Budujemy zestaw studyjno-plenerowy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sławek
    Uzależniony
    • 2008
    • 968

Zamieszczone przez Maggot
    Lampa po wlaczeniu przy ustawionej mocy na 3 lub wiecej laduje sie by po krotszej lub dluzszej chwili stracic ladunek i znow sie zaczac ladowac. Czasem to ladowanie trwa ulamek sek. a czasem kilka sek. totalnej zwiechy. Dobrze ze jeszcze na gwarancji...
    Wygląda na wewnętrzne zwarcie kondensatorów. A najprawdopodobniej jednego z całej baterii które siedzą sobie w lampie. Ustawiając moc lampy na trzy lub więcej dołączasz równolegle kondensator ze zwarciem a on powyżej pewnej wartości zwiera wszystkie. Pewnie słychać jakieś dźwięki ?
    www.fotokrajs.pl

Komentarz

• Maggot
      Początki nałogu
      • 2008
      • 286

tez do takich samych wnioskow doszedlem. Co do dzwiekow to ze stetoskopem nie sluchalem ale tak normalnie nic nie slysze ot poprostu dioda zaczyna migac i jak sie znow naladuje to jest biiiip

Komentarz

• Sławek
        Uzależniony
        • 2008
        • 968

Możesz go wyłuskać choćby drogą eliminacji. A wtedy wszystkie inne będą mogły chodzić na full.
        www.fotokrajs.pl

Komentarz

• Mutt
          Początki nałogu
          • 2006
          • 252

Zamieszczone przez Sławek
          Wygląda na wewnętrzne zwarcie kondensatorów.
          Jeżeli zwarty byłby kondensator (HT do masy), to zadziałałby układ zabezpieczający w postaci bezpiecznika
          Instagram

Komentarz

• marszull
            Bywalec
            • 2011
            • 126

Ale zeby cokolwiek zdzialac musialby otworzyc obudowy, czyli zerwac plomby.
            Tylko po co jak lampy ma na gwarancj?

Komentarz

• MatusP
              Początki nałogu
              • 2008
              • 442

Przypadkiem natknąłem się na takie coś: http://fripers.pl/product_info.php/i...FreePower.html. Ma ktoś jakiekolwiek informacje o jakości tego cuda? Na papierze wygląda to zupełnie jak Quadra dla ubogich, w dodatku mocniejsza (dostępne są wersje 400, 500, 600 i 1200; ten ostatni za 2200zł...). Nie mam złudzeń, że będzie równie niezawodne co Elinchrom, ale przy zakładanym budżecie na poziomie 3000zł za dwie, to mogłaby być ciekawa propozycja.
              BLOG

Komentarz

• Przemek Lipski
                Bywalec
                • 2006
                • 212

Ale te lampy mają reflektory na stałe, tylko same albo z parasolkami współpracują. O beauty dishach i softboxach zapomnij...
                "Wszyscyśmy z płócien
                Rembrandta:
                To tylko kwestia
                Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")

Komentarz

• marszull
                  Bywalec
                  • 2011
                  • 126

Przemek ma racje
                  raczej cos takiego

Komentarz

• marekb
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2273

To chyba markoflashe z Zegrza, tfu Zgierza... lipa też chyba z regulacją mocy do 1/8

Komentarz

• Adso
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 310

Marku, lampy maja 400Ws, jak zejdzemy do 1/8 mocy to bedą miały 50Ws więc po co więcej? jak ma byc jeszcze mniej to może w ogóle latarkę sobie kupić, będzie taniej Swoją drogą 1650zł to też lekka przeginka...wiem, ze taniej niż Quadra, ale to chyba nie ta półka
                      galeria: http://adso.digart.pl/digarty/

Komentarz

• marszull
                        Bywalec
                        • 2011
                        • 126

Nie moge edytowac ale w innym watku na innym forum wklejalem cos takiego
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        moze sie komus przyda
                        Ostatnio edytowany przez marszull; 38324. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• marekb
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2273

Zamieszczone przez Adso
                          Marku, lampy maja 400Ws, jak zejdzemy do 1/8 mocy to bedą miały 50Ws więc po co więcej? jak ma byc jeszcze mniej to może w ogóle latarkę sobie kupić, będzie taniej Swoją drogą 1650zł to też lekka przeginka...wiem, ze taniej niż Quadra, ale to chyba nie ta półka
                          no dla mnie lipa bo myślę po pierwsze o 600Ws po drugie dla mnie 50-75 Ws a nawet wiele mniej ma zastosowanie.

Komentarz

• Smetek-FAF
                            Dopiero zaczyna
                            • 2011
                            • 18

Ja zainwestowałem w TRONIX explorer i praca z nim wygląda następująco:
                            Powerlux VC500RL 4s/max moc z sieci jakieś 2,5s/max moc
                            Powerlux VC1000RL 8s/max moc z sieci 4s/max moc, co ciekawe przy -1EV czas cit poniżej 8s. Fakt czasy dość długie ale chyba nie ma rozwiązania taniego i dobrego.

Komentarz

• marekb
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2273

Zamieszczone przez Smetek-FAF
                              Ja zainwestowałem w TRONIX explorer i praca z nim wygląda następująco:
                              Powerlux VC500RL 4s/max moc z sieci jakieś 2,5s/max moc
                              Powerlux VC1000RL 8s/max moc z sieci 4s/max moc, co ciekawe przy -1EV czas cit poniżej 8s. Fakt czasy dość długie ale chyba nie ma rozwiązania taniego i dobrego.
                              no i to są konkrety.

Komentarz

• marszull
                                Bywalec
                                • 2011
                                • 126

Zamieszczone przez marekb
                                no dla mnie lipa bo myślę po pierwsze o 600Ws po drugie dla mnie 50-75 Ws a nawet wiele mniej ma zastosowanie.
                                przy dwoch lampach 600 i powerpacku 600 to lampy beda mialy po 300 czyli na 1/8 po 37

ale jesli potrzebujesz malych mocy to zdecydowanie lepiej wejsc w YN
                                Ja do takich zdjec mam 2x 560 i naprawde daja rade

Komentarz

Pracuję...