Mam problem - robiąc dzisiaj zdjęcia, wkręciłem polara B+W w UVkę Hoyi. No i niestety odkręciłem oba filtry razem i nie mogę ich w żaden cywilizowany sposób rozkręcić. Macie jakieś patenty na takie sytuacje?
Jak odkręcić zapieczony filtr
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
1. Sa dostepne speecjalne klucze do odkrecania 'zapieczonych' czy za mocno dokreconych filtrow.
2. Ciut WD40 miedzy filtry mozna zaaplikowac. Jak da sie za duzo, to potem bedzie troche roboty z czyszczeniem wd 40 jak sie dostanie na filtr. przypominam, ze plyn do naczyc Ludwik w takich sytuacjach czyni cuda. W takich sytuacjach mozna tez stosowac benzyne oczyszczona (taka specjalna do czyszczenia stykow).EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000 -
-
Wredota z Ciebie JacZamieszczone przez Jaczapytaj muflona, ma bogate doswiadczenie w [nie]odkrecaniu filtrow :MRGREEN:
Myślisz, że to tak fajnie jest nie móc odkręcić filtra z obiektywu? Nawet otwieracz do słoików i rzemyk nie działają
Komentarz
-
-
Nawet mi kur* nic nie piszcie o odkręcaniu filtrów
Ostatnia nadzieja w jakimś warsztacie rowerowo/samochodowym. Przy okazji poszukam... póki co pogodziłem się ze status quo
Komentarz
-
Są różne metody.- Obstukiwanie łyżeczką dookoła.
- Wciskanie ostrego noża po obwodzie w szczelinę pomiędzy filtrami.
Zwykle jak mnie coś takiego spotka to próbuję tych właśnie metod.
Coś tam zwykle pomaga i nagle puszcza.
A najlepszą metodą jest prewencja. Po prostu na gwint polara naciągam jakąś gumkę co nie pozwala na zbyt mocne jego dokręcenie. Można też użyć jakiejś nici czy też cienkiego sznurka itp.Komentarz
-
Na razie wyjąłem szkło z Hoyi i mam odwrotność wersji SLIM. Niestey WD40 aplikowane z dwóch stron gwintu nie pomogło (ani podgrzanie i ochłodzenie)
Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...Komentarz
-
Znalazłem taki klucz http://www.e-strefa.pl/index.php?a=p&id=327 Słabo trochę, że do średnic 46-60mm.
Tu tez dobry artykuł: http://www.earthboundlight.com/photo...k-on-lens.html Co ciekawe, pan zaleca nie używać WD-40
Ostatnio edytowany przez Robin; 1938.5D| 350D+BG-E3| S15-30| T28-75| C85|
Fotki tutaj: flickr.com/photos/robinfoto i tutaj: plfoto
"Tylko kisielem spłynie prawda" - ruchoporu.org
Komentarz
-
-
To ja mam pytanie: masz obiektyw za ~5000PLN (już mniejsza o filtr który też swoje kosztował). Wkręcasz filtr w imadło. Siedzi dobrze. Kręcisz. Nie idzie. Kręcisz mocniej. Nie idzie (mimo że filtr siedzi ładnie w imadle, ręka się nie ślizga po obiektywie). Jak daleko się posuniesz w zwiększaniu siły?Zamieszczone przez Jacw imadlo wsadzic i odkrecic nie ma mozliwosci zeby nie puscilo ;-)
Pewnie że "nie ma możliwościi..." - w najgorszym razie pusci... obiektyw
Komentarz
-
A co to za filterek Ci się zaciął? Różowa połówka?Zamieszczone przez muflonNawet mi kur* nic nie piszcie o odkręcaniu filtrów
Ostatnia nadzieja w jakimś warsztacie rowerowo/samochodowym. Przy okazji poszukam... póki co pogodziłem się ze status quo 

Próbowałeś może użyc samochodowego klucza do filtrów oleju? Tylko takiego z obejmą i rączką (można gumę czy coś podłożyć) a nie z pazurami.650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0Komentarz
-
-
Nie dali rady scyzorykiemZamieszczone przez Tomasz GolinskiA słynny szwajcarski serwis Canona?
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0Komentarz
-
Wy chyba naprawdę nie rozumiecieZamieszczone przez piast9Próbowałeś może użyc samochodowego klucza do filtrów oleju? Tylko takiego z obejmą i rączką (można gumę czy coś podłożyć) a nie z pazurami.
Ja (dzięki kilku poradom, głównie Tomasza1972) nie mam problemu "jak chwycić", "wyślizguje się", "nie mogę mocniej" itp. Wszystko cacy, z jednej strony otwieracz do słoików, rzemień
z drugiej strony obiektyw przez szmatę i wszystko siedzi jak skała. Problem jest znacznie prostszy, jak w bajce Brzechwy: "ciągną i ciągną, wyciągnąć nie mogą" ;-)
Komentarz
Komentarz