Filtry polaryzacyjne

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • axk
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2027

Zamieszczone przez toguko
    a co to dokladnie oznacza to Super Hoya Multi Coated i czy warto wydac na to dodatkowe 30 funtow?
    Jedne z najlepszych jakościowo powłok oferowane przez firmę HOYA. Seria Super HMC charakteryzuje się tym iż z każdej strony szkła napylane jest po 12 powłok.
    EOS + Speedlite

Komentarz

• trigger
      Bywalec
      • 2006
      • 122

a ja mam 2 pytania:
      - czy kenko pro digital to to samo so hoya pro digital? - sa na allegro i wygladaja podobnie
      - czy warto kupować B+W NC (no-coated)? czy lepiej Marumi DHG - z jednej strony bardzo dobre szkło z drugiej powłoki.

Komentarz

• bartsim

No to teraz mam poważny problem, panowie i panie - kupiłem tego F-Pro B+W, założyłem... no i dziadostwo nie chce zejść. Próbowałem:
        - zamrażarki (na godzine i nic)
        - płyn izopropylowy (bez zmian)
        - WD-40 (bez zmian)
        ... i połączenia zamrażarki z WD-40 (bez zmian).

Pliisss, kochani, poradźcie coś mi, bo mnie coś trafi za chwile. Właśnie przed momentem próbowałem delikatnie takimi szczypcami zaciskowymi (obłożyłem całość dookoła irchą ofkors, jednakże i tu niestety delikatnie się rysnęło zarówno na pierścieniu filtra, jak i troszeczkę na końcówce obiektywu) i nie pomogło. Sam już nie wiem, jak mam na to poradzić Dalej działać z hibernacją i próbować odkręcić? A może źle kręcę, bo już głupieję chyba :/ (w lewo próbowałem). Kurde, tak swoją drogą to kto wymyślił tak wąski pierścień do odkręcania/przykręcania - on ma chyba tylko 1.5 milimetra szerokości...

Komentarz

• trigger
          Bywalec
          • 2006
          • 122

Zamieszczone przez bartsim
          No to teraz mam poważny problem, panowie i panie - kupiłem tego F-Pro B+W, założyłem... no i dziadostwo nie chce zejść. Próbowałem:
          - zamrażarki (na godzine i nic)
          - płyn izopropylowy (bez zmian)
          - WD-40 (bez zmian)
          ... i połączenia zamrażarki z WD-40 (bez zmian).

Pliisss, kochani, poradźcie coś mi, bo mnie coś trafi za chwile. Właśnie przed momentem próbowałem delikatnie takimi szczypcami zaciskowymi (obłożyłem całość dookoła irchą ofkors, jednakże i tu niestety delikatnie się rysnęło zarówno na pierścieniu filtra, jak i troszeczkę na końcówce obiektywu) i nie pomogło. Sam już nie wiem, jak mam na to poradzić Dalej działać z hibernacją i próbować odkręcić? A może źle kręcę, bo już głupieję chyba :/ (w lewo próbowałem). Kurde, tak swoją drogą to kto wymyślił tak wąski pierścień do odkręcania/przykręcania - on ma chyba tylko 1.5 milimetra szerokości...
          Może: http://www.the-digital-picture.com/R...ch-Review.aspx

Jak kiedyś miałem ten sam filtr to też mi się to czesto zdarzało - ja jakoś odkręcałem, normalnie ręką, czasem delikatnie punkąłem w niego.

Komentarz

• terminator
            Początki nałogu
            • 2007
            • 325

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=9826

Podobno otwieracz do słoików jest najbardziej skuteczny.
            __________________________________________________ ____
            " W zasadzie dla Polaków nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia,
            chyba że... muszą zbudować drogę."

Komentarz

• Amat
              Bywalec
              • 2008
              • 100

Nie chłodzi sie CAŁOŚCI, a tylko część którą odkręcasz.
              Trzeba zrobić to umiejętnie.
              Można użyć preparatu do testowego schładzania elektroniki (tylko ostrożnie, -60)
              Im mniej materiału tym szybciej trzeba to zrobić ("stygniecie-przekaz energii").
              A na przyszłość SMAROWAĆ.

