Panorama sferyczna

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Diodak
    Uzależniony
    • 2005
    • 696

Cubic QTVR i Virtual Tours

Zamieszczone przez rysiaczek
    RealViz
    Realviz to firma a program to Stitcher

Zamieszczone przez szysz.pl
    Mam pytanka przy pomocy jakiego sprzętu i optogramowania można zrobić coś takiego ??
    Do zrobienia panoramy sześciennej (cubic) potrzebujesz conajmniej aparatu z manualnymi nastawami ekspozycji (w celu minimalizacji błędów w naświetleniu) z manualnym AF (duzo szybciej się robi przy stałej głębi ostrości) no i z obiektywem np. 35mm. Szkła mogą być różne ale nie zaleca się ani super szerokich ze wzgędu na dużą krzywiznę (KuchateK już wspomniał) ani za wąskich ze względu na dużą liczbę ujęć i trudności z ułożeniem głowicy szczególnie w przypadku panoram sześciennych.

Programów do panoram sześciennych jest jak na lekarstwo. Osobiście za najlepszy (czyli najprostrzy, szybki, funkcjonalny i przyjazny dla usera) uważam program Realviz Stitcher 4, ale jest drogi. Widziałem też swego czasu kilka mniejszych programów, ale nie mam namiarów pod reką. Polecam na końcu zaglądnąć jeszcze tutaj: http://www.pano2qtvr.com jeśli ktoś che tworzyć (za darmo) wirtualne wycieczki pomiędzy panoramami .
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Komentarz

• szysz.pl
      Coś już napisał
      • 2005
      • 57

Zamieszczone przez Diodak
      Realviz to firma a program to Stitcher

Do zrobienia panoramy sześciennej (cubic) potrzebujesz conajmniej aparatu z manualnymi nastawami ekspozycji (w celu minimalizacji błędów w naświetleniu) z manualnym AF (duzo szybciej się robi przy stałej głębi ostrości) no i z obiektywem np. 35mm. Szkła mogą być różne ale nie zaleca się ani super szerokich ze wzgędu na dużą krzywiznę (KuchateK już wspomniał) ani za wąskich ze względu na dużą liczbę ujęć i trudności z ułożeniem głowicy szczególnie w przypadku panoram sześciennych.

Programów do panoram sześciennych jest jak na lekarstwo. Osobiście za najlepszy (czyli najprostrzy, szybki, funkcjonalny i przyjazny dla usera) uważam program Realviz Stitcher 4, ale jest drogi. Widziałem też swego czasu kilka mniejszych programów, ale nie mam namiarów pod reką. Polecam na końcu zaglądnąć jeszcze tutaj: http://www.pano2qtvr.com jeśli ktoś che tworzyć (za darmo) wirtualne wycieczki pomiędzy panoramami .

Wielkie dzięki
      Czy muszę kupować specjalną głowicę /cena mnie powala prawie 2000zł/ czy wystarczy statyw ze zwykłą głowicą
      Sprzęt -->

fotografia ślubna --> www.slub.e-fotografik.pl
      świnoujście --> www.e-swinoujscie.pl

Komentarz

• Diodak
        Uzależniony
        • 2005
        • 696

Wielkie dzięki
        Czy muszę kupować specjalną głowicę /cena mnie powala prawie 2000zł/ czy wystarczy statyw ze zwykłą głowicą
        Do panoram cylindrycznych potrzebujesz taką głowicę jak np. moja tutaj. Do sześciennych musi być inna, bardziej skomplikowana, bo potrzebujemy obrotu w pionie, ale samo regulowanie głowicy statywu nie wystarczy - znowu musimy unieruchomić punkt nodalny czyli jakby robimy dwie takie same głowice do panoram cylindrycznych i mocujemy je prostopadle do siebie z możliwością płynnej zmiany ułożenia między nimi. Kupowanie oryginalnej głowicy jest zbędne oczywiście pod warunkiem, że potrafisz wykonać nie mniej funkcjonalny substytut . Kilka godzin pracy w warsztacie z paroma blaszkami i śrubami i masz głowicę dającą takie same efekty jak ta za 2000 zł... i jeszcze jaka satysfakcja .
        Ostatnio edytowany przez Diodak; 2436.

Komentarz

• szysz.pl
          Coś już napisał
          • 2005
          • 57

Do panoram cylindrycznych potrzebujesz taką głowicę jak np. moja tutaj. Do sześciennych musi być inna, bardziej skomplikowana, bo potrzebujemy obrotu w pionie, ale samo regulowanie głowicy statywu nie wystarczy - znowu musimy unieruchomić punkt nodalny czyli jakby robimy dwie takie same głowice do panoram cylindrycznych i mocujemy je prostopadle do siebie z możliwością płynnej zmiany ułożenia między nimi. Kupowanie oryginalnej głowicy jest zbędne oczywiście pod warunkiem, że potrafisz wykonać nie mniej funkcjonalny substytut . Kilka godzin pracy w warsztacie z paroma blaszkami i śrubami i masz głowicę dającą takie same efekty jak ta za 2000 zł... i jeszcze jaka satysfakcja .

