Panorama sferyczna

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Zamieszczone przez szysz.pl
    A co powiecie o takiej głowicy http://www.nodalninja.com/order2.html
    Trudno powiedzieć nie mając tego. Wątpię czy ktoś to ma bo wysyłają tylko na Zachodnią Półkulę. Jewropa leży na wschodniej niestety ;-)

Jeśli chcesz robić wnętrza albo panoramy gdzie masz obiekty w małej odległości od obiektywu (sferyczne niestety zawsze mają) to głowica "nodalna" jest niezbędna. Po tym zdjęciu trudno ocenić ale wygląda toto na trochę małe. Może być kłopot z zamocowaniem dSLR'a.

Janusz

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• szysz.pl
      Coś już napisał
      • 2005
      • 57

Zamieszczone przez Janusz Body
      Trudno powiedzieć nie mając tego. Wątpię czy ktoś to ma bo wysyłają tylko na Zachodnią Półkulę. Jewropa leży na wschodniej niestety ;-)

Jeśli chcesz robić wnętrza albo panoramy gdzie masz obiekty w małej odległości od obiektywu (sferyczne niestety zawsze mają) to głowica "nodalna" jest niezbędna. Po tym zdjęciu trudno ocenić ale wygląda toto na trochę małe. Może być kłopot z zamocowaniem dSLR'a.

Janusz
      to głowica "nodalna" - a co to takiego - muszę przyznać że się troche pogubiłem
      Sprzęt -->

fotografia ślubna --> www.slub.e-fotografik.pl
      świnoujście --> www.e-swinoujscie.pl

Komentarz

• KuchateK
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 4895

A co powiecie o takiej głowicy http://www.nodalninja.com/order2.html
        Mala. Na pierwszej stronie jest tabelka i wymiary... Rozmiar, ktorym sie tak chwala akurat tutaj nie jest czynnikiem kluczowym i ma wiecej wad jak zalet.

* Some DSLR’s may only achieve approx 35-45 degree tilt up. Depending on the type of panos you’re doing this may or may not be a limitation.
        Zadnego normalnego (wiekszego) dslr'a z dobrym (wiekszym) obiektywem na tym sie nie da powiesic, bo nie zmiescisz sie w zakresie i nie obrocisz go na pelne 360 dookola a tylko w ograniczonym zakresie.

Moze teraz 350'tka z kitem Ci wejdzie, ale w przyszlosci... Takie rzeczy sie raczej juz kupuje na dluzej.

Zamieszczone przez Janusz Body
        Jak bys kliknal pare razy to widac ze i europa jest na liscie gdzie mozna to zamowic.
        Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338.
        ...

Komentarz

• KuchateK
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 4895

to głowica "nodalna" - a co to takiego - muszę przyznać że się troche pogubiłem
          To samo co panoramiczna. Pomysl do czego sluzy panoramiczna* i bedziesz wiedzial skad sie wziela nazwa nodalna.

* do obracania aparatu wzgledem punktu nodalnego
          ...

Komentarz

• Janusz Body
            Moderator
            • 2004
            • 5757

Zamieszczone przez KuchateK
            Mala. Na pierwszej stronie jest tabelka i wymiary... Rozmiar, ktorym sie tak chwala akurat tutaj nie jest czynnikiem kluczowym i ma wiecej wad jak zalet....

Dokładnie tak. Im mniejsza tym gorzej. Minimum "przyzwoitości" dla dSLR (sprawdziłem na swoim 20D) to:

- odległośc od osi obrotu na statywie "wstecz" do punktu mocowania aparatu 15cm dla szerokich szkieł (20 cm wystarczy dla wiekszosci "normalnych" szkieł)

- odległość "w bok" od ramienia obrotowego ok. 5-6 cm ale może wzrosnąć jesli zamontujesz jakieś "szybkozłączki" pod aparatem - wiecej niż 15cm nie jest potrzebne ale 10cm trzeba uznac za min.

- odległość "w pionie" w górę od ramienia obrotowego - 8cm dla 20D to minimum inaczej może być kłopot z wpięciem wężyka.

Zakładam, że aparat jest w pionie (klatka "portrait" nie "landscape") jako, że panoramy w większości robi sie tak właśnie.

Janusz

Janusz,
            Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• kwv
              Bywalec
              • 2006
              • 118

trochę odświeżę wątek
              A jak zrobić coś takiego http://sanok.ewymiar.pl/wersja_1_0/
              tzn jaki software?

Komentarz

• sniper88
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1156

EDIT: jeszcze 2 linki

Ostatnio edytowany przez sniper88; 10488.
                WWW | 500px | IG
                Semper in altum

Komentarz

• Kubak82
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2348

skoro odswiezony to i ja sie podepne

chodzi o glowice.. chcialbym sprobowac sil i na powaznie zabrac sie za temat panoram.. glowica sherpy 600r nadaje sie do tego jak piesc do oka wiec zaczalem myslec o nodal ninja.. tylko ze cyrk jest z zamawianiem i pomyslalem, ze moze rownie dobrze sprawdzilyby sie taka opcja:

zestaw manfrotto skladajacy sie z glowicy 3d (804rc2/808rc4 - ew. inne propozycje (za wyjatkiem 303SPH bo tu cena powala ;-) ) mile widziane !! ), płytki L-kształtnej (tym sposobem caly zestaw teoretycznie bedzie stabilniejszy niz w przypadku odchylania glowicy w pionie o 90%) i plytki makro 454..

tym sposobem powstalo by cos na ksztalt nodal ninja, z ta roznica ze kazdy z tych elementów moge uzywac osobno i nie ma calej szopki z zamawianiem bo wsio dostane w kraju.. mial ktos juz podobne dylematy

Komentarz

• kompi
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 55

NodalNinja niestety ale np. z Canon 400D + Sigma 8/3,5 z założonym dekielkiem ociera o podstawę, z Nikonem to samo jest. Trzeba dodać jakiś dystans pod aparat.

