Panorama sferyczna

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • paluchgda

panorama sferyczna - tracę gdzieś jakość

Witam, od jakiegoś czasu pstrykam sobie panoramki 360 i wychodzą całkiem ok ale mam jeden problem. Gdzieś podczas obróbki tracę jakość źródłowego zdjęcia. Używam do tego D500 + samyanga 8mm + głowica itp., ptgui i na końcu pano2vr. Wszystko fajnie ale panoramy wychodzą dziwnie lekko nieostre. Tak jakby w programie graficznym powiększono obraz przez co robi się on nieostry. Dla porównania np tu http://www.makropix.com/realizacje/rynek_rzeszow.php wychodzi wszystko ładnie, ostro nawet na bokach monitora. Tak nawiasem czym to jest zrobione (chodzi mi o gotową panoramkę) że to takie ostre i ładne?

Komentarz

• Alde
      Początki nałogu
      • 2008
      • 360

W jakiej rozdziałce robisz panoramę docelowa ? Pano2vr lubi interpolować sobie, a lepiej dla porównania wystaw gdzieś nieostrą w/g Ciebie ...

Komentarz

• kainart
        Coś już napisał
        • 2008
        • 65

Nie podałeś przykładu ani parametrów wiec jak mamy Ci pomóc
        A podany przez ciebie przykład używa http://flashpanoramas.com/player/
        Ale najprawdopodobniej jak już Alde powiedział używasz za małej rozdzielczości

Komentarz

• panoramy360

Zamieszczone przez paluchgda
          Witam, od jakiegoś czasu pstrykam sobie panoramki 360 i wychodzą całkiem ok ale mam jeden problem. Gdzieś podczas obróbki tracę jakość źródłowego zdjęcia. Używam do tego D500 + samyanga 8mm + głowica itp., ptgui i na końcu pano2vr. Wszystko fajnie ale panoramy wychodzą dziwnie lekko nieostre. Tak jakby w programie graficznym powiększono obraz przez co robi się on nieostry. Dla porównania np tu http://www.makropix.com/realizacje/rynek_rzeszow.php wychodzi wszystko ładnie, ostro nawet na bokach monitora. Tak nawiasem czym to jest zrobione (chodzi mi o gotową panoramkę) że to takie ostre i ładne?
          sa rózne techniki pracy nad ostrościa napisz jak Ty to robisz .

Komentarz

• yooli
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 45

Przeczytałem cały wątek i niestety znalazłem mało informacji, które by pomogły w mojej sytuacji Było co prawda wspomniane, ale tak jakoś nie trafiło to do mnie

Otóż. Pojawiła się możliwość, by wykonać za całkiem dobre pieniądze pewne zlecenie. Chodzi o wirtualną wycieczkę.

Odnośnie składania panoram, sprzętu, itp. itd. wiem praktycznie wszystko co wiedzieć powinienem. Problem pojawia się co do złożenia wirtualnej wycieczki. Przyjmijmy, że mam już porobione zdjęcia i muszę z nich złożyć wycieczkę. Nie mam żadnego doświadczenia w programowaniu, pisaniu programów... Potrzebuje programu co bym w nim zrobił wycieczkę, i ładnie zapisał, tak by była gotowa do wrzucenia na stronę internetową i by bez większych problemów to działało (np. we flashu, najlepiej /tak mi sie wydaje/).

Co powinienem o tym wiedzieć? Są jakieś darmowe programy do tego? Jeśli są, to pewnie są na nich reklamy, a to nie wchodzi w grę. Mogę też kupić takie oprogramowanie jeśli zajdzie potrzeba, ale tu pojawia się pytanie - ile coś takiego kosztuje i co w związku z tym polecacie? Ma może ktoś większe doświadczenie na tym gruncie?

Pozdrawiam

Komentarz

• HuleLam
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1641

Zamieszczone przez yooli
              Otóż. Pojawiła się możliwość, by wykonać za całkiem dobre pieniądze pewne zlecenie. Chodzi o wirtualną wycieczkę.
              Chodzi Ci o takie coś jak u Zbooya (mapa + geotag + opis + panoramy)? Bo takie a'la Myst to nie będzie łatwo zrobić.
              zdRAWki
              Fotograf platoniczny

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

Zdaje się, (nie mam pewności bo dawno tego nie używałem) że Panorama Factory coś takiego jest w stanie zrobić - na zdjęciach zaznacza się punkty które są linkami do kolejnych fotografii. Można w ten sposób "łazić" po całym mieszkaniu.

EDIT: Sam program jako program do składania jest marny :-)

Janusz,
                Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• yooli
                  Dopiero zaczyna
                  • 2007
                  • 45

Zamieszczone przez HuleLam
                  Chodzi Ci o takie coś jak u Zbooya (mapa + geotag + opis + panoramy)? Bo takie a'la Myst to nie będzie łatwo zrobić.
                  zdRAWki
                  Pierwszy link nie działa Chodzi mi o coś takiego, jak np. kilka stron wcześniej użytkownik mpanorama dał przykład panoram sferycznych. Nie musi być skomplikowane, ale gdzieś widziałem wersje z mapkami i takimi tam. Też fajna sprawa. Jest do tego program?

