda prawidłowo/normalnie.
2. Edytor RAW a.
Pliki jpg są obrabiane w pełnym zakresie tak jak w S24 Ultra z wieloma z dodatkowymi "wstawkami AI" (z możliwościami regulacji wielkości wpływu) wpływającymi na wygląd zdjęcia. b.
Gdy obrabiamy plik RAW pojawia się info że to edytor RAW i można ustawić tylko wszystko co dotyczy "światła" i po naciśnięciu Gotowe tworzy się "tymczasowy" jpg i przechodzi się do pełnej obróbki 2a tego pliku
Można też wrócić do sytuacji przed Gotowe i coś zmienić.
S25 Ultra, przykład działanie witrualnej przesłony.
Pliki jpg prosto ze smartfonu z "aparatu" 200 Mpix, 23mm, F1.7.
Ustawienia defaultowe przy robieniu zdjęć oraz przy tworzeniu pliku jpg z wyłączonymi wszystkimi "wspomaganiami".
Też mam takie. Co więcej nie potrzebowałem w ogóle obiektywu
to teraz bardzo popularny sport:
w ogóle można taką scenę spotkać w wielu miejscach:
szczególnie uwielbiają ten styl miłośnicy fotografowania jednej firmy:
w każdym razie czego by nie mówić, psy szczekają a karawana idzie dalej.
Sesje wykonane bezlusterkowym, bezmatrycowym, bezobiektywowym aparatem językowym dell. Żadne zwierzęta ani ludzie nie ucierpieli podczas sesji. Emisja dwutlenku węgla zgodna z zielonym ładem.
Komentarz