Jeśli bierzesz pod uwagę opcję typu zrób to sam - prosto i najtaniej to mozesz sobie samemu zrobić

Zadada jest prosta trzeba ustawić idealnie nodalpoint a panoramka się idealnie złoży. Także poza wyglądem nodalninja niczym nie różni się od samoróbki jeśli chodzi o efekt końcowy.
                    http://pano360.pl |
                    Canon 400D | KIT | Sigma 8/3.5 | Canon 55-250 IS

Komentarz

• Kubak82
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2348

Zamieszczone przez kompi
                      NodalNinja niestety ale np. z Canon 400D + Sigma 8/3,5 z założonym dekielkiem ociera o podstawę, z Nikonem to samo jest. Trzeba dodać jakiś dystans pod aparat.
                      to mnie jeszcze bardziej utwierdza w koncepcji kupna zestawu "złóż to sam z manfrotto" ;-)

Zamieszczone przez kompi
                      Jeśli bierzesz pod uwagę opcję typu zrób to sam - prosto i najtaniej to mozesz sobie samemu zrobić
                      z tym bylby problem bo nie mam zadnych dojsc do warsztatów gdzie można by cos takiego zrobic.. a zdawac sie na slepy los - tu z kolei nie mam zadnej gwarancji co do stabilnosci takiego wynalazku..

sklaniam sie wiec do opcji nr. 1 tylko wacham sie co do glowicy.. moze jakies sugestie

Komentarz

• mpanorama

Witam, od pewnego czasu bawię sie panoramami sferycznymi i okazuje sie że całkiem dobrze można złożyć panoramę przy użyciu HUGINA i podpietych Pano Tools Nony i enblenda. Panoramy robię zwykłym Canonem A540 i z zastosowaniem uchwytu wykonanego z 2 aluminiowych płaskowników zamocowanych na statywie z podziałką kątową. Najważniejsze jest to aby aparat stale znajdował sie w osi obiektywu i serie zdjęć wykonywane były w równych odstępach kątowych. Taki CANONIC wystatczy, jest lekki, nie ma sensu podpinać lustrzanki. Hugin jest dość kapryśny trzeba skompletować do niego wszystkie programiki, które są oczywiście dostępne na stronie. Jeżeli ktoś chce sie bawić np. PTGui to bardzo proszę,a le niestety wersja pro to wydatek około 800 zł a hugin z podobnymi efektami jest free. Efekt można zobaczyć tutaj http://mpanorama.freehost.pl/ po wcześniejszym zainstalowaniu QUICKTIMA. pozdrawiam

Komentarz

• janosik121
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 50

a ile to cudo kosztuje?????

Komentarz

• Kubak82
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2348

Zamieszczone przez qtvrheads
                            tania, głowica wykonana z anodyzowanego aluminium, wyposażona w libelkę,
                            Wytrzymała i solidna - spokojnie można podpinać normalne korpusy z normalnymi szkłami a nie tylko wydmuszki.

Jest to rzeczywista alternatywa dla głowic typu Nodal Ninja.
                            I podstawowy plus - istnieje możliwość spersonalizowania zamówienia i kupna głowicy o wymiarach ustalonych wspólnie z klientem na przykład -głowice do średnioformatowych aparatów
                            no wlasnie wyslalem jakis czas temu maila i nie dostalem odpowiedzi.. chodzi mi o wage samej glowicy i udzwig.. glowica frotki 303sph przy obciazeniach ok 2kg juz lekko sie wyginala (1-2mm) od osi pionowej a to przy dokladnych panoramach moze sprawiac klopoty..

bylem juz prawie zdecydowany na najprostsza glowice 303 ale w takim razie przemysle to raz jeszcze :-)

Zamieszczone przez janosik121
                            a ile to cudo kosztuje?????
                            250zl na allegro..

Komentarz

• adino
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 404

apropos Hugina mozesz napisać co ściągnać gdzie i jak to wkleić itp....

ściągnałem program ale nie wiem co dalej czytałem na necie ale jakos wyskakuje mi błąd w składaniu panoramy :/

moze mam coś źle uzupełnione.... sam już nie wiem jak mozesz to napisz jakie mam ustawienia i jak nalezy krok po kroku działąć w tym programie

Komentarz

• cakper
                                Dopiero zaczyna
                                • 2008
                                • 16

tu troche o huginie
                                od siebie dodam, że z powodzeniem składałem nim panoramy 360° z kilkudziesięciu zdjęć i nie wypluwał błędów przy tym, jakieś znaczenie może mieć fakt że hugina kompilowałem i odpalałem na 64bitowym linuksie

Komentarz

Pracuję...