W jakim formacie w CS4 zapisywać panoramę sferyczną i jak ją później tzn. w jakim programie oglądać tyczy się to również fotografii nakładanych na bryły 3D,szukam i szukam i nie mogę sobie z tym poradzić,
Panorama sferyczna
Zwiń
X
-
-
ja się zastanawiam, apropos linku ktory w tym topicu znalazlem a mianowicie:
ja robilem zawsze przy panoramach zdjecia ze tak powiem obok siebie i potem kleilem, a tutaj widze ze ktos sklada ze zdjec tez jakby jedno pod drugim. i tutaj moje pytanie, czy aby zrobic tak jak tutaj jedna nad druga to tylko pochylic aparat do tylu zeby objac to co wyzej czy jakas inna technika jest?sigpic
Komentarz
-
Można robić dowolnie byle zdjęcia miały coś ze sobą wspólnego ... taką technikę stosuje się w przypadku obiektywów około 16 mm i panoram sferycznych najpierw unisimy obiektyw i robimy "górne koło" potem opuszczamy i robimy "dolne koło" większość programów do panoram radzi sobie z tym doskonale ...ja robilem zawsze przy panoramach zdjecia ze tak powiem obok siebie i potem kleilem, a tutaj widze ze ktos ze zdjec tez jakby jedno pod drugim. i tutaj moje pytanie, czy aby zrobic tak jak tutaj jedna nad druga to tylko pochylic aparat do tylu zeby objac to co wyzej czy jakas inna technika jest?
Komentarz
-
Koledzy chyba źle się spytałem w poprzednim poście .Czy ktoś pomoże?W CS4 daję już gotową panoramę do 3D utwórz panoramę sferyczną,jest gotowa można oglądać ,ale jedynie w PS ,co dalej z tym zrobić by był finalny plik otwierany np. w QuickTime Player?Komentarz
-
np. programem Pano2QTVR
Komentarz
-
-
Komentarz
-
znalazłem w necie ,że między innymi w QuickTime Player można, jednak w CS4 są rozszerzenia których ni w ząb nie mogę dopasować ,a panoramy będące w sieci normalnie oglądam ,wię być może tylko mi się wydaje,bądź nie kończę panoramy w CS4 i dlatego tylko tak mogę zapisywać,tak jak np. jeśli nie spłaszczysz wszystkich warstw to nie masz możliwości zapisu do jpeg,dlatego pytam jak to zrobić? chyba ,że już totalny za mnie osioł
Komentarz
-
Komentarz
-
-
W sumie tak terasz myślę ,że takie rozwiązanie jak mi kolega podpowiedział ,to oczywiście ten sam cel,tylko po jakie licho w takim razie w CS4 jest możliwość twożenia panoram sferycznych ,jeżeli nie można ich zapisać ,a do zrobienia ich poprzez Pano2VR,potrzebne na są z PS tylko i wyłącznie gotowe panoramy 2D?Komentarz
-
Cs4 tworzy panoramy sferyczne bez zewnętrznych programów, jedynie nie wiem jak w załączonym filmie:http://av.adobe.com/russellbrown/Sph...anorama_SM.mov z widoku tworzenia panoramy nagle gotowa panorama jest wyświetlana w Adobe bridge? jak zapisał projekt do pliku mov.?Komentarz
-
Nie polecam do tego celu Photoshopa, już lepiej wykorzystać darmowy Hugin, gdzie mamy większą kontrolę nad punktami, łączeniami itd. poza tym CS4 to straszna krowa i kosztuje ok. 4tys PLN!Komentarz
-
Proponuję wypróbować bezpłatny program do tworzenia panoram - Microsoft Image Composite Editor
Aplikacja jest prosta w obsłudze i praca z tym narzędziem ogranicza się jedynie do przeciągnięcia kilku ujęć na aktywne okno, a potem wyeksportowania całości do pliku graficznego.
Pomimo prostoty obsługi ma całkiem spore możliwości włącznie z panoramą 360.
Pozdrówka!"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."Komentarz
-
Komentarz