Zamienniki baterii

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MC_
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 3444

Dokładnych wyliczeń nie robiłem, ale na akku 5d2 można zrobić zauważalnie mniej zdjęć niż A700. Dodatkowo, w 5d2 tylnego wyświetlacza używam tylko do podglądu, w Sony natomiast był on cały czas aktywny.

Komentarz

• Sławek
      Uzależniony
      • 2008
      • 968

Ciekawe czy niezależni producenci obejdą kiedyś problem wyświetlania info o stanie baterii.
      Bo coś mi się wydaje że we wszystkich nowych puszkach będą już tylko takie baterie. Więc albo ten problem jakoś rozwiążą albo wycofają się z produkcji bo sprzedaż będzie znikoma.
      www.fotokrajs.pl

Komentarz

• pcplus
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 42

No to dochodzi jeszcze jeden minus dla zamienników, nie trzymają gabarytów ...

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez BeatX
          myslalem, ze piszesz o nowej piatce.
          Cóż... ten akumulatorek pasuje akurat do obu.

zreszta podobna wydajnosc akumulatorkow mam w 30D
          na oryginalnym aku w 30D pojemnosci starczalo na okolo 500 zdjec (zamiennik phottix na okolo 400)
          majac w gripie /w 30D/ 2xphottix powiedzmy ze zrobie 1000 zdjec bez ladowania.
          No patrz... a ja w 40D spokojnie robię około 1000 zdjęć na jednym aku i 1500-1800 na dwóch w gripie.
          Nie wiem jak to możliwe że Ty robisz tak mało...

Aha... BP-511 = 1100mAh a LP-E6 = 1800mAh , przynajmniej oryginalne. Podejrzewam że zamienniki również coś koło tego tylko 'chłyt małketingowy' każe producentom zamienników pisać podbite pojemności.
          Biorąc pod uwagę zwiększoną prądożerność to raczej nie dziwne że wychodzi podobna ilość zdjęć na jednym akku.
          Nawet dane producenta (Canon) mówią (wg mnie dość ostrożnie) że na jednym LP-E6 można zrobić ok 800zdjęć lub dwie godziny nagrywać video.

Komentarz

• JAZ
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 36

Zamieszczone przez tombas
            tylko ORYGINAŁ, padło to juz wiele razy m.in w osobnym wątku dot. własnie zasilania. kilkukrotnie pada tam argument (może niezbyt wysokich lotów, ale oddający sytuacje ;-) ) "jak wywaliłes 10k na body to nie skąp 3 stów na zasilanie"
            To tylko jeden zamiennik kupujesz?
            Ja miałem ich zawsze 3 + 1 oryginał z zakupu.
            A to juz kwota ok. 900 zł. ~ 10% wartości body.
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            Zamieszczone przez Sławek
            Ciekawe czy niezależni producenci obejdą kiedyś problem wyświetlania info o stanie baterii.
            Bo coś mi się wydaje że we wszystkich nowych puszkach będą już tylko takie baterie. Więc albo ten problem jakoś rozwiążą albo wycofają się z produkcji bo sprzedaż będzie znikoma.
            Już to kiedyś się zdażyło w przypaku kamer.
            GP kupił od Sony prawa do info w akumulatorkach i był dużo tańszy do oryginałów. :-)
            Ostatnio edytowany przez JAZ; 7424. Powód: Automerged Doublepost
            350D + grip, EF-S17-85 IS, EF70-200/2.8L IS, 580EX,

Komentarz

• klosz007
              Coś już napisał
              • 2008
              • 73

Zamieszczone przez Sławek
              Wydaje mi się, że nie ma tam naprawdę czego obchodzić. Gdyby to było takie proste to by to już dawno obeszli. Ja na miejscu Canon'a zrobiłbym to najprościej jak się da tj. otwartym tekstem wysyłał z akumulatora informację o jego producencie. A ładowarka i body sprawdzałyby czy producentem jest Canon i jak nie to do widzenia. Oczywiście nie wiem czy tak jest ale takie zabezpieczenie jest wystarczające jak dla mnie.

