Jaką blendę kupić ?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mithrandir
    • 2009
    • 5

Zamieszczone przez aleksss
    To i ja sie podczepie pod watek. Myslalem nad zrobieniem wlasnego dyfuzora - material rozpiety na ramie z rurek pcv. Problem mam tylko z materialem - czy macie jakis pomysl na to?
    Też szukałem - mam coś takiego:

problem w tym, że nie ma tam zbyt dokładnie omówionych materiałów które są wykorzystywane przy 'produkcji'. Zresztą trochę tego jest w necie - może Tobie będzie odpowiadał jakiś inny instruktaż.

Zamieszczone przez aleksss
    Na angielskojezycznych forach pisza o "ripstop nylon", ale nie wiem gdzie mozna go u nas kupic, nie mowiac nawet o tym ze nie bardzo wiem jak spytac o to googla...
    Jakby ktos z Was mial pomysl lub patent to bede zobowiazany.
    Z tego co mi udało się wygooglać ;P to jest to materiał służący między innymi do szycia balonów czy płacht samolotowych - jeżeli masz jakiegoś znajomego w którymś z aeroklubów to możesz zawsze zapytać jego skąd biorą taki materiał. Jeżeli nie no to może zajrzeć na jakieś fora związane z tą tematyką i zapytać jakiegoś bardziej doświadczonego użytkownika.
    To pomysły które przychodzą mi na myśl na obecną chwilę
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zamieszczone przez talarczyk
    Jestem na podobnym etapie - próbuję stworzyć sobie drugą blendę/dyfuzor a'la california sunbounce. Jeśli o materiały chodzi to zainteresowała mnie fizelina jako 'dyfuzor' i tafta jako pow. odbijająca... Nie wiem tylko jak to wszystko sprawdzi się w praniu
    Byłbym bardzo zainteresowany efektami czegoś takiego - jeżeli uda Ci się to stworzyć to, jeżeli miałbyś chwilkę czasu, maźnij co to potrafi i czy się sprawdza
    (chodzi mi dokładniej o wykorzystanie tkanin)
    Ostatnio edytowany przez mithrandir; 27814. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• mastercheat
      Początki nałogu
      • 2008
      • 477

a ja się podepnę.
      Potrzebuję jaką blędę na plener. głównie do portretów jedna lub dwie osoby.

myślałem o okrągłej 82 cm, śerbrno białej, lub srebrno złotej.

Czy to dobre rozwiązanie (na początek oczywiście).
      40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
      5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

http://www.dicam.pl/lastolite_blendy...ble_reflecrors - 120 albo ostatecznie 95cm Sunfire/Silver bym polecał.

Dlaczego taka duża - najczęściej by blenda nie wchodziła w kadr to trzeba kawałek od modelki ją trzymać, czyli traci się na mocy doświetlania. Im większa blenda tym mocniej daje. Poza tym nie można zakładać też że zawsze, tylko i wyłącznie portrety się będzie doświetlać, a przy ujęciu sylwetkowym to już blendy 95cm nie zawsze całą sylwetkę doświetlają...

Kolory? Srebrny jest najbardziej uniwersalny, jakby był za mocny to wystarczy parę kroków dalej odejść z blendą. Natomiast Sunfire jest łagodniejszy niż złoty i w świetle dziennym wiosenno-letnim daje bardzo ąłdny, naturalny odcień

Komentarz

• mastercheat
          Początki nałogu
          • 2008
          • 477

dzięki za podpowiedź.

a co sadzisz o takim rozwiązaniu:
          5 w 1 - średnica 110 cm
          srebrna
          biała
          ZŁOTO-SREBRNA SUNLIGHT
          czarna
          dyfuzor

tak się zastanawiam co w tym przypadku oznacza SUNLIGHT... czy to to samo co sunfire?

wygląda to niby tak:
          Ostatnio edytowany przez mastercheat; 21323.
          40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
          5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez mastercheat
            a co sadzisz o takim rozwiązaniu:
            5 w 1 - średnica 110 cm
            srebrna
            biała
            ZŁOTO-SREBRNA SUNLIGHT
            czarna
            dyfuzor

tak się zastanawiam co w tym przypadku oznacza SUNLIGHT... czy to to samo co sunfire?
            Ja się z 5in1 wyleczyłem - chińskie badziewia w których się zamek rozwala przy zmianach płacht, szybko się wyrabiają, łamią itp.
            Porządne wykonanie blendy jest ważne jak się ją często składa/rozkłada, więc sobie wytypowałem pasujące mi kolory.

