FF vs. APS-C

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jan pawlak
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 4335

Odp: FF vs. APS-C

Zamieszczone przez jotes25
    Mogę wrócić do dalszej dyskusji, gdy przyznasz mi rację Daję Ci na to 24h, bo na razie to są zagadnienia na poziomie 3-4 klasa szkoły podstawowej i nie wymagają żadnej wiedzy z zakresu optyki. Zastanów się nad sensem wartości typu 3200, którymi szermujesz i skąd się one biorą.

P.S. Rozumiem Twoją frustrację tematem extenderów, ale niestety fotografia krajobrazowa to najmniej odpowiednie miejsce na ich stosowanie.
    Abyś mógł spać spokojnie, nie dręczyło owe 3200, to tutaj jest link wyników testów tego obiektywu
    Canon EF 300mm f/4 USM L IS - Full Format Review / Test - Analysis

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• zysk
      Pełne uzależnienie
      • 2013
      • 1120

Zamieszczone przez jan pawlak
      a uciąłeś than 3rd party options
      Bo z G.. się bata nie ukręci.
      Wzorem innych kolegów :
      dziękuję ,że odpowiedziałeś ,ale nie mam zamiaru(moje posty) być celem Twoich popisów
      i nie będę polemizował,niech się inni męczą .
      Ignorujesz nawet takie argumenty jak fotki w powyższego linku lub fotki z 100-400L +TC 1,4 (moje własne) ,
      które zamieściłem na CB w temacie TC.
      pozdrawiam
      "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
      7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Komentarz

• jan pawlak
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 4335

Janie, nie baw się w semantykę, tylko przeprowadź swoje rozumowanie od POCZĄTKU do końca raz jeszcze. Liczę na Ciebie! Przydałby się na tym forum wątek wyjaśniający rzetelnie kwestię extenderów zamiast pogrążania się w jałowej dyskusji.
        Moje doświadczenie z extenderem jest małe.
        Interesowało mnie to "jak to jest", kupiłem TC 2.0x, porobiłem trochę zdjęć porównawczych na 70-200/4
        Jak to jest "na ekran" i jak to jest na wydruk A4.
        I sprzedałem.

jp
        puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Komentarz

• zysk
          Pełne uzależnienie
          • 2013
          • 1120

Co Cię zaślepia ?

--- Kolejny post ---

To co zacytowałeś to :
          - warto stosować TC z dobrymi obiektywami, .... są podane z którymi a z którymi nie
          - jeśli masz Lki które pracują z TCs to próbuj jako pierwsze 1.4x TC. To da wyższą jakośc zdjęć i lepszy AF niż inne rozwiązania.
          - jeśli potrzebujesz TC połaczyć z nie_Lkami lub .... itd
          Przecież wiem co cytowałem i po co

--- Kolejny post ---

kupiłem TC 2.0x
          rzeba było poczytać wcześniej.
          Wszędzie jest napisane:
          TC 1,4 jest OK , TC 2,0 jest do ****.
          "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
          7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Komentarz

• KrZyChUM
            Bywalec
            • 2010
            • 178

Interesowało mnie to "jak to jest", kupiłem TC 2.0x, porobiłem trochę zdjęć porównawczych na 70-200/4
            I sprzedałem.

jp
            To źle kupiłeś ... ale szkło do którego podpiąłeś TC x2 ;-). I najprawdopodobniej źle sprzedałeś ;-), bo to szkło pewnie nadal zostało u Ciebie :-).

1200mm, F8, TC x2 mk III
            [ 500px ]

Komentarz

• Usjwo
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 1055

Liczę na Ciebie! Przydałby się na tym forum wątek wyjaśniający rzetelnie kwestię extenderów zamiast pogrążania się w jałowej dyskusji.
              Juz mamy dwa, nie wystarczy. Ten i jeden o GO. chcesz jeszcze przeliczania pixeli dla TC?

Komentarz

• pan.kolega
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2817

I sprzedałem.

jp
                No i próbujesz to doświadczenie wesprzeć obliczeniami pikselowymi, które nie maja zwiazku. A tymczasem w realnych samplach widać gołym okiem, że ekstender nawet 2x poprawia jakość.

