Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • polm
    Początki nałogu
    • 2008
    • 271

Zamieszczone przez morafi
    Panowie moze ktos w koncu odpowie mi na moje pytanie... Ktos moze uzywał pixel knight z lampami 550 EX i moze uda sie choc troszke skrocic czas naswietlania?? Skoro nie ma mowy o TTL jak nie mam wersji II to moze choc troszke uda mi sie skrocic czas naswietlania na bezprzewodzie? czy zostaje skazany na synchro do 1/250?

Mam 3x 550ex i jesli pixele beda dla mnie bezużyteczne (tzn praca tak jak w kazdych innych wyzwalaczach) to pozwoli mi to podjąc decyzje i obstawie na photix Atlas
    Nie da się. Z photix Atlas również się nie uda. Spróbuj raczej tego http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=940 lub kup te droższe wywalacze które emulują hss.
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Komentarz

• morafi
      Bywalec
      • 2007
      • 111

Wielkie dzieki polom.
      oto mi chodziło.

A to wrzucam jako nowinki, choc moze juz sie tutaj pojawiło

Photoloving - IShoot Sniper
      nadajnik-odbiornik o zasięgu 500m
      16 -kanałowe, 2.4GHz
      czas synchronizacji do 1/500s

Cactus V5 ,
      system nadajnik-odbiornik w jednym ( przełączane przełącznikiem).
      Zasięg około 100m, czas synchronizacji do 1/1000s,
      16 kanałów, 2.4GHz

Komentarz

• arturs
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4196

chyba nie było.. a ten pierwszy wygląda jak klon PW
        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• micles
          Zablokowany
          • 2006
          • 4359

No ale manual + wybudzanie + kanały/grupy, a to to już jest od dawna w Yongnuo.

Komentarz

• dinderi
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 3028

Zamieszczone przez micles
            No ale manual + wybudzanie + kanały/grupy, a to to już jest od dawna w Yongnuo.
            Ale nie ma synchronizacji z tak krótkimi czasami.
            Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
            09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• micles
              Zablokowany
              • 2006
              • 4359

I w jaki sposób jest ona realizowana?

Komentarz

• dinderi
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 3028

Poprzez wyzwolenie błysku odpowiedznio wcześniej od otwarcia migawki.
                Jest na elektrodzie temat dot. urzadzenia synchronizującego dowolną lampę błyskową z krótkimi czasami migawki w EOS. Tamto urzadzenie nastawia się potencjometrem zgodnie z tabelą shutterlag danego aparatu. Tutaj był ten temat linkowany jakiś czas temu.
                Jak działają wyzwalacze powyżej nie wiem, ale wiem że YN potrafi nie zsynchronizować się (rzadko bo rzadko) nawet z 1/160. W warunkach ustawianej sesji to nie jest problem, bo można powtórzyć ujęcie...
                Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7450

Zamieszczone przez micles
                  I w jaki sposób jest ona realizowana?
                  No właśnie, wyzwalacz musiaby być widziany jako normalna lampa w aparacie, żeby mu ustawić w menu HSS, tak jak PixelKnight albo PocketWizardy, a tu mi się na to nie zanosi.
                  O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Maver
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 397

Ile wy tych zdjec w pelnym sloncu robicie ze te krotkie czasy przy wyzwalaniu radiowym sa wam wogole potrzebne?
                    Moje Yongnuo dzialaja normalnie na 1/250sek i w normalnych warunkach w zupelnosci wystarcza to do wyciecia calego swiatla zastanego.
                    --
                    Pozdrawiam
                    Krzysztof Zagórski

Komentarz

• dinderi
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 3028

Zamieszczone przez Cichy
                      No właśnie, wyzwalacz musiaby być widziany jako normalna lampa w aparacie,
                      Nie musiałby http://www.elektroda.pl/rtvforum/top...0.html#9249886
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      Zamieszczone przez Maver
                      Ile wy tych zdjec w pelnym sloncu robicie ze te krotkie czasy przy wyzwalaniu radiowym sa wam wogole potrzebne?
                      To chodzi o to "jedno" zdjęcie, własnie
                      Ostatnio edytowany przez dinderi; 28157. Powód: Automerged Doublepost

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• Maver
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 397

Zamieszczone przez dinderi
                        To chodzi o to "jedno" zdjęcie, własnie
                        Do jednego zdjecia latwiej i taniej kupic "glupiego jasia" z goraca stopka. Nie ma mechanicznej migawki = zsynchronizuje sie z dowolnym czasem nawet 1/8000. Ewentualnie Nikona D70

Wyjdzie napewno taniej niz kupowanie pocket wizzardow po 1.5k za sztuke dla jednego zdjecia i przedluzenia e-peena
                        --
                        Pozdrawiam
                        Krzysztof Zagórski

Komentarz

• dinderi
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 3028

Ale zmontowanie zalinkowanego układu, to kilka złotych i trochę relaksu przy majsterkowaniu. A razem z posiadanymi b. tanimi wyzwalaczami radiowymi moga stanowić niezwykle skuteczny duet.

Zaznaczam, ze nie zmontowałem tego jeszcze, tylko dlatego, że mi sie nie chce iść do sklepu elektronicznego.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• Janusz Body
                            Moderator
                            • 2004
                            • 5757

Zamieszczone przez Maver
                            ....kupowanie pocket wizzardow po 1.5k za sztuke ...
                            Skąd taka cena? PW TT5 to ok 900 zł TT1 800 zł. Dalej drogo ale nie aż tak.

Janusz,
                            Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• polm
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 271

Zamieszczone przez dinderi
                              Ale zmontowanie zalinkowanego układu, to kilka złotych i trochę relaksu przy majsterkowaniu. A razem z posiadanymi b. tanimi wyzwalaczami radiowymi moga stanowić niezwykle skuteczny duet.

Zaznaczam, ze nie zmontowałem tego jeszcze, tylko dlatego, że mi sie nie chce iść do sklepu elektronicznego.
                              Dinderi, czy możesz sprawdzić to o co prosiłem tu.

Odnośnie układu z elektrody, to układ ten nie zadziała dla wszystkich lamp
                              "cytat z tego wątku"
                              #551 19 Mar 2011 16:40 Re: Elektronika studyjnych lamp błyskowych
                              adipadi1979 napisał:
                              Układ do wyzwalania z HSS może chyba być zintegrowany z każdym układem lampy błyskowej

Nie.
                              Układ synchronizacji HSS współpracuje z każą lampą błyskową,
                              której zmiana mocy ( energii błysku ) następuje przez zmianę napięcia lub pojemności kondensatora wyładowczego.
                              Lampy których zmiana mocy ( energii błysku ) następuje przez sterowanie czasem błysku nie nadają się do tego celu.

Z tego co wiem (przynajmniej tak mi się wydaje) w lampach błyskowych na stopkę ilość wyzwolonej energii jest zależna od czasu wyzwolenia błysku. Tzn. lampa błyska zawsze z taką samą mocą, ale krócej-dłużej. Czyli układ z elektrody nie zadziała z lampami systemowymi.
                              Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Komentarz

• dinderi
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 3028

Zamieszczone przez polm
                                Dinderi, czy możesz sprawdzić to o co prosiłem tu.
                                Obiecuje, że sprawdzę. Jednak nie wiem, czy dzisiaj mi goście na to pozwolą.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

Pracuję...