Quantuum R+ Dual Power

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wezyk123

aha...to czyli na aukcjach piszą nieprawde:
    Wyzwalacz współpracuje z lampami studyjnymi oraz błyskowymi, pozwala na ich synchronizację aż do 1/8000s.
    Tutaj link: http://www.allegro.pl/item994054118_..._e_ttl_ii.html ....

więc jak to wkoncu jest??

Komentarz

• tatlpz
      Coś już napisał
      • 2009
      • 94

wyzwala EX II w HSSie. Tylko. Ale sposobem podobnym do tego opisanego wczesniej przez fotocele - dasz rade. kladziesz lampe EX II jakas na lampe quantuuma w miejscu jej fotoceli. najlepiej czyms przykryc. i tak wyzwalac
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      czyli to bujda marketingowa. Wyzwala owszem do 1/8000 ale tylko lampki systemowe
      Ostatnio edytowany przez tatlpz; 25936. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• wezyk123

ok, dzięki za rozwianie wątpliwości

Komentarz

• sebcio80
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2655

Zamieszczone przez tatlpz
          wyzwala EX II w HSSie. Tylko. Ale sposobem podobnym do tego opisanego wczesniej przez fotocele - dasz rade. kladziesz lampe EX II jakas na lampe quantuuma w miejscu jej fotoceli. najlepiej czyms przykryc. i tak wyzwalac
          czyli to bujda marketingowa. Wyzwala owszem do 1/8000 ale tylko lampki systemowe
          jestes pewny? bo PW wyzwala lampy studyje z ktotkimi czasami, i te Pixele tez powinny

nadajnik nie wie jaka lampa jest podlaczona do odbiornika i probuje wyzwolic lampe jak w HSS, czyli duzo wczesniej, jedyne co trzeba ewentualnie zrobic to polaczyc lampe studyjna kablem z odbiornikiem nie z gniazda synchro ale kablem ze stopki
          http://www.flickr.com/photos/kurtstrecker/3635063269 - tu ktos tak wyzwala, ja osobiscie tego nie sprawdzilem, nie ma lamp studyjnych

swoja droga jak ktos ma z Wrocławia lub okolic te Dual Powery to chetnie bym sie spotkal i sprawdzilem jak to dziala w plenerze
          Ostatnio edytowany przez sebcio80; 3099. Powód: Automerged Doublepost
          Moje wątki na forum: sport | fashion
          | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• wezyk123

jeszcze mam taką watpliwosc...

jestem posiadaczem wersii 300 watowej. Powiedzmy, ze uzyskuje zadowalajacy mnie kolor nieba i poprawne oswietlenie sylwetki przy ustawieniach aparatu f13, 1/250s. Powiedzmy, ze to taka granica, przy której maxymalnie sciemniam niebo, przy dobrym oswietleniu modelki. Teraz majac hss, moge zmniejszyc czas, i przesłone, uzyskac wieksze rozmycie tła, ale naswietlenie zdjecia i tak bedzie takie samo...w sensie, ze nie przekrocze tego maxymalnego sciemnienia nieba przy jednoczesnym poprawnym oswietleniu modelki...

...eee, tak w skrócie - jesli brakuje mi z lampa 300ws w pełnym słoncu mocy, to HSS nie rozwiąże tego problemu ?

Komentarz

• sebcio80
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2655

Zamieszczone przez wezyk123
              jeszcze mam taką watpliwosc...

jestem posiadaczem wersii 300 watowej. Powiedzmy, ze uzyskuje zadowalajacy mnie kolor nieba i poprawne oswietlenie sylwetki przy ustawieniach aparatu f13, 1/250s. Powiedzmy, ze to taka granica, przy której maxymalnie sciemniam niebo, przy dobrym oswietleniu modelki. Teraz majac hss, moge zmniejszyc czas, i przesłone, uzyskac wieksze rozmycie tła, ale naswietlenie zdjecia i tak bedzie takie samo...w sensie, ze nie przekrocze tego maxymalnego sciemnienia nieba przy jednoczesnym poprawnym oswietleniu modelki...

...eee, tak w skrócie - jesli brakuje mi z lampa 300ws w pełnym słoncu mocy, to HSS nie rozwiąże tego problemu ?
              to chcialbym sprawdzic bo szczerze nie wiem jak zachowa sie lampa z krotkimi czasami, a dokladnie ile mocy bedzie uciekac,

teoretycznie przy F11 i 1/250s moc powinna byc taka sama lub podobna jak przy F2.0 i 1/8000s

na pewno przy HSS mocy nie bedziesz mial wiecej, ewentualnie tyle samo lub mniej
              | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• wezyk123

czyli mozna powiedziec, ze HSS da mi podobne efekty jak zastosowanie Filrtu szarego??

