Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Henri
    • 2008
    • 14

Zamieszczone przez Sławek
    wygląda na to że nowy gracz się pojawił w bezprzewodowym wyzwalaniu.
    http://www.optyczne.pl/2378-nowo%C5%...x__Dr_Ray.html
    Jak dla mnie jest to identyczne rozwiazanie jak tutaj:

http://cgi.ebay.pl/RF602-RF-602-3-in...item2a01e58c49

tylko, ze ladniej zapakowane i duzo drozsze.
    Warto dodac, ze mozna je wykorzystywac rowniez jako zdalne wyzwalacze migawki i chinski wyrob (w przeciwienstwie do drozszego "brata") posiada juz kabelek w komplecie.

Na zagranicznych forach zachwalaja sobie chinski wyrob i wlasnie sie zastanawiam nad kupnem takiego sprzetu.
    Wyglada duzo solidniej i stabilniej od nadajnikow PT-04 (Cactus, Phottix, itd, itp...) i wyglada na to, ze nie bedzie potrzeby "dorabiac" antenki.
    Ostatnio edytowany przez Henri; 18703.
    5D, 350D, LX5 | Σ8, Σ10-20, C28/1.8, C85/1.8, C70-200/4LIS | 580EXII, 285HV, 460II | 190XProB, 2xW803

Komentarz

• Kubak82
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2348

Zamieszczone przez Henri
      Jak dla mnie jest to identyczne rozwiazanie jak tutaj:

http://cgi.ebay.pl/RF602-RF-602-3-in...item2a01e58c49

Na zagranicznych forach zachwalaja sobie chinski wyrob i wlasnie sie zastanawiam nad kupnem takiego sprzetu.
      ja wlasnie czekam na te wyzwalacze.. jak przyjda sprawdze ila sa warte.. wygladaja bardzo przyzwoicie :-)

Komentarz

• adikPL
        Początki nałogu
        • 2008
        • 349

Zamieszczone przez Kubak82
        ja wlasnie czekam na te wyzwalacze.. jak przyjda sprawdze ila sa warte.. wygladaja bardzo przyzwoicie :-)
        Kiedy Kuba można do Ciebie wpaść na testy ;-)
        www.adriankordas.blogspot.com
        -------------------------------
        sigpic

Komentarz

• Kubak82
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2348

Zamieszczone przez adikPL
          Kiedy Kuba można do Ciebie wpaść na testy ;-)
          jak dobrze pojdzie to pod koniec tygodnia - zapraszam

Komentarz

• m_f
            • 2008
            • 12

Witam

Czy testował ktoś Phottixa PT-04 z Metzem 48?

wesołego
            40D, T17-50f2.8, C85f1.8, C70-200f4L, Metz 48AF-1

Komentarz

• ap85
              Dopiero zaczyna
              • 2009
              • 15

A czemu miałby nie działać?
              Canon 400D, Tarmon 17-50/2.8, Canon 70-200/4 USM, Canon Speedlite 430EX II, M42: Pentacon 50/1.8, Tair 11A 135/2.8

Komentarz

• forestowy
                Coś już napisał
                • 2009
                • 74

Może nie działać z tych samych powodów z jakimi nie działa z niektórymi lampami. Powody są bliżej nieokreślone

Kubak82 -> przyszedł Ci już Twój komplet ? Jak wrażenia ?

Jak przyjdzie moja paczka pokusze się o test porównawczy RF-602 z phottixami.
                50D + 17-40/4 L + 70-200/4 L + 85/1.8 + 100/2.8 macro

forest łapie chwile ulotne

Komentarz

• Kubak82
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2348

Zamieszczone przez forestowy
                  Kubak82 -> przyszedł Ci już Twój komplet ? Jak wrażenia ?
                  przyszedl i miedzy innymi daltego od pewnego czasu nie ma mnie na zadnych forach

dla mnie rewelacja.. wykonanie pierwsza klasa, zasieg zdecydowanie wiekszy niz potrzebuje (jakies 180m) i jak na razie 100% skutecznosc!! z minusów - jak zamontuje np. 580exII - przednia czesc lampy zakrywa dzwignie on/off (z 2 innymi lampami - Sigmy 430 - nie mam tego problemu.. tj. jest ciasno ale da sie przelaczac).. no i brak jakiegos pokretla ktore dociskaloby odbiornik do np. goroacej stopki na statywie.. reszta to same "+" :smile:

Jak przyjdzie moja paczka pokusze się o test porównawczy RF-602 z phottixami.
                  phottixy nie maja szans - oszczedz im tego bo sie zalamia i zamkna w sobie

Komentarz

• forestowy
                    Coś już napisał
                    • 2009
                    • 74

wypas, zaostrzyłeś mi apetyt
                    Phottixy mi jakieś 12 metrów lecą i strasznie czułe na położenie nadajnika względem odbiornika. Przy pionowych kadrach maks 10 metrów

Komentarz

• Kubak82
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2348

moj przez 4 sciany lapie na 30 metrow

natomiast ulozenie tez ma znaczenie !! jesli przod nadajnika jest skierowany do boku odbiornika to zasieg sie zwieksza dodatkowo o 5 metrów i przez te 4 sciany wynosi 35 metrow:-)

podobnie na otwartej przestrzeni - bokiem do odbiornika jest niecale 200m, w inna strone ok 140m.. to takie orientacyjne wartosci - z metrem nie biegalem ;-)
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      ps. jak chcesz jeszcze wiecej to mozna go przerobic podpinajac antenke z wi-fi - zasieg rosnie podobno o dodatkowe 40%
                      Ostatnio edytowany przez Kubak82; 4962. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• adisb
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 70

Sprawdzał ktoś jak współpracują ze sobą lampy SUNPAK 4000 AF z radiowymi wyzwalaczami Phottix Tetra PT-04 ??

Komentarz

• Selena
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 502

Zamieszczone przez adisb
                          Sprawdzał ktoś jak współpracują ze sobą lampy SUNPAK 4000 AF z radiowymi wyzwalaczami Phottix Tetra PT-04 ??
                          Mam taki zestaw i działa bezproblemowo.
                          Minus lampy to podział mocy tylko 1/1 i 1/16.
                          Plusy : mocna lampa, z cyfrowymi puszkami w manualu działa bardzo dobrze .
                          Moje zdjęcia

Komentarz

• forestowy
                            Coś już napisał
                            • 2009
                            • 74

- z metrem nie biegalem ;-)
                            Wygląd ana to że dobre masz oko, w sumie to by się zgadzało http://www.flickr.com/photos/malowzz...n/photostream/

Sam mod jest tutaj http://www.flickr.com/photos/malowzz...n/photostream/

Przy takich odległościach parę metrów +- nie ma znaczenia bo i tak bardzo dobrze.

Komentarz

• Kubak82
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2348

Wygląd ana to że dobre masz oko, w sumie to by się zgadzało http://www.flickr.com/photos/malowzz...n/photostream/
                              no dokladnie :-) .. u mnie to byly 4 betonowe sciany w bloku z 2 przylegajacych do siebie mieszkan.. i dziala :-)

Przy takich odległościach parę metrów +- nie ma znaczenia bo i tak bardzo dobrze.
                              dokladnie.. i to przy kosztach niewiele wiekszych od tetry.. nie wiem w ogole po co bawic sie jeszcze w te cudactwa.. ja za zestaw nadajnik+3 odbiorniki dalem 400zl.. za tetry dalbym 200.. przy takich kwotach to juz nie ma sensu sknerzyc :smile:

Komentarz

• mamiyka
                                Początki nałogu
                                • 2009
                                • 289

no dokladnie :-)dokladnie.. i to przy kosztach niewiele wiekszych od tetry.. nie wiem w ogole po co bawic sie jeszcze w te cudactwa.. ja za zestaw nadajnik+3 odbiorniki dalem 400zl.. za tetry dalbym 200.. przy takich kwotach to juz nie ma sensu sknerzyc :smile:
                                Mowa jest o tych wyzwalaczach(?),bo cena ździebko tutaj inna:
                                Firma Q Media zaprezentowała kolejną nowość w swojej ofercie. Jest to zaawansowany system sterowania radiowego Quantuum Fomex Dr Ray – 2.4 GHz, pozwalający na bezprzewodowe wyzwalanie lamp błyskowych z odległości do 300 metrów. Jak podaje producent, umożliwia on synchronizację z czasami do 1/250 s. ...

Komentarz

Pracuję...