"It is obvious that extenders produce better results than simply increasing the size of an image in Photoshop .."

To ze strony the-digital-picture.com

Hmm, no i zagwozdka, komu tu wierzyć, pana Janowym obliczeniom pikseli i liczbom wziętym z ..... Czy własnym oczom?
                Ostatnio edytowany przez pan.kolega; 16861.
                I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• jan pawlak
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 4335

Zamieszczone przez pan.kolega
                  No i próbujesz to doświadczenie wesprzeć obliczeniami pikselowymi, które nie maja zwiazku. A tymczasem w realnych samplach widać gołym okiem, że ekstender nawet 2x poprawia jakość.

"It is obvious that extenders produce better results than simply increasing the size of an image in Photoshop .."

To ze strony the-digital-picture.com

Hmm, no i zagwozdka, komu tu wierzyć, pana Janowym obliczeniom pikseli i liczbom wziętym z ..... Czy własnym oczom?
                  No i ten cytat który załączyłeś mówi dokładnie o cyfrowym powiększaniu, czyli dodawaniu pustych pikseli. Że wtedy lepiej stosować extendery.
                  Z czym się w pełni zgadzam. Pod warunkiem jednak, że obiektywy mają dużą rozdzielczość.

Liczby są z dokumentacji producentów, są np. w Twojej instrukcji obsługi, dostępne w sieci :
                  - matryca w aparacie
                  - rozdzielczość obiektywu
                  - rozdzielczość monitora
                  - rozdzielczość drukarki
                  - ...............................

Pokazuję Ci elementarny opis zjawiska..
                  Nie potrzeba ani doktoratu ani nawet studiów z fizyki, wystarcza elementarna wiedza z optyki i chęć zrozumienia "jak to działa".

Najlepiej by było abyś postarał się zrozumieć cały proces :
                  - nie co ktoś napisał, cytował, pokazał
                  - nie przerzucane się wzorami, cyframi
                  - nie zwykłe porównywanie co widać na ekranie monitora ( o tak małej rozdzielczości, w nie kontrolowanych warunkach)
                  to na prawdę jest proste.

Ale przecież nie musisz, możesz ale nie musisz.

jp
                  Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.

Komentarz

• pan.kolega
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2817

Liczby są z dokumentacji producentów, są np. w Twojej instrukcji obsługi, dostępne w sieci :
                    - matryca w aparacie
                    - rozdzielczość obiektywu
                    - rozdzielczość monitora
                    - rozdzielczość drukarki

jp
                    Która instrukcja obsługi podaje liczbę jakichś 2300 linii rozdzielczości obiektywu z ekstenderem? Chyba Ci się śniło.
                    Nie widzisz gdzie jest większa rozdzielczość na załaczonych obrazkach? Na to nic nie poradzę.
                    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• jan pawlak
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 4335

Zamieszczone przez pan.kolega
                      Która instrukcja obsługi podaje liczbę jakichś 2300 linii rozdzielczości obiektywu z ekstenderem? Chyba Ci się śniło.
                      Nie widzisz gdzie jest większa rozdzielczość na załaczonych obrazkach? Na to nic nie poradzę.
                      To jak/co widzimy decydują nasze "oko", obiektyw, matryce i drukarka/monitor. "Najgorszy" to monitor
                      Na monitorze, w takich obrazkach jak tu się prezentuje, różnicy w rozdzielczości obiektywu nie zobaczysz.

Co to znaczy "na monitorze" ?

Wyobraź sobie, że masz budowlę o wysokości 20 metrów i szerokości 30 metrów, zrobiłeś zdjęcie i oglądasz jej obraz na monitorze gdzie ma wysokość 20cm (to na moim jest 800 pikseli) i szerokość 30cm

Jak ten obraz na monitorze powstał ? (w uproszczeniu, ale oddające proces)

a.
                      Pokrywasz tą budowlę siatką równo rozłożonych okręgów/kół o średnicy około 2,3cm
                      Bo 2000 cm/800 + odległość pomiędzy pikselami to około 2,3 cm.
                      Ta siatka kół pokrywa/zbiera informację z około 70% całej powierzchni budowli
                      b.
                      każdemu kołu przypisujesz tylko (średnią) jasność i kolor, olewasz zawartość/co wewnątrz jest
                      c.
                      ta informacja (jasność, kolor) trafia kolejno do każdego piksela na monitorze.

