FF vs. APS-C

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jan pawlak
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 4335

Odp: FF vs. APS-C

Zamieszczone przez Leon007
    Tu się zgodzę z Zyskiem. (śmiesznie to brzmi)
    Ale sposób kolegi Bechamota z plikiem JPG jest ciekawy i w sumie bardzo prosty.
    Ciekawy i prosty... to prawda.
    Tyle że wielkość pliku zależy od wielu czynników.

Trzeba by w bardzo starannie kontrolowanych warunkach to robić (oświetlenie, plansza, temperatura, .......)
    Nie bardzo wiem jaki ma wpływ kąt widzenia obiektywu itd.

jp

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez zysk
    -źle to interpretujesz
    -ja ignoruje Twoje (przekombinowane w tłumaczeniu dla odbiorcy)wywody w tym i innym temacie ,
    bo mnie dynda kto ma racię w sprawach kompletnie subiektywnych ,np GO
    -Twój wysiłek i Twojego głównego intelokutora idzie na marne,
    nikt tych wypocin nie czyta
    -I Ty i Tamten zamiast liczb i wykresów powinniscie załączyć obrazki i pokazać palcem ,co macie na myśli.
    ok, podsuń pomysł jak pokazać że GO nie zależy od wielkości fizycznej matrycy jak masz tylko jeden aparat !
    Chętnie bym to zrobił.

jeśli masz aparat APS-C to może zrobimy to razem ?

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• zysk
      Pełne uzależnienie
      • 2013
      • 1120

Zamieszczone przez jan pawlak
      podsuń pomysł jak pokazać że GO nie zależy od wielkości fizycznej matrycy jak masz tylko jeden aparat !
      Chętnie bym to zrobił.

jeśli masz aparat APS-C to może zrobimy to razem ?
      jan pawlak
      Mam teraz 5D3 i7D2.
      Nie jest w moim interesie ,poza tym nikogo nie interesuje wykazanie ,że:
      GO nie zależy (lub zależ)od wielkości fizycznej matrycy.
      Mogę dla Ciebie zrobić jakiś drobny eksperyment (niezbyt czasochłonny i skomplikowany) w tej sprawie.
      IMHO:
      GO (na fotce/obiekcie)raz potrzebna jest mała,raz średnia,a raz duża,zalezy od tła i odległosci.
      Dla amatorów wypada to losowo.
      "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
      7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Komentarz

• jan pawlak
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 4335

Zamieszczone przez zysk
        jan pawlak
        Mam teraz 5D3 i7D2.
        Nie jest w moim interesie ,poza tym nikogo nie interesuje wykazanie ,że:
        GO nie zależy (lub zależ)od wielkości fizycznej matrycy.
        Mogę dla Ciebie zrobić jakiś drobny eksperyment (niezbyt czasochłonny i skomplikowany) w tej sprawie.
        IMHO:
        GO (na fotce/obiekcie)raz potrzebna jest mała,raz średnia,a raz duża,zalezy od tła i odległosci.
        Dla amatorów wypada to losowo.
        W wątku GO zamieściłem ten pomysł

jp
        puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
        Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
        http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
        public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• Bechamot
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 2512

Zamieszczone przez zysk
          -źle to interpretujesz
          -ja ignoruje Twoje (przekombinowane w tłumaczeniu dla odbiorcy)wywody w tym i innym temacie ,
          bo mnie dynda kto ma racię w sprawach kompletnie subiektywnych ,np GO
          -Twój wysiłek i Twojego głównego intelokutora idzie na marne,
          nikt tych wypocin nie czyta
          -I Ty i Tamten zamiast liczb i wykresów powinniscie załączyć obrazki i pokazać palcem ,co macie na myśli.
          zysk chlopie dalbys juz sobie spokoj ze swoimi beznadziejnymi uwagami
          wszedlem na Twoja strone
          jestes zwyklym banalnym pstrykaczem walacym bezmyslnie tysiace zdjec.
          zero techniki, zero zmyslu esteycznego

jestes dokladnie tym dyletantem o jakich pisalem - wielka klapaczka i zero umiejetnosci . piszesz tak na wyczucie bezmyslnie co Ci sie nasunie.

