van, na 704 nadal widzę zeza :)
Wersja do druku
van, na 704 nadal widzę zeza :)
to może napiszesz jak miałem zrealizować to zdjęcie, jak je doświetlić żeby nie było widać softboksu? popatrz na okładki z gazet wszędzie widać refleksy świateł ...ja ograniczyłem się do jednego widocznego refleksu w oku twierdzisz że to i tak za dużo ... no to jak ty byś oświetlił modelkę?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
dobrze że klient który zapłacił za sesje i zatrudnił modelki nie jest tak upierdliwy ...;)
Sorry, nie napiszę, jak miałeś zrealizować, bo nie wiem, jak zrealizowałeś ;)
Po prostu piszę, co widzę. Mi to przeszkadza. Na innych zdjęciach refleksy są subtelniejsze. Na tym są to duże białe kwadraty, trochę wygladające, jakby wysuwały się spod powiek.
van, może jestem trochę upierdliwy, ale mnie to razi u niektórych osób po prostu:) każdy ma takiego zeza, jeden większego drugi mniejszego :)
Kurde Van. Będąc szczery to w tym 704 jakoś dziwnie wyszło wyostrzanie i te wybielanie oczów również mi nie odpowiada. Wygląda to po prostu źle.
A te ostanie ?? Mydło na oczach. Nie wiem czy ostrość zamierzona była na uśmiechu, ale jakoś mi nie odpowiada wolałbym widzieć większą GO żeby obie partie były ostre.
panowie albo ślepnę, albo "szukacie dziury w moście" :
o jakiej większej GO piszesz? zdjęcia były robione na f11 !!!Cytat:
wolałbym widzieć większą GO żeby obie partie były ostre
pokaż mi jedno zdjęcie w twoim pf ostrzejsze od tych ...
mama wrażenie że twoje ostatnie komentarze to odwet za moją ostra krytykę twoich prac ...
pozdrawiam
panowie albo ślepnę, albo "szukacie dziury w moście" :
o jakiej większej GO piszesz? zdjęcia były robione na f11 !!!Cytat:
wolałbym widzieć większą GO żeby obie partie były ostre
pokaż mi jedno zdjęcie w twoim pf ostrzejsze od tych ...
mama wrażenie że twoje ostatnie komentarze to odwet za moją ostra krytykę twoich prac ...
pozdrawiam
sdsdsss
Ostatnia seria w ogóle mi się nie podoba. Zrobiona bez pomysłu i polotu.
Zeza to ta modelka nie ma, raczej taka już jej uroda. 704 najlepsze, retusz dokładnie taki jak trzeba, a softbox nie przeszkadza. Zawsze tez można zmienić na ośmiokątny :-)
Moshi a czytałeś to?
po za tym sesja na zamówienie... pod dyktando dyrektora artystycznego i designera strony ...
a skoro uważasz że bez pomysłu i polotu to może podsuniesz jakiś pomysł na następną sesję ... co? zamieniam się w słuch ... co może miałem włożyć tą "słuchawkę" modelce w ... żeby było bardziej z polotem ;)
MMM dzięki za wsparcie !!! :) bo już myślałem że spale książeczkę członkowską CB ;)
miło jest w reszcie przeczytać opinie kogoś kto trzymał światłomierz w ręce ;) - wiesz co mam na myśli :)
pozdrawiam
ok na koniec kilka nieostrych, bez polotu zdjęć, ze zbyt dużym softboksem w zezowatych oczach...;)
pozdrawiam
705 Romena
706 Tessa
707 Tessa + Chase
708 Wendy
o tak, teraz mi sie podoba.... gdzies sie po drodze zgubiles ale widze, ze wracasz do formy :P
Ale wy tam w stanach macie duże telefony ;)
Dal mnie w porządku cala sesja poza zbyt ciemnym 705 :(
największy zez na 705 :D :D :D reszta cacy. a co w ogóle za przedmiot jest i do czego służy??
Mnie tam zawsze galy z zazdrosci wylaza.
