Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 78

Wątek: [Aleph] Poczatki focenia - Prosze o porady

aleph
    Guest

Domyślnie [Aleph] Poczatki focenia - Prosze o porady

Witam serdecznie szanownych kolegow i szanowne kolezanki podzielajace te sama pasje co i ja ale dysponujacy potezna przewage wiedzy i doswiadczenia. Niedawno rozpoczalem przygode z fotografia cyfrowa i bardzo prosze Was o wskazowki techniczne, porady, uwagi, itd, itp... Dzieki nim mam nadzieje dojde, na tyle na ile inteligencja mi pozwoli, kiedys do poziomu przypominajacy Wasz. Prosze o wyrozumialosc i konstruktywna krytyke.

Zatem zaczynamy.

1. Babaji z Vrindavan

2. Odpoczynek w starej swiatyni Sivy.

3. Maly hinduski aniolek

4. A tu mlody kelner.

5. Chlopczyk w czerni i bieli.

6. Spojrzenie mieszkanki Vrajy (Czyli Vrindavan)

7. Proste zycie wzniosle myslenie. Rowniez Vrindavan.

I to na tyle w pierwszej serii. Ogromnie dziekuje za pomoc i wskazowki jak tu rozwijac swoja pasje i umiejetnosci aby moc przekazywac zjawiska tego otaczajacego nas swiata. Bede staral sie co jakis czas dorzucic jakies nowe prace, zatem prosze o czeste odwiedziny

Pozdrawiam serdecznie.
    Ostatnio edytowane przez aleph ; 16-04-2008 o 17:08

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

1. żółte kwiaty w tle odwracają uwagę i mogłoby być trochę jaśniej, może inny kadry i byłoby bardzo fajne
    2. podoba mi się
    5. trochę nie leży mi kadr ale ujęcie fajne
    7. tutaj kadr mnie rozprasza, dałbym aparat trochę w lewo. W sumie zdjęcie jakich tysiące ale coś mnie do niego przyciąga.
    No ale ja się nie znam
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Dopiero zaczyna Awatar Tomek S.
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Witaj aleph :smile:
    Moim skromnym zdaniem:
    1. Doświetlił bym twarz lampą, a kadr np: trochę wyżej i w prawo - kwiatki
    2. Trochę w lewo - słup... się pokazał,
    3. Extra - bardzo mi się podoba,
    4. Butelki i tło mi nie podchodzą,
    5. Zgadzam się z przedmówcą,
    6. Jeśli chciałeś pokazać "niesamowite spojrzenie" dziewczynki (cienie pod oczami dodały dziewczynce czrnego charakteru), to trochę za szeroko,
    7. ... mi się podoba, co do kadru trudno mi powiedzieć. Początkowo myślałem jak Riccardo, ale z czasem patrzenia na zdjęcie, nie mogłem się zdecydować, przesunąć czy nie.

Uważam że pamiątkę z podróży do Indii masz super. :-)

Pozdrawiam Tomek.

P.S. Dzięki za priv-a. :-)

KarolinaCagowska
    Guest

Domyślnie

zdecydowanie najbardziej podoba mi się nr 3 - podoba mi się kadr, a przede wszystkim kolory, które moim zdaniem ładnie eksponują nie tylko urodę dziecka ale i nadają bardzo ciepły i miły charakter. szkoda tylko, że tło nie jest jednolite, ale mi to osobiście tak bardzo nie przeszkadza w odbiorze.
    ładne żywe kolory w galerii, zapewne to i zasługa kraju, tętniącego kolorami
    pozdrawiam

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Bardzo ładna kolorystyka, zdjęcia tętnią życiem.
    W #2 i #7 drażni nieco bałagan w kadrze, #6 widziałbym bardziej skadrowaną, bez brody mężczyzny z boku.
    Najbladziej podoba mi się #3.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

aleph
    Guest

Domyślnie

Witam serdecznie. Toscie mi drodzy koledzy troszke przycukrzyli. Fajnie, ze Wam sie podoba, znaczy sie ogolnie debiut moge uznac za udany chyba co?
    Nie ma jakis drastycznych uwag czy jak? Skrytykujcie pozadnie bo mi ego spuchnie i nie bede mogl sie dalej rozwijac

Cytat Zamieszczone przez Riccardo Zobacz posta
    1. żółte kwiaty w tle odwracają uwagę i mogłoby być trochę jaśniej, może inny kadry i byłoby bardzo fajne
    Tez te kwiatki jakos zwrocily moja uwage, ale nie bawilem sie juz jakos, a widze, ze powinienem. Ale tylko same kwiatki zmniejszyc kontrast, nie? Same swiatlo mnie sie podoba, moza dlatego, ze ja wiem iz to bylo z wieczora.

5. trochę nie leży mi kadr ale ujęcie fajne
    Co z tym kadrem nie tak? Jest jakas zasada, ze nie mozna centralnie umiescic postaci, czy jak? Niby mnie sie podoba, ale jak tak dluzej patrze to moze bym scial jedna z prawej. Choc ja osobiscie lubie takie rozmazane tlo w portretach, jakies takie zycie nieokreslone tam sie toczy sobie.

