Jaką blendę kupić ?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fanCanona
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 26

Ja się nie przejmuję. Wręcz przeciwnie Jestem zdania, że nie warto płacić 10x tyle za coś, co da tylko minimalnie lepszy efekt lub nie będzie żadnej różnicy.

Komentarz

• Rafdob2
      • 2010
      • 1

Odnośnie wątku sposobu składania blend polacem filmik prezetnowany przez jednego ze sprzedawców na którym widać jak to robić:
      Poznaj najlepsze modyfikatory światła - blendy, dyfuzory i uchwyty do blend. Zastosowanie blendy umożliwia równomierne oświetlenie postaci w przypadku, kiedy mamy tylko jedno źródło światła

Komentarz

• Kelpie
        Dopiero zaczyna
        • 2011
        • 28

Ja już drugi rok uczę się składać blendę - a mam taką dużą 5w1 (wielkość jest jak najbardziej istotna i tutaj nie mogę narzekać, za to taka ilość powierzchni dla mnie okazała się zbędna - używam tylko białej i srebrnej, złota daje nieładne światło jak dla mnie, a czarnej nie używałam nawet jako tła) i jako, że sama jestem raczej nieduża, ciężko mi ją opanować. Dlatego zawsze staram się mieć asystenta pod ręką - taka osoba przydaje się jeszcze do noszenia statywu i biegania po lody tudzież ciepłą herbatę

Komentarz

• Czacha
          fotograf
          • 2004
          • 4868

Tylko trzeba pamietac ze przy takim rozmiarze blendy osoba blendzaca powinna byc od niej wyzsza i wazyc powyzej 70kg bo inaczej moze robic za latawiec w wietrzny dzien
          https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Widelec
            Coś już napisał
            • 2010
            • 90

nie ma jakichś patentów na mocowanie i względnie precyzyjne ustawienie blendy na statywie (coś rzędu 80x120 lub ciut większa) w lekko wietrzny dzień? dociążenie statywu to rzecz jasna, ale samo mocowanie blendy?

Komentarz

• dinderi
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 3028

Tylko asystent.
              Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
              09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• Da__FreaK
                Początki nałogu
                • 2009
                • 449

Czy ktos z was uzywa/uzywal moze koca ratunkowego jako blendy ? Zamierzam zrobic sobie cos na ksztalt sunbounce`a, tylko problemem jest material odijajacy swiatlo. Pomysl juz mam, teraz pozostaje tylko kwestia doboru materialu/materialow rozpraszajacych.

Komentarz

• Merauder
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1092

Zamieszczone przez Da__FreaK
                  Czy ktos z was uzywa/uzywal moze koca ratunkowego jako blendy ? Zamierzam zrobic sobie cos na ksztalt sunbounce`a, tylko problemem jest material odijajacy swiatlo. Pomysl juz mam, teraz pozostaje tylko kwestia doboru materialu/materialow rozpraszajacych.
                  Ja miałem taką prowizorkę z koca owiniętą o osłonę przeciwsłoneczną do auta. Efekt? Hmm... na krótką metę tragedii nie ma, oczywiście do wykorzystania amatorskiego. Ma to swoje minusy i największym jest nierównomierne odbicie światła i zajączki spowodowane zagięciami. Dodatkowo jest to raczej mało trwały materiał pod tym kątem, że właśnie po za zagięciami ze składań od używania robią się kolejne produkujące kolejne zajączki.
                  7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• wiktor2323
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 1290

ja maiłem zrobioną ale używanie było niewygodne a szelest niesamowity i zainwestowałem z biało srebrną blendę..
                    Facebook

Komentarz

• slavko6
                      Coś już napisał
                      • 2009
                      • 50

zastanów się tylko czy to się opłaca, koszty zakupu blend są chyba najniższe w całej foto zabawie.

Komentarz

• Kwazar
                        Dopiero zaczyna
                        • 2007
                        • 31

Za Quantuuma 180cm 5 in 1 dałem stówkę z groszem, chyba lepiej kupić i mieć dobra blendę niz bawić się w takie rzeczy, chyba że lubisz
                        5d, 50d, stałki, zoomy
                        Fotograf Bydgoszcz
                        Dysponuję studiem fotograficznym w centrum Bydgoszczy, 36m2, szukam chetnych!

Komentarz

• Da__FreaK
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 449

Zamieszczone przez Vitez
                          A ja zamówiłem stąd: http://allegro.pl/sklep/1381626_abit...a_i_sklep_foto

Te dwie:

Po dwóch sezonach używania swojej i testowania pożyczonej już wiedziałem, co mi potrzebne (wielkość i kolory - głównie na sunlight mi zależy).
                          Teraz oby te były całkiem wytrzymałe bo ceny niższe od Lastolite...

Vitez. we wczesnejszym poscie z watku polecales;

http://www.dicam.pl/lastolite_blendy...ble_reflecrors - 120 albo ostatecznie 95cm Sunfire/Silver bym polecał.

..a zakupiles owe blendy z abitusa..
                          Zatem, ktora wkoncu kupic bo juz mam metlik w glowie
                          Na chwilke obecna kupilbym ( chce jedna blende ) ta ktora polecales wczesniej-od lasolita, natomiast nie wiem jak ma sie ta blenda do tych co kupiles..

Komentarz

• Marcys86
                            Dopiero zaczyna
                            • 2011
                            • 18

jaka blenda?

witajcie,
                            za jakimi blendami mam sie rozgladac? okragle, owalne? i w jakim rozmiarze ja kupic?
                            mam 170cm wzrostu i chcialabym zeby byla ona poreczna dla mnie

jak mozecie to poprosze o jakies typy z Allegro

moze to: http://allegro.pl/blenda-okragla-skl...619679881.html ??
                            Ostatnio edytowany przez Marcys86; 38101.

Komentarz

• mateuszkaratysz
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 330

Blenda ma być przede wszystkim użyteczna w drugiej kolejności może być poręczna.

Każda blenda wg. kryterium rozmiaru ma zupełnie inne przeznaczenie.

Od malutkich doświetlających packshoty do tych 180cm doświetlających sylwetkę.

Określ rodzaj zdjęć, które zamierzasz doświetlać to podam Ci rozmiar blendy.
                              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                              Teraz mi się przypomniało jak kiedyś zdawałem egzamin z narzędzi fotograficznych...po dłuższej rozmowie na temat rozmiaru blendy dowiedziałem się, że:

"Blenda Powinna Mieć Powierzchnię Dwa Razy Większą Od Fotografowanego Obiektu"...

...potraktuj to jako odpowiedź na twoje pytanie.
                              Ostatnio edytowany przez mateuszkaratysz; 26061. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Marcys86
                                Dopiero zaczyna
                                • 2011
                                • 18

beda to protrety z uzyciem ogniskowych 24-70 na FF ,
                                kadry takie:

oczywisce sama sobe bede musiala z nia radzic wiec chcialabym zeby byla dla mnie jak najporeczniejsza
                                Ostatnio edytowany przez Marcys86; 38101.

Komentarz

Pracuję...