Oczywiscie nie w kwestii zatrzymania/zamrożenia ruchy, lecz uzyskania duzego rozmycia tła dzieki małym wartościa przesłony?

Komentarz

• sebcio80
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2655

Zamieszczone przez wezyk123
                  czyli mozna powiedziec, ze HSS da mi podobne efekty jak zastosowanie Filrtu szarego??

Oczywiscie nie w kwestii zatrzymania/zamrożenia ruchy, lecz uzyskania duzego rozmycia tła dzieki małym wartościa przesłony?
                  tak mi sie wydaje, ale trzeba by to bylo sprawdzic praktycznie, chetnie pobawie sie z kims z tymi Dual Powerami ;-)

Komentarz

• Arek_Gd
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 249

Pytanie do użytkowniuków Dual Power'ów.

W sieci można spotkać opinie że Quantuumy nie trzymają powtarzalności błysku gdy są skręcone do minimum. Czy ktoś może to potwierdzić / zaprzeczyć.

Pierwotnie chciałem kupić lampy Powerluxa, ale chyba skłonię się do rozwiązania mobilnego opartego na dual powerach...
                    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Komentarz

• pankracccy
                      • 2008
                      • 5

Po przeczytaniu 19 stron postów nadal "wiem, że nic nie wiem" ;-)

Nikt nie testował tej lampy z parasolką, "słoneczkiem", czy plastrem miodu, nikt nie opisał charakterystyki składu światła (tj czy "ładnie świeci" i jak prezentują się kolory i balans bieli), test z softboxem zobaczyłem tylko raz i to w wersji bardzo roboczej na portrecie 3/4.

Dużo natomiast wiem o synchronizacji lamp i używaniu jej w pełnym słońcu - tylko, że w pełnym słońcu ja nie robię zdjęć, bo modelki mrużą oczy ;-) no chyba, że stosujemy duże ekrany rozpraszające + do tego lampa, ale o tym nie było mowy, bo przecież nie robimy zdjęć na okładkę i sprzętu na sesję nie wozimy półciężarówką ;-)

Z góry przepraszam za wnioski - ale dysponując obecną wiedzą są takie: - lampa jest dedykowana dla bardziej zaawansowanych amatorów.

Rezygnuję zatem z zakupu ww lampy, na rzecz czegoś mocniejszego min.500W, ale już niestety bez mobilnego zasilania.

Jak już coś znajdę, to na pewno się z kolegami podzielę informacją i studyjnymi testami ;-)

Komentarz

• punky
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 483

Ja posiadam lampę 300Ws razem z softem 80x120.
                        poniżej trzy zdjęcia robione niedawno, około godziny 17-18.
                        ISO 100, f5,6 - f8, 1/160s

Nie bijcie za mocno, dopiero próbuję takiej zabawy.
                        R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Komentarz

• pankracccy
                          • 2008
                          • 5

OK, twoje ustawienia to: ISO 100, f5,6 - f8, 1/160s, a przy jakiej mocy lampy robiłeś te zdjęcia i jak daleko softbox stał od modelki?

Komentarz

• punky
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 483

a spoko zapomniałem dopisać
                            moc od 1/4 do 1/2, soft sam oceń, zdjęcie kolego który był ze mną

ups sory za rozmiar, może moderator podmienić fotę na linka?
                            brak edycji posta ;|
                            Ostatnio edytowany przez punky; 17759. Powód: Automerged Doublepost
                            R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Komentarz

• pankracccy
                              • 2008
                              • 5

super, bardzo pomocne wskazówki, a czy przypadkiem nie brakuje ci czasem mocy w tej lampie? Mam identyczny softbox i świecę w nim przenośną lampą Nikona SB 28 (LP 36) też na 1/2 mocy z podobnej odległości, a nie jest to jakaś super lampa.

Komentarz

• Arek_Gd
                                Bywalec
                                • 2008
                                • 249

Punky, a napisz jeszcze czy przy skręconej mocy na minimum lama błyska za każdym razem? W dwóch miejscach w sieci widziałem taką plotkę, ale dotyczyła starszych lamp quantuum, jak jest z dual power ?
                                Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Komentarz

Pracuję...