Aha no i przedewszystkim jak konwersja na B&W. Bo to pierwsze podejscie i zupelnie nic o tym nie piszecie...

7. tutaj kadr mnie rozprasza, dałbym aparat trochę w lewo. W sumie zdjęcie jakich tysiące ale coś mnie do niego przyciąga.
    Znowu cos z ta zasada centralnej postaci? Akurat jesli chodzi o te fote ja bym tak zostawil, ale w sumie ja tez sie nie za bardzo znam. Podoba mi sie jednak tak kadr. A co przyciaga? Mysle, ze wlasnie to proste zycie.

PS. A co z tym przejasnieniem na nogach, takie jakies przepalenie i troszke niebieskiego, nie moglem sobie z tym poradzic, a jakos tego tez nie skrytykowaliscie. Zatem jak jest?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dzieki Tomek.

Cytat Zamieszczone przez Tomek S. Zobacz posta
    1. Doświetlił bym twarz lampą, a kadr np: trochę wyżej i w prawo - kwiatki
    Wlasciwie to ja jakos z zasady jestem przeciwko lampie. Nie wiem dlaczego, jakos nie lubie blyskac, wydaje mi sie to nienaturalne. A po drugie to nie mam Ale chcialbym jakos probowac lapac swiatlo naturalne bez doswietlania lampa. Co myslicie o takim podejsciu?

2. Trochę w lewo - słup... się pokazał,
    No ja nie wiem. Tak zamierzylem, zeby od lewa do prawa zamykalo sie kawalkiem slupka. Czy to zle?

6. Jeśli chciałeś pokazać "niesamowite spojrzenie" dziewczynki (cienie pod oczami dodały dziewczynce czrnego charakteru), to trochę za szeroko,
    Chcialem pokazac spojrzenie ale nie tylko. Chcialem zeby tam jakie zycie bylo, cos sie dzialo i ze ona tak z takiego tlumku malego spoglada. Czy teraz ma to sens?

Pozdrawiam serdecznie.
    Ostatnio edytowane przez aleph ; 17-04-2008 o 10:50 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Witaj
    Bardzo podoba mi się kolorystyka i klimat twoich zdjęć
    1 - chyba przydałby się troszkę ciaśniejszy kadr
    2 - nie wiem, nie widzę
    3 - ok
    4 - chyba coś nie tak z kadrem... chociaż....
    7 - bardzo mi się widzi
    6 - gdyby odciąć brodę... było by super, ale i tak jest nieźle
    Moim skromnym zdaniem oczywiście
    Zazdroszczę takich tematów

aleph
    Guest

Domyślnie

[QUOTE=aleks;459363]Witaj
    Bardzo podoba mi się kolorystyka i klimat twoich zdjęć
    1 - chyba przydałby się troszkę ciaśniejszy kadr
    QUOTE]

Chyba czy na pewno? Ja do konca nie wiem czy to dobre podejscie, ale nie lubie takich do konca ciasnych kadrow. Podoba mi sie jak cos tam w tle gra, cos sie dzieje, jakas taka rozmyta historia sie toczy, choc nie do konca okreslona. Takie kadry jak na przyklad w zdjeciu 3, takie zamkniete fajne sa rzeby sama osobe pokazac, nie wiem jakiejs agencji aby wybrala ja jako modelke albo co. Ale nie sa do konca "artystyczne".

Czy ma to jakis sens co ja bredze w ogole? Jak Wam sie widzi takie podejscie?

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Świetne zdjęcia! Najbardziej podoba mi się #1. Na prawdę masz sporo fantazji Oczywiście są małe niedociągnięcia jak np. ucięty łokieć na #3, czy niepotrzebna broda na #6. Podobnie na #5 też za mało dołu. Ze względu jednak na to, że zdjęcia robione raczej w formie reportażu niż pozowania gdzie można wszystko ustawić lub ewentualnie ponownie wykonać zdjęcie pewne bardzo drobne braki wcale nie przeszkadzają w odbiorze zdjęć. Na plus dałbym też to, że przygotowałeś zdjęcia do prezentacji zarówno pod względem obróbki jak i selekcji - ostatnio coraz bardziej irytują mnie galerie użytkowników,którzy wrzucają co popadnie pokazując jedynie, że ich aparat działa.
    Czekam na następne !!
    pozdrawiam

EDIT: napisałeś: " Ja do konca nie wiem czy to dobre podejscie, ale nie lubie takich do konca ciasnych kadrow. Podoba mi sie jak cos tam w tle gra, cos sie dzieje, jakas taka rozmyta historia sie toczy, choc nie do konca okreslona." - ja też jestem tego zdania, szczególnie w przypadku zdjęć robionych jak te w ciekawych i niecodziennych dla nas okolicznościach, bo chyba lepiej pokazać ludzi żyjących w Indiach w ich naturalnym, dla nas nawet egzotycznym otoczeniu. Lepiej opowiadać historię niż robić headshota
    Ostatnio edytowane przez jinks ; 17-04-2008 o 13:49
    Miłego dnia
    moja www

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ok, co, do kadrów, rzecz dyskusyjna, o! widzę 2 i dla mnie jest ok
    Jeszcze raz powtórzę niesamowicie fantastyczne kolory, plastyka.

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów