Panorama sferyczna

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Alde
    Początki nałogu
    • 2008
    • 360

Mocowanie - Vizyer ( gdzieś 220 zł) i Sigma 8mm fish eye ( teraz gdzies 2500 zł ) - przy takim zestawie robie panoramy wszędzie ... a robiłem w windzie 1,5m x 1,5m albo podobnych wymiarów WC za panoramę można sobie liczyć 200-400 zł zwraca się szybko.
    Oczywiście innym sprzętem też można panoramę zrobić, ale programy do panoram sferycznych uwielbiają obiektywy fish eye i robienie panoramy to parę kliknięć myszką i sama się składa inaczej sporo czasu się traci na poprawki i retusze.
    Z tanich opcji to kiedyś używałem kit`a ( 18-55) z przystawką rybie oko ( titanium super wide 0.42) i też spoko można zrobić ale komfort pracy nie ten a ja leniwy jestem.

Komentarz

• adino
      Początki nałogu
      • 2008
      • 404

cakper- dzięki za linka widocznie musze dalej próbować

Alde no nie mam zbytnio 2 tysie do dyspozycji ale jak bym miał to też bym się tak nie bawił jak teraz :P

Komentarz

• Alde
        Początki nałogu
        • 2008
        • 360

Zamieszczone przez adino
        Alde no nie mam zbytnio 2 tysie do dyspozycji ale jak bym miał to też bym się tak nie bawił jak teraz :P
        To titanium super wide 0.42 kupiłem na allegro za 200 zł i od tego zaczynałem zestaw z Sigma to najlepsze przetestowane rozwiązanie
        tu masz linka do panoramy robionej kitem z przystawką

Komentarz

• adino
          Początki nałogu
          • 2008
          • 404

wow nawet niezłe efekty

a jaki to daje promień ??

Komentarz

• Alde
            Początki nałogu
            • 2008
            • 360

Zamieszczone przez adino
            a jaki to daje promień ??
            Promień ... jeśli chodzi o wielkość pomieszczenia to w pokoju 4x4m da radę zrobić jeśli dobrze pamiętam ale w mniejszych to już upierdliwe się robi poprostu ciężko nadir i zenit dopasować

Komentarz

• airhead
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2495

macie może pod ręką link do podstaw robienia panoram fish-eyem? (nie podstaw panoram w ogóle)

z góry dziękuję
              Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
              Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• dr11
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1143

Z teoretycznej strony to wygląda mniej więcej tak: http://www.lightspacewater.net/Tutor...toPano2/paper/ (nie używanie zenitu i nadiru) oraz http://www.panoguide.com/howto/panoramas/spherical.jsp (strzały pionowe w górę i w dół).
                Piszę, że z teoretycznej, bo jeszcze nie próbowałem (też się przymierzam ), może doświadczeni napiszą tu coś więcej. Z tego co do tej pory wyczytałem, kluczem jest umieszczenie w centrum sfery punktu nodalnego obiektywu. Bardzo pomocne są wtedy specjalne głowice panoramiczne.
                Ostatnio edytowany przez dr11; 12478.
                .

Komentarz

• Alde
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 360

Zamieszczone przez airhead
                  macie może pod ręką link do podstaw robienia panoram fish-eyem? ...
                  Łopatologicznie ... każdy powinien zatrybić :

Dailymotion est plus qu’une application vidéo, c’est une conversation visuelle en mouvement qui repose sur un algorithme unique pensé pour élargir tes horizons.

punkt nodalny obiektywu to ten pasek w L`kach czerwony w sigmie DX złoty itp. w tym miejscu aparat z obiektywem powinien mieć oś obrotu .. dla Sigmy 8mm kąt widzenia to 173 stopnie a nie 180 ( oczywiście na FF) obiektyw nachylamy lekko do góry o 3 stopnie i wystarcza 3 zdjęcia plus nadir ...
                  Ostatnio edytowany przez Alde; 19710.