Różnice z extenderm czy bez extendera są znacznie subtelniejsze o ile tylko obiektyw ma wysoką rozdzielczość.
                      W tych warunkach prezentacji na ekranie nie do zobaczenia.

Jeśli ktoś widzi różnice to znaczy że albo chce widzieć albo w procesie fotografowania i przygotowania do prezentacji na ekran były różnice.

jp
                      Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.

Komentarz

• Bechamot
                        Pełne uzależnienie
                        • 2012
                        • 2512

nie da sie przeczytac calosci, ale dziwi mnie, ze nie padlo oczywiste stwierdzenie w temacie aps vs FF.

dla matrycy o X razy wiekszej powierzchni zostanie dostarczona ze swiatlem dokladnie X razy wieksza porcja energii.
                        to sie przeklada na spadek widzialnosci szumu na obrazie LUB wzrost rozdzielczosci odwzorowania. ( przy tej samej jasnosci oswietlenia matrycy , wspolczesne technologie)

czyli ze wzrostem wielkosci matrycy rosnie jakosc obrazowania w ten sposob, jak zalezy ona od szumu lub rozdzielczosci.

amen
                        Ostatnio edytowany przez Bechamot; 45969.
                        Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• RobertON
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 2194

Skoro niechcący stałem się przyczynkiem do dyskusji o zasadności używania TC, to zdaję sobie sprawę, że każdy TC pogarsza obraz w stosunku do tego jaki będzie otrzymany bez TC. Ale owo pogorszenie w przypadku x1,4 jest na tyle €žniewielkie, że jest mi to obojętne.
                          Niewątpliwie przez obiektyw z TC na przetworniku FF uzyskam lepszy obraz aniżeli na APS-C. Takie jest moje przekonanie i mam nadzieję, że się nie mylę.

Pan Jan używał TC x2 i zapewne stąd się wzięło Jego przekonanie, że TC jest nieużytecznym urządzeniem optycznym. Jak wynikałoby z logiki, to powiększając obraz x1,4 powiększymy również optyczne wady i niedoskonałości samego obiektywu i wprowadzamy również wady TC. Skoro jednak powiększamy x2, to więcej będzie tych €žwad€ aniżeli x1,4. Jak rozumiem działanie TC, to powiększa on cały obraz x1,4 czy x2,0, a tylko przetwornik rejestruje z tego powiększonego obrazka ów środek, większy lub mniejszy, o tą właśnie krotność.
                          Nie wiem natomiast, jaki wpływ na zarejestrowany obraz przez przetwornik ma filtr AA na poszczególnych matrycach.

P.S. Pogoda się poprawia, pójdę lepiej może coś tam pstryknę.
                          Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
                          https://500px.com/robowert26

Komentarz

• cobalt
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 1513

Używałem Kenko PRO x2 i było cienko. Dobrze, że znalazł się kupiec (bez straty). Widzę, że TC-ry x1,4 mają znacznie lepsze opinie. Sprawa pewnie ma się podobnie jak w przypadku elektroniki. Wraz ze współczynnikiem wzmocnienia rosną również zakłócenia.
                            C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
                            www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• Leon007
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 2875

Ale - co widać jasno w innym wątku Bechamota o extenderach (N.B. świetny konkretny temat) - dołożenie ekstendera o krotności 1,4 lub dowolnej innej nie powoduje pomnożenia wad o te 1,4. Układ obiektyw-ekstender jest nowym układem optycznym o nowych właściwościach.
                              Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                              Ja
                              Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                              Konfucjusz

Komentarz

• jotes25
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 3609

Zamieszczone przez Usjwo
                                Juz mamy dwa, nie wystarczy. Ten i jeden o GO. chcesz jeszcze przeliczania pixeli dla TC?
                                Nawarzył piwa, niech wypije. Z jego (błędnego) wywodu można wysnuć wniosek, że TC do niczego się nie nadają. A ludzie to czytają...

Komentarz

Pracuję...