Jaką blendę kupić ?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Loome
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1008

airhead, czemu lepsza? w 5w1 fajnie ze jest dyfuzor a i zlotej nie rzadko uzywalem

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

A ja zamówiłem stąd: http://allegro.pl/sklep/1381626_abit...a_i_sklep_foto

Te dwie:

Po dwóch sezonach używania swojej i testowania pożyczonej już wiedziałem, co mi potrzebne (wielkość i kolory - głównie na sunlight mi zależy).
      Teraz oby te były całkiem wytrzymałe bo ceny niższe od Lastolite...

Komentarz

• checiu
        Bywalec
        • 2007
        • 170

ja mam blendy z eltec'a kolowa 80 do portretów(srebrno zlota), owalna 120x80 jakos (srebrno biala) i owalna 180x120 bialo srebrna. najczesciej uzywana ta najwieksza, a pozostale 2 mniejsze czasem jak potrzeba doswietlac z wiecej niz z jednego miejsca a najlepiej sie nadaja jako podkladki do siedzenia zeby nie pobrudzic sukienki na trawie czy ławkach / schodach itd

generalnie nie ma co sie lamac - ja mam to gdzies ze z czyms duzym latam, bo roznice widac na zdjeciach i po to tego uzywam

Komentarz

• traphezz
          Bywalec
          • 2008
          • 126

no to rozmiar wybrany, teraz tylko pytanie czy brac 5in1 czy odpuscic se i wziac bialo-srebrna?

checiu a jak z jakoscia? Jak na nich siadasz na schodach to chyba sie nie rozrywaja ?

Komentarz

• checiu
            Bywalec
            • 2007
            • 170

e tam - generalnie do siadadania to daje zlozone w pokrowcu - i widzialem ze nie tylko ja stosuje taki patent

co do tego 5 w 1 - nie wiem czy jest sens. Według mnie to chyba bialo srebrna jest najlepsza - złota troche za bardzo ociepla kolorystyke wg mnie - choc pewnie w niektorych zastosowaniach bedzie lepiej. Ja uzywam 2w1 bialo srebrnej - zastanawiam sie jeszcze nad takim rozpraszaczem do swiatla bo czasem to by mi bylo potrzebne i chyba bedzie to kolejny zakup po zdalnych wyzwalaczach lamp w jaki zainwestuje

a co do trwalosci - to generalnie 2 sezon juz je mam i jakos sie nie sypia - a czasem i do lezenia na trawie z tego sie niezly kocyk robi :P tylko troche trzeba maskowac potem albo robic ujecie zeby blendy nie bylo widac. nie jezdze nimi do asfalcie czy kamieniach z mlodymi na nimi lezacymi, tylko klade w jednym miejscu i jest gitara. poza tym te 100 pln raz na rok dwa to nie jest jakis mega wydatek.

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez checiu
              co do tego 5 w 1 - nie wiem czy jest sens. Według mnie to chyba bialo srebrna jest najlepsza - złota troche za bardzo ociepla kolorystyke wg mnie - choc pewnie w niektorych zastosowaniach bedzie lepiej.
              I właśnie dlatego polecam 'sunlight' - czyli mieszanka srebra ze złotem.
              Srebrna często świeci za mocno, biała za słabo, dodatkowo gdy w słoneczny dzień postawimy modelkę w cieniu i chcemy doświetlać ją spoza cienia - to doświetlenie czy to białym czy srebrnym da nienaturalny odcień (jasnosiny) na twarzy, a złota rzeczywiście za mocno "przypieka" ... stąd, po testach, przekonałem się do koloru sunlight właśnie .

Komentarz

• traphezz
                Bywalec
                • 2008
                • 126

no i wlasnie ten dyfuzor w 5in1 mnie zacheca do jej kupna bo jak nie lampa to mozna rozproszyc slonce duzą powierzchnią. A zlotej przeciez nie musze uzywac Z reszta pewnie dorosne do sunlight'ow i innych Lastolitow

Komentarz

• dariuszpicasso
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 95

http://www.dicam.pl/lastolite_blendy...ble_reflecrors jestem zadowolony z tej firmy !
                  Canon 6D / Canon135L / Sigma 35Art/ Sigma 85 Art

Komentarz

• UrGuR
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 300

Podepnę się, potrzebuję blende, chce ją mocować do statywu, opcja asystent odpada, dlatego nie może być zbyt duża. Ma byc zarówno do portretu jak i całej postaci, czy 120x90 wystarczy do doświetlenia całej postaci, jeśli postawi sie to kawałek dalej?
                    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
                    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Komentarz

• toshimitsu
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 132

Ja kupilem blende 5in1 wlasnie w takich rozmiarach i jest wystarczajaca do moich potrzeb. Wydaje mi sie ,ze do podswietlenia calej postaci tez wystarczy.
                      Positively dirty minded

Komentarz

• traphezz
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 126

kupilem 120x180 (ogromne bydle ) i wystarcza spokojnie do calej, nie wiem jak z mniejszymi i jak odleglosc bedzie wieksza.

Ale na wietrze to ciezko to utrzymac

Komentarz

• rekin
                          Zablokowany
                          • 2009
                          • 253

Quantuum 120x180cm 5in1. W porównaniu z małymi blendami w plenerze jest doskonała.

Komentarz

• wiktor2323
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 1290

Blenda - jaka?

Witam. Na rynku dostępna jest masa blend różnych firm, czy ma znaczenie firma?(chodzi o jakość, wykonanie, odbijanie) Jaką najlepiej wybrać do portretów? Czy można jakoś sobie poradzić w pojedynke z blendą i aparatem?
                            Myślałem o czymś takim:
                            http://www.allegro.pl/item980096263_..._warszawa.html
                            Facebook

Komentarz

• talarczyk
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 399

Zamieszczone przez wiktor2323
                              Witam. Na rynku dostępna jest masa blend różnych firm, czy ma znaczenie firma?(chodzi o jakość, wykonanie, odbijanie)
                              Albo tania chińszczyzna (F&V oraz inne no-namy) albo Lastolite etc. Do normalnego użycia spokojnie chińszczyzna wystarcza

Jaką najlepiej wybrać do portretów?
                              Zależy od warunków, światła, pogody. Kup 5w1 zobacz która jak świeci, jakiej najszczęściej używasz. Zaraz pewnie posypie się tona postów pt. "do portretu tylko biała!", "złota za mocno ociepla", "srebrna za silna!" etc.

Czy można jakoś sobie poradzić w pojedynke z blendą i aparatem?
                              Jakąś małą 56cm byś jedną ręką utrzymał ale skuteczność słaba, możliwość panowania nad światłem prawie zerowa Szukaj asystenta/tki i większego żagla ;-)

Komentarz

• wiktor2323
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 1290

Też coś czuje, że bez asystenta będzie ciężko.. bo nawet uchwyty do blendy na statyw w plenerze mogą się słaniać po ziemi.
                                Facebook

Komentarz

Pracuję...