Canon EF 70-300 mm IS USM czy CANON 70-200 F/4 USM L

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mirhon
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1025

Zamieszczone przez klaus
    Mirhon,
    widzę w opisie że grasujesz z 50-tką na 1,8, masz jakieś fotki do pokazania z tego szkła, chodzi mi głównie o portrety, co o nim sądzisz?
    Nie róbmy OT z wątku...o 50 możesz poczytać na forum (opcja szukaj).
    Fotki znajdziesz np. na www.pbase.com. - TROCHĘ CHĘCI
    Te linki które podałem, to trza kliknąć przycisk FREE i po odliczaniu ciągnąć. Uwaga te serwery mają limit ok. 50MB na godzinę. Zatem jeśli się nie uda za 1 razem to 2 próba po godzinie...
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• marek75
      • 2005
      • 8

Coś chyba nie tak z tym linkiem?!!! Nie można zobaczyć tych fotek.
      Jak się do tego dobrać.... :-)
      5D + 20D | 17-40/ F4 | 35/ F1.4 | 85 F1.8 | 28-75/F2.8 SP Di | CF 3x4GB ExtremeIII | Lowepro Computreeker AW| Lowepro Nova 3

Komentarz

• mirhon
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1025

Zamieszczone przez marek75
        Coś chyba nie tak z tym linkiem?!!! Nie można zobaczyć tych fotek.
        Jak się do tego dobrać.... :-)
        Ludzie bez jaj! Ja wiele razy ładowałem i ciągnąłem z tych serwerów. Z którym linkiem jest coś nie tak?

Komentarz

• mirhon
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1025

Linki działają. Sprawdzałem. Wam to jak dzieciom :-) :
          1. Po kliknięciu w link klikamy w przycisk FREE
          2. Pojawia się napis "Download-Ticket reserved. Please wait XX seconds."
          3. Potem pojawia sie napis "Only free-users: Please enter XXX" i trzeba wpisać ten symbol co się wyświetli na czerwono do okienka tekstowego (obok przycisku DOWNLOAD) i naciśnąć DOWNLOAD.

Ludzie! Załamujecie mnie... :-)

Jeszcze raz przypominam że w 1 sesji max do pobrania za free to 50MB - to wystarczy żeby ściągnąć z tych 2 linków. Jak się nie uda to sorry po 1h ponowna próba...

Komentarz

• Tytus
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1358

Zamieszczone przez mirhon
            Taa, a kotka na 200mm to kolega widział :-) jak dla mnie to 300 lepsza...(w tym przypadku).
            obawiam się jakiegoś walnięcia pomiaru, dla mnie to nie tylko mydło ale i lekkie przesunięcie punktu ostrości...
            20Dset
            maj łeb...

Komentarz

• mirhon
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1025

Zamieszczone przez Tytus
              obawiam się jakiegoś walnięcia pomiaru, dla mnie to nie tylko mydło ale i lekkie przesunięcie punktu ostrości...
              Niewykluczone, że mi się punkt ostrości lekko przesunał. Robiłem z ręki, a z 5m przy 200/f4 to wychodzi około 10cm DOF i jest to dość płytko...
              Tak czy siak mam więcej różnej maści fotek z tej 300 i biorąc pod uwagę funcjonalnośc IS+100mm (o kolorze nie wspomnę :-) ) to gdybym teraz wybierał pomiędzy 70-200 a tym 70-300 wziąłbym to ostatnie. Gdybym planował kiedyś zmienić body na np. 5D to nie wiem...L byłaby lepsza, ale póki co mnie amatorowi 350d w zupełności wystarczy...
              Tak z innej beczki załamał mnie ten Tamron, nawet te ostre fotki był jakieś takie dziwne niby ostre ale jakoś tak nie do końca...
              Robiłem portret tymi canonami i tamronem i oba canony biły tamrona całkowicie - totalna porażka...
              Muszę spróbować innej sztuki...

Komentarz

• Tytus
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1358

Niewykluczone, że mi się punkt ostrości lekko przesunał. Robiłem z ręki, a z 5m przy 200/f4 to wychodzi około 10cm DOF i jest to dość płytko...
                Tak czy siak mam więcej różnej maści fotek z tej 300 i biorąc pod uwagę funcjonalnośc IS+100mm (o kolorze nie wspomnę :-) ) to gdybym teraz wybierał pomiędzy 70-200 a tym 70-300 wziąłbym to ostatnie. Gdybym planował kiedyś zmienić body na np. 5D to nie wiem...L byłaby lepsza, ale póki co mnie amatorowi 350d w zupełności wystarczy...
                Tak z innej beczki załamał mnie ten Tamron, nawet te ostre fotki był jakieś takie dziwne niby ostre ale jakoś tak nie do końca...
                Robiłem portret tymi canonami i tamronem i oba canony biły tamrona całkowicie - totalna porażka...
                Muszę spróbować innej sztuki...
                z tych własnie powodów mam 70-300IS i nie żałuję wyboru...
                20Dset
                maj łeb...

