Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bechamot
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 2512

Odp: Bezprzewodowe wyzwalanie lamp

Jesli B to zapewne czas jest dluzszy , a wowczas mozesz wyzwolic lampy recznie.
    Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• Bangi
      Moderator
      • 2010
      • 5499

Zamieszczone przez Bechamot
      Jesli B to zapewne czas jest dluzszy , a wowczas mozesz wyzwolic lampy recznie.
      Tak, wiem, ale ja chcę mieć na drugą kurtynę i to jest najważniejsze zagadnienie dla mnie (jak wyzwolić bezprzewodowo na drugą kurtynę), aby aparat jednocześnie zamknął migawkę.
      SAMOLOTY CB
      SAMOLOTY lotnictwo.net
      SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• zdebik
        Pełne uzależnienie
        • 2013
        • 4087

Zostaje zamiana lamp na YN, tam chyba jest druga kurtyna ale w manualu. Ale sprawdź przed zakupem .
        https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Bangi
          Moderator
          • 2010
          • 5499

Lampy C były oczywiście w manualu, bo błysk musi być na full. Problem jest tylko przy bezprzewodowym wyzwalaniu.
          Chyba, że macie pomysł jak podłączyć dwie lampy na jednym kablu ale chyba się też nie da... nie kojarzę by były jakieś rozgałęźniki, aby do jeden stopki podłączyć jednocześnie dwie lampy.
          SAMOLOTY CB
          SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• 4kwiatek
            Bywalec
            • 2006
            • 232

Były kiedyś w czasach analogów takie stopki z wyprowadzeniem kablem do drugiej lampy. Nakładało się to na gorącą stopkę, na to dopiero pierwszą lampę i kablem podłączało drugą. Miałem nawet chyba coś takiego. Teraz tego niestety nie widzę. Miało to wyłącznie styk do wyzwalania bez sterowania.

Z drugiej strony - czy nie wystarczy ci wyzwalanie w manualu na pierwszy błysk (S1) w YN (dawniej zwane bodaj "na fotocelę") ?

Komentarz

• Bangi
              Moderator
              • 2010
              • 5499

Nie wystarczy, bo istotą kadru jest to aby bezpośrednio po błyśnięciu zamknęła się migawka.
              Chcę sfotografować obiekt w ruchu, który ma swoje światła, jak wyzwolę błysk ręcznie, czy też zrobię na pierwszą kurtynę to będę miał obiekt, a potem tylko jego światła rozmyte "do przodu" , a ma być tak, że mam najpierw rozciągnięte światła obiektu, potem błysk i od razu zamkniętą migawkę.
              Obiekt jest trochę oddalony, nie mogę podejść bliżej, a jedna lampa to za mało.
              W sumie to zaskoczył mnie wczoraj ten problem w terenie i myślę nad rozwiązaniem, a w ogóle to zastanawia mnie skąd taki problem ma Canon w takiej sytuacji (sterowania bezprzewodowego); początkowo myślałem, że to tylko problem 430-tki, ale kazało się, że 600-tka (a więc topowa lampa),ma to samo ograniczenie.

Zamieszczone przez zdebik
              Zostaje zamiana lamp na YN, tam chyba jest druga kurtyna ale w manualu. Ale sprawdź przed zakupem .
              Z tego co widzę instrukcje YN milczą na ten temat (czy się da bezprzewodowo na drugą kurtynę)
              SAMOLOTY CB
              SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• marfot
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 4605

Zamieszczone przez Bangi
                Chcę zrobić zdjęcie w trybie B i odpaleniem lampy bezprzewodowej na drugą kurtynę.
                Mam R i 2 x Canon Speedlite 430EX III RT. Jedna jest na body jako master, druga w ręce jako slave.
                Zgodnie z instrukcją do lamp nie da się tego zrobić w trybie bezprzewodowym (w sensie odpalić na drugą kurtynę).
                Czytałem w instrukcji Canon Speedlite 600EX-RT, że też się nie da.

