Tło fotograficzne ... jakie?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • r_m
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 2418

Przypomniało mi się, perełkowy ekran do slajdów/filmów, odbicie jest tak duże, że nie wymaga doświetlenia, aby tło było całkiem białe

Komentarz

• piotrek72t
      Początki nałogu
      • 2007
      • 380

Zamieszczone przez Maggot
      duza biala blenda - bedzie troche bardziej pro
      Takze duzy softbox badź okta ...bedzie jeszcze bardziej profi
      Piotr Talarczyk
      1ds III 1d

Komentarz

• mathom
        Początki nałogu
        • 2007
        • 428

No i kupiłem karton 2.7m + wieszak łańcuszkowy. Jak dojdzie napiszę kilka słów. Do tej pory działałem na tanich plastikowych tłach 1.6m, ale rozwieszanie tego na statywach, widoczna jednak faktura, ciut za mała szerokość i straty światła (te tła są przezroczyste i ciężko zapanować nad światłem, które się wydostaje tyłem) mnie dobijały.

O ile białe tła plastikowe/agro/polipropycośtam jeszcze uszły jak się je przepaliło na xFF to czarne to już było sitko (do moich stockowych zastosowań przynajmniej, gdzie izolacja musi być perfect)

mam jeszcze pytanie z innej beczki - jakie filtry żelowe stosować na lampy niesystemowe ? a może starczy przezroczysta kolorowa folia, taka jak jest np. na oprawkach do bindowania dokumentów ?
        FF + L
        Moje stocki
        Wyszukiwarka publikacji zdjęć wg autora

Komentarz

• Maggot
          Początki nałogu
          • 2008
          • 286

z softem moze byc ten problem ze nawet na minimum bedzie za mocno swiecil i kontrast na krawedziach poleci. Jak jest miejsce to mozna probowac sie odsunac ale przy portretach to musi byc naprawde duzy soft i dlugie szklo zeby zmiescic chocby portret.
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          z filtrami to jest tak ze firmowe powinny miec bardziej nasycony kolor i wyzsza wytrzymalosc temp chociaz mi sie rosco z probnika potrafia pofalowac, a jakis noname kupiony dawno temu w muzycznym nie.
          Ostatnio edytowany przez Maggot; 15375. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• wrednick
            • 2010
            • 14

W najbliższych dniach czeka mnie sesja u klienta, czarne tło, portrety 2/3, planuję kupić szare kartonowe SAVAGE 2,72x11m i tu pojawia się pytanie czy zestaw statywów 806 z poprzeczką utrzyma całość, nie chodzi mi o przypuszczenia ale o opinię osoby która ma taki zestaw?
            Szukam lokalu na studio (dla tego wolę tło większe z zapasem) ale na razie wchodzi w grę tylko rozwiązanie mobilne, mam kombika więc dość łatwo będzie mi całość przewozić do klientów, ale czy przy tej kombinacji będzie to stabilne w miarę?
            Ostatnio edytowany przez wrednick; 33721.
            5d II/1.4 50 USM/1.8 85 USM/szukam lokalu na studio (Zabrze i okolice)
            www.grygiel-fotografia.pl

Komentarz

• aligator16
              Początki nałogu
              • 2008
              • 457

Jest stabilne, jezeli ci nie beda wchodzic tam gdzie tlo wisi pionowo i na zgieciu. Ale jak masz 2 tla to zmienianie tel to juz meka, samemu jednak ciezko ;] A jezeli chcesz stabilnosc to moze autopole i poprzeczka?

Komentarz

• wrednick
                • 2010
                • 14

Zamieszczone przez aligator16
                Jest stabilne, jezeli ci nie beda wchodzic tam gdzie tlo wisi pionowo i na zgieciu. Ale jak masz 2 tla to zmienianie tel to juz meka, samemu jednak ciezko ;] A jezeli chcesz stabilnosc to moze autopole i poprzeczka?
                Dzięki za szybkie info, znalazłem w funsporcie taki zestaw W901 również chyba u nich zamówię tło, wyjdzie taniej przesyłka.

Powiesz mi jeszcze jak to wygląda z ugięciem całości? Czy jest na tyle duże żeby powodować znaczące fałdy na tle?

Komentarz

• wrednick
                  • 2010
                  • 14

Zamieszczone przez aligator16
                  Jeśli chodzi o autopole to akurat u tego klienta zdjęcia będą wykonywane w wielkiej hali ??: ale nie wiedziałem że coś takiego jest więc dzięki za info.

Powiedzcie mi jeszcze jak z prześwitywaniem teł, konkretnie szare kartonowe savage, w mieszkaniu gdzie również będzie używane, za nim znajduje się duże okno, będzie prześwitywać?
                  Ostatnio edytowany przez wrednick; 33721.

Komentarz

• tmkwol
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 54

Bezpośrednio przez takie kartonowe tło nic Ci nie będzie prześwitywać.
                    Ale pomyślałbym jednak nad tym jak to okno szczelnie zasłaniać do zdjęć, ponieważ ciężko będzie Ci w takiej sytuacji ogarnąć scenę.

Takie przebijające miejscami światło mocno utrudni ocenę oświetlenia na podstawie pilotów a jeżeli będzie odpowiednio mocne to wpłynie też na samo oświetlenie, co z reguły nie jest pożądane.

Komentarz

• molsar
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 216

czy ktos z was wie gdzie kupic takie cos?
                      we fripersie juz sie wyprzedalo...

Komentarz

• r_m
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 2418

allegro?
                        http://allegro.pl/listing.php/search...&change_view=1

Komentarz

• molsar
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 216

Przyjrzyj sie, przeciez to co dales na allegro ani jeden nie ma takiego typu mocowania na statywach.

Komentarz

• r_m
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 2418

Fakt, założyłem , że chodzi o przenośny komplet, a nie o coś takiego

Może to jest takli zestaw (trzeba spytać)

Komentarz

• molsar
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 216

oo czad, wlasnie dzieki

Komentarz

• molsar
                                Bywalec
                                • 2006
                                • 216

Zamieszczone przez kasiulap
                                Mocowanie na statywach...trzeba uważać, żeby model się nie rzucał
                                tya, a w lokacji to bedziesz wiercic ludziom w scianach?
                                :]

Komentarz

Pracuję...