Sunlight = dużo srebrnego, mało złotego
            Sunfire = dużo złotego, mało srebrnego

Komentarz

• mastercheat
              Początki nałogu
              • 2008
              • 477

szukałem na alledrogo dwustronnej srebrno-sunfire, niestety nie ma takiej przynajmniej w tych wielkościach które mnie interesują. I narazie zamówiłem tą 5in1.
              Mam nadzieję, że będzie się dało tak ustawić żeby bez przekładania było po jednej stronie srebrne a po drugiej sunlight. Bo inne narazie mnie nie interesują..

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

szukałem na alledrogo dwustronnej srebrno-sunfire, niestety nie ma takiej przynajmniej w tych wielkościach które mnie interesują.
                Przecież podałem linka .
                To że ta firma/sklep nie ma akurat takiej aukcji wystawionej nie oznacza chyba zakazu napisania/zadzwonienia do nich?
                Może akurat ich wystawiacz Allegrowy ma urlop?

Komentarz

• mastercheat
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 477

A taki ze mnie gapa myślałem że to tylko stronka dla przykładu.

a poniżej fotka dla przykładu.zrobiona na próbę sunlight.

ps. co robicie zeby pozujący nie mróżyli oczu? Bo szczerze mówiąc taka blenda to ostro daje po oczach.

Komentarz

• rycerz
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 227

a ja właśnie zamówiłem srebrno-białą 122x91cm...troche się przerażam jej wielkością, bo jak to w parku rozkładac ?
                    ale jeśli ma to poprawic jakośc moich zdjęc to nie ma się co zastanawiac!
                    nx100

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

ps. co robicie zeby pozujący nie mróżyli oczu? Bo szczerze mówiąc taka blenda to ostro daje po oczach.
                      I dalej stanie się z blendą tym mniej daje po oczach. Im dalsza od południa godzina, tym mniej daje po oczach. Im modelka bardziej w cieniu a blenda zza cienia doświetla tym mniej daje po oczach. Tuż przed zrobieniem zdjęcia poprosić modelkę by zapamiętała gdzie stoisz, zamknęła oczy i po chwili otworzyła szeroko, patrząc na Ciebie = masz nie zmrużone oczy przez chwilę, potem niech zamknie jak ją mocno razi.

Zamieszczone przez rycerz
                      a ja właśnie zamówiłem srebrno-białą 122x91cm...troche się przerażam jej wielkością, bo jak to w parku rozkładac ?
                      Asystent/ka niezbędni. Dlatego ja, jak moja dziewczyna mi nie towarzyszy to wręcz zachęcam modelki by wzięły ze sobą chłopaka/koleżankę/mamę.

Komentarz

• rycerz
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 227

Zamieszczone przez Vitez
                        Asystent/ka niezbędni. Dlatego ja, jak moja dziewczyna mi nie towarzyszy to wręcz zachęcam modelki by wzięły ze sobą chłopaka/koleżankę/mamę.
                        no i trzeba będzie tak robic
                        nx100

Komentarz

• mastercheat
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 477

patent z otwieraniem oczu jest świetny, dzięki za podpowiedź.

a dla porównania, co daje blenda, daję fotkę z tego samego miejsca bez blendy.

Komentarz

• traphezz
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 126

Trochę się naczytałem o blendach jaką wybrać. Miałem w ręce Lastolite i żałuję, że nie robią owalnych bo mógłbym w nią zainwestować a tak nie potrzebne mi koło o ogromnej średnicy, a mniejsze nadaje się tylko do oświetlenia od klaty w górę. Dużo osób pisze, żeby brać największego chińczyka 5in1 i mój wybór padł (ze względu na cene i rozmiar) na blendę z Eltec'a http://www.eltec.alpha.pl/produkty.php?id=43 5in1 120x180. Mam pytania:

1 Czy jest to dobry wybór jakościowo?
                            2 Czy może lepiej wziąć mniejsza?
                            3 Czy lepsza będzie biało-srebrna?
                            4 Albo w ogóle z innego sklepu?

Komentarz

• airhead
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2495

lepsza będzie biało-srebrna
                              Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                              Fujifilm x100