Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Czy jest mozliwe bezprzewodowe wyzwolenie blysku lampy 420 EX przez blysk lampy wbudowanej w aparat a konkretnie g3? Chodzi mi o takie ustawienie gdy lampa zewnetrzna jest slave'em stojacym gdzies w kacie pokoju. Probowalem ale nic z tego nie wyszlo.
Czy da sie to zrobic bez dodatkowych urzadzen typu fotocela?
Witam was, chcialbym się dowiedzieć czy istnieje mozliwość dogadania się chińskich odbiorników z funsports (np: klik )za pomocą jakiejkowiek lampy blyskowej czy to canonow serii ex czy moze sigmą czy metzem? dokladnie problem polega na tym ze chce dogadac kilka lamp razem z tą na sankach, fotocela z tego co się dowiadywalem odpada bo np na zewnatrz przy swietle dziennym po prostu nie za dziala wiec jedynie pozostaje droga radiowa. Nie stac mnie na kilka nowych lamp, ktore pewnie by sie bez problemu dogadaly, a do kilku starszych mam dostep i szukam teraz rozwiazania.
dzieki za poswiecony mi czas
pozdrawiam
ten, chińskie to taki czeski film jedni chwalą inni sie żalą. Dobre radia to np. Pocket Wizardy, ale chinole też działać powinny z tanimi lampkami bez większych problemów. Tylko pamiętaj, żeby kupować u jednego sprzedawcy po później jest problem z dopasowaniem różnych chińczyków (chodzi o częstotliwość nadawania)
ten, chińskie to taki czeski film jedni chwalą inni sie żalą. Dobre radia to np. Pocket Wizardy, ale chinole też działać powinny z tanimi lampkami bez większych problemów. Tylko pamiętaj, żeby kupować u jednego sprzedawcy po później jest problem z dopasowaniem różnych chińczyków (chodzi o częstotliwość nadawania)
ja kupiłem trochę inne poprzez ebay prosto ze źródełka, nadajnik + 3 odbiorniki + przesyłka wyszły mnie ok 190PLN. Sprzedający wiedział co robi, na paczce miałem jako 'gift', dlatego nawet nie musiałem cła płacić (paczka doszła w jakiś tydzień zwykłą pocztą ). Na instructables jest instrukcja odn budowy zewnetrznej anteny zwiekszajacej zasieg 3-4 razy. Na razie robiłem tylko w domu wiec nie probowalem przedluzac zasiegu - nie wiem czy to aż takie skuteczne. Nadajnik mam w sankach mojego eosa400d, a odbiorniki wyzwalają 2 flashe nikona sb-24 i jeden sb-25.
Link do profilu kolesia jakby ktoś był zainteresowany:
Firma specjalizuje się w studyjnych lampach błyskowych. ELFO
zasieg spokojnie 20m, nie zadazylo sie zeby lampy nie blysnely
jedyny minus to czas (1/200 max, szybciej sie nie da)
ogolnie jestem bardzo zadowolony
sorry za OT
te ebaya interesujace sa, montujesz je normalnie jak te chinskie z funsports? powiedz mi jeszcze prosze bo nigdy z tak daleka nic nie kupowalem czy do Polski tak ladnie ci przyszla ta paczka?
zapis
# The TM2(V2s) edition is specially designed for
Canon SpeedLite 580EX II, 580EX, 540EZ, 520EZ, 430EX, 430EZ,420EX,
420EZ, 380EX;
Nikon SpeedLite SB-800, SB-600, SB-28, SB-27, SB-26, SB-25, SB-24;
Olympus FL-50, FL36;
Pentax AF-540 FGZ, AF-360 FGZ, AF-400 FT, AF-240 FT;
Sigma EF-500 DG Super, EF-500 DG ST, EF-430;
Sunpak Auto 2000DZ, 622 Pro, 433AF, 433D, 383, 355AFm 344D, 333D;
Vivitar 285HV (Older Vivitar 285/283 works only with PC sync);
Other flash models with a trigger voltage of 12V or lower
z opisu z aukcji oznacza ze co? ze odbiorniki sobie radza dobrze z tymi lamkami tak?
na prawde bardzo ciekawe, szczegolnie cenowo
dzieki za namiar, zaczynam sie coraz bardziej do nich przekonywac pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
tylko ze paypal nie jest zainteresowany wspolpraca z moja karta kredytowa:/
Ostatnio edytowany przez Gość; 9509.
Powód: Automerged Doublepost
Ja uzywam tych PT4 bez *TM* i z 430EX dawaly rade - nie bylo przypadkowego wyzwalania nawet przy robieniu seriami. Moze na jakas lepsza serie trafilem, albo mam juz te *nowe* bebechy. Kto wie? Na codzien pracowal moj radiowyzwalacz z Tumaxem [w stopce], ale zanabylem sobie kabelek z E-TTL bo do moich zastosowan troche lepiej sie nadaje...
Kupowalem za 170zl na allegro od uzytkownika LordGas czy jakos tak. Jedyne co na minus to to, ze w nadajniku byla wyczerpana bateria - 5 zlotych musialem sie dolozyc do interesu...
Osobiscie polecam, taniej niz Pockety ))
I poprosilbym linka do tej instrukcji jak tam zewnetrzna antene zamontowac - w plenerze jak znalazl
pytanie czy lampy EX można wyzwalać bezprzewodowo innymi lampami starszych typów tzn EZ czy jakie tam inne były..
bez zastosowania dodatkowych wyzwalaczy radiowych lub fotoceli jest to niemozliwe.
wyższe modele (zarówno EZ jak i EX) posiadające tryb manualny da się sensownie uzywać wyzwalając je fotocelami lub radiem, ale cała praca odbywa się bez żadnej automatyki błysku (nie bedzie TTL ani E-TTL).
Zamieszczone przez nagor
i czy mając nawet dwie EX to ta na statywie będzie działac w ettl'u czy tak jak ją zaprogramujemy na ekraniku???
żeby działało, to na aparacie musisz mieć "master", na statywie wystarczy "slave".
"master" = 550EX, 580EX, 580EX II, Metz 58 AF-1, Sigma EF-500 Super, Sigma EF-530 Super oraz lampy macro (MR-14EX, MT-24EX, Sigma EM-140 DG) i sterownik/wyzwalacz na podczerwień ST-E2
"slave" = jak wyżej oraz dodatkowo 420EX, 430EX, Metz 48 AF-1 (oczywiście pomijając ST-E2)
nie nadają się do współpracy bezprzewodowej lampa wbudowana w aparat! oraz 220EX, 380EX, Sigma EF-500 ST, Sigma EF-530 ST
Wreszcie doczekałem się własnych "chinczyków" i po przeprowadzeniu testów, gdzie odbiornik znajdował się na wysokości 50cm od ziemi a nadajnik w odległości około 12-14 metrów wynika że to maksymalna odległość działania moich zestawów. Nie testowałem opcji gdzie odbiornik znajdowałby się na większej wysokości i podejrzewam że rezultaty byłyby zdecydowanie lepsze.
Ale moje pytanie skierowane jest do osób które modernizowały nadajniki, lutując do nich dodatkową antenę, czy zwiększyło to zasięg ? Jeśli tak, to o ile ?
Co muszę kupić, żeby móc "błyskać" lampą 420ex poza aparatem? Chodzi mi o cos takiego, że ustawiam sobie lampę na statywie i robiąc zdjęcie z innego miejsca lampa błyska i doświetla mi plan?
Komentarz