Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Ja mam zamiennik akku phottixa. Zawsze używam kompletu oryginał-zamiennik w gripie - też zaminniku - alpha. Jak się odpowiednio zapakuje w gripa to dostajemy odczyt pojemności z zestawu. Co mnie najbardziej dziwi to żywotność tego tandemu. Spokojnie daje radę na 1,5k zdjęć - w tym ok. 500 z lampą.
Są tylko 2rzeczy które mnie niepokoiły/niepokoją:
1. Ten zamiennik jest trochę za gruby i wchodzi dosyć ciasno i nie wysuwa się samoczynnie po zwolnieniu przytrzymującej dźwigienki i trzeba go wydłubać. Jak akku jest w gripie to żaden problem więc mnie to nie denerwuje.
2. Jak byłem w górach(początek października) to nie wziąłem ze sobą gripa i zaobserwowałem dziwne zachowanie zamiennika, otóż:
Padł mi oryginał i miałem ze sobą na pewno w pełni naładowany zamiennik. Po zrobieniu 1-2zdjęć aparat się wieszał z otwartą migawką, zapisując pierwszą fotę. Trzeba było wyjąć akku żeby zrestartować puszkę(włącznie z zamknięciem migawki). Było to na wys. ok. 1900m. Nie wiem czym to zachowanie było spowodowane. Szczerze to nawet się nad tym później zbytnio nie zastanawiałem po stwierdzeniu, że akku w gripie działa prawidłowo, nie próbowałem też testować zmiennika bez gripa.
Poza tym to zamiennik gripa i akku działa normalnie i zamiast wydawać 1300zł wydałem 400. W przyszłym roku może kupie 2oryginalny akku a zamiennik zostanie tylko jako backup, ale gripa zamieniać nie zamierzam bo wg. mnie prwie 1000zł(950)to co najmniej "przesada"
Różnicą jest chyba to, że oryginał do 5DmkII jest magnezowy a nie z tworzywa - ale pewności nie mam.
hmm Zamiennik gripa juz zamowiony, kupilem bg ALPHA. Planowalem kupic dodatkowo org aku canona, ale jednak zastanawiaja mnie aku phottixa.
Oczywiscie z dokupiona osobna ladowarka to tych zamiennikow. Jak to dziala ogolnie? Bo napisales "jak sie odpowiednio zaladuje aku do gripa to w menu widac pojemnosc" - tzn dokladnie o co chodzi? Czasami lapie, czasami nie?
Jak to dziala ogolnie? Bo napisales "jak sie odpowiednio zaladuje aku do gripa to w menu widac pojemnosc" - tzn dokladnie o co chodzi? Czasami lapie, czasami nie?
pisałem na górze-po prawo oryginał-po lewo podróbka-wtedy widac stan na menu głównym
aj ok nie dopatrzylem, ze to zamianka org i zam.
Ktos przerabia takie dwa aku phottixa z gripem alpha? Bo nie wiem czy brac 2 org, czy pobawic sie 2x aku phott.
pisałem na górze-po prawo oryginał-po lewo podróbka-wtedy widac stan na menu głównym
a to ciekawe bo u mnie jest odwrotnie. po lewej oryginał, a po prawej phottix
@siudym - jak będziesz miał 2 podróby to nie będziesz widział stanu naładowania, będzie cały czas pusta bateria migać. Albo oryginał + podróba i wtedy aparat pokazuje Ci zbiorczy stan naładowania duetu(jeżeli odpowiednio włożysz akku) albo oba oryginały - wtedy będziesz miał wgląd do każdego akku osobno ale jestem prawie przekonany, że ich stan będzie równy, więc to się może przydać jedynie jak włożysz do puchy 2 w różnym stopniu naładowane akku.
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
no właśnie -jak działa ten system identyfikacji i podawania ilości zdjęć jak miesza się aku-oczywiście chodzi o oryginały-i jak stosuje się w danej chwili oba
Z przyjemnością informuję, że zamienniki eneride działają wyśmienicie. Ilość strzałów jest o około 20% mniejsza niż na oryginalnej baterii. Używałem wysoko w górach w temperaturach poniżej 10oC i było ok. Jak z żywotnością to nie wiem bo mam je ledwo miesiąc. No ale to zobaczymy.
Nie miałam nigdy zamienników w swoim aparacie, robię zdjęcia na oryginalnej baterii ale powoli zaczyna mi się psuć i bardzo szybko się wyczerpuje. Natomiast w swoim kompakcie mam akumulatorki sanyo eneloop i one mi świetnie trzymają.
Dlatego to co możemy kupić jako chińskie podróbki to potocznie zwany drugi gatunek, ale nawet jeśli jest 99% tak dobry jak te z pierszego sortu to nie powinniśmu chyba tego aż tak bardzo odczuć.
teorii nie znam, wiem jakie sa roznice w praktyce. mam zawsze ponumerowany zestaw 3 akku, z ktorych jeden siedzi w body, reszta w plecaku. i zaden nie trafia do ladowarki bez kompletnego wyladowania, tzn. kiedy w temperaturze pokojowej aparat juz nie chce nawet drgnac.
w praktyce wyglada to tak, ze za nowosci akumulatory BP-511 tak Canona jak i Ansmanna, Phottiksa czy GoldPhoto (z tych, jakie przerabialem) maja dosc zblizona zywotnosc. Ansman lepiej niz Canon, potem Phottix/GoldPhoto ale tu nie ma jakiegos ogromnego skoku. dopiero po roku pracy w takiej rotacji widac roznice w jakosci. Ansmann, ktorego kupilem chyba z 1,5 roku temu do dzis zasuwa jak Duracell w reklamie. dluzej niz dwukrotnie mlodszy Phottix czy drugi Ansmann (kilkumiesieczny).
plusem tych lepszych zamiennikow, jak dla mnie, jest lepsza zywotnosc. ilosc zdjec na sztuce nowego akumulatora ma jakby mniejsze znaczenie. wazne, czy po pol roku nie bede musial wrzucac do plecaka 5 akku, zeby starczylo na dzien w plenerze
ale tak się nei traktuje tych akumulatorków, bo tracą pojemność
Ale i tak, podczas normalnej eksploatacji, nie jesteś w stanie doprowadzić ich do stanu w którym to napięcie ogniwa spadnie poniżej napięcia krytycznego - a jak wiadomo taki stan im szkodzi.
oryginalny LP-E6 kosztuje już poniżej 250 zł. Chyba nie warto oszczędzać na czymś tak ważnym jak bateria. Mimo iż zamiennik też działa, to raczej nie chciałbym nosić ze sobą dwóch ładowarek
EOS 5D mark II | Eg-s | 24-70 2.8 | 70-200 2.8 IS | 580 ex II | Lumiquest ProMax | TC-80N3 | Manfrotto 190CXPRO3 460MG | http://fotomate.pl
Komentarz