Zamienniki baterii

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • m_o_b_y
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1095

Oto, co o zamienniku Delta pisze nasz przyjaciel - Towers:

"Dane techniczne:

- model: LP-E6 (do Canon EOS 5D Mark II)
    - technologia: Li-ion
    - pojemność: 1400 mAh
    - napięcie: 7,2 V
    - ładowarka w komplecie (zasilanie 100V-240V, kompatybilna z oryginalnym akumulatorem)
    - możliwość ładowania tylko w ładowarce dostarczonej w komplecie
    - brak informacji o poziomie naładowania w aparacie
    - ochronna zaślepka w komplecie
    - opakowanie: kartonowe z hologramem
    (...)
    Akumulator nie może być ładowany w ładowarce Canona. W zestawie znajduje się jednak mikroprocesorowa ładowarka umożliwiająca bezpieczne ładowanie akumulatora Delta oraz oryginalnego akumulatora Canon LP-E6.
    Ze względu na zabezpieczenia Canona nie jest możliwe sprawdzenie stanu naładowania akumulatora w aparacie".

Bez wątpienia dobrego zamiennika można używać (w przypadku 30D używałem z powodzeniem zamiennika), licząc się z pewnymi niedogodnościami w porównaniu z pięciokrotnie droższym oryginałem.
    Ja kupiłem drugi oryginał, ale myślę o zakupie dodatkowego zamiennika, bo pewno przy kręceniu filmów może to być sensowne.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------

Komentarz

• mieszko_1vp
      Zablokowany
      • 2009
      • 618

ale macie problemy-ja w gripie mam jeden oryginał i jeden zamiennik-oryginał mam po prawej stronie-dzięki temu pokazuje w jakim stopniu są naładowane oba aku-bo bierze z obu
      i pewnie dlatego nie stac mnie na drugi oryginał-bo wydałem 10k na puszke-lol

Komentarz

• szuler
        Uzależniony
        • 2007
        • 829

mieszko_1vp dzięki za odp. wreszcie coś konkretnego, ale mam jeszcze pytanie jakiego używasz gripa i czy go polecasz ?
        A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Komentarz

• mieszko_1vp
          Zablokowany
          • 2009
          • 618

ja mam jakąś tam podróbkę-Phottix-oglądałem oryginała,ale jakoś nie widzę pododu żeby przepłacać-bo oryginał grip i oryginał drugi aku to prawie tysiak w kieszeni
          -Dodam że jak jeden aku jest podróbkowy-to na głównym panelu info-i tak jest podawany stan -dopiero w menu widać jakby drugiego aku nie było wcale

Komentarz

• szuler
            Uzależniony
            • 2007
            • 829

dzięki już wiem co kupić

Komentarz

• Da__FreaK
              Początki nałogu
              • 2009
              • 449

Zamieszczone przez mieszko_1vp
              ja mam jakąś tam podróbkę-Phottix-oglądałem oryginała,ale jakoś nie widzę pododu żeby przepłacać-bo oryginał grip i oryginał drugi aku to prawie tysiak w kieszeni
              -Dodam że jak jeden aku jest podróbkowy-to na głównym panelu info-i tak jest podawany stan -dopiero w menu widać jakby drugiego aku nie było wcale
              Ja zastanawialem sie nad zamiennikiem BG do 40D, Po dlugich poszukiwaniach trafilem na okazje w Szwajcarii, siostra kupila mi oryginal z papierami za cale 120 frankow czyli ok 325 zl Wiem ze niby zamienniki spelniaja swoje zadanie, ale co oryginal to oryginal- daje pewnosc niezawodnosci Teraz musze tylko upolowac drugie oryginalne aku w rozsadnej cenie

Komentarz

• szuler
                Uzależniony
                • 2007
                • 829

Zamieszczone przez Da__FreaK
                Ja zastanawialem sie nad zamiennikiem BG do 40D, Po dlugich poszukiwaniach trafilem na okazje w Szwajcarii, siostra kupila mi oryginal z papierami za cale 120 frankow czyli ok 325 zl Wiem ze niby zamienniki spelniaja swoje zadanie, ale co oryginal to oryginal- daje pewnosc niezawodnosci Teraz musze tylko upolowac drugie oryginalne aku w rozsadnej cenie
                Nie no rewelacja ja sprzedałem oryginalnego gripa do 50D za 350 zł (pudełko, papiery, koszyczek), a teraz muszę zamiennik do 5d2 kupić za 380 zł.