chlopie daj se juz siana ,, nikogo nie interesuje co myslisz.

tak wszedlem z ciekawosci na strone samoloty , gdyz mnie intersuja - tragedia zwykle turystyczne pstryki , to samo z roznego rodzaju urlopow - zero inwencji .

choc odrobine samokrytyki .
          zapisz sie na kurs fotograficzny , poznaj podstawy potem zabieraj glos.

co ty chcesz oceniac ?

chcesz zobaczyc palcem - jak robie samoloty ?
          jeden pierwszy przyklad :

179c

chcesz palcem zdjecie z wycieczki:

prosze bardzo:

188

chlopie chcesz dyskusji merytorycznej to potrzebujesz na to 10 lat .

Ze sie tak wyraze nie rob sobie wstydu i daj spokoj bo sie zle robi od czytania twoich beznadziejnych wypowiedzi

przede wszystkim nie masz zadnych argumntow , gdyz nie masz umiejetnosci , ani wiedzy - jestes jednym z wielu bardzo poczatkujacych posiadaczy aparatow robiacych zwykle banalne zdjecia na poziomie beznadziejnym.

mam rownac z poziomem do takich jak ty ? chyba zartujesz.
          Nie rozumiesz o czym mowa to zachowaj to dla siebie.
          Nie interesuje? - to sa inne fora.

jest ladne polskie przyslowie o wezu, ktory...
          Ostatnio edytowany przez Bechamot; 45969.
          Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18793

Zamieszczone przez Bechamot
            ....
            mam rownac z poziomem do takich jak ty ? chyba zartujesz.
            ...
            Oczywiście, nie masz się co dalej zniżać do tego dna tutaj. Dlatego proponuję odpoczynek. Na razie dwa tygodnie, a jak się okaże że dalej będziesz się musiał tu tak strasznie męczyć to bezterminowo.
            Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• salas
              Pełne uzależnienie
              • 2012
              • 3000

Polać Kolekcjonerowi!
              SONY

Komentarz

• zdebik
                Pełne uzależnienie
                • 2013
                • 4087

Juz pewnie bylo ale co myslicie o tym:
                Crop Factor with ISO & Aperture: How Sony, Olympu…: http://youtu.be/DtDotqLx6nA
                https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• marfot
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 4605

Zamieszczone przez salas
                  Polać Kolekcjonerowi!
                  Liczę, że feta z okazji zneutralizowania kolegi przerodzi się w merytoryczną dyskusję.
                  Tak jakoś by wypadało...
                  Mnie osobiście szkoda, że zjawiska mające oczywisty opis matematyczny po raz kolejny zostają przeniesione w sferę mistycznych odczuć.
                  https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                  EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• salas
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 3000

mnie tam Wasze dyskusje nie przeszkadzają, większość nawet czytam, ale to jak bechamot wjeżdża wszędzie i wszędzie wyskakuje z wyliczeniami i do tego zawsze się upiera że ma rację jest już po prostu nudne
                    SONY

Komentarz

• marfot
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 4605

Sprawa bana za obraźliwe komentarze jest bezdyskusyjna.
                      Chodzi mi o to żeby nurt "matematyczny " nie został zamącony jakimś mistycyzmem, którego zastosowanie, było nie było w technice, jest ograniczone.
                      https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                      EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• eska
                        Bywalec
                        • 2013
                        • 135

A o jaką to wiedzę będącą pewnikiem mam być mądrzejszy po 160 postach tego wątku. I jak ta matematyka ma się do praktyki kiedy to na forum fotograficznym nie ma zdjęć potwierdzających jedną czy drugą tezę. Twierdzę z uporem maniaka - rzeźbienie w kale.
                        A

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18793

Zamieszczone przez marfot
                          Chodzi mi o to żeby nurt "matematyczny " nie został zamącony jakimś mistycyzmem, którego zastosowanie, było nie było w technice, jest ograniczone.
                          Wiesz mistycyzm to jedno, a praktyka drugie. Wszystko ok. jeśli teoria wyjaśnia praktykę, natomiast jak się próbuje udowadniać że koło jest kwadratem co dla niektórych jednak delikatnie mija się z rzeczywistością to mimo wszystko człowiek zadaje sobie pytanie co tu jest nie tak? I na pierwszy ogień idzie ta teoria, szczególnie że większość osób ani nie ma czasu ani chęci żeby się w to wgłębiać. Podejrzewam że gro z czytających ten wątek jak widzi posta na jedną stronę to tylko go przewija w nadziei że ktoś jednak napisze coś zwięzłego co da się zrozumieć bez poświęcania godzin na rozkminianie co autor miał na myśli . I co jednak nie staje w opozycji do codziennych doświadczeń.

