Zamienniki baterii

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • siudym
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2249

Zamieszczone przez Goomis
    Ja mam zamiennik akku phottixa. Zawsze używam kompletu oryginał-zamiennik w gripie - też zaminniku - alpha. Jak się odpowiednio zapakuje w gripa to dostajemy odczyt pojemności z zestawu. Co mnie najbardziej dziwi to żywotność tego tandemu. Spokojnie daje radę na 1,5k zdjęć - w tym ok. 500 z lampą.
    Są tylko 2rzeczy które mnie niepokoiły/niepokoją:
    1. Ten zamiennik jest trochę za gruby i wchodzi dosyć ciasno i nie wysuwa się samoczynnie po zwolnieniu przytrzymującej dźwigienki i trzeba go wydłubać. Jak akku jest w gripie to żaden problem więc mnie to nie denerwuje.
    2. Jak byłem w górach(początek października) to nie wziąłem ze sobą gripa i zaobserwowałem dziwne zachowanie zamiennika, otóż:
    Padł mi oryginał i miałem ze sobą na pewno w pełni naładowany zamiennik. Po zrobieniu 1-2zdjęć aparat się wieszał z otwartą migawką, zapisując pierwszą fotę. Trzeba było wyjąć akku żeby zrestartować puszkę(włącznie z zamknięciem migawki). Było to na wys. ok. 1900m. Nie wiem czym to zachowanie było spowodowane. Szczerze to nawet się nad tym później zbytnio nie zastanawiałem po stwierdzeniu, że akku w gripie działa prawidłowo, nie próbowałem też testować zmiennika bez gripa.
    Poza tym to zamiennik gripa i akku działa normalnie i zamiast wydawać 1300zł wydałem 400. W przyszłym roku może kupie 2oryginalny akku a zamiennik zostanie tylko jako backup, ale gripa zamieniać nie zamierzam bo wg. mnie prwie 1000zł(950)to co najmniej "przesada"
    Różnicą jest chyba to, że oryginał do 5DmkII jest magnezowy a nie z tworzywa - ale pewności nie mam.
    hmm Zamiennik gripa juz zamowiony, kupilem bg ALPHA. Planowalem kupic dodatkowo org aku canona, ale jednak zastanawiaja mnie aku phottixa.

Wiec tak: Aku canona zostawiam nieuzywany, grip alpha i biore np. takie dwie sztuki aku titan phottixa:
    http://www.allegro.pl/item835871017_...ark_ii_7d.html

Oczywiscie z dokupiona osobna ladowarka to tych zamiennikow. Jak to dziala ogolnie? Bo napisales "jak sie odpowiednio zaladuje aku do gripa to w menu widac pojemnosc" - tzn dokladnie o co chodzi? Czasami lapie, czasami nie?

Komentarz

• mieszko_1vp
      Zablokowany
      • 2009
      • 618

Zamieszczone przez siudym
      Jak to dziala ogolnie? Bo napisales "jak sie odpowiednio zaladuje aku do gripa to w menu widac pojemnosc" - tzn dokladnie o co chodzi? Czasami lapie, czasami nie?
      pisałem na górze-po prawo oryginał-po lewo podróbka-wtedy widac stan na menu głównym

Komentarz

• siudym
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2249

aj ok nie dopatrzylem, ze to zamianka org i zam.
        Ktos przerabia takie dwa aku phottixa z gripem alpha? Bo nie wiem czy brac 2 org, czy pobawic sie 2x aku phott.

Komentarz

• Goomis
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1893

Zamieszczone przez mieszko_1vp
          pisałem na górze-po prawo oryginał-po lewo podróbka-wtedy widac stan na menu głównym
          a to ciekawe bo u mnie jest odwrotnie. po lewej oryginał, a po prawej phottix

@siudym - jak będziesz miał 2 podróby to nie będziesz widział stanu naładowania, będzie cały czas pusta bateria migać. Albo oryginał + podróba i wtedy aparat pokazuje Ci zbiorczy stan naładowania duetu(jeżeli odpowiednio włożysz akku) albo oba oryginały - wtedy będziesz miał wgląd do każdego akku osobno ale jestem prawie przekonany, że ich stan będzie równy, więc to się może przydać jedynie jak włożysz do puchy 2 w różnym stopniu naładowane akku.
          5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• mieszko_1vp
            Zablokowany
            • 2009
            • 618

no właśnie -jak działa ten system identyfikacji i podawania ilości zdjęć jak miesza się aku-oczywiście chodzi o oryginały-i jak stosuje się w danej chwili oba

Komentarz

• siudym
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2249

Dziwna sprawa ale mam alpha i dwa org aku - nalicza mi jeden majac oba w srodku....
              http://canon-board.info/showthread.p...d=1#post748708

:/

Komentarz

• gajosek
                • 2009
                • 5

Z przyjemnością informuję, że zamienniki eneride działają wyśmienicie. Ilość strzałów jest o około 20% mniejsza niż na oryginalnej baterii. Używałem wysoko w górach w temperaturach poniżej 10oC i było ok. Jak z żywotnością to nie wiem bo mam je ledwo miesiąc. No ale to zobaczymy.