Producent zamiennika albo musi podać swoją nazwę i wtedy zamiennik działa wiadomo jak albo musiałby się podawać za Canon'a a to by była już podróbka i naruszanie znaków towarowych.

Mniej markowi producenci (np. Phottix) mogą sobie pozwolić na takie baterie funkcjonalnie gorzej działające i dawane z dodatkową ładowarką a bardziej markowi (HAMA, HAHNEL itp.) raczej nie pójdą w takie półśrodki. Albo sobie odpuszczą LP-E6 albo wykupią prawa do podszywania się pod Canon'a a czy będzie to miało dla nich sens finansowy to już zależy od samego Canon'a.

W każdym razie Ci mniej markowi o rynek zbytu mogą się nie martwić bo przy stosunku ceny ich produktu do oryginału na pewno będą mieli zbyt, szczególnie jeżeli fala siłowego wiązania klienta z oryginalnymi akcesoriami będzie się nasilać...

7D + C10-22 + C17-55 + C70-300 + C100L macro + 580EX II + BG-E7

Komentarz

• HuleLam
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1641

Zamieszczone przez klosz007
                Producent zamiennika albo musi podać swoją nazwę i wtedy zamiennik działa wiadomo jak albo musiałby się podawać za Canon'a a to by była już podróbka i naruszanie znaków towarowych.
                O naruszaniu znaków można mówić tylko wtedy, gdy:
                a. ktoś to widzi,
                b. ktoś to kupuje (widząc oszukany znak)

Parę bajtów idące po szynie USB się pod to nie złapie. A przy obecnych cenach krypto-procesorów można uwierzyć, że Canon po prostu wciska do każdego akumulatorka małą kostkę (EEPROM + crypto). Wówczas, jeżeli ktoś to "oficjalnie" podrobi, będą go ścigać poprzez różne DMCA i pochodne.
                zdRAWki
                PS ale oczywiście nie ma na rynku odtwarzaczy DVD omijających "zabezpieczenia" regionalne ?
                Fotograf platoniczny

Komentarz

• Enter1

Taniej chyba się nie da

Zamieszczone przez ferrari_alex
                  kurcze, co za ceny....................za akumulator wydac 300 PLN.....
                  Jak ktoś chce naprawdę tanio, to zawsze może używać akumulatorków AA. Do gripa BG-E7 mieszczą się jeden lub dwa akumulatory LP-E6 albo sześć akumulatorków AA. Nie mamy wtedy informacji o stanie naładowania, ale taniej chyba się już nie da. Ja na co dzień używam LP-E6, a w rezerwie trzymam naładowane AA. :cool:

Komentarz

• BeatX
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1751

swoja droga ciekawe czy jest (a jezeli jest to jaka) roznica w poborze pradu przez tradycyjny silnik AF w obiektywie vs. USM
                    Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
                    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

• sirlukas
                      Początki nałogu
                      • 2009
                      • 301

Sorka za odkopywanie, ale gdzie kupujecie pojemnik ochronny, lub pokrywkę na dodatkową baterię BP-511? Szukam, ale Google milczy
                      "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
                      ... mój zestaw...

Komentarz

• Grzdyll
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 135

Czy ktoś używający zamienników LP-E6 (Delta, Phottix) mógłby zamieścić jakieś sensowne opinie na ich temat? (może już bez oczywistych stwierdzeń typu "nie ma info o stanie baterii", "jak stać cię na aparat za kilka tysięcy to kup sobie oryginał za 300 stówy" lub podobnych mądrości?). Przebitka cenowa jest ogromna, za jeden oryginał można mieć 6 zamienników i dobrze byłoby wiedzieć czy to chłam czy działają OK (poza wiadomymi z góry niedogodnościami).
                        Zamieszczone przez Enter1
                        Jak ktoś chce naprawdę tanio, to zawsze może używać akumulatorków AA. Do gripa BG-E7 mieszczą się jeden lub dwa akumulatory LP-E6 albo sześć akumulatorków AA. Nie mamy wtedy informacji o stanie naładowania, ale taniej chyba się już nie da. Ja na co dzień używam LP-E6, a w rezerwie trzymam naładowane AA. :cool:
                        To wcale nie jest tanio. A na pewno nie w stosunku do wydajności. Widziałeś jaka jest wydajność tych 4 akumultorów AA w porównaniu z dedykowanym aku? Polecam instrukcję żebyś nie był zdziwiony w trakcie zlecenia.
                        Ostatnio edytowany przez Grzdyll; 1789. Powód: Automerged Doublepost
                        Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?

