Smartfon dla fotografa do obróbki zdjęć 2024
Zwiń
X
-
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/ -
Odp: Komputer dla fotografa 2024
Ależ ja to nie tylko sprawdziłem ale i wiem jak działa a działa marnie i co najwyżej mogę zrobić tak jedno zdjęcie a nie 1000 czy więcej. Zrozum, niektórzy robią więcej niż jedno zdjęcie
Poza tym wysyłka RAWa na telefon to nie zawsze tak działa jak byśmy chcieli a i sam plik waży ok. 130 MB przy 61mpix więc jaki ma sens obróbka czegoś takiego na telefonie? Janie uświadom mnie proszę.
Sony i Canon czy tam Nikon już nie ogarniam
www.facebook.com/KadryZpodrozy2025
https://www.instagram.com/photo_shoot_travel/
https://500px.com/p/photo_travel_shootKomentarz
-
Chyba nie jesteś wtajemniczony. Nic nie trzeba wysyłać na telefon. To telefon jest najlepszym aparatem fotograficznym ever. Przynajmniej w zakresie do 2300mm.Ależ ja to nie tylko sprawdziłem ale i wiem jak działa a działa marnie i co najwyżej mogę zrobić tak jedno zdjęcie a nie 1000 czy więcej. Zrozum, niektórzy robią więcej niż jedno zdjęcie
Poza tym wysyłka RAWa na telefon to nie zawsze tak działa jak byśmy chcieli a i sam plik waży ok. 130 MB przy 61mpix więc jaki ma sens obróbka czegoś takiego na telefonie? Janie uświadom mnie proszę.Komentarz
-
Mogę się wypowiadać o S23U, S24U i S09 bo na tych obrabiam.Ależ ja to nie tylko sprawdziłem ale i wiem jak działa a działa marnie i co najwyżej mogę zrobić tak jedno zdjęcie a nie 1000 czy więcej. Zrozum, niektórzy robią więcej niż jedno zdjęcie
Poza tym wysyłka RAWa na telefon to nie zawsze tak działa jak byśmy chcieli a i sam plik waży ok. 130 MB przy 61mpix więc jaki ma sens obróbka czegoś takiego na telefonie? Janie uświadom mnie proszę.
Można pliki wysyłać na smarfon na wiele sposobów.
Ale w opisywanej przez Ciebie sytuacji lepiej smarfon połączyć/przymapować z kompem czy dyskiem i bez przesyłania używać/obrabiać
W tych smartfonach robi się zdjęcia o rozdzielczości [Mpix] to 12, 24, 50, 200 i z tego bywją RAWy do 160 MB -20MB.
Ich "wywoływanie" i obróbka w tych smartfonach w LR to proces na prawdę szybki tak jak również plików RAW z Canona czy Sony
jpOstatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
public.fotki.com/janusz-pawlak/Komentarz
-
:-)))) wiele rzeczy już tu czytałem, ale żeby podłączać telefon do komputera po to żeby na tymże telefonie obrabiać pliki, które są na komputerze, to chyba nawet najgłupsza AI nie wymyśli.Komentarz
-
Rawy S23U, S24U to do 160 MB-200 MB
W Samusungu jest funkcja DeX która umożliwia przymapować smarfon do działającego PC w ten sposób że masz do dyspozycji na raz oba systemy : PC i smarfona.
Mozna wtedy ten sam plik jednocześnie obrabiać w LR na PC i w LR na smartfonie.
Przy moim starawym kompie na smartfonie jest zdecydowanie szybciej i płynniej.
jp
--- Kolejny post ---
Na przykład czytnik kart masz na wolnym albo starym nieaktualizowanym PC a chcesz szybko obrabiać zdjęcia prosto z karty czy z zapisu na dysku kompa.
Ale Twoje reakcjie na smartfonowy system to coś normalnego.
Cały rozwój we wszystkich dziedzinach, w całej naszej historii, polega na pojawianiu się nowych technologii które wypierają stare.