Pokazalbys rozmieszczenie swiatel z tej ostatniej seryjki? Jak tez rozklad ich mocy? Bede wdzieczny za taka lekcyjke a nepewno wielu innych tez ucieszy.
to nie są telefony tylko irda na usb...
od tych najlepszych wymaga sie zeby byli jeszcze lepsi, w sumie nie ma to jak konstruktywna krytyka :), nie wiem czy ogladasz Polska TV i jej reklamy, ale swego czasu byla taka reklama TPSA, ze panienka mowila cos tam i zblizenie bylo takie, ze jej oko zajmowalo 1/5 ekranu i bylo takie czarne bez zadnych odblaskow i wygladalo bardzo nienaturalnie, ale jakby bylo widac w nim calą ekipę to by było jeszcze gorzej, pozostaje chyba wyjscie takie: PS i stempelek.
heheh to forum ma w podtytule: forum uzytkownikow aparatow marki canon. moze warto dodac: oraz osob, ktore robie takze zdjecia. czasami jak czytam tu cos to sie zastanawiam: o so chodziii? pzdr.
No i moim zdaniem również znacznie lepiej. Szczególnie 706 mi się spodobało na pierwszy rzut oka. I tu nawet nie doszukuję się "dziury w moście", bo są zdjęcia bez zarzutów.
p.s. Co ta słuchawka robi ?? Pryszcze likwiduje czy co ?
p.s.2 Żadnych odwetów nie robię. Ja czerpię nauki z krytyk Twoich, a nie urażam się. A komentowanie przez ze mnie to jest to tylko uszczypliwe i dogryźliwe dogaduszki, którę są spowodowane zazdrością.
Pozdrawiam :)
Do czego ta rączka od prysznica służy? Do grzania sobie buźki by było przyjemnie?
Może wygładza cerę, albo rzeczywiście CIEPLI;]
Mi przypomina ekstra cudo w stylu Mango czy innej Tele-Sprzedaży:)
szczerze... to mało istotne dla mnie do czego służy to "raczka" ważne że klient płaci :)...
jak chcesz się więcej dowiedzieć na temat "raczki" kliknij tu:
LightStim™ International, Inc.
Uff. Wlasnie dobrnalem do konca, od samego poczatku. Przejrzalem Twoje fotki Van, i komentarze. Kupa ludzi Ci slodzi niesamowicie, czasem wydaje mi sie, ze zbytnio za mocno. Trudno mi ocenic Twoje prace, poniewaz duzo, zeczy jest komercyjnych i na zlecenie a takie rzeczy mi nie wchodza. Lubie fotki artystyczne i tu pozwole sobie jak do tej pory wyrazic wielki szacunek i uznanie za tryptyczek, Skakanka, Klasy i to trzecie co to historie z obwodkami mialo. Klasa, podoba mi sie. Prosilbym o wiecej fotek jak czas Ci na to pozwoli, z kategorii takich bardziej artystycznych, autentycznych itd.
Jesli chodzi o technike zdjec, gratulacje, mam nadzieje nauczyc sie od Ciebie duzo w miare przegladania watku. Ja do piero zaczynam, sprzet kiepsciutki, ale motywacje i checi sa.
Gdybys byl tak uprzejmy, mial czas i checi zajrzec i troszke pomoc nowicjuszowi to zapraszam:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=32949
Pozdrawiam cie Adam bardzo serdecznie.
i tu jest mały problem bo więcej takowych fot na razie nie posiadam...
nie wiem jak to jest u innych fotografów, ale u mnie takie "bardziej artystyczne" nie powstają tak "od strzału", tworzenie ich po za samą satysfakcją, nie wiele daje - nie napełniają portfela... ;)
widzisz, totki typu Skakanka, Klasy itd w stanach nie cieszą się zbytnia popularnością i nie wzbudzają takich emocji jak na rynku polskim ...
zastanawiałem się nawet nad sensem umieszczania ich na mojej stronie ...
ale obiecuje że jak mi wyjcie coś ponadprzeciętnego to na pewno się tym podzielę ... może nawet pogrzebie w swoich terabajtach plików RAW i znajdę coś niepublikowanego :)...
pozdrawiam i dziękuje za czas poświęcony na przejrzenie całej galerii .
Bez zmęczenia przeczytałem cały wątek, ze sporym zainteresowaniem, doszukując się pomiędzy wierszami sugestii, aby dla siebie wyciągnąć wnioski.
Były potyczki, były konstruktywne uwagi wnoszące dla mnie bardzo dużo informacji.
Najlepiej się czyta jednym ciągiem, ponieważ nie zatraca się wątku w wątku forum.
Portretem w ogóle się nie zajmuję, nie lubię fotografować „obiekty” pozujące do zdjęcia, wolę przyrodę, ona nigdy nie będzie przyjmowała pozy.
