Będę miał na przyszłą sobotę te 2 szkiełka do testów. Jakieś pomysły na testy? Zamierzam pofocić ze statywu na max dziurach i różnych ogniskowych i z ręki (dla 70-300 z IS). Te szkła są w podobnej cenie i mam doradzić znajomemu co wybrać a przy okazji sam zdecyduję co kupić w przyszłości :-)
Canon EF 70-300 mm IS USM czy CANON 70-200 F/4 USM L
Zwiń
X
-
Canon EF 70-300 mm IS USM czy CANON 70-200 F/4 USM L
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550exTagi: Brak -
Najlepiej odpuść sobie pudełka, tablice i inne duperele, a wyjdź na świeże powietrze.Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem... -
Tak też mam zamiar zrobić, a jedyny bardziej analityczny test to chciałbym cyknąć jakąś ścianę z cegieł...tylko problem w tym że w pobliżu nie mam żadnych ceglanych konstrukcji... :-)Zamieszczone przez Robson01Najlepiej odpuść sobie pudełka, tablice i inne duperele, a wyjdź na świeże powietrze.Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550exKomentarz
-
Pamiętaj żeby oprócz porównania samej ostrości przyjrzeć się również innym aspektom - praca pod światło, kontrasty, bokeh i takie tam.
Często o wyborze danego sprzetu decydują względy ergonomi lub po prostu fakt że coś nam się bardziej podaba a coś mniej.
Pozdrawiam
P.S. Osobiście w podobnym zakresie ogniskowych przedkładam jaśniejsze szkło bez IS niż IS przy ciemniejszym.Komentarz
-
Akurat w tym przypadku różnica jasności nie jest dramatyczna.Zamieszczone przez perlpaPamiętaj żeby oprócz porównania samej ostrości przyjrzeć się również innym aspektom - praca pod światło, kontrasty, bokeh i takie tam.
Często o wyborze danego sprzetu decydują względy ergonomi lub po prostu fakt że coś nam się bardziej podaba a coś mniej.
Pozdrawiam
P.S. Osobiście w podobnym zakresie ogniskowych przedkładam jaśniejsze szkło bez IS niż IS przy ciemniejszym.Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550exKomentarz
-
Uhm.. myślałem, że zobaczę jakiś test a tu kolejna paplanina..O obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz
-
Witam.Mam ten sam dylemat,czekam na opinie .350 czeka
.pozdrawiam
Canon EOS 1D Mark II N. 17-40 f4 . 300 f 2.8 IS .CF SanDisc Extreme 16 GB..Fotobank.Hand Strap.Statyw,filtry,plany+dluga lista zakupow . pusty portfel...Komentarz
-
Zazalenie
mirhon !!!!
jak masz jakies testy to dawaj, a jak dopiero sie zbierasz, to nie tytuluj tak watku, bo to tylko wszystkich myli
Komentarz
-
ja miałem oba szkla w ręku i zdecydowanie wybrałem 70-300IS, bo:Zamieszczone przez mirhonBędę miał na przyszłą sobotę te 2 szkiełka do testów. Jakieś pomysły na testy? Zamierzam pofocić ze statywu na max dziurach i różnych ogniskowych i z ręki (dla 70-300 z IS). Te szkła są w podobnej cenie i mam doradzić znajomemu co wybrać a przy okazji sam zdecyduję co kupić w przyszłości :-)
1. 70-200 ma problemy z 20D i nie chciałem ryzykować,
2. 200mm to dla mnie zdecydowanie za mało
3. IS to IS, nic go nie zastąpi a ja korzystam z niego w 90% sytuacji
4. nie wygląda tak wieśniacko jak ten biały 70-200
5. uszczelnienia "L"ek mnie nie przekonują, robiłem zdjęcia w takich warunkach, że niejeden onanista nie zabrałby w te miejsca swoich zabawek i nic moim szkiełkom tam się nie stało
6. dla mnie to bardzo fajny obiektyw, jak na moje potrzeby (turystyczne bardzo wszechstronne) idealne, oczywiście jak będę miał tragarza kupię sobie 100-400IS...a wcześniej przemaluję go na czarno...20Dset
maj łeb...Komentarz
-
-
jak słyszałem że często się gryzą...czytałem o tym dość sporo...ponoć 70-200 nie lubi cropa...Zamieszczone przez AuwoTytus - jakie problemy ma 70-200 z 20D ? Ja swego czasu nie zaobserwowałem żadnych ?!20Dset
maj łeb...Komentarz
-
Komentarz
-
ja się nie wypowiadam, piszę co czytałem, także na tym forum jak pamiętam...Zamieszczone przez KMV10Moment - przecież nie tak dawno 70-200 4L był jednym z lepszych wyborów do cyfry np. 20D! Coś się zmieniło?20Dset
maj łeb...Komentarz
-
Komentarz
-
do wyboru, 70-200 może i jest ostrzejszy, ale dla mnie za krótki, na moje potrzeby nie nadaje się, komuś innemu może pasi, jego wola...Zamieszczone przez KMV10Ludzie mieli kłopoty z 70-200 2.8 (mydło przy 2.8 ) ale 4L był do tej pory w miarę poza podejrzeniem (no oczywiście nie wliczamy w to BF/FF).20Dset
maj łeb...Komentarz
Komentarz