Komentarz

• Da__FreaK
                  Początki nałogu
                  • 2009
                  • 449

Zamieszczone przez szuler
                  Nie no rewelacja ja sprzedałem oryginalnego gripa do 50D za 350 zł (pudełko, papiery, koszyczek), a teraz muszę zamiennik do 5d2 kupić za 380 zł.
                  Tylko ze moj BG to nowelasa sztuka :smile: Jak zobaczylem ile kosztuje oryginal, nowy na allegro to .... ah..:smile:

Komentarz

• ferrari_alex
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 109

kurcze, co za ceny....................za akumulator wydac 300 PLN.....
                    Alex
                    --------------------------
                    5D MKII. 24-105 F/4 IS . 70-200 F/4 IS

Komentarz

• mieszko_1vp
                      Zablokowany
                      • 2009
                      • 618

Te oryginalne aku mają ogromną zaletę-jak nie masz gripa
                      mając akumulatory w torbie wiesz który ma ile jeszcze "mocy"-bo mozna to na body sprawdzić-od taki bajer za który się płaci

Komentarz

• Mad_Mac
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 1458

Zamieszczone przez Da__FreaK
                        Ja do 40d i 400d uzywam podrobek i jakos roznic miedzy oryginalem a podrobka nie zauwazylem.
                        Do 5d podroby juz nie kupie bo jak nie da sie sprawdzic naladowania itp to mam takie zabawy gdzies.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
                        Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• mieszko_1vp
                          Zablokowany
                          • 2009
                          • 618

Zamieszczone przez Mad_Mac
                          Ja do 40d i 400d uzywam podrobek i jakos roznic miedzy oryginalem a podrobka nie zauwazylem.
                          Do 5d podroby juz nie kupie bo jak nie da sie sprawdzic naladowania itp to mam takie zabawy gdzies.
                          ale kupując aparat masz w zestawie oryginała-a podróbkę zawsze się trzyma "w razie czego"
                          albo kupić 4 podróbki i kiedyś to wykożystać-zmieniając je-jak magazynki -nie patrząc gdzie upadają puste

Komentarz

• ferrari_alex
                            Bywalec
                            • 2009
                            • 109

Nie chę wierzyć, że nie da rady zrobić zamiennik z tą samą żywotnością i funkcją co i oryginał.....
                            Ludzie....300 PLN za akumulator.
                            Alex
                            --------------------------
                            5D MKII. 24-105 F/4 IS . 70-200 F/4 IS

Komentarz

• Goomis
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1893

Ja mam zamiennik akku phottixa. Zawsze używam kompletu oryginał-zamiennik w gripie - też zaminniku - alpha. Jak się odpowiednio zapakuje w gripa to dostajemy odczyt pojemności z zestawu. Co mnie najbardziej dziwi to żywotność tego tandemu. Spokojnie daje radę na 1,5k zdjęć - w tym ok. 500 z lampą.
                              Są tylko 2rzeczy które mnie niepokoiły/niepokoją:
                              1. Ten zamiennik jest trochę za gruby i wchodzi dosyć ciasno i nie wysuwa się samoczynnie po zwolnieniu przytrzymującej dźwigienki i trzeba go wydłubać. Jak akku jest w gripie to żaden problem więc mnie to nie denerwuje.
                              2. Jak byłem w górach(początek października) to nie wziąłem ze sobą gripa i zaobserwowałem dziwne zachowanie zamiennika, otóż:
                              Padł mi oryginał i miałem ze sobą na pewno w pełni naładowany zamiennik. Po zrobieniu 1-2zdjęć aparat się wieszał z otwartą migawką, zapisując pierwszą fotę. Trzeba było wyjąć akku żeby zrestartować puszkę(włącznie z zamknięciem migawki). Było to na wys. ok. 1900m. Nie wiem czym to zachowanie było spowodowane. Szczerze to nawet się nad tym później zbytnio nie zastanawiałem po stwierdzeniu, że akku w gripie działa prawidłowo, nie próbowałem też testować zmiennika bez gripa.
                              Poza tym to zamiennik gripa i akku działa normalnie i zamiast wydawać 1300zł wydałem 400. W przyszłym roku może kupie 2oryginalny akku a zamiennik zostanie tylko jako backup, ale gripa zamieniać nie zamierzam bo wg. mnie prwie 1000zł(950)to co najmniej "przesada"
                              Różnicą jest chyba to, że oryginał do 5DmkII jest magnezowy a nie z tworzywa - ale pewności nie mam.
                              5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• siudym
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 2249

Tak sie podepne z pytaniem:
                                Majac org grip canona do marka5 i dwa aku w oryginalne, to w menu beda osobno dla kazdego aku podane dane o pojemnosci ? (np.podpisane #1 / #2 itd)
                                Oryginal LPE6 ma licznik zdjec w sobie, wiec jeszcze pytanie czy majac oba w gripie beda zwiekszac swoj licznik oba na raz? Czy zasilanie leci najpierw z jednego, ten pada i przeskakuje na drugiego liczac numeracje ilosci fotek juz na "swoj" licznik osobno?

Mowa o org battery grip canona.

Komentarz

Pracuję...