Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
wlasnie zamierzam zakupic dodatkowy akumulator do swojego canona 450D. Poprzegladalem allegro oraz te forum - i tak sie zastanawiam czy brac tego "Hahnela" ? czy moze jest cos tanszego a zarazem dobrego ?
Jak sadzicie , warty jest on kupna jako zapasowy , nic w ostatnim czasie nie wyszlo nowego lub nie popsulo sie w "Hahnela" (zla partia itp) ?
Kiedys w Hybrydzie uzywalem akumulatora HAMA (swietnie sie sprawowal , nawet lepszy niz oryginalny) ale widze ze do 450D nie produkuje
energizer CA511 7.4V - 1500 mAh w 40D i zrobione okolo 1300 zdjec (100% bez lampy, tylko na stopce ST-E2) wystarczyl na napstrykanie prawie 18-19GB zdjec (RAW+mJPG) zdecydowanie polecam
pewnie daloby sie duuuuuzo wiecej ale zmienilem jak tylko wskaznik spadl do polowy, zeby miec pewnosc ze nie zabraknie pradu w waznym momencie
no tak , wiekszosc zamiennikow na poczatku trzyma swoje parametry ale z iloscia cylki gwaltownie spada (mowa o tanich zamienikach bo w tych lepszych spada ale normalnie tak jak w oryginalach)
czy dlugo masz tego Energizera , duzo razy ladowales ?
Canon 450D + 18-55 IS + 55-250 IS, Sandisk SDHC EXTREME III 4GB
dzisiaj poszperalem na stronie Energizer i nie znalazlem aby produkowal on wlasnie te zamiennika - wiec ja zle szukalem , albo producent tego nie podaje ( dziwne) albo to sa jakies podruby ( takie nasuwa mi sie na mysl)
dzisiaj poszperalem na stronie Energizer i nie znalazlem aby produkowal on wlasnie te zamiennika - wiec ja zle szukalem , albo producent tego nie podaje ( dziwne) albo to sa jakies podruby ( takie nasuwa mi sie na mysl)
Oferowane ogniwa nie koniecznie muszą być "podrubami". Proponuję zajrzeć na stronę Energizer-a do "działu foto" aby przekonać się iż jest wiele modeli zamienników oryginalnych ogniw oferowanych przez tą firmę które to będąc w sprzedaży nie są wyszczególnione w ich oficjalnym zestawieniu.
wiesz , nie zarzucam tutaj odrazu ze to podruba tylko taki brak na stronie producenta nasuwa pewne mysli, czemu akurat Energizer nie chwali sie tym produktem powiekszajac przy tym swoja duza baze danych produktow
wiesz , nie zarzucam tutaj odrazu ze to podruba ...
Ale może być i tak.
Zamieszczone przez Portal
... czemu akurat Energizer nie chwali sie tym produktem powiekszajac przy tym swoja duza baze danych produktow
Tego nie wiem, niemniej brak aktualnych produktów oferowanych przez daną firmę na jej oficjalnej stronie nie świadczy zbyt dobrze o jej dziale marketingu. A tak na marginesie to wstyd aby strona tak znanej firmy jak Energizer nie posiadała tak prostego i szalenie przydatnego narzędzia jakim jest moduł wyszukiwarki.
Mam takie pytanie. Kupiłem akumulator w Marcu 2008roku. I na akumulator dostałem 6 miesięcy gwarancji (czyli do Sierpnia), no fajnie się złożyło, że w Lipcu akumulator po prostu padł! Ani w ładowarkach nie działał, ani w body, zero reakcji. Pojechałem do sklepu i Panowie wymienili mi z łaski akumulator, jeszcze sugerując niewłaściwe użytkowanie (akumulator ładowałem może z 4 razy). No i oczywiście dostałem nowy, ładnie zapakowany i cacy. Po 4 ładowaniach ... zonk - identyczna sytuacja, z racji, że rzadko fotografuje w chwili obecnej a jak robię zdjęcia to 1 akumulator mi wystarcza, jednakże ten okres Czerwiec - Sierpień zapowiada się pracowicie i będę potrzebował akumulatora. Ale problem polega w tym, że opakowanie od niego to już marzenie znaleźć - paragon to pewnie jeszcze większe marzenie. Ale chodzi mi o sam fakt.
W przypadku, gdy otrzymałem nowy akumulator otrzymuje również na niego od nowa gwarancję? Czy też na ten nowy pozostaje mi gwarancja pierwszego akumulatora (jej czas trwania)?
Znalazłem w Internecie taki zapis: zgodnie z nowymi przepisami odpowiedzialność sprzedawcy za niezgodność towaru z umową trwa dwa lata od wydania towaru kupującemu- termin ten biegnie na nowo w razie wymiany towaru.
Czy zgodnie z tym, jakbym znalazł teraz paragon (w cuda niektórzy wierzą), to sprzedawca zobowiązany byłby to wymiany ponownie?
Pytanie czysto edukacyjne, jak postępować gdyby taka sytuacja miała miejsce ponownie. Teraz to już wątpię, abym ten akumulator jeszcze miał, a tym bardziej paragon. Jednakże ciekawie wiedzieć czy wtedy zmuszeni byliby wymienić na nowy bo ZNOWU nie działa.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Czytając dalej wątek przewijają się informację, że niezależnie czy zamiennik za 30zł, czy za 90zł Hahnel pojawiają się czasami usterki i wady bo nie działa właściwie. Postaram się odnieść do stwierdzenia:
Zamieszczone przez lempl
IMO lepiej mieć baterie za 35zł z roczną gwarancją niż kupionego okazyjnie za 150zł oryginalnego Canona bez.
Za 30zł akumulatorek po 5,5 miesiącu szlag trafił, a wymieniony w ramach gwarancji nie pożył wiele dłużej.
Dlatego mam pytanie do zamiennika jaki spotykam ostatnio - HAMA.
Za 30zł akumulatorek po 5,5 miesiącu szlag trafił, a wymieniony w ramach gwarancji nie pożył wiele dłużej.
Dlatego mam pytanie do zamiennika jaki spotykam ostatnio - HAMA.
Kup każdego po jednej sztuce, pomęcz pół roku czy rok, zostaw i dokup te, które CI się najbardziej spodobały.
Ja miałem Premium Goldy 2szt., dokupiłem z ciekawości 2szt hahneli. Wszystkie się nadal bdb spisują więc jako kolejną partię dokupiłem znowu Premium Goldy (eltec.pl ) - na szczęscie mają inny spód niż te starsze więc da się je odróżniać parami .
Towar wymieniany ze względy na niezgodność towaru z opisem, traktowany jest jako towar nowy a co za tym idzie przysługuje mu taka sama gwarancja jak każdemu innemu towarowi.
Zainteresowanych odsyłam do: Ustawa z dnia 27 lipca 2002 /Dz. U. Nr 141, poz. 1176, ze zm/ o szczegółowych warunkach....
do znalezienia w necie.
Swoją drogą jeszcze nie znalazłem nigdzie w sieci testu pokazującego wydajność oryginalnych ogniw i zamienników.
Komentarz