Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marlo
    Bywalec
    • 2010
    • 187

Zamieszczone przez wagteil
    A jak katalog 2 (laptop) zaktualizuje zmiany w plikach zrobionych na maszynie nr 1 ( stacjonarny)?
    Czy katalogi beda same 'zaciagac' informacje o zmianach ? Czy moze nalezy zrobic sync?
    Folder LRcat jest na dysku przenośnym i jeśli każda kopia Lightrooma (na każdym kompie) ma ten właśnie folder wskazany jako roboczy (domyślny) to tylko podłączasz dysk, odpalasz LR i pracujesz, nie trzeba żadnej synchronizacji.

Pozdr

Komentarz

• marcin_foto
      Dopiero zaczyna
      • 2012
      • 37

to teraz ja mam pytanie dotyczace eksportu plikow. Uzywam dwoch body 5dmk1 i 5dmk2. Po obrobieniu materialu eksportuje go do tiffow w ten sposob, ze ustawiam aby nazwa pliku była na ten kształ (YY)(MM)(DD)(Hour)(Minute)(Second) po to aby nie musiec ustwiac potem zdjec recznie w odpowiedniej kolejnosci...ale niestety ta metoda przy dwoch body nie wiedziec czemu sie nie sprawdza. Moze mi ktos wytlumaczyc dlaczego? Date i godzine w obu body mam ustawiona na tą sama.
      Pozdrawiam
      Marcin Langner
      8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• gadget_zary
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1046

Mam podobny problem co kolega wyżej z tym, że u mnie jest problem z wyświetlaniem w katalogu LR, 2 aparaty z tą samą datą i godziną a zdjęcia często są rozjechane przy większej ilości i muszę je zmieniać ręcznie..

Komentarz

• gietrzy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 5727

Jest opcja po numerze seryjnym puszki, poszukajcie w necie, poza modułem dev nie czuję tego programu, niestety. ACR to klasyka.
          the silence is deafening

Komentarz

• blackninja
            Początki nałogu
            • 2007
            • 378

Zamieszczone przez gadget_zary
            Mam podobny problem co kolega wyżej z tym, że u mnie jest problem z wyświetlaniem w katalogu LR, 2 aparaty z tą samą datą i godziną a zdjęcia często są rozjechane przy większej ilości i muszę je zmieniać ręcznie..
            Ja sobie wymyśliłem taka partyzantkę
            Fotografuję zegarek z sekundnikiem, potem w module Library wprowadzam w Edit Capture Time prawidłową godzinę (z zaznaczonymi wszystkimi plikami z danej puszki). To samo robię z drugim, trzecim... aparatem. Wszystko pięknie się układa potem.
            Marki trzy.

Komentarz

• Robert Dy
              Uzależniony
              • 2006
              • 556

Zamieszczone przez marcin_foto
              to teraz ja mam pytanie dotyczace eksportu plikow. Uzywam dwoch body 5dmk1 i 5dmk2. Po obrobieniu materialu eksportuje go do tiffow w ten sposob, ze ustawiam aby nazwa pliku była na ten kształ (YY)(MM)(DD)(Hour)(Minute)(Second) po to aby nie musiec ustwiac potem zdjec recznie w odpowiedniej kolejnosci...ale niestety ta metoda przy dwoch body nie wiedziec czemu sie nie sprawdza. Moze mi ktos wytlumaczyc dlaczego? Date i godzine w obu body mam ustawiona na tą sama.
              Do sekwencji daty dodaj znak identyfikujące body. Przed zleceniem zsynchronizuj czasy co do sekundy.
              EOS R, EF 16-35 f/4L IS, EF 24-70 f/2.8L II, RF 50 f/1.8 STM, RF 85 f/2.0 IS, EF 100 f/2.8L IS, RF 70-200 f/4L IS, 580EX II, Manfrotto: Befree Carbon, 055XPROB, 488RC2

flickr

Komentarz

• gadget_zary
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1046

blackninja U mnie jest tak, że tylko jakiś odsetek z całości się poprzestawia.. Dlatego mnie to dziwi. Ja po prostu ręcznie zmieniam o kilka sekund tak aby wskoczyło na swoje miejsce, tylko jest to trochę upierdliwe.