Warsztat prezentowany przez VanMurder’a PRZEDNI.
Po przejrzeniu wszystkich zdjęć dla mnie nr jeden jest dziewczynka skacząca na skakance.
Załóżmy, że dla potrzeb zdjęcia miała skakać, z chwilą koncentracji dziecka na skokach traci możliwość pozowania.
PS. Bez wylewania kubeł miodu – ładne zdjęcia.
Waldek dzięki za odwiedziny!
specjalnie dla Ciebie setup
Super, dzieki wielkie
HEHE! VanMurder - po zdjęciach ze słuchawka miałem wrażenie, że masz jakieś duże studio, a po Twoim setupie jestem pod wrażeniem Twojej pomysłowości!
Wybacz VanMurder, pierwszy i ostatni raz.
Zgadza się MIODEK:-)
Nie chcę psuć świetnego wątku, więc odpiszę tylko ten jedyny raz obok, jeden przykład.
W swoich codziennych wędrówkach po parkach przyrodniczych trafiłem na bardzo rozłożyste korzenie drzew sięgające do obszernego zalewu .
Niestety na ich tle siedział wędkarz, pomyślałem może i będzie jeszcze lepiej.
Cichutkie wybranie miejsca, statyw zbliżenie i cyk, raz, dwa.
W tym momencie wędkarz mnie zauważył, zobaczył moje małe zmieszanie i powiedział ALEŻ PROSZĘ.
Waldek składa statyw już mnie ten obiekt przestał całkowicie interesować.
Zdziwiony przemiły Pan, pyta dlaczego nie robię zdjęć, toż tu tak przepięknie.
Moja odpowiedź – Pana nie wygonię, natomiast Pan mnie już zobaczył więc obiekt nie przedstawia dla mnie żadnej wartości, będzie Pan nawet podświadomie pozował a to będzie widać.
PS. Proszę to traktować jako takie tam moje fanaberie, nic więcej.
Masz umiejętnosci i wiesz co robisz Van, a na dodatek znasz się na tym, uważam że nie powinieneś reagować na niektóre komentarze bo to bez sensu, i zniżac się do "pewnego poziomu" , już po komentarzach widać kto na czym się zna więc, moim zdaniem nie warto odpisywać ;). Ty jesteś zawodowcem, ! To od ciebie nalezy sie uczyć technik fotografowania, a nie ciebie pouczać !
Żona powtarza mi to od jakiś dwóch lat...;)
Dzięki 1507:) czas wyciągnąć wnioski...:)
pozdrawiam wszystkich udzielających się w tym wątku,
Waldek24 dzięki za podzielenie się twoimi przemyśleniami,
myślę że powinieneś dać wędkarzowi drugą szansę oddalić, się poczekać aż przyzwyczai się do dźwięku migawki, zamyśli się lub zapomni o twojej obecności... na dobre kadry trzeba czasami bardzo długo polować, czekam na twoje dalsze prace ...
Racja, ludzie pozują w pierwszych minutach, później wracają w myślach do swoich własnych spraw.
Pracuję z przyjemnością dziennie w plenerze później w domu (C1 -> PS) wielokrotnie kilkanaście godzin dziennie, pogrążyła mnie fotografia bez reszty, na nic więcej nie mam czasu.Cytat:
czekam na twoje dalsze prace ...
DZIEŃ W DZIEŃ.
To prace Twoje i paru innych tak mobilizująco na mnie działają – ech ta moja ambicja.
Pokaże prace jak uznam, że są przynajmniej na ocenę pomiędzy 3->4 w stosunku do Twoich.
PS. Swoją drogą mógłbyś pogrzebać w swojej szufladzie, działa mobilizująco, taka tam malutka prośba.
tym razem kilka luźniejszych kadrów - córa rośnie trzeba to uwiecznić...
Selva
800.
801.
802.
803.
804.
bardzo przyjemnie. najwyzsza szkola albumowa\:)
801 i 802 "najlepciejsze" (wg mnie natualnie :) )
fotogeniczno-skoczna córa:)
Jakość poraża, jak zwykle zresztą. Piękne kolorki :) Córa rośnie. Co widać gołym okiem:)
A ja nadal czekam na porównywalne do tego arcy-zdjęcia:!:
Twarz dziewczynki pełna wesołości z zabawy, dłonie zaciśnięte w piąstki w wyniku koncentracji, buciki nieco za duże.