Komentarz

• axk
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2027

Zamieszczone przez Amat
                A na przyszłość SMAROWAĆ.
                Smarować filtr przed nakręceniem go na obiektyw? Co to za pomysł? Smarować czym : smarem, olejem, silikonem? To raczej nie jest żadne rozwiązanie, pomijam kwestię możliwości zabrudzenia powłok zarówno filtru jak i soczewki obiektywu.
                EOS + Speedlite

Komentarz

• terminator
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 325

W jakimś wątku (być może w tym, który podlinkowałem wyżej), ktoś podsunął ciekawy pomysł, aby malować gwint grafitem z ołówka. To może działać...
                  __________________________________________________ ____
                  " W zasadzie dla Polaków nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia,
                  chyba że... muszą zbudować drogę."

Komentarz

• RafalTK
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 108

a powiedzcie mi (może głupie pytanie) jak dajecie sobie rade z filtrem (jego kręceniem) i np. osłoną przeciwsłoneczną w C 70-200? Kręcicie a potem zakładacie z powrotem osłonę i tak aż do śmierci ;p ? W C 10-22 to nie taki problem bo osłona jest strasznie szeroka, ale w 70-200?
                    czarny aparat z białym obiektywem ...

Komentarz

• Musical box
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 40

mam pytanie z innej beczki. Czy filtrem polaryzacyjnym mogę zwiększyć odbicia np. w kałuży?

Komentarz

• sniper88
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1156

Z tego co wiem, nie.
                        WWW | 500px | IG
                        Semper in altum

Komentarz

• akustyk
                          gajowy
                          • 2004
                          • 12226

Zamieszczone przez Musical box
                          mam pytanie z innej beczki. Czy filtrem polaryzacyjnym mogę zwiększyć odbicia np. w kałuży?
                          ale co poeta mial na mysli? powiekszyc? zwiekszyc intensywnosc? zwiekszyc ilosc odbic?

tak trudno poprawnie i precyzyjnie sformulowac zdanie po polsku?
                          www albo tez flickr

Komentarz

• JackC
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 138

Zamieszczone przez bartsim
                            No to teraz mam poważny problem, panowie i panie - kupiłem tego F-Pro B+W, założyłem... no i dziadostwo nie chce zejść...
                            W raysfoto w poznaniu można kupić bardzo sprytny przyrząd do odkręcania zakleszczonych filtrów. Nazywa się toto: filter wrench. Wygląda podobnie jak ... otwieracz do słoików ale składa się z dwóch części i przez to można nim odkręcać również filtry polaryzacyjne. Jednym uchwytem łapie się za oprawkę filtra, a drugim za ruchomy pierścień filtra.
                            Są dostępne dwa rodzaje filter wrench'ów, jeden dla filtrów o średnicach 48-58,a drugi 62-77.
                            Koszt około 20 zł.

Komentarz

• siudym
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2249

Zamieszczone przez Musical box
                              hmmm. Nie wiem o co ci chodzi dokladnie, bo jak mozna zwiekszyc cos co juz sie odbija?? Ale moze nagrany przeze mnie filmik cos pomoze:

Komentarz

• 27rav
                                Bywalec
                                • 2008
                                • 101

Polecam reszte filmików na youtube związnych z filtrami polaryzacyjnymi, szczególnie tym, którzy zastanawiają się nad kupnem. Sam od kilku dni mam taki filt ale dopiero te filmy uświadomiły mi co on potrafi :-)
                                Canon 40D, Canon EOS M, Sigma 10-20/4-5.6, Canon 24-105/4 L IS USM, Canon 28/1.8 USM, Canon 50/1.4 USM, Canon 85/1.8 USM, Canon EF-M 18-55/3.5-5.6 IS, Speedlite 430EX, Speedlite 90EX

Komentarz

Pracuję...