I zawsze producenci starych technologii jak i z nich "żyjący"/obsługujący jak i ci z nich korzystający protestują, obśmiewają itd.
Bo tracą pracę, bo muszą na nowo się uczyć, nowe kupować czy też tracą prestiż że mają, że umieją itd.
Gdy pojawiły się pierwsze maszyny w Anglii to powstała oficjalnie zarejestrowna partia której celem było niszczenie tych maszyn
W niczym nie jesteś oryginalny
jpOstatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
-
Odp: Smartfon dla fotografa do obróbki zdjęć 2024
Przeniosłem powyższe posty z wątku o komputerachKomentarz
-
[MENTION=45158]jan pawlak[/MENTION] ale zdajesz sobie sprawę że wiele technologii i pomysłów było nie trafionych? Weźmy taką taśmę cyfrową do magnetofonów. To miał być przełom. I co? Nie przyjęło się bo pojawił się CD-ROM. Albo taki tablet? Dziś nisza bo wyparł go smartfon. To samo pewnie spotka obróbkę zdjęć na komórkach. Żeby ocenić dobrze zmiany na pliku to raczej potrzebujemy czegoś dużego jak monitor a nie oglądać to na 6 calowym wypierdku.Komentarz
-
To było sensowne posunięcie, ale mam obawy o aktywność merytoryczną w tym wątku
Chętnie bym się dowiedział o doświadczeniach innych uzywających smartfona do zdjęć i ich obróbki, podzielę się moimi.
Na merytoryczne pytania bedę odpowiadał o ile bedę znał odpowiedzi.
jppuste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
-
Jeśli chodzi o mnie to ja używam Lr mobile ale tylko i wyłącznie do prostej "obróbki" JPG na potrzeby Facebooka.
Nie wyobrażam sobie poważnej obróbki do poważnych rzeczy na smartfonie czy tablecie.Komentarz
-
Mam tablet który też jest smartfonem tyle że ma rozmiar A4.[MENTION=45158]jan pawlak[/MENTION] ale zdajesz sobie sprawę że wiele technologii i pomysłów było nie trafionych? Weźmy taką taśmę cyfrową do magnetofonów. To miał być przełom. I co? Nie przyjęło się bo pojawił się CD-ROM. Albo taki tablet? Dziś nisza bo wyparł go smartfon. To samo pewnie spotka obróbkę zdjęć na komórkach. Żeby ocenić dobrze zmiany na pliku to raczej potrzebujemy czegoś dużego jak monitor a nie oglądać to na 6 calowym wypierdku.
Pełni w domu i na wyjazdach rolę drugiego smartTV, przeglądarki internetu, sms, poczta itd.
Wszystkie zdjęcia z S24U są "automatycznie" są przesyłane do tego tabletu. Na nim obrabiam w domu większość zdjęć.
Jak chcę lepiej/dokłaniej to albo tablet albo smartfon podłączma do monitora
jppuste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
-
Programy do obróbki zdjęć w smartonach fabrycznie instalowane u Samsunga
Wszystkie pliki zdjęciowe z pamięci wewnętrznej, kart czy przymapowania są automatyczne widoczne w Galeria gdzie mogą być oglądane, sortowane, kopiowane, udostępniane czy usuwane itd. Wykrywane są też duplikaty.
Stąd też pobierane są do 3 różnych programów obróbki zdjęć skąd po obróbce są zapisywane w swoich odrębnych katalogach i stąd mogą być przekopiowywane bądź udostępniane (sms, maile, dyski zewnętrzne, portale...)
