Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • x_makler
    • 2010
    • 7

Zamieszczone przez omaciek
    witam, potrzebuję pomocy.. Zakupiłem Canona 60D wszystko ok, tylko nie mam zielonego pojęcia jak wyzwolić wbudowaną lampą zewnętrzną (430exII) przeczytałem instrukcjie i dalej nic. Jeśli byłby ktoś skłonny pomóc mi to dziękuję pozdrawiam.
    to więc tak: np w trybie M w menu wchodzisz w sterowanie lampą później nastawy lampy wbudowanej i tam ustawiasz funkcję bezprzewodową, następnie w lampie przytrzymujesz przycisk zoom aż pojawi się funkcja bezprzewodowa i tyle. Sprawdź tylko czy kanały się zgadzają - standardowo powinny być ustawione na kanale 1. Powodzenia
    Canon 60D + C50mm f1.8 mm II + C17-85 mm is f4-5.6 + C430 EX II + Velbon Sherpa 600R + Camrock M130 + Canon HF200 + Emolux 0.45 + 4,8,8,16 SanDisk + Canon AE-1 Program + C FD 50mm 1.8 S.C. + C FD 135mm 1:3.5 S.C. + C FD 200mm 1:4 S.S.C. + Canon AE-1 + C155A...

Komentarz

• asmo
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 39

Zamieszczone przez x_makler
      to więc tak: np w trybie M w menu wchodzisz w sterowanie lampą później nastawy lampy wbudowanej i tam ustawiasz funkcję bezprzewodową, następnie w lampie przytrzymujesz przycisk zoom aż pojawi się funkcja bezprzewodowa i tyle. Sprawdź tylko czy kanały się zgadzają - standardowo powinny być ustawione na kanale 1. Powodzenia
      kurcze musiałem przeoczyć to w instrukcji, faktycznie jest możliwość wyzwalania "kukułką", dzięki makler
      c50d + t17-50 + t55-200 + falcon 8mm
      zenit 12xp + helios 44m

Komentarz

• x_makler
        • 2010
        • 7

Zamieszczone przez asmo
        kurcze musiałem przeoczyć to w instrukcji, faktycznie jest możliwość wyzwalania "kukułką", dzięki makler
        Proszę bardzo :-) ale faktycznie, bynajmniej dla mnie, instrukcja traktuje temat dość ogólnie... ale metodą prób i błędów wreszcie się udało
        Ostatnio edytowany przez x_makler; 37690.
        Canon 60D + C50mm f1.8 mm II + C17-85 mm is f4-5.6 + C430 EX II + Velbon Sherpa 600R + Camrock M130 + Canon HF200 + Emolux 0.45 + 4,8,8,16 SanDisk + Canon AE-1 Program + C FD 50mm 1.8 S.C. + C FD 135mm 1:3.5 S.C. + C FD 200mm 1:4 S.S.C. + Canon AE-1 + C155A...

Komentarz

• TempleGrandin

Slave

Witam wszystkich i pozwalam sobie przyłączyć się do wątku - mam pytanie odnośnie Nissina Di622, który ma funkcję slave - jak działa jako wyzwalacz drugiej lampy zewnętrznej? Czy wszystko odbywa się bez problemów i można wykorzystywać ją do sesji z większą ilością oświetlenia, np. lampami studyjnymi?

Komentarz

• gbh
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 33

Kiedyś czytałem że jest możliwość wyzwalania lamp studyjnych przy użyciu TT5 ale nie było napisane jakim kablem to zrobić. Może ktoś ma jakieś doświadczenie w tej kwestii i podzieli się wiedzą. Z góry dziękuję

Komentarz

• arturs
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4196

Zamieszczone przez gbh
              Kiedyś czytałem że jest możliwość wyzwalania lamp studyjnych przy użyciu TT5 ale nie było napisane jakim kablem to zrobić. Może ktoś ma jakieś doświadczenie w tej kwestii i podzieli się wiedzą. Z góry dziękuję
              jest podobno jakiś oryginalny kabel ale o ile dobrze [amiętam tam jest styk jak w gorącej stopce -
              5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Pirx
                Początki nałogu
                • 2006
                • 485

Zamieszczone przez biskup666
                Mam parę złotych do wydania i postanowiłem pobawić się trochę światłem błyskowym. Planuję zakup jednej lub dwóch Yongnuo YN-468, do tego RF-603 do bezprzewodowego wyzwalania.
                A po co chcesz kupować lampy z E-TTL, żeby je wyzwalać nadajnikiem, który nie obsługuje E-TTL

Za cenę jednej YN-468 kupisz dwie mocniejsze, manualne YN-460II.
                Albo kup do YN-468 urządzenie wyzwalające z E-TTL.
                Pozdrawiam,
                Pirx

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7450

Czy dobrze kombinuję ?

Sytuacja taka:

Lampa studyjna w plenerze (obojętnie jaka, czas błysku 1/1000), szkło f/1.4

czas na ISO 100 wychodzi 1/8000.

wariant A: zakładam filtr ND 6 przysłon, czas 1/125. Błysk full power.

wariant B: domykam szkło o 6 przysłon, czas 1/125. Błysk full power.

wariant C: zakładam filtr ND 3 przysłony, czas 1/1000, błysk na full wyzwolony w HSS.

Pytania:

Czy w wariancie 1 i 2 zdjęcia będą różniły się tylko głębią ostrości, doświetlenie i ekspozycja tła będą takie same ?

Czy wariant 1 i 3 nie będą różniły się głębią ostrości, za to zwiększy się moc błysku o 3 przysłony w stosunku do ekspozycji tła ?
                  O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• micles
                    Zablokowany
                    • 2006
                    • 4359

Z tego co mój teoretyczny mózg mi podpowiada, to chyba tak

Komentarz

• Cichy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 7450

Próbowałem zrobić test i pkt 1 i 2 wyszedł mi tak, jak myslałem, ale 3 zupełnie odwrotnie... Ale wyzwalałem po fotoceli lampą w HSS, może dlatego ? W każdym bądź razie coś mi nie pasuje.
                      Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.

Komentarz

• micles
                        Zablokowany
                        • 2006
                        • 4359

Moje potwierdzenie odnosiło się do "HSSa bezpośredniego", tzn takiego z lampy systemowej.

O ile spada naświetlenie przy studyjnych wyzwalanych fotocelą w hssie to nie wiem, ale podejrzewam, że jej świecenie można przybliżyć w krótkich czasach do świecenia światłem stałym, zatem im krótszy czas, tym mniej światła z lampy (a także im krótszy czas, tym mniej światła ze słońca), zatem korzyści z HSSa po fotoceli z lampy studyjnej w plenerze są dość małe
                        Ostatnio edytowany przez micles; 8127.

Komentarz

• MMM
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 4250

Zamieszczone przez Cichy

Lampa studyjna w plenerze (obojętnie jaka, czas błysku 1/1000), szkło f/1.4

czas na ISO 100 wychodzi 1/8000.

wariant A: zakładam filtr ND 6 przysłon, czas 1/125. Błysk full power.

wariant B: domykam szkło o 6 przysłon, czas 1/125. Błysk full power.

wariant C: zakładam filtr ND 3 przysłony, czas 1/1000, błysk na full wyzwolony w HSS.

Pytania:

Czy wariant 1 i 3 nie będą różniły się głębią ostrości, za to zwiększy się moc błysku o 3 przysłony w stosunku do ekspozycji tła ?
                          Ekspozycja tła pozostanie bez zmian bo słabszy filtr + krótszy czas dadzą takie samo jego naświetlenie. Światło lampy na zdjęciu będzie słabsze bo czas szybszy niż h-sync spowoduje że błysk lampy będzie podzielony przez przesuwającą się szczelinę migawki.

Moja pierwsze zabawy w plenerze pokazują że używanie h-sync z lampami bez hss jest bardzo trudne ze względu na problem ustalenia proporcji między światłem zastanym a światłem lampy. Najlepsze efekty są kiedy światło zastane przygasza się o jakieś 2/3 - 1EV a resztę doświetla lampą. W przypadku używania czasów szybszych niż h-sync ze studyjną, zaczyna spadać moc lampy a chcąc ją skompensować inaczej niż zwiększeniem siły błysku (bo np. już jest na full) powodujemy zmianę naświetlenia tła i zabawa zaczyna się od nowa :-). Zwiększanie rejestrowanego światła lampy otwieraniem przysłony zwiększa równocześnie naświetlenie tła. Zwiększanie rejestrowanego światła lampy zwiększaniem czasu, zwiększa naświetlenie tła a moc lampy zwiększa w jakiś nieprzewidywalny sposób lub wręcz wcale i zależy od charakterystyki 'piku' błysku.
                          Moje wnioski - komplet filtrów szarych ND8 i mocniejszych w zestawie i nie bawić się w pseudo-hss. Jako ciekawostkę dodam że można kupić filtry ND256 czyli ściemniające 8 przysłon. W całkowicie bezchmurne niebo w środku lata do zdjęć na f/1.2 idealny :-)
                          Digart

