Jaką blendę kupić ?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Foto Epoka
    Coś już napisał
    • 2007
    • 62

Crater - jeszcze raz wielkie dzięki. Zanim do tego doszłam blenda złamała się raz jeszcze. Udało mi się ją naprawić i dzięki Twojej instrukcji udało mi się wreszcze złożyć blendziora - taraz widzę że nie było to wcale takie trudne, ale sama bym nigdy w życiu na to nie wpadła. Także raz jeszcze dziękuję wszystkim pomocnikom!
    Zapraszam przy okazji na obiecane piwo do Poznania.
    Pozdr.
    Foto Epoka

Komentarz

• PROF
      Bywalec
      • 2006
      • 121

a ja mam blendke o rozmiarach 1,8x1,2 metra i nijak nie idzie jej chwycic i przekrecic przy takich gabarytach, to dopiero zagadka ale chyba sobie dam rade, rozpakowalem ja raptem pare minut temu

-----

P.S. Znalalem juz na akie bydle sposob teraz trzeba to jakos przecwiczyc

Wiec tak metoda na takie bydlatka jest praktycznie taka sama jak ta przedstawiona na zdjeciach tyle ze blende lapiemy tak ze jej jeden rog mamy oparty o brzuch , a rekoma trzymamy jej boki tak gdzies w 2/3 ich dlugosci i pewnym i silnym ruchem staramy sie zlozyc rece ku sobie, i starajac sie wlozyc jakby do stroka dluzszy bok tej blendy, nastepnie zaciskamy ze soba krzyzujace sie w ten sposob rogi blendy tworzac dwa mele okregi i jeden dyndajacy kolo brzucha, wtedy juz jest tylko z gorki.

Co jak co ale troche sily w rekach trzeba miec by taka duza blende rozlozyc, a i jeszcze jedna wazna rzecz trzeba uwazac na zęby
      Ostatnio edytowany przez PROF; 5263.

30D, EF 24-70 f2.8 L USM, 70-200 f2.8 L IS USM, EF 100 f/2.8 Macro USM
      Moje PlFoto , Digart , Obiektywni , OnePhoto

Komentarz

• adalbert
        Początki nałogu
        • 2007
        • 353

PROF - po co taka gimnastyka ...przecież w trakcie sesji nie będziesz JEDNOCZEŚNIE robił zdjęć i trzymał blendy (mam na myśli plener)
        IMO - w takich sytuacjach pomoc asystenta to po prostu konieczność i oczywistość
        Kilka dni temu kupiłem Lastolite'a o dokładnie takich samych wymiarach (1,8x1,2) i za pierwszym razem próbowałem tego bydlaka sam złożyć... 15 minut ciężkiej roboty i się udało... bez sensu - drugie podejście - poprosiłem żonę o pomoc - 15 sekund i po bólu (oczywiście składanie na 3)

Komentarz

• PROF
          Bywalec
          • 2006
          • 121

poswiecilem temu treningowi 5 minut uwagi i teraz skladam sam te bycza blende w 10 sekund , musze sobie radzic sam ze swoimi kalmotami bo niestety asystentki nie mam a przydala by sie taka jakas co by i makeup od razu tez robila i wogole, fakt faktem przydalaby sie koniecznie teraz jakas pomoc bo jakos blende trzeba trzymac a nie wszedzie najlepszy jest statyw, statyw nie mysli i nie przechyli sam blendy gdy sie do niego cos powie :/

Komentarz

• marekb
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2273

Zamieszczone przez PROF
            poswiecilem temu treningowi 5 minut uwagi i teraz skladam sam te bycza blende w 10 sekund , musze sobie radzic sam ze swoimi kalmotami bo niestety asystentki nie mam a przydala by sie taka jakas co by i makeup od razu tez robila i wogole, fakt faktem przydalaby sie koniecznie teraz jakas pomoc bo jakos blende trzeba trzymac a nie wszedzie najlepszy jest statyw, statyw nie mysli i nie przechyli sam blendy gdy sie do niego cos powie :/
            poza tym sesja sie wydłuża co najmniej dwukrotnie i zam=nim ustawisz blende na wieszaku podwieje i blenda sie obróci... asystentka służy jako serwo mechanizm i jak sie troche zna to sama światło ustawi i nosi wszystko a przy okazji buzi da...

Komentarz

• crater
              Początki nałogu
              • 2006
              • 399

hehe ja sie pochwale moje kochanie jest i MOIM KOCHANIEM, i wizazystka, stylistka, fryzjerka, po czesci fotografem i wogole ma mase pomyslow w glowie. Takiej kobiety szukajcie
              www.facebook.com/StudioColorbox

Komentarz

• Cichy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 7450

Własnie zamówiłem blende 5w1 90x120 , zobaczymy czy się nada
                O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• PROF
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 121

tylko gdzie szukac takiej, fryzjerki wizazystki stylistki servo blendy biegajacego statywu dla lampy i wogole calusnej asystentki ??