Komentarz

• marlo
                  Bywalec
                  • 2010
                  • 187

Jeszcze w kwestii jakości wywołanych zdjęć w LR vs ACR, bo jednak wiele wpisów informuje, że po co kupować LR skoro to ten sam silnik co w ACR, tylko ubrany w interfejs.
                  Możliwe, że najnowsze wersje ACR (dla CS 6?) oferują identyczną jakość z silnikiem LR, ale wersje starsze (u mnie 4,6) produkują jednak znacznie gorsze obrazy z wyraźnie zamazanym detalem.

pozdro

http://img838.imageshack.us/img838/7585/lrvsacr.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Regulamin pkt 9.
                  Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.

Komentarz

• gadget_zary
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1046

Nowy ACR powinien dać te same efekty bo jest oparty na tym samym silniku co LR. Z tym, że pozostaje kwestia wygody i pozostałych funkcji których nie ma 1 czy 2 strona
                    Np. w LR jest to możliwośc fotografowania z aparatem podłączonym do komputera, tryb dwu-ekranowy.
                    + Duża część osób nie używa po prostu photshopa i wystarczy im to co oferuje LR więc po co przepłacać za cały pakiet PS'a ? Jak można kupić LR i np. PSE lub ściągnąc darmowego Gimpa.

Komentarz

• Merde
                      Grzeczny i układny podpis
                      • 2008
                      • 7756

Zamieszczone przez marlo
                      Jeszcze w kwestii jakości wywołanych zdjęć w LR vs ACR, bo jednak wiele wpisów informuje, że po co kupować LR skoro to ten sam silnik co w ACR, tylko ubrany w interfejs.
                      Możliwe, że najnowsze wersje ACR (dla CS 6?) oferują identyczną jakość z silnikiem LR, ale wersje starsze (u mnie 4,6) produkują jednak znacznie gorsze obrazy z wyraźnie zamazanym detalem.
                      Zastanowiłeś się chwilkę, czy takie porównanie ma w ogóle sens?
                      I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• marlo
                        Bywalec
                        • 2010
                        • 187

Zamieszczone przez Merde
                        Zastanowiłeś się chwilkę, czy takie porównanie ma w ogóle sens?
                        Absolutnie, bo chyba ślepi nie jesteśmy?! A wyłącznie paplanie, że coś jest takie samo i w domyśle daje identyczne rezultaty dowodzi niczego.

Komentarz

• gadget_zary
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1046

W moim przypadku to nie jest paplanie tylko proste stwierdzenie, że nowy ACR to ten sam silnik co nowy LR. Logiczne jest, że stary ACR będzie produkował gorszy obraz a spowodowane to jest tym, że zmieniły się algorytmy przetwarzania obrazu czym właśnie najbardziej chwali się adobe.

Komentarz

• marlo
                            Bywalec
                            • 2010
                            • 187

Zamieszczone przez gadget_zary
                            Logiczne jest, że stary ACR będzie produkował gorszy obraz a spowodowane to jest tym, że zmieniły się algorytmy przetwarzania obrazu czym właśnie najbardziej chwali się adobe.
                            Co też poparłem stosownym porównaniem Czy wobec tego ktoś mógłby porównać LR 4.1 z najnowszym ACR ?

Komentarz

• strideer
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1905

Zamieszczone przez marlo
                              Co też poparłem stosownym porównaniem Czy wobec tego ktoś mógłby porównać LR 4.1 z najnowszym ACR ?
                              A co tu porównywać? To to samo.

Komentarz

• allxages
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 2549

Mam pytanie, czy da się jakoś oznaczyć "wspólne" foldery? Chodzi mi o projekty długoterminowe, normalnei organizuje zdjęcia w foldery z danej sesji. I teraz, jeżeli na projekt składa się kilka sesji to chciałbym łatwo zobaczyć, w które sesje są "wspólne". Da się jakoś? Idealnie byłaby możliwość kolorowania folderów w LR, no ale tego nie ma. Oczywiście mógłbym zrobić kolekcję i tam dodawać wszystkie zdjęcia z wszystkich wspólnych sesji, ale może jest coś fajniejszego?

Komentarz

Pracuję...