FF vs. APS-C

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aptur
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3837

Odp: FF vs. APS-C

Zamieszczone przez Bechamot
    np zamawiasz c50/1,4 i s50/1,4 porownujesz w ten sposob krzywe. zostawiasz ten obiektyw , dla ktorego krzywa przebiega wyzej , pozostaly zwracasz.
    Nie lepiej po prostu pooglądać zdjęcia? Przecież widać różnice w ostrości, kolorach, celności AF, bokehu. Osobiście mam gdzieś jaki wykres wychodzi. Patrzę na zdjęcia i widzę różnice. Może ja dziwny jakiś jestem? Ludzie, nie wszystko da się zmierzyć i przeliczyć.

Komentarz

• jac+
      Uzależniony
      • 2006
      • 842

Ja też chyba jestem jakimś niedzisiejszym fotografikiem. Przemawia do mnie obraz, charakter takiego, czy innego szkła, a nie jego testy/wykresy/przebieg krzywych. I póki co dobrze wychodzę na moim archaicznym podejściu do tematu.
      Ostatnio edytowany przez jac+; 5797.
      Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Komentarz

• zysk
        Pełne uzależnienie
        • 2013
        • 1120

No nareszcie jakieś mądre zdania,bo bredzenia/wywody/teorie/pseudobadania niektórych kolegów prowadzą do mdłości .
        "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
        7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Komentarz

• Bechamot
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 2512

Zamieszczone przez aptur
          Nie lepiej po prostu pooglądać zdjęcia? Przecież widać różnice w ostrości, kolorach, celności AF, bokehu. Osobiście mam gdzieś jaki wykres wychodzi. Patrzę na zdjęcia i widzę różnice. Może ja dziwny jakiś jestem? Ludzie, nie wszystko da się zmierzyć i przeliczyć.
          dobre pytanie.
          zadna maszyna , ani komputer nie zastapi czlowieka w ocenie walorow estetycznych , artystycznych , etycznych , interpretacji tresci. Ten obszar jest zarezerwowany dla nas.

pomiary tego nie wykluczaja , ani nie uniemozliwiaja - one dotycza czegos innego - nie zdjecia tylko aspektu technicznego sprzetu.

ale jesli chodzi o analize mozliwosci technicznych sprzetu to lepiej i dokladniej robi sie to za pomoca urzadzen temu sluzacych.

mozna mierzyc napiecie bateri jezykiem - czyli odczuciami subiektywnymi - jeden powie ze wyladowana , a drugiego tak pier..... e , ze powie ze ma 200 volt. Mozna tez obiektywnie voltomierzem.

zrobilem tysiace pomiarow ( nie obiektywow , tylko pomiarow) i nigdy nie stwierdzilem rozbieznosci pomiedzy tym co pomierzylem , a tym jak obiektyw pracuje w praktyce.
          Dokladniejsze pomiary pozwalaja poznac natychmiast charakterystyke obiektywu , na co w praktyce trzebaby byc moze roku i tysiecy zdjec.
          malo tego , na podstawie tych pomiarow moge powiedziec nie biorac obiektywu jeszcze do reki czy obiektyw bedzie pracowal " plastycznie" czy nie ? - to mozna porownac liczbami i to sie dobrze sprawdza.

ja robiac sobie pomiar oszczedzam mase czasu w przyszlosci.
          wiem jaki obiektyw do jakiego celu wybrac i jak nim pracowac.

mam ciekawsze wnioski i spostrzezenia niz ten wykres z pomiarem jakosci za pomoca jpg - ale nie wszystko dzisiaj.
          kto bedzie wiedzil po co , ten i skorzysta. Jesli ktos nie widzi sensu , to lepiej niech nie probuje.