A może znasz namiar na kogoś kto potrafi zdziełać taką głowicę do sześciennych panoram za niewielkie pieniądze - mam pewien kłopot z majsterkowaniem
          Sprzęt -->

Komentarz

• Diodak
            Uzależniony
            • 2005
            • 696

A może znasz namiar na kogoś kto potrafi zdziełać taką głowicę za niewielkie pieniądze - mam pewien kłopot z majsterkowaniem
            Nie znam nikogo kto by się tym zajął... jak sam rusze temat i narysuję jakiś projekt to może kilka sztuk zrobię i później sprzedam, a narazie bawię się tylko w cylindryczne panoramy za pomocą głowicy wkonanej z płytki drukowanej .... niestety nie jest zbyt sztywna po przykręceniu aparatu :-|.
            Ostatnio edytowany przez Diodak; 2436.

Komentarz

• KuchateK
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 4895

Domowa robota... Mozna znalezc wiecej na necie...

A tu chyba najtanszy gotowiec...
              Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338.
              ...

Komentarz

• Diodak
                Uzależniony
                • 2005
                • 696

O właśnie... jak widać nie takie trudne do wykonania samemu - pare zagiętych blaszek i śrubek .

Komentarz

• szysz.pl
                  Coś już napisał
                  • 2005
                  • 57

Wygląda dość prosto jak coś takiego zrobię to się pochwale efektem
                  Sprzęt -->

Komentarz

• Janusz Body
                    Moderator
                    • 2004
                    • 5757

Witam
                    Jak wykonać panoramę sferyczną??
                    Jaki trzeba posiadać sprzęt, programy itd ...
                    Zajrzyj tu:

Janusz

Janusz,
                    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Polaco
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1135

Wszyscy o sprzecie i parametrach, a ja troche o programach. Jak sie kiedys bawilem w panoramy to znalazlem taki program 'Panorama Factory", jak dla mnie rewelacyjny, jest prosty, intuicyjny w obsludze, a jak potrzebujesz zrobic cos trudniejszego to ma bardziej zaawansowane opcje rowniez.
                      Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
                      Troche moich knotow

Komentarz

• popmart
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1721

kurde fajnie z 100 fotek panorama załamka ... 1 Giga pixel

Komentarz

• Diodak
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 696

Zamieszczone przez Polaco
                          Jak sie kiedys bawilem w panoramy to znalazlem taki program 'Panorama Factory", jak dla mnie rewelacyjny, jest prosty, intuicyjny w obsludze, a jak potrzebujesz zrobic cos trudniejszego to ma bardziej zaawansowane opcje rowniez.
                          Panorama Factory ma bardzo duże możliwości, szczególnie jeśli chodzi o korektę i dopasowywanie zdjęć do siebie. Jednak, żeby wykonać panoramę na poziomie np. Realviz Stitcher'a trzeba nad parametrami chwile posiedzieć . PF jest dla wytrwałych, ale z darmowych aplikacji nie ma sobie równych.
                          BTW ściągnąłem właśnie demko nowego Stitcher'a 5.0 i widać kolejne pozytywne zmiany . Mniej wytrwałym polecam przetestować .

Komentarz

• Janusz Body
                            Moderator
                            • 2004
                            • 5757

Panorama Factory ma bardzo duże możliwości, szczególnie jeśli chodzi o korektę i dopasowywanie zdjęć do siebie. Jednak, żeby wykonać panoramę na poziomie ...
                            No właśnie "panoramy na poziomie..." to się Panorama Factory wykonać nie da - sferycznej to chyba wogóle nie ma takiej opcji. Temu programikowi bardzo daleko do PTGui i PTAssembler. A jak dodac pluginy autopano i enblend to PF staje sie czymś w rodzaju "Syrenki" w porównaniu z Mercedesem. PanoCube też jest rewelacyjnie skuteczny i tani (ok 12 USD). PTGui i PTAssembler też są tańsze od Panorama Factory. PF kosztuje ostatnio 59.95 USD więc nie wiem skad wzięło się "że jest darmowa" (chyba że Warez?).

Janusz

Janusz,
                            Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Diodak
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 696

Zamieszczone przez Janusz Body
                              No właśnie "panoramy na poziomie..." to się Panorama Factory wykonać nie da - sferycznej to chyba wogóle nie ma takiej opcji. Temu programikowi bardzo daleko do PTGui i PTAssembler.
                              Pomyliło mi się PF z PTGui . Posta pisałem nad ranem. O czym innym myślałem a co innego napisałem - czasem tak mam mea culpa. PTGui ma spore możliwości, chociaż IMO jest właśnie mało intuicyjny w porównaniu do Stitcher'a.

Zamieszczone przez Janusz Body
                              PanoCube też jest rewelacyjnie skuteczny i tani (ok 12 USD).
                              Z tego co wiem, to PanoCube konwertuje gotowe "płaskie" panoramy 360x180 stopni na panoramy sferyczne w QTVR, a to nie jest żadną filozofią . Jest kilka podobnych, darmowych programów.

Komentarz

• szysz.pl
                                Coś już napisał
                                • 2005
                                • 57

Głowica

A co powiecie o takiej głowicy http://www.nodalninja.com/order2.html
                                Sprzęt -->

Komentarz

Pracuję...