Filtry polaryzacyjne

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bartsim

Zamieszczone przez JackC
    W raysfoto w poznaniu można kupić bardzo sprytny przyrząd do odkręcania zakleszczonych filtrów. Nazywa się toto: filter wrench. Wygląda podobnie jak ... otwieracz do słoików ale składa się z dwóch części i przez to można nim odkręcać również filtry polaryzacyjne. Jednym uchwytem łapie się za oprawkę filtra, a drugim za ruchomy pierścień filtra.
    Są dostępne dwa rodzaje filter wrench'ów, jeden dla filtrów o średnicach 48-58,a drugi 62-77.
    Koszt około 20 zł.
    Dzieki wielkie za namiary - juz jest na liscie zakupow ;-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Chcialbym podziekowac pieknie Wam wszystkim za pomoc. W koncu udalo mi sie wyciagnac filtr bez ingerencji w rozkrecanie czegokolwiek jeszcze, uff... Otoz, wystarczylo nalozyc gumke recepturke w miejscu, gdzie sie odkreca/przykreca filtr; nalozylem jeszcze grube kawalki gumy z przeciwnych stron filtra i calosc scisnalem takimi szczypcami z blokada (fajna rzecz, swoja droga). Po chwili mocowania sie filtr puscil. Wczesniej dla pewnosci wrzucilem dobrze opakowany obiektyw do zamrazalki. Dzieki jeszcze raz i pozdrawiam!
    Ostatnio edytowany przez Gość; 16604. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Chris
      Bywalec
      • 2004
      • 152

Proszę o odpowiedz osoby ktore maja taki sprzet i sprawdzily lub sa pewne na 100% a nie na "wydaje mi sie " :
      czy do tandemu 20D + 10-22 mozna zalozyc zwykly B+W MRC 77mm czy musi byc wersja SLIM bo bedzie na szerokim winieta ?
      Zakładam a priori ze na 24-70 bedzie ok wersja "nie slim" ?
      Podpis bez buraczanych tekstów i życiowych prawd.

Komentarz

• RafalTK
        Bywalec
        • 2008
        • 108

400d + 10-22 musi być slim ... wiec na 20d tez
        czarny aparat z białym obiektywem ...

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12226

Zamieszczone przez Chris
          Proszę o odpowiedz osoby ktore maja taki sprzet i sprawdzily lub sa pewne na 100% a nie na "wydaje mi sie " :
          czy do tandemu 20D + 10-22 mozna zalozyc zwykly B+W MRC 77mm czy musi byc wersja SLIM bo bedzie na szerokim winieta ?
          zadam inne pytanie: czy zamierzasz uzywac polara z najkrotszymi ogniskowymi?

nie upieram sie, ze nie mozna, ale az nazbyt czesto polarem mozna schrzanic takie zdjecia jesli nie dopilnuje sie nieba.

jesli zamierzasz uzywac z najkrotszymi ogniskowymi to musi byc slim. jesli przezyjesz od 12~13mm w gore (co i tak juz jest bardzo szeroko jak na polar i trzeba uwazac na to co sie robi) - spokojnie starczy zwyklej grubosci filtr
          www albo tez flickr

Komentarz

• Chris
            Bywalec
            • 2004
            • 152

Zamieszczone przez akustyk
            jesli zamierzasz uzywac z najkrotszymi ogniskowymi to musi byc slim. jesli przezyjesz od 12~13mm w gore (co i tak juz jest bardzo szeroko jak na polar i trzeba uwazac na to co sie robi) - spokojnie starczy zwyklej grubosci filtr
            Pewien jestes Akustyk ze od 12-13 nie bedzie winiety ? takie ogniskowe jestem w stanie poswiecic dla mozliwosci zalozenia oryginalnego dekielka na polar.

