Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • qbar
    Coś już napisał
    • 2009
    • 64

A czy mógłbym jeszcze prosić o poradę w sprawie doboru jakiejś lampy której można by używać jako kontrę. Ten metz 36 o którym myślałem nie ma niestety manuala.
    http://www.canon-board.info/galerie-...aparatu-74163/ - galeria na CB

Komentarz

• AMMarshall
      Uzależniony
      • 2009
      • 671

Zamieszczone przez qbar
      A czy mógłbym jeszcze prosić o poradę w sprawie doboru jakiejś lampy której można by używać jako kontrę. Ten metz 36 o którym myślałem nie ma niestety manuala.
      Lampki z Manualem (regulacją mocy):
      Canon 430EZ
      Canon 540EZ
      Canon 550EX
      Canon 580EX/EXII
      Jessops 360AFD
      Kodak P20
      Lumopro 120
      Metz 40
      Metz 40mz5
      Minolta Maxxum 4000AF
      Nikon sb-24
      Nikon SB-26
      Nikon SB-28/DX
      Nikon SB-80DX
      Nikon sb20
      Nikon SB600
      Nikon SB800
      Nikon SB900
      Nissin 3600
      Sigma EF 500
      Sigma 530 DG ST
      Sunpak 120j
      Sunpak 30DX
      Sunpak 383
      Sunpak 422D
      Sunpak 433D
      Sunpak 611
      Sunpak 622
      Sunpak Auto 24
      Sunpak Auto 26
      Sunpak PZ40X
      vivitar 283 with vp1 adapter
      Vivitar 285HV
      YN460
      Yashica CS-250AF
      Ostatnio edytowany przez AMMarshall; 27191.
      Adam Marczak Marshall
      Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Komentarz

• qbar
        Coś już napisał
        • 2009
        • 64

Dzięki wielkie. No to kolejne pytania do tego. Co byś polecił z tego zestawu, ale w rozsądnej cenie do 500 zetów. I czy lampy nikonowskie współpracują z Canonem przy wyzwalaniu radiowym.

Komentarz

• merger
          Uzależniony
          • 2006
          • 619

nikony sb24 sb26 sb28 sb80. sa kompaktowe, maja zlacza synchro i sa w miare mocne. najlepszy wybor z tej listy. no i sa latwo dostepne.
          vivitar 285hv kosztuje nowy jakies 90$ w usa. tez fajna lampa.
          5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
          430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

• AMMarshall
            Uzależniony
            • 2009
            • 671

Zamieszczone przez qbar
            Dzięki wielkie. No to kolejne pytania do tego. Co byś polecił z tego zestawu, ale w rozsądnej cenie do 500 zetów. I czy lampy nikonowskie współpracują z Canonem przy wyzwalaniu radiowym.
            Ja bym polecał tak jak Merger Nikony SB-24, SB-26, SB-28, SB-80 (niezbyt tanie obecnie, duży popyt ale w 500 zł może się zmieścisz.
            Oraz do 500 zł: Canony 430EZ, 540EZ, Minolta 4000AF, Yashica CS-250AF, Sunpak Auto 26 (używam/używałem, są b. dobre).
            Adam Marczak Marshall
            Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Komentarz

• qbar
              Coś już napisał
              • 2009
              • 64

Czyli wniosek z tego taki, że jeśli mam C 450d i metza 58 to dam radę wyzwalać ten zestaw z lampami innych systemów? Czy tak? Nowy jestem w temacie więc przepraszam za dociekliwość i naiwność w pytaniach.

Komentarz

• mieszko_1vp
                Zablokowany
                • 2009
                • 618

a ja mam takie pytanie-wiadomo że lampy studyjne mozna wyzwalać nawet na 1/8000-jednak warunkiem jest wyzwalanie przez fotocele-a z tym jest problem w plenerze.Czy zdał by egzamin "Kabel Optyczny,światłowód" -celem połączenia lamp?

Komentarz

• sebcio80
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2655

Zamieszczone przez mieszko_1vp
                  a ja mam takie pytanie-wiadomo że lampy studyjne mozna wyzwalać nawet na 1/8000-jednak warunkiem jest wyzwalanie przez fotocele-a z tym jest problem w plenerze.Czy zdał by egzamin "Kabel Optyczny,światłowód" -celem połączenia lamp?
                  pisalem o tym w innym watku

mozna w plenerze wyzwalac przez fotocele w HSS ale trzeba zrobic tak:

- kupujemy nadajniki radiowe z fukcja HSS (np nowe Pocketwizardy)
                  - nadajnik zakladamy na body
                  - do odbiornika podlaczamy lampe i mocujamy ja do lampy studyjnej palnikiem tuz przy fotoceli
                  - dla pewnosci zakrywamy palnik + fotocele jakms materialem (zeby siebie widzialy)

i mamy obsluge czasow bez ograniczen
                  Moje wątki na forum: sport | fashion
                  | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• mieszko_1vp
                    Zablokowany
                    • 2009
                    • 618

z takim zestawem to się chyba w 5 tys nie zmieszczę-nie licząc lamp głównych

Komentarz

• qbar
                      Coś już napisał
                      • 2009
                      • 64

Jeśli to nie problem, to powtórzę jeszcze raz moje poprzednie pytanie. Czy W zestawie C450 i metz 58 dam radę wyzwalać jeszcze Nikonowską lampę błyskową? Widziałem, że ludzie mają takie zestawy w podpisach, no ale dziwi mnie to bo przecież to inny system.

Komentarz

• sebcio80
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2655

Zamieszczone przez qbar
                        Jeśli to nie problem, to powtórzę jeszcze raz moje poprzednie pytanie. Czy W zestawie C450 i metz 58 dam radę wyzwalać jeszcze Nikonowską lampę błyskową? Widziałem, że ludzie mają takie zestawy w podpisach, no ale dziwi mnie to bo przecież to inny system.
                        system jest nieistotny, lampy wyzwalane są manualnie, najczesniej przez radio, moc blysku ustawiesz recznie na lampie i juz.
                        Moje wątki na forum: sport | fashion
                        | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• qbar
                          Coś już napisał
                          • 2009
                          • 64

Dzięki za szybką odpowiedź i wyrozumiałość dla laika

Komentarz

• forestowy
                            Coś już napisał
                            • 2009
                            • 74

Zamieszczone przez forestowy
                            Jak przyjdzie moja paczka pokusze się o test porównawczy RF-602 z phottixami.
                            Paczka przyszła to się skusiłem
                            Szczegóły tutaj
                            50D + 17-40/4 L + 70-200/4 L + 85/1.8 + 100/2.8 macro

forest łapie chwile ulotne

Komentarz

• dinderi
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 3028

Mała uwaga do testu, szara czcionka na jasnym tle wypala oczy. Przynajmniej mi Wielkie dzieki za test.
                              Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                              09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• nicrem
                                • 2009
                                • 6

Phottix tetra pt-04 ii + canon 420ez - nie błyska - dlaczego??

Witam mam bezprzewodowy zestaw PHOTTIX TETRA PT-04 II + Lampki Canon 420EZ i 430EX.

430EX błyska elegancko, a 420EZ za cholerkę nie mogę wyzwolić bezprzewodowo. Jaka jest przyczyna i co zrobić żeby to to działało??

Pozdrawiam!!
                                EOS 40D + Canon 50mm +Tamron 17-50 + Tamrton 55-200 + 430EX + 420EZ

Komentarz

Pracuję...