Komentarz

• mirhon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1025

Zamieszczone przez Tytus
                  z tych własnie powodów mam 70-300IS i nie żałuję wyboru...
                  A ja mam za to inny dylemat ;-) , zakładając że wyrwałbym gdzieś dobrego Tamorna (28-75), to dodając nowe 70-300 miałbym 2 szkła pokrywające fajny zakres (szeroki od biedy w kicie). I tylko jedno mnie niepokoi czy nie byłoby lepiej zamiast tych 2 szkiełek zakupić 24-105/4L? Wiem, wiem inny zakres i funkcjonalność (f2,8 to nie 4 + IS), ale jest dość poręczny (tzn. uniwersalny gdy idziesz pofocić i sam do końca nie wiesz co to będzie, a nie chcesz targać sprzętu)...i optycznie powinien być niezły o jakości wykonania i fajnym IS nie wspomnę...Muszę to głęboko przemyśleć...czy do mojej amatorki faktycznie nie wystarczyłoby 1 uniwersalny zoom (ta konkretna L) a do specyficznych zastosowań w przyszłości jakieś stałki...Kurde jakbym miał tego tamrona dobrego to bym może miałbym mniejsze problemy...

Komentarz

• Robson01
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1574

A ja mam za to inny dylemat ;-) , zakładając że wyrwałbym gdzieś dobrego Tamorna (28-75), to dodając nowe 70-300 miałbym 2 szkła pokrywające fajny zakres (szeroki od biedy w kicie). I tylko jedno mnie niepokoi czy nie byłoby lepiej zamiast tych 2 szkiełek zakupić 24-105/4L? Wiem, wiem inny zakres i funkcjonalność (f2,8 to nie 4 + IS), ale jest dość poręczny (tzn. uniwersalny gdy idziesz pofocić i sam do końca nie wiesz co to będzie, a nie chcesz targać sprzętu)...i optycznie powinien być niezły o jakości wykonania i fajnym IS nie wspomnę...Muszę to głęboko przemyśleć...czy do mojej amatorki faktycznie nie wystarczyłoby 1 uniwersalny zoom (ta konkretna L) a do specyficznych zastosowań w przyszłości jakieś stałki...Kurde jakbym miał tego tamrona dobrego to bym może miałbym mniejsze problemy...
                    Raczej nie istnieje coś takiego jak jedno szkło do wszystkiego. Znam to z autopsji.
                    Canon
                    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• mirhon
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1025

Zamieszczone przez Robson01
                      Raczej nie istnieje coś takiego jak jedno szkło do wszystkiego. Znam to z autopsji.
                      Czy ja twierdzę że istnieje? :-) Chodzi o to że nie lubię dzwigać torby i często mam sam aparat (+ karty w kieszeni) (np na nartach). Poza tym ja jestem amatorem, który foci dla przyjemności i często biorę aparat nie wiedząc co będę robił (wiem że zrobie jakieś fotki ale nie nastawiam się w stylu "idę robić portrety/widoczki"). Dlatego zastanawiam się czy 24-105 nie byłoby tym złotym środkiem. Inne mega zoomy (nawet L) nie wchodzą w grę -cena i jakość.
                      Nie odrzucam zmiany szkieł - w końcu po to mam DSLR - tylko tak sobie myślę czy "w miarę uniwersalny zoom" + stałki (dodawane w miarę rozwoju umiejętności i potrzeb) czy to jest dobre rozwiązanie, czy nie będę żałował decyzji...

Komentarz

• Robson01
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1574

To nie lepiej od razu nastawić się na stałki. W cenie 24-105 kupisz ich kilka (3 lub więcej).
                        Canon
                        Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• mirhon
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1025

Zamieszczone przez Robson01
                          To nie lepiej od razu nastawić się na stałki. W cenie 24-105 kupisz ich kilka (3 lub więcej).
                          Zwłaszcza na stoku ich zmiana będzie fajna przy temp <0. Nie mówiąc o wożeniu ich w plecaku. I nie zgadzam się z opinią już tu zasłyszaną że albo narty albo zdjęcia...IMHO można godzić jedno z drugim pod warunkiem że się dźwiga sam aparat.

Komentarz

• mirhon
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1025

Same stałki to nie dla mnie ... aż takim PRO to ja nie jestem ;-)

Komentarz

• Robson01
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1574

Zwłaszcza na stoku ich zmiana będzie fajna przy temp <0. Nie mówiąc o wożeniu ich w plecaku. I nie zgadzam się z opinią już tu zasłyszaną że albo narty albo zdjęcia...IMHO można godzić jedno z drugim pod warunkiem że się dźwiga sam aparat.
                              Ja raczej nie zjeżdżałbym ze stoku z cyfrowym lustrem na szyji, zbędne ryzyko.
                              Canon

Komentarz

• Robson01
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1574

Same stałki to nie dla mnie ... aż takim PRO to ja nie jestem ;-)
                                PRO jak piszesz, często używają zomów ze względu na ich uniwersalność, ale tych najwyższej klasy i jasności (nie mylić ze światłością :grin: ). Wystarczy popatrzeć na różne imprezy i sprzęt ludzi którzy je "obsługują".
                                Canon

Komentarz

Pracuję...