Jaką blendę kupić ?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
-
-
Zależnie od efektu jaki chcesz uzyskać. Biała da ładne, miękkie światło. Srebrna i złota ostrzejsze. Złota da ciepły zafarb.
Osobiście mam bodajże 160x100cm biało-srebrną i używam... tylko białej.
Praca w pojedynkę z blendą nie jest komfortowa. Mam uchwyt do blendy na statyw i powiem szczerze, że nadaje się tylko w studio, lub w bardzo osłoniętym od wiatru miejscu, a i tak dociążam całość... Inaczej mamy latawiec... ;-)Komentarz
-
-
W tej chwili powinien się pojawić wątek odnośnie doboru odpowiedniego asystenta do rozmiaru blendy. O ile małe rozmiary nie stanowią problemu to już powyżej fi 100cm zaczną pojawiać się schody. Pamiętam jak przez jakiś czas pomagałem przy foceniu i trzymałem sporą blendę (nie pamiętam dokładnie ale z pewnością miała ok 150cm w jedną ze stron) nad głową modelki żeby trochę cienia rzuciła. Normalnie, nie dość, że w takiej pozycji łapy szybko opadają z sił to jeszcze przy mocnym wietrze potrafi nieźle wznieść w powietrze
Tak więc pamiętajcie by asystent/ka był/a odpowiednio gabarytowa
Komentarz
-
Na alledrogo jest tylko jedna sunlight za 200 zł.
Warto wydać tyle na tą blendę ? Nie lubię kupować chińskich wynalazków, a 5w1 też raczej mi się nie przyda. Szukam uniwersalnej blendy, którą w razie konieczności będę mógł obsłużyć sam (choć zwykle mam kogoś do pomocy), i najważniejsze aby doświetlała twarz.Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5Komentarz
-
Jako z jestem tutaj nowy najpierw witam wszystkich
Ja posiadam Lastolite 120x180 i sobie bardzo chwale, ale jak juz wczesniej koledzy pisali to utrzymanie tego zagla (120x180) w plenerze (przy wietrze) to jest naprawde nielada wyzwanie
Komentarz
-
Kupiłem swego czasu na allegro blendę 120x180 5w1. Zachwycony byłem nieziemsko... do czasu... wszystko niby git, tylko to srebro i złoto dawało efekt jak z folii spożywczej- odblaski, bliki, zajączki...
Za radą kolegi zaopatrzyłem się w blendę z tej firmy http://www.sunbounce.de/. Model Mini- wystaczy w zupełności, aczkolwiek przymierzam się do pro. Totalny kosmos!!! Droga jak cholera (300$), ale warta każdych pieniędzy!!! Tej poprzedniej używam właściwie tylko jako dyfuzora, albo biorę butterflya 3x3 metry.Canon 5dmII, Canon 100mm f/2, Canon 24-104 f/4, Carl Zeiss MC Flektogon 20mm f/2.8, Carl Zeiss MC Sonnar 135mm f/3.5, Canon Speedlite 580EXII, Case Logic SLRC206 i od ch... innych gadżetów...Komentarz
-
Ja osobiście kupiłem folię na przednią szybę samochodu. Jak na moje potrzeby jest wystarczająca
Koszt? 5 zł :P
Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
A dziękuję
Po stopkach (raczej wartości sprzetu) sądzę, że to raczej nie są szczere gratulacje :P
Komentarz
-
Komentarz
-
Można doświetlić i kawałkiem ściany przy której stawia sie fotografowaną osobę
. Wszystko kwestia potrzeb.
Komentarz
-
Komentarz