Zamieszczone przez Janusz Body
                  Zdaje się, (nie mam pewności bo dawno tego nie używałem) że Panorama Factory coś takiego jest w stanie zrobić - na zdjęciach zaznacza się punkty które są linkami do kolejnych fotografii. Można w ten sposób "łazić" po całym mieszkaniu.

EDIT: Sam program jako program do składania jest marny :-)
                  Dzięki Ale pytanie: można to ładnie zapisać na dysku, wprost do publikacji w Internecie? Ktoś wie?

Komentarz

• Tezet-gdynia
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1283

a moze cos takiego ? http://www.easypano.com/download-vir...-software.html
                    www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• Janusz Body
                      Moderator
                      • 2004
                      • 5757

Zamieszczone przez yooli
                      ....Ale pytanie: można to ładnie zapisać na dysku, wprost do publikacji w Internecie? ...
                      Tak można. 5 lat temu sprzedawałem mieszkanie i taki filmik zrobiłem dla pośrednika. :-) Cały czas usiłuje sobie przypomnieć którą aplikacją to robiłem. Wydaje mi się, że to było Panorama Factory :-)

Janusz,
                      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Alde
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 360

Z tego co pamiętam funkcje wstawiania "Hot Spots" ma większość programów do panoram które używałem ... choć by funkcjonalny Pano2VR.

Komentarz

• yooli
                          Dopiero zaczyna
                          • 2007
                          • 45

dzięki wam! jak tylko znajdę czas, to na pewno to wszystko wypróbuję!

Komentarz

• panoramy360

Zamieszczone przez adino
                            cakper- dzięki za linka widocznie musze dalej próbować

Alde no nie mam zbytnio 2 tysie do dyspozycji ale jak bym miał to też bym się tak nie bawił jak teraz :P

dla mniej zasobnej kieszeniu dobry bedzie samyang-8-mm jakieś 900zł a allegro

ktoś tu spominał chyba o gowicy za 250zł chyba tej z allegro qtvr , dobra głowica jeśłi planuje sie zrobić tylko kilka panoram, potem na samą myśl o pracy z ta głowica odechce sie Wam panoram.

Test głowic panoramicznych kilka najbardziej popularnych modeli przetestowanych przez redakcje DFV.
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            Zamieszczone przez yooli

Odnośnie składania panoram, sprzętu, itp. itd. wiem praktycznie wszystko co wiedzieć powinienem. Problem pojawia się co do złożenia wirtualnej wycieczki. Przyjmijmy, że mam już porobione zdjęcia i muszę z nich złożyć wycieczkę. Nie mam żadnego doświadczenia w programowaniu, pisaniu programów... Potrzebuje programu co bym w nim zrobił wycieczkę, i ładnie zapisał, tak by była gotowa do wrzucenia na stronę internetową i by bez większych problemów to działało (np. we flashu, najlepiej /tak mi sie wydaje/).

Co powinienem o tym wiedzieć? Są jakieś darmowe programy do tego? Jeśli są, to pewnie są na nich reklamy, a to nie wchodzi w grę. Mogę też kupić takie oprogramowanie jeśli zajdzie potrzeba, ale tu pojawia się pytanie - ile coś takiego kosztuje i co w związku z tym polecacie? Ma może ktoś większe doświadczenie na tym gruncie?

Pozdrawiam
                            Aby wykonać wirtualne ziwedzanie

potrzeba dwóch zestawów oprogramowania

1) obróbka graficzna fotografii składowych

2) Soft do składania panoram

3) Odtwarzacz panoram lub program to tworzenia gotowego pliku swf.

Ad 3)

Naj mniej skomplikowanym prgramem do tego typu zadań jest tourweaver jednak cena jest porażająca pewnie dla wielu amatorów wirtualnych wycieczek około 2 500zł .

innym rozwiązaniem jest inwestycja w playery KRpano lub FPP które jednak juz nie sa tak proste w obsłudze ja wymieniony powyżej TW. W tych playerach wirtualna wycieczke pisze sie z tzw palca - programując każdy element. Ich cena to około 200zł -400zł nie kojarzę teraz dokładnie.
                            Ostatnio edytowany przez Gość; 30753. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• marfot.com
                              • 2010
                              • 2

Zamieszczone przez Madroz
                              Tu poruszyłem ten temat http://canon-board.info/showthread.php?t=5925
                              a tu sprzęt do robienia sferycznych panoram ...cholernie drogi...

Znadziesz tam eszcze wiele innych linków.
                              Dobry sprzęt do panoram jest rzeczywiści drogi, ale można inaczej. Oto panorama zrobiona bez głowicy panoramicznej i bez statywu, "z ręki". Minusem ręcznego robienia panoramy jest mnóstwo błędów łączenia i potrzeba kilku godzin godzin na wyretuszowanie wszystkich błędów. Oto panorama jeziora Titicaca .
                              Fotogaleria, panoramy sferyczne
                              Wycieczki wirtualne
                              Panoramy sferyczne

Komentarz

Pracuję...