1. LR (for Samsung)
Jest wydajnościowo dostosowywany do sprzętu konkretnego urządzenia. Mam dostęp do 4 różnych smartfon/tablet, w każdym jest najnowsza wesja LR ale każda ma inny "numer" choć funkcjonalnie są takie same i takie jak w Win 10
2. Edytor zdjęć
Okrojone możliwosci w stosunku do LR, prostszy interfejs ale ma kilka istotnych funkcji np. zmiana rozdzielczości zdjęcia
3. Galaxy Edhance-X
Zespół ponad 30 różnych narzędzi AI do edycji/wpływu w treść zdjęć a niektóre z nich mają suwaki którymi reguluje się wielkość tego wpływu na edytowany obraz.
Na wejsciu AI ocenia typ i zawartość zdjęcia i na tej podstawie uaktywnia wybrane/konieczne wg. AI narzędzia do edycji pozostawiając nieaktywnymi zbędne dla tego zdjęcia.
Jest też narzędzia Magia AI które robi "wszystko samo" .
Te narzędzia to np. zwiększ rozdzielczość, tryb portret, HDR, usuń cienie, napraw rozmycia, usuń odbicia, wyostrz, popraw oczy, pociągłość twarzy, wygładzanie twarzy, ....
Pouczającym jest porównanie wyników swojej obróbki w LR z wynikiem obróbki w Galaxcy Edhance-X lub zastosowania Magia AI
jp
--- Kolejny post ---
Do PC mam podpięte 2 monitory, w DeX mogę Androidowy LR mieć na jednym a Windowsowy LR na drugim. Te same funkcje, ciut inny interfejs ("przyciski" w innych miejscach ekranu) i te same wyniki z tych samych ustawień obróbki
Mam stary PC Win 10, obróbka tego samego pliku na obu LR to znacznie szybciej na Androidowym/smartfonowym (oba LR mam w najnowszych wersjach)
W S23U, S24U LR to ten sam LR co w Win10 na PC, te same funkcje i te same rezultaty
-
to teraz żeby nie być gołosłownym pokaż jakieś przykłady swojej obróbki w setupie - LR w telefonie i telewizor. Najlepiej tez samsunga rawy i Sony Rawy. Tylko daj coś konkretnego z czynnikiem ludzkim najlepiej a nie dach sąsiada. No i oczywiście z zastosowaniem sztucznej inteligencji.Komentarz
-
Obróbka to sprawa indywidualnych preferencji a LR ma dziesiątki (setki ?) różnych metod/sposobów ingerencji w wygląd zdjęcia.to teraz żeby nie być gołosłownym pokaż jakieś przykłady swojej obróbki w setupie - LR w telefonie i telewizor. Najlepiej tez samsunga rawy i Sony Rawy. Tylko daj coś konkretnego z czynnikiem ludzkim najlepiej a nie dach sąsiada. No i oczywiście z zastosowaniem sztucznej inteligencji.
Przecież możesz na swoim smartfonie zrobić oraz na swoim kompie zrobić i po prostu porównać.
LR jest dostępny na wszystkie smartfony.
Mogę plik RAW który mi przyślesz obrobić na LR w smartfonie i na LR w kompie na ustawieniach auto oraz Magia AI i te 3 pokazać.
jp
PS
Na telewizorze nie obrabiam jedynie sprawdzam te które chcę tam pokazać.
Ale warto rozważyć rozdzielczości [pix] "po szerokości":
- telewizor 4000
- monitor 2540
- ekran smartfonu 3140
- pliki zdjęciowe w S24U kolejno : 4000, 5712, 8160, 16320Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
-
Plik ARW 43 MB z A7R3 1/60 s, ISO 4000
1.
Wgrałem do LR na PC i LR na S24U, na obu auto i na obu taki sam zapis jpg.
2.
Wgrałem na Edhance-X i Magia-X i zapis jpg mały plik
3.
Wgrałem na Edhance-X i użyłem wszystkie uaktywnione narzędzia w ich difaultowych ustawieniach
Po raz pierwszy zobaczyłem aktywne usuń szum
I zapis jpg mały plik
A
B
C
D
Można mieć zastrzeżenia do wyników "pracy" auto ale przecież nie poto zabieramy się do edycji by je stosować.
Komentarz