Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Paul80
    Początki nałogu
    • 2008
    • 257

Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Chciałbym zapytać Was o kwestię Lightroom vs DPP, jak to wygląda na dzień dzisiejszy w kwestii kolorów na starcie w RAW. Z tego co widziałem, to jednak profil Aodbe Standard daje najbardziej zbliżony obrazek do DPP, czy Wasze spostrzeżenia też takie są?

Komentarz

• ely13
      Coś już napisał
      • 2007
      • 85

Mam pytanko związane z wykorzystaniem pamięci RAM przez LR.
      Otóż mam Windows 7 (64 bit) i LR 4.0 i w kompie zainstalowane 8GB RAMu.
      Moje pytanie brzmi:
      Jak sprawdzić, czy mój LR podczas pracy maksymalnie wykorzystuje możliwości komputera (a więc korzysta z całej dostępnej pamięci RAM)?
      Jeśli okaże się, że nie to drugie pytanie: "jak go do tego przekonać" ;-) czyli czy można jakoś wymusić, aby korzystał z jak największej ilości dostępnej pamięci - aby wydajność była jak najlepsza...
      Puszki dwie i kilka szkieł, światełka i parę innych gratów

Komentarz

• strideer
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1905

Zamieszczone przez ely13
        Jak sprawdzić, czy mój LR podczas pracy maksymalnie wykorzystuje możliwości komputera (a więc korzysta z całej dostępnej pamięci RAM)?
        Jeśli okaże się, że nie to drugie pytanie: "jak go do tego przekonać" ;-) czyli czy można jakoś wymusić, aby korzystał z jak największej ilości dostępnej pamięci - aby wydajność była jak najlepsza...
        Ctrl+Shift+Esc, zakładka Procesy, proces Lightroom.exe.
        Program bierze tyle pamięci, ile potrzebuje. Nie wymaga dodatkowych środków perswazji.

- - - Updated - - -

Zamieszczone przez Paul80
        Chciałbym zapytać Was o kwestię Lightroom vs DPP, jak to wygląda na dzień dzisiejszy w kwestii kolorów na starcie w RAW. Z tego co widziałem, to jednak profil Aodbe Standard daje najbardziej zbliżony obrazek do DPP, czy Wasze spostrzeżenia też takie są?
        Adobe Standard to taki ujednolicony schemat kolorów. Jak chcesz mieć kolory podobne do tych z DPP, to wybierasz profile Camera XXXX (Standard, Portrait, Landscape, etc). Ja sam lubię Camera Standard - daje dość dobry kontrast i przyjemne barwy. Czasem korzystam z Camera Neutral jeśli potrzebuję mieć zdjęcie z "płaskim" kontrastem (np. żeby mieć większe pole popisu do wyciągania detali z cieni/świateł).

Komentarz

• Paul80
          Początki nałogu
          • 2008
          • 257

Mógłby ktoś zaprezentować fotkę z dpp i lightrooma i zobaczymy jakie są różnice, ja teraz nie mogę, na pewno z lightrooma fotki są za czerwone.
          Tutaj przykład http://artoftheimage.blogspot.com/20...canon-dpp.html
          Ostatnio edytowany przez Paul80; 14478.

Komentarz

• maki1000
            Bywalec
            • 2008
            • 148

Robi ktoś z Was projekty fotoalbumów w LR 4?

Komentarz

• gadget_zary
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1046

maki1000 - składałem sobie na próbę album w LR (ostatecznie i tak zrobiłem w PS), opcja fajna ale nie wiem czy w jakiś sposób lepsza niż np. kreator fotoalbumow z najlepszefoto.pl.

Paul80 - używałem Adobe Standard, teraz mam 4 profile przygotowane przez jakiegoś fotografa pod Canona (o ile pamiętam wersje pod Nikona też zrobił), jak nie zapomnę to wrzucę po powrocie z pracy.

Komentarz

• Paul80
                Początki nałogu
                • 2008
                • 257

Czekam niecierpliwie gadget

Komentarz

• gadget_zary
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1046

Lightroom 4 Camera Calibration Profile Presets Ť Ť Adobe Photoshop Lightroom Killer Tips Adobe Photoshop Lightroom Killer Tips

Sobie przypomniałem skąd brałem Jak widać to jest do LR4, nie wiem jakiej ty wersji używasz. Instaluje się jak zwykłe presety.

Edit. Z tego co piszę autor powinny działać z innymi wersjami LR
                  Ostatnio edytowany przez gadget_zary; 14635.

Komentarz

• Paul80
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 257

Jak te profile zapiąć?, gdzie je dać, czy normalnie jako presety?

Komentarz

• gadget_zary
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1046

Na stronie jest nawet video z instrukcja Ja mam jako zwykłe presety, co jest w instrukcji to nie wiem.

Komentarz

• Paul80
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 257

Widzę że nie dojdę do ładu z tym lightroomem, pozostaje DPP i Capture One, Lightroom jest najsłabszy w kolorze z tej stawki.

Komentarz

• maki1000
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 148

Importuje fotki, potem oznaczam gwiazdkami te które mają być obrobione i teraz mam pytanie:
                          chciałbym fotki które oznaczyłem gwiazdkami skopiować na dysk przenośny (RAW-y), później obrobić je na innej maszynie. Nie chcę eksportować tych (oznaczonych gwiazdką do DNG) tylko dobrać się bezpośrednio do RAW-ów i skopiować tylko te oznaczone gwiazdką w LR. Dzięki temu po obrobieniu skopiuję sobie tylko xmp i przeniosę na pierwszy komputer.

Mam nadzieje, że zrozumiale to napisałem, bo ten desperados wyjątkowo mocny dzisiaj ;-)

Komentarz

• tomik23
                            Coś już napisał
                            • 2007
                            • 95

Lewa strona -> menu Collections -> klikasz prawy na powiedzmy 4 gwiazdki -> wybierasz Export this Collection as a Catalog -> wybierasz gdzie ma być zgrane, miejsce - w pole nazwa pliku podajesz nazwę folderu i tyle.
                            Wszystkie zdjęcia z 4 gwiazdkami znajdą się w tym folderze.

Można także inaczej, klikamy na 4 gwiazdki pojawią się zdjęcia oznaczone, klikam ctr+a następnie klikam prawym -> menu export -> znowu wybieram na samej górze export pojawia się okno i tam jest możliwość wybrania w menu "File Settings" image format: Orginal i tyle w temacie

Komentarz

• wagteil
                              Bywalec
                              • 2010
                              • 242

Zamieszczone przez gadget_zary
                              Lightroom 4 Camera Calibration Profile Presets Ť Ť Adobe Photoshop Lightroom Killer Tips Adobe Photoshop Lightroom Killer Tips

Sobie przypomniałem skąd brałem Jak widać to jest do LR4, nie wiem jakiej ty wersji używasz. Instaluje się jak zwykłe presety.

Edit. Z tego co piszę autor powinny działać z innymi wersjami LR
                              Czy ktos probowal tych presetow? Jak efekty? (Nie mam teraz dojscia do swojego LR) A moze znacie jakies inne strony gdzie podaja ustawienia imitujace DPP?
                              8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• gadget_zary
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 1046

Rożnica między nimi a standardowymi w LR jest jak dla mnie widoczna gołym okiem (na + dla samoróbek).

Komentarz

Pracuję...