Można znacie jakieś pomysły jak rozwiązać ten problem, a może po prostu to jest technicznie niewykonalne?
                U mnie YN E3-RT w trybie M i z ustawioną synchronizacją na drugą kurtynę wyzwala 430EX III RT jak trzeba - po puszczeniu spustu na koniec naświetlania.
                Body R, tryb B.
                https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Bangi
                  Moderator
                  • 2010
                  • 5499

Zamieszczone przez marfot
                  U mnie YN E3-RT w trybie M i z ustawioną synchronizacją na drugą kurtynę wyzwala 430EX III RT jak trzeba - po puszczeniu spustu na koniec naświetlania.
                  Body R, tryb B.
                  Wszystko się ustawia z poziomu tego sterownika jak rozumiem? W lampie dajesz tylko slave?
                  SAMOLOTY CB
                  SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• marfot
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 4605

Zamieszczone przez Bangi
                    Wszystko się ustawia z poziomu tego sterownika jak rozumiem? W lampie dajesz tylko slave?
                    Tryb M i synchronizację na drugą lamelkę ustawiam na sterowniku. Lampa na slave.
                    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Bangi
                      Moderator
                      • 2010
                      • 5499

Zamieszczone przez marfot
                      Tryb M i synchronizację na drugą lamelkę ustawiam na sterowniku. Lampa na slave.
                      Ok. Super, właśnie o to mi chodziło.
                      A teraz pytanie uzupełniające, czy któraś lampa YN też by to potrafiła? Pytam bo może lepiej byłoby dokupić lampę niż sam sterownik.
                      Do mojego projektu im więcej światła tym lepiej.
                      SAMOLOTY CB
                      SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• marfot
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 4605

Jest tak jak piszesz.
                        Po zapięciu lampy do sanek nie jest dostępna synchronizacja na drugą lamelkę ani w lampie ani w body.
                        A jak miałem sterownik na sankach to w trybie M lampy, synchronizacja na drugą lamelkę była też dostępna w menu body.

Niestety nie mam lampy YN żeby sprawdzić z lampą.

Komentarz

• zdebik
                          Pełne uzależnienie
                          • 2013
                          • 4087

Zamieszczone przez Bangi
                          Nie wystarczy, bo istotą kadru jest to aby bezpośrednio po błyśnięciu zamknęła się migawka.
                          Chcę sfotografować obiekt w ruchu, który ma swoje światła, jak wyzwolę błysk ręcznie, czy też zrobię na pierwszą kurtynę to będę miał obiekt, a potem tylko jego światła rozmyte "do przodu" , a ma być tak, że mam najpierw rozciągnięte światła obiektu, potem błysk i od razu zamkniętą migawkę.
                          Obiekt jest trochę oddalony, nie mogę podejść bliżej, a jedna lampa to za mało.
                          W sumie to zaskoczył mnie wczoraj ten problem w terenie i myślę nad rozwiązaniem, a w ogóle to zastanawia mnie skąd taki problem ma Canon w takiej sytuacji (sterowania bezprzewodowego); początkowo myślałem, że to tylko problem 430-tki, ale kazało się, że 600-tka (a więc topowa lampa),ma to samo ograniczenie.

Z tego co widzę instrukcje YN milczą na ten temat (czy się da bezprzewodowo na drugą kurtynę)
                          Milczą ale moża ze sterownika ustawiać drugą kurtynę, chyba tylko w M.
                          https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Bangi
                            Moderator
                            • 2010
                            • 5499

Zamieszczone przez zdebik
                            Milczą ale moża ze sterownika ustawiać drugą kurtynę, chyba tylko w M.
                            Tak, to już wyjaśnione
                            SAMOLOTY CB
                            SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• Bechamot
                              Pełne uzależnienie
                              • 2012
                              • 2512

Zamieszczone przez Bangi
                              Tak, wiem, ale ja chcę mieć na drugą kurtynę i to jest najważniejsze zagadnienie dla mnie (jak wyzwolić bezprzewodowo na drugą kurtynę), aby aparat jednocześnie zamknął migawkę.
                              lampy mozna wyzwolic recznie tuz przed zamknieciem migawki.

jesli to jest B , czyli czasy najprawdopodobniej co najmniej sekundowe , to nie jest problemem uzykanie naswietlenia jak na druga kurtyne automatycznie.
                              Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• Bangi
                                Moderator
                                • 2010
                                • 5499

Zamieszczone przez Bechamot
                                lampy mozna wyzwolic recznie tuz przed zamknieciem migawki.

jesli to jest B , czyli czasy najprawdopodobniej co najmniej sekundowe , to nie jest problemem uzykanie naswietlenia jak na druga kurtyne automatycznie.

W przypadku obiektu w ruchu jest to dla mnie problem by wyzwolić lampy ręcznie i jednocześnie zamknąć ręcznie migawkę.
                                Nie jestem w stanie uzyskać takiej synchronizacji jak zrobi to automat, a nie mam też możliwości próbować w nieskończoność.
                                Aby osiągnąć efekt na którym mi zależy precyzja musi być większa niż "ręczna"
                                Ostatnio edytowany przez Bangi; 34794.
                                SAMOLOTY CB
                                SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

Pracuję...