Pomijam już że nie wszystko jest tak łatwo policzalne i proste do zdefiniowania; dyskusja która się tu toczy dowodnie to pokazuje. Widać czasem że nawet elementarne kwestie nie są definiowane na tyle ściśle żeby móc się posługiwać do ich opisu aparatem matematycznym.
                          Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• pan.kolega
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2817

Zamieszczone przez zdebik
                            Juz pewnie bylo ale co myslicie o tym:
                            Crop Factor with ISO & Aperture: How Sony, Olympu…: http://youtu.be/DtDotqLx6nA
                            Dzięki za ten link; tego gościa znam (z widzenia w internecie) ale nigdy nie chciało mi się go słuchać. Teraz też po pierwszej minucie chciałem go wyłaczyć i tak bym pewnie zrobił gdybym na niego wpadł przypadkiem.

Ale okazuje się, że w sumie jest genialny! Definiuje przelicznik kropa konsekwentnie, jako przelicznik dajacy te same efekty fotograficzne w różnych formatach! Bo to właśnie jest istota przelicznika kropa.

Jeśli jakiś nowy Kolumb na forum znowu wyjedzie z dowodzeniem oczywistości, że obiektyw 50 mm to zawsze jest 50 mm , a otwór f/2.8 to zawsze jest f/2.8, a ISO 400 to jest ISO 400 (ya, ya, ya, bla, bla, bla) to znaczy, że nic nie chce zrozumieć. Przeliczniki kropa sa po to, żeby sobie uprzytomnić, co trzeba zrobić, żeby uzyskać dokładnie ten sam efekt fotograficzny z różnych systemów i jaki sprzęt byłby potrzebny a jakiego producent nie dał i nie ma zamiaru albo nie może dać. Radzę naprawdę wysłuchać. Ma 100% racji.

A przy okazji demaskuje drobne oszustwo Fuji i tajemnicę wspaniałości Fudżików....
                            I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• Leon007
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 2875

No, rzeczywiście interesujący; w przystępny sposób, bez użycia matematyki i fizyki wyjaśnia zjawiska fizyczne. Też bym nie obejrzał takiego długiego filmu bez zachęty.
                              Ciekawe, że do niczego nie była mu potrzebna wielkość piksela.
                              Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                              Ja
                              Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                              Konfucjusz

Komentarz

• adam1004a
                                Początki nałogu
                                • 2006
                                • 270

Zamieszczone przez Bechamot
                                zysk chlopie dalbys juz sobie spokoj ze swoimi beznadziejnymi uwagami

chcesz zobaczyc palcem - jak robie samoloty ?
                                jeden pierwszy przyklad :

179c

chcesz palcem zdjecie z wycieczki:

prosze bardzo:

188
                                dyskusja idiotyczna, dobrze że właściciele średniego formatu się nie włączyli

w mojej ocenie amatora twoje foty wyglądają jak z gry komputerowej - to z samolotem jak z gry chyba jakiś medal of honor, a ze statkiem jak z taniej przygodówki

ale ja się nie znam, nie jestem profi i pstrykam do szuflady.

podobała mi się jedna wypowiedź, że FF, czy APS-C w dłoniach amatora nie ma znaczenia, ponieważ amator i tak nie potrafi profesjonalnie panować nad GO i koniec tematu. szumy i inne dupenszwance są w mojej ocenie nieistotne
                                5Dc, 70d, C 10-22, S 18-35, S 50 1.4EX, T 70-200 2.8 macro, T90 2.8 VC, ciut m42, yn 568

Komentarz

Pracuję...