Filtry polaryzacyjne
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
-
a ja mam 2 pytania:
- czy kenko pro digital to to samo so hoya pro digital? - sa na allegro i wygladaja podobnie
- czy warto kupować B+W NC (no-coated)? czy lepiej Marumi DHG - z jednej strony bardzo dobre szkło z drugiej powłoki.Komentarz
-
No to teraz mam poważny problem, panowie i panie - kupiłem tego F-Pro B+W, założyłem... no i dziadostwo nie chce zejść. Próbowałem:
- zamrażarki (na godzine i nic)
- płyn izopropylowy (bez zmian)
- WD-40 (bez zmian)
... i połączenia zamrażarki z WD-40 (bez zmian).
Pliisss, kochani, poradźcie coś mi, bo mnie coś trafi za chwile. Właśnie przed momentem próbowałem delikatnie takimi szczypcami zaciskowymi (obłożyłem całość dookoła irchą ofkors, jednakże i tu niestety delikatnie się rysnęło zarówno na pierścieniu filtra, jak i troszeczkę na końcówce obiektywu) i nie pomogło. Sam już nie wiem, jak mam na to poradzić
Dalej działać z hibernacją i próbować odkręcić? A może źle kręcę, bo już głupieję chyba :/ (w lewo próbowałem). Kurde, tak swoją drogą to kto wymyślił tak wąski pierścień do odkręcania/przykręcania - on ma chyba tylko 1.5 milimetra szerokości...
Komentarz
-
Może: http://www.the-digital-picture.com/R...ch-Review.aspxNo to teraz mam poważny problem, panowie i panie - kupiłem tego F-Pro B+W, założyłem... no i dziadostwo nie chce zejść. Próbowałem:
- zamrażarki (na godzine i nic)
- płyn izopropylowy (bez zmian)
- WD-40 (bez zmian)
... i połączenia zamrażarki z WD-40 (bez zmian).
Pliisss, kochani, poradźcie coś mi, bo mnie coś trafi za chwile. Właśnie przed momentem próbowałem delikatnie takimi szczypcami zaciskowymi (obłożyłem całość dookoła irchą ofkors, jednakże i tu niestety delikatnie się rysnęło zarówno na pierścieniu filtra, jak i troszeczkę na końcówce obiektywu) i nie pomogło. Sam już nie wiem, jak mam na to poradzić
Dalej działać z hibernacją i próbować odkręcić? A może źle kręcę, bo już głupieję chyba :/ (w lewo próbowałem). Kurde, tak swoją drogą to kto wymyślił tak wąski pierścień do odkręcania/przykręcania - on ma chyba tylko 1.5 milimetra szerokości...
Jak kiedyś miałem ten sam filtr to też mi się to czesto zdarzało - ja jakoś odkręcałem, normalnie ręką, czasem delikatnie punkąłem w niego.Komentarz
-
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=9826
Podobno otwieracz do słoików jest najbardziej skuteczny.__________________________________________________ ____
" W zasadzie dla Polaków nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia,
chyba że... muszą zbudować drogę."Komentarz
-
Nie chłodzi sie CAŁOŚCI, a tylko część którą odkręcasz.
Trzeba zrobić to umiejętnie.
Można użyć preparatu do testowego schładzania elektroniki (tylko ostrożnie, -60)
Im mniej materiału tym szybciej trzeba to zrobić ("stygniecie-przekaz energii").
A na przyszłość SMAROWAĆ.Komentarz
-
Komentarz
-
W jakimś wątku (być może w tym, który podlinkowałem wyżej), ktoś podsunął ciekawy pomysł, aby malować gwint grafitem z ołówka. To może działać...__________________________________________________ ____
" W zasadzie dla Polaków nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia,
chyba że... muszą zbudować drogę."Komentarz
-
a powiedzcie mi (może głupie pytanie) jak dajecie sobie rade z filtrem (jego kręceniem) i np. osłoną przeciwsłoneczną w C 70-200? Kręcicie a potem zakładacie z powrotem osłonę i tak aż do śmierci ;p ? W C 10-22 to nie taki problem bo osłona jest strasznie szeroka, ale w 70-200?czarny aparat z białym obiektywem ...Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
W raysfoto w poznaniu można kupić bardzo sprytny przyrząd do odkręcania zakleszczonych filtrów. Nazywa się toto: filter wrench. Wygląda podobnie jak ... otwieracz do słoików
ale składa się z dwóch części i przez to można nim odkręcać również filtry polaryzacyjne. Jednym uchwytem łapie się za oprawkę filtra, a drugim za ruchomy pierścień filtra.
Są dostępne dwa rodzaje filter wrench'ów, jeden dla filtrów o średnicach 48-58,a drugi 62-77.
Koszt około 20 zł.Komentarz
-
hmmm. Nie wiem o co ci chodzi dokladnie, bo jak mozna zwiekszyc cos co juz sie odbija?? Ale moze nagrany przeze mnie filmik cos pomoze:
Komentarz
-
Polecam reszte filmików na youtube związnych z filtrami polaryzacyjnymi, szczególnie tym, którzy zastanawiają się nad kupnem. Sam od kilku dni mam taki filt ale dopiero te filmy uświadomiły mi co on potrafi :-)Canon 40D, Canon EOS M, Sigma 10-20/4-5.6, Canon 24-105/4 L IS USM, Canon 28/1.8 USM, Canon 50/1.4 USM, Canon 85/1.8 USM, Canon EF-M 18-55/3.5-5.6 IS, Speedlite 430EX, Speedlite 90EXKomentarz
Komentarz