W ksiazce telfonicznej nie znajdziesz :/

Komentarz

• MMM
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 4250

Zamieszczone przez Cichy
                    Mam taką 102x168 i ledwo daje radę przy oświetleniu całej sylwetki. Do tego oczywiście uchwyt i statyw niezbędny. Nauka samodzielnego składania tego monstrum trwała kilka tygodni i wielu podejść zakończonych frustracją :-).

Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
                    Digart

Komentarz

• adalbert
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 353

Zamieszczone przez Cichy
                      ... nie chcę Cię martwić Cichy - ale to taki wymiar "ni przypiął - ni przyłatał" - do portretu za duża - 75 lub 90 w zupełności wystarczy; do całej sylwetki IMHO trochę za mała...

Zamieszczone przez MMM
                      Mam taką 102x168 i ledwo daje radę przy oświetleniu całej sylwetki. Do tego oczywiście uchwyt i statyw niezbędny. Nauka samodzielnego składania tego monstrum trwała kilka tygodni i wielu podejść zakończonych frustracją :-).
                      potwierdzam - dopiero 180 daje swobodę - ale cholerstwo TRZEBA bez dwóch zdań stosować z uchwytem - inaczej drobny podmuch wiatru i asystentka fruwa (uchwyt oczywiście nie zabezpiecza przed wiatrem ale pozwala na swobodniejszą kontrolę blendy i usztywnia ją nieco)

Komentarz

• adalbert
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 353

MMM - wróciłem właśnie do Twojego zdjęcia po 12 dniach - czasem dystans jest potrzebny
                        Podoba mi sie jego klimat i malarskość - ale jedna rzecz razi - rozumiem zamysł zamknięcia obrazu w kwadracie - ale starą metodą z uczelni spojrzałem na fotkę odwróconą do góry nogami z przymrużonymi oczami (POLECAM - działa ) i przeanalizowałem sobie rozkład plam ... razi mnie "ciemny zafarb" na dole pośrodku zdjęcia - obcięcie 1-1,5 cm (cały czas kwadrat możliwy) i IMO byłoby miodzio
                        Pozdrawiam
                        Ostatnio edytowany przez adalbert; 9745.

Komentarz

• Bystry
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 162

Podepnę się do wątku... Mam dylemat... Widziałem efekty blendy lastolite sunfire i słyszałem opinie o złotych blendach - że za bardzo ocieplają... Sunfire wydaje mi się idealna... Są na allegro 2 sztuki ale tylko 50cm... Za tą samą cenę mógłbym kupić noname złoto/srebrną ok 1m... Co będzie lepsze (wypady w plener)?

Komentarz

• mithrandir
                            • 2009
                            • 5

Ja mam za to pytanie trochę z innej beczki - też chodzi o blendę. Ze względu na ograniczenia kosztów postanowiłem poszukać sobie w necie odpowiednich materiałów. W polskich serwisach raczej o tym cokolwiek trudno znaleźć, za to na zagranicznych jest multum 'how to'.

Czy ktoś próbował zrobić blendę z koca ratunkowego?
                            Podobno działają całkiem nieźle, no i rozmiary, w porównaniu do tych dostępnych w e-sklepach i na allegro są całkiem całkiem.

Komentarz

• talarczyk
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 399

Zamieszczone przez mithrandir
                              Ja mam za to pytanie trochę z innej beczki - też chodzi o blendę. Ze względu na ograniczenia kosztów postanowiłem poszukać sobie w necie odpowiednich materiałów. W polskich serwisach raczej o tym cokolwiek trudno znaleźć, za to na zagranicznych jest multum 'how to'.

Czy ktoś próbował zrobić blendę z koca ratunkowego?
                              Podobno działają całkiem nieźle, no i rozmiary, w porównaniu do tych dostępnych w e-sklepach i na allegro są całkiem całkiem.
                              Jestem na podobnym etapie - próbuję stworzyć sobie drugą blendę/dyfuzor a'la california sunbounce. Jeśli o materiały chodzi to zainteresowała mnie fizelina jako 'dyfuzor' i tafta jako pow. odbijająca... Nie wiem tylko jak to wszystko sprawdzi się w praniu

Generalnie polecam wizytę w najbliższym sklepie z tkaninami

Komentarz

• aleksss

To i ja sie podczepie pod watek. Myslalem nad zrobieniem wlasnego dyfuzora - material rozpiety na ramie z rurek pcv. Problem mam tylko z materialem - czy macie jakis pomysl na to? Na angielskojezycznych forach pisza o "ripstop nylon", ale nie wiem gdzie mozna go u nas kupic, nie mowiac nawet o tym ze nie bardzo wiem jak spytac o to googla...
                                Jakby ktos z Was mial pomysl lub patent to bede zobowiazany.

Komentarz

Pracuję...