Pozdrawiam

Komentarz

• kantor
                  Dopiero zaczyna
                  • 2009
                  • 38

Nie miałam nigdy zamienników w swoim aparacie, robię zdjęcia na oryginalnej baterii ale powoli zaczyna mi się psuć i bardzo szybko się wyczerpuje. Natomiast w swoim kompakcie mam akumulatorki sanyo eneloop i one mi świetnie trzymają.

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12226

Zamieszczone przez donald7000
                    Dlatego to co możemy kupić jako chińskie podróbki to potocznie zwany drugi gatunek, ale nawet jeśli jest 99% tak dobry jak te z pierszego sortu to nie powinniśmu chyba tego aż tak bardzo odczuć.
                    teorii nie znam, wiem jakie sa roznice w praktyce. mam zawsze ponumerowany zestaw 3 akku, z ktorych jeden siedzi w body, reszta w plecaku. i zaden nie trafia do ladowarki bez kompletnego wyladowania, tzn. kiedy w temperaturze pokojowej aparat juz nie chce nawet drgnac.

w praktyce wyglada to tak, ze za nowosci akumulatory BP-511 tak Canona jak i Ansmanna, Phottiksa czy GoldPhoto (z tych, jakie przerabialem) maja dosc zblizona zywotnosc. Ansman lepiej niz Canon, potem Phottix/GoldPhoto ale tu nie ma jakiegos ogromnego skoku. dopiero po roku pracy w takiej rotacji widac roznice w jakosci. Ansmann, ktorego kupilem chyba z 1,5 roku temu do dzis zasuwa jak Duracell w reklamie. dluzej niz dwukrotnie mlodszy Phottix czy drugi Ansmann (kilkumiesieczny).

plusem tych lepszych zamiennikow, jak dla mnie, jest lepsza zywotnosc. ilosc zdjec na sztuce nowego akumulatora ma jakby mniejsze znaczenie. wazne, czy po pol roku nie bede musial wrzucac do plecaka 5 akku, zeby starczylo na dzien w plenerze
                    www albo tez flickr

Komentarz

• airhead
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2495

Zamieszczone przez akustyk
                      zaden nie trafia do ladowarki bez kompletnego wyladowania, tzn. kiedy w temperaturze pokojowej aparat juz nie chce nawet drgnac.
                      ale tak się nei traktuje tych akumulatorków, bo tracą pojemność
                      Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                      Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• KMV10
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2320

Zamieszczone przez airhead
                        Ale Akustyk ich nie wyładowuje do zera, tylko do nieco wyższego poziomu, przy którym sprzęt nie chce działać. To robi różnicę.

Komentarz

• akustyk
                          gajowy
                          • 2004
                          • 12226

czemu?

tak jak KMV10 napisal: jak cos sie da jeszcze wycisnac to wyciska. ale zero to to na pewno nie jest.
                          www albo tez flickr

Komentarz

• airhead
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2495

Zamieszczone przez akustyk
                            czemu?
                            bo się psują i tracą pojemność
                            Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                            Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• axk
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2027

Ale i tak, podczas normalnej eksploatacji, nie jesteś w stanie doprowadzić ich do stanu w którym to napięcie ogniwa spadnie poniżej napięcia krytycznego - a jak wiadomo taki stan im szkodzi.
                              EOS + Speedlite

Komentarz

• fotomate
                                Dopiero zaczyna
                                • 2010
                                • 21

oryginalny LP-E6 kosztuje już poniżej 250 zł. Chyba nie warto oszczędzać na czymś tak ważnym jak bateria. Mimo iż zamiennik też działa, to raczej nie chciałbym nosić ze sobą dwóch ładowarek
                                EOS 5D mark II | Eg-s | 24-70 2.8 | 70-200 2.8 IS | 580 ex II | Lumiquest ProMax | TC-80N3 | Manfrotto 190CXPRO3 460MG | http://fotomate.pl

Komentarz

Pracuję...