Komentarz

• Cichy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 7450

Zamieszczone przez MMM
                            można kupić filtry ND256 czyli ściemniające 8 przysłon. W całkowicie bezchmurne niebo w środku lata do zdjęć na f/1.2 idealny :-)
                            to już przerabiałem, jakość na 85/1.2 czy 1.4 tragiczna. Mydło i powidło.

Komentarz

• polm
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 271

Zamieszczone przez dinderi
                              Mam problem i nie daję rady sam.

Błyskamy w plenerze.
                              Światła dużo, mamy parcie na małą GO wiec wiadomo, czasy nawet przy ISO 50 i f4 wychodzą powyżej 1/200 s.
                              580EXII w trybie HSS podłączona jest zamiennikiem kabla oc-e3 z body i odsunięta na kilka metrów od aparatu. To działa bez zarzutu.
                              Przydałoby się jednak drugie źródło światła, bo błysk 580-ki nie wystarcza, żeby dobrze doświetlić cały obiekt. Wyciagam więc z torby YN-560 i YN-460II w nadziei, że dzięki fotoceli zadziałają, jak lampki studyjne na tym filmie: http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html

No i tutaj zagwozdka.
                              1. Kiedy 580EXII jest w trybie ETTL-HSS fotocela w YN-560 reaguje, zarówno w trybie S1, jak i S2. Fotocela w YN-460II nie reaguje.
                              2. Kiedy 580EXII jest w trybie M-HSS fotocele obu chińczyków nie reagują.
                              3. Podłączenie YN-560 z 580EXII kabelkiem PC w nadziei, że wyzwoli ona chinczyka, nie daje efektu. Stąd wniosek, że PC w 580EXII jest gniazdem "signal only in". Szkoda.

Pytanie:
                              1. Czy kupno gorącej stopki z fotocelą (nie mam, nie używałem) coś pomoże w wyzwalaniu chińskich lampek, żeby synchronizowały się z HSS?
                              2. Czy ktoś ma jakiś inny pomysł, jak to połaczyć, żeby można było błyskać w M-HSS?
                              Mam pytania. Czy YN-460 II nie została wyzwolona za pomocą wbudowanej fceli, czy tez błysnęła, ale nie widać tego na zdjęciu? Jeżeli nie błysnęła to znaczy że coś nie tak jest f-celą. U mnie to działa. Gorzej jest z naświetleniem kadru. Lampa nawet na pełnej mocy ma za krótki błysk (przy full jest to podobno 1/800 s vs. 1/200s dla YN 560) i naświetlona jest tylko dolna połowa kadru, jeżeli została odpalona za pomocą błysku hss. Z innymi moimi lampami nie ma takiego problemu.
                              Czy możesz sprawdzić (odnoszę się do tego co napisałeś parę postów poniżej o połączeniu f-celi, i rf-602) czy widzisz błysk lampy, jeżeli jest ona w górnej części kadru? Może zastosowany przez Ciebie układ wprowadza małe opóźnienie i dlatego widać lampę na całej klatce. U mnie im wyżej w kadrze tym lampa jest ciemniejsza (ciemno pomarańczowa) tak jak poniżej.
                              Daję link, bo coś imageshack pozmieniał i nie wiem jak wziąć link bezpośredni do obrazka

Obrazek

Edit: to nawet nie połowa kadru, a 1/3.
                              Ostatnio edytowany przez polm; 21755.
                              Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Komentarz

• morafi
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 111

Panowie moze ktos w koncu odpowie mi na moje pytanie... Ktos moze uzywał pixel knight z lampami 550 EX i moze uda sie choc troszke skrocic czas naswietlania?? Skoro nie ma mowy o TTL jak nie mam wersji II to moze choc troszke uda mi sie skrocic czas naswietlania na bezprzewodzie? czy zostaje skazany na synchro do 1/250?

Mam 3x 550ex i jesli pixele beda dla mnie bezużyteczne (tzn praca tak jak w kazdych innych wyzwalaczach) to pozwoli mi to podjąc decyzje i obstawie na photix Atlas

Komentarz

Pracuję...