Oczywiscie mozna sie opierac na opini uzytkownikow i fachowcow - oni potrafia prawidlowo ocenic , rzecz w tym , ze nie wiesz ktory jest fachowcem , kto wyraza opinie poparta rzeczywistym doswiadczeniem .
          Kazdy dyletant poczatkujacy kupujacy cos co jest na jego kieszen drogie bedzie pial w sieci z zachwytu nad wyjatkowa jakoscia zakupionego sprzetu. Uwierzysz i bedziesz zalowal.

typowy i czesty przyklad , opinia raczej dyletancka - "obiektyw myli sie w nocy " . Nie ma czegos takiego . Jesli nie myli sie w dzien to nie sie myli w nocy, powod jest inny - to tylko przyklad.

przyklad bardzo niekompetentnych opini w innym watku 7dmk2- zdejcia jako przyklady dobrej jakosci w 900 px.
          mozna sie latwo nabrac .
          podajesz prawidlowy i wiesz wszystko w ciagu sekundy - to tylko maly przyklad.
          Ostatnio edytowany przez Bechamot; 45969.
          Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• zysk
            Pełne uzależnienie
            • 2013
            • 1120

To już mamy 2 jp.
            "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]

Komentarz

• Leon007
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 2875

Zamieszczone przez jan pawlak
              Myślę, ze skoro chodzi o obiektyw do aparatu to domyślnie jest tu odległość do powierzchni filmu/matrycy.
              Pewno też jest ustalone od konkretnie którego miejsca w obiektywie.
              jp
              kąt widzenia (po przekątnej) = 2 * arctg(d/(2f))
              d - przekątna, f - ogniskowa.

Czyli dla przykładu podanego przez Pana Kolegę:
              f = 50,79 mm
              kat widzenia dla FF = 46°9m59s
              kąt widzenia dla APS-C Canona = 29°26m2s

Fotografia w swojej części technicznej to ścisła nauka o nazwie Fizyka.
              Ostatnio edytowany przez Leon007; 27765.
              Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
              Ja
              Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
              Konfucjusz

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18793

Jak czytam ten wątek to sobie uświadamiam jak pierońską stratą czasu może być zaglądanie w niektóre zakamarki internetu .
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• Eberloth
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2663

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                  Jak czytam ten wątek to sobie uświadamiam jak pierońską stratą czasu może być zaglądanie w niektóre zakamarki internetu .
                  Ale z drugiej strony lepiej jak ludzie tak rozładowują emocje niż za pomocą płyt chodnikowych czy kałachów.
                  Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                  Fumare humanum est!

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18793

To bez wątpienia .
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• jaś
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 2601

ja się zastanawiam czy to ma jeszcze jakieś nawet odległe związki z fotografią, ale co tam każdy ma jakąś pasję.
                      Jestem szumofobem
                      S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                      Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• Leon007
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 2875

Ale się czepiacie.
                        Ja
                        Konfucjusz

Komentarz

• jan pawlak
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 4335

To bez wątpienia .
                          Sam się sobie dziwię, dlaczego nie mam ...z tyłu np. co ktoś myśli o wpływie rozmiaru matrycy na GO.
                          Zależność w normalnym fotografowaniu mało istotna, nikt się nie zabije.
                          Nie muszę nikomu nic uzasadniać, tym bardzie uzasadniać "jaki jestem mądry".

To jest pewno jakaś skaza psychiczna.

Tym bardziej że ja staram się tłumaczyć w sposób "patrzcie jakie to proste"
                          a sporo interlokutorów odpowiada w stylu "patrz jaki jesteś głupi, jaki ja jestem mądry", stara się dokopać

jp
                          Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                          puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                          Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                          http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                          public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• aptur
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 3837

Jak wam się nie podoba to idźcie do wątku "Głębokie rozważania nad GO".

Komentarz

• zysk
                              Pełne uzależnienie
                              • 2013
                              • 1120

Zamieszczone przez jan pawlak
                              ja staram się tłumaczyć w sposób "patrzcie jakie to proste"
                              a sporo interlokutorów odpowiada w stylu "patrz jaki jesteś głupi, jaki ja jestem mądry"
                              -źle to interpretujesz
                              -ja ignoruje Twoje (przekombinowane w tłumaczeniu dla odbiorcy)wywody w tym i innym temacie ,
                              bo mnie dynda kto ma racię w sprawach kompletnie subiektywnych ,np GO
                              -Twój wysiłek i Twojego głównego intelokutora idzie na marne,
                              nikt tych wypocin nie czyta
                              -I Ty i Tamten zamiast liczb i wykresów powinniscie załączyć obrazki i pokazać palcem ,co macie na myśli.

Komentarz

• Leon007
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 2875

Tu się zgodzę z Zyskiem. (śmiesznie to brzmi)
                                Ale sposób kolegi Bechamota z plikiem JPG jest ciekawy i w sumie bardzo prosty.
                                Ja
                                Konfucjusz

Komentarz

Pracuję...