Kadr pięknie skomponowany, w zasadzie nic nie ostre oprócz głównego motywu, tego co autor chciał przekazać.
Niby dużo na zdjęciu, ale jest przeurocza pełna życia dziewczynka i reszta.
Waldek nie jesteś osamotniony ... ja też czekam na porównywalne do tego zdjęcie ;)
pozdr
dzięki wszystkim za odwiedziny
Jestem mlodym fotografem ale ucze sie wchodząc na twoje portfolio :) chcialbym kiedyś, będąc szczęśliwym tatusiem uwiecznić moich maluchów w takim albumie jak wyzej :)
co do zdjec to jedna uwaga - móglbys cholero zostawiać chociaż exify żeby mniej pytań padało :D:D:D
pozdr Van :)
Ok Ska-kan-ka EXIF:
5D + Sigma 70-200 EX 2.8 APO @ f2.8 & 70mm
t 1/1250sec.
ISO 800
cało-matrycowy uśredniony
seria
autofocus na servo
dziki za zainteresowanie
Witam! po krótkiej przerwie.
zdjęcia z ostatniej sesji reklamowej są już na stronie producenta:
http://lightstim.com/ poniżej jeszcze kilka dodatkowych linków:
http://lightstim.com/light-therapy-products.html
http://lightstim.com/how-to-use-the-...on-lights.html
http://lightstim.com/acne-skin-care-light.html
W związku z dużym zainteresowaniem niektórych userów co do moich ustawień studyjnych zdradzę kilka wskazówek ułatwiających życie i podnoszących jakość dla tych co lubią poczytać i planują karierę w tej dziedzinie fotografii:
Setup do beauty/fashion:
Zainwestowałem w lampy dużej mocy, podczas ostatniej sesji używałem 4X600Ws.
Używam dużych soft-boksów (mój najmniejszy ma metr na metr) z podwójnymi dyfuzorami, staram się je zawsze umieścić jak najbliżej modela lub obiektu fotografowanego, co daje bardzo rozproszone miękkie światło, wolne od cieni i kontrastów/przepaleń (hot spots) staram się równomiernie oświetlić/przepalić tło żeby nie mieć problemu z ewentualnym wcinaniem, duża moc zapewnia mi komfort pracy z przysłonami f11-f16. albo jak np odbije od bardzo dużego białego obiektu ściany mogę uzyskać efekt światła dziennego, przy jakości światła studyjnego ... ważne przy zdjęciach studyjnych są dokładne pomiary światła (szczególnie przy kilku lampach) oko ludzkie nie jest wstanie dostrzec różnić 1/4EV a aparatu to poważna różnica decydująca czasami o przepaleniu lub utracie szczegółów w cieniach lub zmianach w kontraście na planie...
poniżej zamieszczony już wcześniej set up z sesji dla LightStim.
jak widać nie potrzebuje własnego studia wszystko po złożeniu jestem wstanie spakować do bagażnika swojej Hondy Accord i wio, mogę pojechać gdzie chcę, a klienci cenią sobie to bardzo i są skłonni zapłacić extra za ten komfort, modele również czują się bardziej zrelaksowani szczególnie kiedy podczas sesji można ich poczęstować winem lub innym lekko alkoholowym trunkiem... i w miłej domowej atmosferze pogadać o pierdołach ...
osobiście nie pijam bo bez tego podczas sesji ciśnienie mam wysokie i lekarz zabronił, wprawdzie szklanka Whiskey działa prawie jak IS ale statyw i tak jest bardzo potrzebny, by zachować taki sam kadr i ustawienie światła... tyle na dziś.
Może niektórzy zauważyli że zacząłem pracę, nad alternatywna bardziej artsy stroną www http://adammirski.com, tym razem mniej tekstu więcej zdjęć (starałem się zachować umiar w czcionkach i nie tylko ;) )...
na koniec kilka fotek, dla tych którzy nie lubią studyjnych, moja ostatnia portretowa sesja plenerowa:
po kliknięciu na powyższą fotkę powinien pojawić się slide-show.
z góry dziękuje za wszelkie ewentualne uwagi i komentarze.
pozdrawiam
techniczni ebym sie nie przyczepial (moze poza tym ze niektore jakby przeostrzone), natomist widzialbym cala rodzinke w wiekszej dynamice - zabawa, ruch. Mysl zo moglo byc ciekawsze. Oczywiscie uwaga dotyczy pierwszych zdjec