Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jacek_73
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 2587

Zamieszczone przez BeatX
    ...Tez tak macie? czy to tylko u mnie dzieja sie takie szopki
    Też tak macie i wydało mi się to zupełnie normalne.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• dziobolek
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2634

Zamieszczone przez FRNeK
      Mam pytanie odnośnie LR 4... ...Po zapisaniu w windowsie kolory są ok, tj. takie jakie zaplanowałem (jpg w przeglądarce obrazów = raw pokazany w oknie bridge/lr/ps). Niestety, po wrzuceniu na serwer (fbl.pl, picasaweb) wszystko się zmienia na niekorzyść...

@FRNeK, możesz napisać jaśniej co Ci się zmienia??? Kolory...??? Ostrość nie ta, czy coś innego???

Pozdrówka!
      Ostatnio edytowany przez dziobolek; 20044.
      "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
      Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
      tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• strideer
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1905

Zamieszczone przez BeatX
        Otoz wczoraj wkoncu dotarl do mnie nowy monitor pracujacy w rozdzielczosci 1900x1200
        Spróbuj może sobie na nowo wygenerować podglądy zdjęć, tym razem w rozdzielczości nowego monitora. Być może to jest przyczyną spowolnienia - że program odświeża sobie prewki fotografii.

Komentarz

• BeatX
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1751

Zamieszczone przez jacek_73
          Też tak macie i wydało mi się to zupełnie normalne.
          No nie wiem, czy takie normalne.. mam do czynienia z komputerami okolo 20 lat i poki co LR okazal sie pierwszym programem, ktorego wydajnosc jest mocno zalezna od rozdzielczosci ekranu :]
          Co innego gry, badz soft od grafiki 3D.

Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2
          Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
          Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

• BeatX
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1751

Zamieszczone przez strideer
            Spróbuj może sobie na nowo wygenerować podglądy zdjęć, tym razem w rozdzielczości nowego monitora. Być może to jest przyczyną spowolnienia - że program odświeża sobie prewki fotografii.
            Dzieki, jutro sprobuje przetestowac twoj patent

Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2
            Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
            Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

• FRNeK
              Dopiero zaczyna
              • 2010
              • 28

Zamieszczone przez dziobolek
              @FRNeK, możesz napisać jaśniej co Ci się zmienia??? Kolory...??? Ostrość nie ta, czy coś innego???

Pozdrówka!
              @Dziobolek, zmieniają się kolory.

Gotdamit, nie wiem jak to ugryźć. Jakaś konwersja profilu kolorów na coś standardowego czego używają przeglądarki? Nie mam pojęcia, liczę na Wasze sugestie.
              20D &
              C18-55, C50/1.8, C70-200/2.8L

Komentarz

• fleder
                Początki nałogu
                • 2010
                • 297

Zamieszczone przez FRNeK
                @Dziobolek, zmieniają się kolory.

Gotdamit, nie wiem jak to ugryźć. Jakaś konwersja profilu kolorów na coś standardowego czego używają przeglądarki? Nie mam pojęcia, liczę na Wasze sugestie.
                O ile dobrze mi się wydaje, to może być wina modułu zarządzania barwą w przeglądarce. Nie mam za bardzo czasu grzebać u siebie, może idzie to jakoś zoptymalizować. Ale w sumie po co, i tak reszta oglądających na innych kompach pewnie będzie miała te lub inne ustawienia nie mówiąc już o nieoprofilowanym monitorze czy zwykle rozjechanych jego ustawieniach...
                5D, stałki, zoomy

Komentarz

• FRNeK
                  Dopiero zaczyna
                  • 2010
                  • 28

Sprawdziłem na Chrome, ff, opera oraz IE.
                  Wiem że nigdy widz nie zobaczy tych samych kolorów które widzę ja, ale chcę żeby plik wyjściowy przynajmniej u mnie wyglądał tak samo jak obrobiony raw, bo im mniej uśrednień i przybliżania tym lepiej dla zdjęcia. Trochę jak z podstawieniem sobie przybliżenia pi na początku równania, kiedy podstawienie na końcu da nam dokładniejszy wynik ; ]

Nie wiem, może powinienem zapytać czy Wy też tak macie, że plik w sieci ma troszkę inne kolory niż to co widzicie jako raw w lr czy jpg w przeglądarce obrazów.
                  20D &

Komentarz

• Mad_Mac
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 1458

Mam pytanko jak mapowac hot pixele w LR3.6? Kiedys program zalapal automatycznie natomiast od formatu przerobilem juz chyba z 6 slobow i caly czas musze je recznie usuwac(mam 4).
                    Z gory dzieki za podpowiedz.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
                    Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• basala
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 615

Czy ktoś z Was używa takiego urządzenia? Poproszę o spostrzeżenia.