Komentarz

• trufel
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 47

Cześć,
                          nie wiem po co te rozterki. Ja używam 5dmk2 tylko w studio i pracuję zazwyczaj z live view więc bateria szybko leci. Chciałem zasilacz sieciowy ale nie za taką cenę jaka jest, to absurd i tyle.
                          Używam więc dodatkowego akumulatora LP-E6 Delty, nie widzę absolutnie żadnej różnicy w użytkowaniu poza tym że mam święty spokój, na jednej baterii pracuję a druga się ładuje. Obie ładują się tak samo szybko i czas pracy chyba taki sam, nie sprawdzałem ze stoperem.
                          Oczywiście, są dwie różne ładowarki, ale czy to aż tak wielki problem żeby pisać o tym przez dwa tygodnie? Osobiście polecam Deltę, Phottixa nie znam. Ten zamiennik to normalnie tak samo pracująca bateria. Jeżeli będę musiał to dokupię kolejny zamiennik ,żeby była jedna ładowarka. Wyzwalacz kablowy też mam za 20 zł i działa. Coś co bezpośrednio nie wpływa na zdjęcia nie musi chyba mieć logo Canona, bo myśląc w ten sposób trzeba by nawet skarpety mieć marki Canon, takie niwelujące drgania statywu.
                          Pozdrowienia.

Komentarz

• Grzdyll
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 135

Ufff wreszcie jakaś merytoryczna recenzja zamiennika w tym wątku pełnym tego co się komu wydaje. Kolejne opinie (użytkowników a nie bajkopisarzy!) będą na pewno mile widziane.
                            Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?

Komentarz

• Leone
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 105

Zamieszczone przez Vitez
                              Cóż... ten akumulatorek pasuje akurat do obu.

No patrz... a ja w 40D spokojnie robię około 1000 zdjęć na jednym aku i 1500-1800 na dwóch w gripie.
                              Nie wiem jak to możliwe że Ty robisz tak mało...
                              W 40D to już chyba (z tego co pamiętam) BP511A - 1350 mAh.

No chyba, że używasz jeszcze akumulatorków z 300D.

Ale i tak wydajność budząca szacunek.

pozdrawiam
                              A co do opinii na temat zamienników.
                              Używam delty. Działa i pasuje. Słabsza od oryginalnego - nawet wg deklaracji producenta - 1450 mAh, nie pokazuje (oczywiście) stanu naładowania.
                              Argument o konieczności noszenia dwóch ładowarek odpada - zamiennik ładuje rónież oryginalną. (czylu po prostu trzeba schować oryginalną ładowarkę).
                              Ostatnio edytowany przez Leone; 13152. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• sirlukas
                                Początki nałogu
                                • 2009
                                • 301

Zamieszczone przez sirlukas
                                Sorka za odkopywanie, ale gdzie kupujecie pojemnik ochronny, lub pokrywkę na dodatkową baterię BP-511? Szukam, ale Google milczy
                                Nikt nic nie wie?
                                Chodzi mi o zwykła pokrywkę jak:
                                taka.

A może są pojemniczki, że cała bateria wejdzie?
                                Nie wierzę, że nikt nie wpadł na pomysł produkowania takich rzeczy w chinach.
                                "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
                                ... mój zestaw...

Komentarz

Pracuję...