Komentarz

• airhead
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2495

Zamieszczone przez Alde
                    punkt nodalny obiektywu to ten pasek w L`kach czerwony w sigmie DX złoty itp. w tym miejscu aparat z obiektywem powinien mieć oś obrotu .. dla Sigmy 8mm kąt widzenia to 173 stopnie a nie 180 ( oczywiście na FF) obiektyw nachylamy lekko do góry o 3 stopnie i wystarcza 3 zdjęcia plus nadir ...
                    dzięki, ale jak w L-kach, jeżeli mówimy o fish-eye'u? a może dla szkieł USM to tam, gdzie jest złoty pasek? ;]
                    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• adino
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 404

ten filmik o panoramie sferycznej jest super :-P

Komentarz

• Alde
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 360

Zamieszczone przez airhead
                        dzięki, ale jak w L-kach, jeżeli mówimy o fish-eye'u? a może dla szkieł USM to tam, gdzie jest złoty pasek? ;]
                        Tak ... ogólnie te paski można uważać za punkt nodalny ... co do filmu przy tej technice składania panoram ( konwersja do sześcianu i nakładanie zenitu i nadir`u) ja robię zenit i nadir normalnym szerokim kątem nie fish eye ... lepiej się to finalnie składa szczególnie w przypadku bruk - płytki - kafelki bo trawa to jedno siano

Komentarz

• nicnikt
                          • 2006
                          • 7

Witam jestem posiadaczem nodal ninja i powiem ze jest naprawde bardzo dobrze wykonana.
                          Do tego zestawu kupilem obiektyw 8mm sigmy i sprawuje sie to wysmienicie. Glowice uzywalem takze do zdjec architektury w bardzo duzej rozdzielczosci. Umozliwia ona sklejenie duzego obrazu skladajacego sie z pojedynczych klatek.
                          Oczywiscie mozna wykonac taka glowice samemu ale jesli komus zalezy na precyzji.
                          Warrington Wedding And Portraits Photography

Komentarz

• HuleLam
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1641

Zamieszczone przez Alde
                            Mocowanie - Vizyer ( gdzieś 220 zł) i Sigma 8mm fish eye ( teraz gdzies 2500 zł )
                            Nie wiedziałem że takie coś jest dostępne w Polsce. DZIĘKI! Dodaję do ulubionych.
                            Fotograf platoniczny

Komentarz

• abhaya

Panoramy sferyczne i cylindryczne

Swoje panoramy sferyczne robię za pomocą obiektywu Pentax DA 10-17 (kąt widzenia 180st). Do złożenia kompletnej panoramy sferycznej wystarczą teoretycznie 4 zdjęcia, ale w praktyce trzeba zrobić ok. 6 dookoła + nadir + zenit. O ile ze zrobieniem zenitu nie ma problemu (niebo), to przy słabym świetle ciężko zrobić nadir (podłoga). Najlepiej nadir - jak się da - to zrobić "z ręki" odsuwając się i wyciągając ramię, aby samemu nie wpaść w kadr. Poza tym opisywany wcześniej Hugin jest bardzo wolny w porównaniu z komercyjnym PTgui, co przy słabym sprzęcie (laptop 1.6 Gh 1MB RAM), ma decydujące znaczenie.

Zamiast drogiej głowicy panoramicznej (którą trzeba zawsze nosić przy sobie wraz ze statywem), można spróbować zrobić panoramę używając tylko sznurka i małego ciężarka, czegoś w rodzaju poziomicy zawieszonej na końcu obiektywu i wycelowanego na punkt na podłodze, to naprawdę działa!

Przykładowe panoramy mojego autorstwa (sferyczne i cylindryczne) można znaleźć na stronie panoramy.net.pl

Komentarz

• marvv
                                Dopiero zaczyna
                                • 2009
                                • 22

ktos kto uzywa vizyera moze powiedziec jak owa glowica sie sprawuje? I jak bedzie wspolpracowala z 5d2 i tokina 10-17 ? (:
                                ps opcja ze sznurkiem b ciekawa

Komentarz

Pracuję...