Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Canon EF 70-300 mm IS USM czy CANON 70-200 F/4 USM L
do wyboru, 70-200 może i jest ostrzejszy, ale dla mnie za krótki, na moje potrzeby nie nadaje się, komuś innemu może pasi, jego wola...
Masz rację. To prawda, sam się łapię na tym, że 200 to za mało. Poczekam może, aż ten nowy 70-300 IS będzie dostępniejszy.
Ile on Cię +- kosztował w Brukseli?
Masz rację. To prawda, sam się łapię na tym, że 200 to za mało. Poczekam może, aż ten nowy 70-300 IS będzie dostępniejszy.
Ile on Cię +- kosztował w Brukseli?
Witam wszystkich.Zamówiłem 70-200 f/4 L USM(z USA będzie ok stycznia).Zdziwiło mnie stwierdzenie,że"gryzą" się z cropem.Swego czasu nawet pytałem red.Foto w sprawie tego szkła,zobaczcie co napisali - http://foto.com.pl/forum/viewtopic.p...er=asc&start=0
Ok, jestem po "testach". Robiłem z ręki na pełnych dziurach i przy f8.
Ale zacznę od początku. Do testów dostałem obiektywy jak w tytule + tamron 28-75. Zacznę od tele. Obydwa robią dobre wrażenie. W L pierścień zooma chodzi bardziej miękko, a w 70-300 tak jakoś bardziej jak w kicie...
Ogólnie L jest solidniej wykonana ale 70-300 też nie jest zły - jakość plastiku jest ok, blokada zooma się przydaje bo się wysuwa (ale przy trząchaniu ;-) ).
W przypadku 350d z L mi sie gorzej fociło. 70-300 jest jakoś tak bardziej wyważona do tego body - mniej mi się łapy trzęsły.
Jakość zdjęć L jest lepsza ale minimalnie i widac to dopiero na 100% cropie.
Te 100mm więcej jest odczuwalne...Miałem fajną pogodę i czasy wychodziły dość krótkie ale podejrzewam że, IS może się przydać. Jak dla mnie to 70-300 jest bardzo przyzwoitym szkiełkiem i dla amatora jest to lepszy/użyteczniejszy wybór. Podrzucę jakieś fotki (RAW) żeby każdy mógł ocenić...
Co do tamrona to sam nie wiem. Budowa jest ok - nie jest tandetna co to to nie...ale optycznie (AF ?) to jakaś loteria. Przy 28mm i f2,8 i f3,5 to praktycznie nic mi nie wyszło - poruszenie odpada bo czasy był krótkie. Wyższe ogniskowe już lepiej ale i tak statystycznie przy 70mm to oba canony dawały praktycznie 100% ostrych fotek a tamron to była loteria...dużo zdjęć była jak za mgłą...podejrzewam że trafił mi się lewy egzemplarz.
Jak na razie po tych "testach" stwierdziłem że chyba kupię....24-105/L...+ ewentualnie w przyszłości 70-300....
Witam ponownie.A jak kwestja abberacji 70-300? Czekam na tego linka do fotek .Sam mam teraz dylemat ah te 100mm ...Pozdrawiam
Canon EOS 1D Mark II N. 17-40 f4 . 300 f 2.8 IS .CF SanDisc Extreme 16 GB..Fotobank.Hand Strap.Statyw,filtry,plany+dluga lista zakupow . pusty portfel...
O rany, wreszcie się załadowało...transfer mam żałosny.
Tam są testy 70-200 i 70-300 (2 różne scenki), zrobione na max dziurkach każdego szkła. To są jpegi. Niestety mam taki transfer że RAW słałbym tydzień...
Wszystkie zdjęcia skonwertowane ACR. Wszystki parametry były takie same dla każdego zdjęcia i są BEZ WYOSTRZANIA. Miłej analizy. Dodam jeszcze że 70-200 dał ciała przy 70mm. Przy f8 miałem to samo ?!
Postaram się jeszcze wrzucić 3 lub 4 RAW'y z 70-300. Niech każdy sam oceni jak to szkiełko rysuje.
Co do abberacji dla 70-300 to nie zauważyłem...na innych fotkach
O rany, wreszcie się załadowało...transfer mam żałosny.
Tam są testy 70-200 i 70-300 (2 różne scenki), zrobione na max dziurkach każdego szkła. To są jpegi. Niestety mam taki transfer że RAW słałbym tydzień...
Wszystkie zdjęcia skonwertowane ACR. Wszystki parametry były takie same dla każdego zdjęcia i są BEZ WYOSTRZANIA. Miłej analizy. Dodam jeszcze że 70-200 dał ciała przy 70mm. Przy f8 miałem to samo ?!
Postaram się jeszcze wrzucić 3 lub 4 RAW'y z 70-300. Niech każdy sam oceni jak to szkiełko rysuje.
Co do abberacji dla 70-300 to nie zauważyłem...na innych fotkach
na 200mm widać przytłaczającą przewagę 70-200 z boku kadru z prawej strony...[lampa na ścianie]
Witajcie. Mam problem z tym linkiem,albo niewiem gdzie szukac Pomozcie...
Canon EOS 1D Mark II N. 17-40 f4 . 300 f 2.8 IS .CF SanDisc Extreme 16 GB..Fotobank.Hand Strap.Statyw,filtry,plany+dluga lista zakupow . pusty portfel...
Komentarz