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12226

Zamieszczone przez Chris
              Pewien jestes Akustyk ze od 12-13 nie bedzie winiety ? takie ogniskowe jestem w stanie poswiecic dla mozliwosci zalozenia oryginalnego dekielka na polar.
              pewien nie jestem co do Canona 10-22 bo nie sprawdzalem konkretnie na tym lensie. ale z Tokina 12-24 uzywam dosc grubego polara (jakis tani Vitacon kupiony okazyjnie Allegro) i przy 14mm jest pelny spokoj a przy 13mm trzeba co najwyzej przy mocnym bocznym sloncu uwazac, bo po prostu oprawka rzuca cien na rogi kadru.
              sama oprawke widac wylacznie przy 12mm., ktorych osobiscie bardzo rzadko uzywam
              www albo tez flickr

Komentarz

• Chris
                Bywalec
                • 2004
                • 152

hmmm moze jednak wypowie sie ktos kto przerobil to wlasnie na 20D i 10-22 bo chce jednak byc pewien , a szeroki kat czasami sie jednak przydaje w plenerze

Komentarz

• Musical box
                  Dopiero zaczyna
                  • 2007
                  • 40

akustyk, jeśli by dało się powiększyć rozmiar obicia, bądź powiększyć ilość odbić to brałbym bez pytania - w końcu to tyle możliwości!!. Chodziło mi oczywiście o główne zadanie jakie ma spełniać filtr polaryzacyjny: zmniejszanie intensywności odbicia, a akurat w moim pytaniu pytałem czy może filtr polaryzacyjny zwiększyć intensywność odbicia.

Komentarz

• Chris
                    Bywalec
                    • 2004
                    • 152

Ponawiam pytanie (Akustyk -dzieki za odpowiedz ale musze miec 100% pewnosc) czy ktos przerabial na 20D i 10-22 filtr polaryzacyjny B+W SLIM i nie slim pod kątek winietowania - sprawa troche pilna bo za 2 tygodnie wyjazd

Komentarz

• trigger
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 122

Zamieszczone przez Chris
                      Ponawiam pytanie (Akustyk -dzieki za odpowiedz ale musze miec 100% pewnosc) czy ktos przerabial na 20D i 10-22 filtr polaryzacyjny B+W SLIM i nie slim pod kątek winietowania - sprawa troche pilna bo za 2 tygodnie wyjazd
                      Mogę dziś sprawdzić jak będę w domu.;-)

Komentarz

• trigger
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 122

Generalnie zwykły na 10mm tak troszeczkę winietuje, ale to da się usunać bez najmniejszego problemu w PS, UV z 4mm oprawką mniej i w sumie ledwo widać. Generalnie to kup zwykły nie slim i będziesz mógł dekielek zakładać, a winiete usuniesz. Generalnie jak wsześniej pisali inni i tak prawie nie użyjesz polara na 10mm, tylko na trochę "węższej" ogniskowej.

Komentarz

• Chris
                          Bywalec
                          • 2004
                          • 152

dzieki trigger - wlasnie chodzilo mi o reczne sprawdzenie tego polara na 10-22 - wiec biore zwykly model B+W MRC 77

Komentarz

• borkomar
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1083

Zamieszczone przez Chris
                            dzieki trigger - wlasnie chodzilo mi o reczne sprawdzenie tego polara na 10-22 - wiec biore zwykly model B+W MRC 77
                            Weż Marumi DHG Slim zapłacisz mniej + założysz dekielek spokojnie i będziesz mega zadowolony.
                            Mam 2 Polary o różnych średnicach B+W I wymienione Marumi DHG slim i jak kiedykolwiek będę kupował polara to właśnie tej marki.
                            5D +

Komentarz

• Chris
                              Bywalec
                              • 2004
                              • 152

Obawiam sie jakosci Marumi, mam dosc dobre szkla , ale widze ze ty tez masz górną półke ..... wiadomo ze jak nie ma roznicy to po co przeplacac lecz niepewność pozostaje ... jednak co B+w to B+W ...

Komentarz

• Chris
                                Bywalec
                                • 2004
                                • 152

Borkomar za ile kupowales tego marumi i gdzie ?

Komentarz

Pracuję...