Zamieszczone przez Robson01
Canon EF 70-300 mm IS USM czy CANON 70-200 F/4 USM L
Zwiń
X
-
Plecaczek, aparat w małej torbie owinięty polarem i odrobina zdrowego rozsądku.. ;-)Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex -
Komentarz
-
a może lepiej kup Nikona i 18-200 VR?Zamieszczone przez mirhonA ja mam za to inny dylemat ;-) , zakładając że wyrwałbym gdzieś dobrego Tamorna (28-75), to dodając nowe 70-300 miałbym 2 szkła pokrywające fajny zakres (szeroki od biedy w kicie). I tylko jedno mnie niepokoi czy nie byłoby lepiej zamiast tych 2 szkiełek zakupić 24-105/4L? Wiem, wiem inny zakres i funkcjonalność (f2,8 to nie 4 + IS), ale jest dość poręczny (tzn. uniwersalny gdy idziesz pofocić i sam do końca nie wiesz co to będzie, a nie chcesz targać sprzętu)...i optycznie powinien być niezły o jakości wykonania i fajnym IS nie wspomnę...Muszę to głęboko przemyśleć...czy do mojej amatorki faktycznie nie wystarczyłoby 1 uniwersalny zoom (ta konkretna L) a do specyficznych zastosowań w przyszłości jakieś stałki...Kurde jakbym miał tego tamrona dobrego to bym może miałbym mniejsze problemy...
będziesz miał jedno szkło w całym zakresie, można je poxipolem z body uszczelnić
tylko żartuję
20Dset
maj łeb...Komentarz
-
złoty środek od realnych 38,4mm? nie sądzę...Zamieszczone przez mirhonCzy ja twierdzę że istnieje? :-) Chodzi o to że nie lubię dzwigać torby i często mam sam aparat (+ karty w kieszeni) (np na nartach). Poza tym ja jestem amatorem, który foci dla przyjemności i często biorę aparat nie wiedząc co będę robił (wiem że zrobie jakieś fotki ale nie nastawiam się w stylu "idę robić portrety/widoczki"). Dlatego zastanawiam się czy 24-105 nie byłoby tym złotym środkiem. Inne mega zoomy (nawet L) nie wchodzą w grę -cena i jakość.
Nie odrzucam zmiany szkieł - w końcu po to mam DSLR - tylko tak sobie myślę czy "w miarę uniwersalny zoom" + stałki (dodawane w miarę rozwoju umiejętności i potrzeb) czy to jest dobre rozwiązanie, czy nie będę żałował decyzji...20Dset
maj łeb...Komentarz
-
Zawsze to lepiej niż 44,8 (z 28mm), a kita to można choćby i do kieszeni ;-).Zamieszczone przez Tytuszłoty środek od realnych 38,4mm? nie sądzę...Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550exKomentarz
-
No dobra, zrobił się niezły OT, a ja jestem ciekaw opinni o tym 70-300...Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550exKomentarz
-
Metodologia testów
Jak OT to OT
Bardzo jestem ciekaw porównania (jak w tytule wątku).
Tyle że nic ono nam nie da.
Jeszcze raz proponuję zestandaryzowanie testów, tak by:
1. ich wyniki dawały się porównać,
2. były wykonywalne (i mało upierdliwe) dla większości z nas.
PozdrowieniaPawel Woo
Komentarz
-
Jak nic nie da? Ja na podstawie tych fotek wiem że różnica w jakości optyki między tymi canonami nie jest na tyle duża żeby rezygnowac z 70-300.Zamieszczone przez Pawel WooJak OT to OT
Bardzo jestem ciekaw porównania (jak w tytule wątku).
Tyle że nic ono nam nie da.
Jeszcze raz proponuję zestandaryzowanie testów, tak by:
1. ich wyniki dawały się porównać,
2. były wykonywalne (i mało upierdliwe) dla większości z nas.
Pozdrowienia
IMHO robienie tablic jest bez sensu...bo nie przekłada się to na normalne fotki na których pewne drobne różnice są mało widoczne.Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550exKomentarz
-
Wybaczcie kolejny OT ale musze poprostu zapytać gdzie i za co dostaje się takie bonusyZamieszczone przez Tytusnie szaleństwo tylko takie są ceny, ja kupiłem bez VAT i z 10% zniżką...
Kupiłeś u nich kupę sprzętu czy jak?
Komentarz
-
nie, po prostu mam tytuł do zwolnienia z VAT i do tego mam upust specjalny z racji wykonywanego zawodu...Zamieszczone przez yogi-bearWybaczcie kolejny OT ale musze poprostu zapytać gdzie i za co dostaje się takie bonusy
Kupiłeś u nich kupę sprzętu czy jak?20Dset
maj łeb...Komentarz
-
A czy ten 70-300 kręci mordą? Canon pisze, że jest front focus. I jak z szybkością AF w takim razie?650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0Komentarz
-
Komentarz
-
L zawsze pozostanie L.Chyba lepsze ostre ,niz nie poruszone ... is OK ,ale dla statyki,osobiscie jestem za krotkim czasem.Gwiazdor miał przyniesc 70-200 f:2:8 a dostałem duplikac swojej 70-200 f:4,dwa te same szkla!Załamka!Ach te Nasze kochane kobiety
Nowy rok na kolanach do dealera,moze cos wymysla.Szcesliwego ...
Canon EOS 1D Mark II N. 17-40 f4 . 300 f 2.8 IS .CF SanDisc Extreme 16 GB..Fotobank.Hand Strap.Statyw,filtry,plany+dluga lista zakupow . pusty portfel...Komentarz
-
Jak to mówią: każdemu według potrzeb ;-)Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...Komentarz
-
Oprócz drobiu i samolotów dołóż do tych tele jeszcze sport i tam ja się plasujęZamieszczone przez mmszaMirhon, dokładnie tak samo pomyślałem i po przebudowie swojej stajni mam teraz jedynie dwa szkła: 17-40L oraz 24-105L. Mam w d... długie zoomy, nakupowałem tego jak głupi i potem targałem to badziewie prawie nigdy nie wyciągając z torby (ani samoloty ani drób mnie nie pociąga, młodej sąsiadki w oknie na przeciw też nie mam). Te dwa szkła w 100% pokrywają potrzeby "fotografa" rodzinno-okolicznościowego bez zapędów do "nibytoartystycznej" produkcji knotów typu samotność, przemijanie i lanszafcików z zachodem słońca itp, jakich tu wielu

Ale 100-400 nie kupię - nie kalkuluje mi się
Komentarz
Komentarz