Komentarz

• basala
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 615

Coś chyba jakby photoshopowe krycie:

W wersji darmowej działa z tylko z presetami, które są oryginalnie dołączone do Lightrooma. Nie radzi sobie z niektórymi presetami od b&w ("nie idzie" w stronę koloru).

Komentarz

• gietrzy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 5727

Zamieszczone przez basala
                          Czy ktoś z Was używa takiego urządzenia? Poproszę o spostrzeżenia.
                          Dawno temu Adam Śmiałek zaproponował coś takiego (pomysł), Qba go objechał, że opisał to na pl.rec.foto.cyfrowa a nie poszedł z tym do Adobe, teraz ktoś to wykorzystał i zrobił. Następnym punktem będzie opatentowanie/wykupienie przez Agreedy i będą czesać niezłą kasę za certified deck/pro for PS lub za 5x więcej do całego CS.

Dla mnie bomba (pomysł Adama, Janko Muzykant).
                          the silence is deafening

Komentarz

• FRNeK
                            Dopiero zaczyna
                            • 2010
                            • 28

Zamieszczone przez FRNeK
                            Sprawdziłem na Chrome, ff, opera oraz IE.
                            Wiem że nigdy widz nie zobaczy tych samych kolorów które widzę ja, ale chcę żeby plik wyjściowy przynajmniej u mnie wyglądał tak samo jak obrobiony raw, bo im mniej uśrednień i przybliżania tym lepiej dla zdjęcia. Trochę jak z podstawieniem sobie przybliżenia pi na początku równania, kiedy podstawienie na końcu da nam dokładniejszy wynik ; ]

Nie wiem, może powinienem zapytać czy Wy też tak macie, że plik w sieci ma troszkę inne kolory niż to co widzicie jako raw w lr czy jpg w przeglądarce obrazów.
                            No cóż, muszę chyba sam sobie odpowiedzieć, z racji że znalazłem rozwiązanie. Winne było prawdopodobnie oprofilowanie ICC monitora - nie wiem tak do końca dlaczego, ale wychodzi że przeglądarka webowa (każda) u mnie coś miesza przez to. Sprawdziłem na kilku innych maszynach (bez oprofilowanych monitorów) rawa w bridge/lr vs. to co wyświetla przeglądarka i wszystko było ok. Kwestia dlaczego akurat mój oprofilowany monitor wyświeta zmienione barwy z webu to dyskusja nie na ten wątek.
                            Pozdrawiam wszystkich
                            20D &

Komentarz

• Merde
                              Grzeczny i układny podpis
                              • 2008
                              • 7756

Zamieszczone przez FRNeK
                              No cóż, muszę chyba sam sobie odpowiedzieć, z racji że znalazłem rozwiązanie. Winne było prawdopodobnie oprofilowanie ICC monitora
                              To akurat pisałem kilkukrotnie przy podobnych problemach innych userów - jak coś nie gra - wywal profil monitora.
                              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• wagteil
                                Bywalec
                                • 2010
                                • 242

Zamieszczone przez marlo
                                Dysk przenośny widziany na każdym kompie z tą samą literą napędu, zawierający folder(y) z RAWami oraz domyślny LRcat załatwia sprawę w 100% - podłączasz i pracujesz tu a potem tam.
                                Pozdr
                                A jak katalog 2 (laptop) zaktualizuje zmiany w plikach zrobionych na maszynie nr 1 ( stacjonarny)?
                                Czy katalogi beda same 'zaciagac' informacje o zmianach ? Czy moze nalezy zrobic sync?
                                Ostatnio edytowany przez wagteil; 36457. Powód: Automerged Doublepost
                                8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

Pracuję...