Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotrr
    Początki nałogu
    • 2007
    • 436

Hmm. W mojej opinii najprościej wejść na stronę Adobe i kupić sobie płacąc karta. Masz update w pare minut. Ja zawsze tak robie. Pozdrawiam
    Ostatnio edytowany przez piotrr; 13100.

Komentarz

• arekhit
      Bywalec
      • 2011
      • 206

tylko ze moja wersja jest hmmmm .. wiesz
      Canon

Komentarz

• gadget_zary
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1046

arekhit masz ostateczną wersję 3 ? (nie pamiętam numerka), jeśli nie to zrobiłbym update. A jeśli tak to może spróbuj reinstalki ?

Komentarz

• hyzop
          Początki nałogu
          • 2006
          • 413

Czy w LR 4 może poprawili funkcję stempelka, czy dalej taki udziwniony i nie bardzo działający ?

Komentarz

• arekhit
            Bywalec
            • 2011
            • 206

ok dzieki
            Canon

Komentarz

• k-9
              Bywalec
              • 2010
              • 247

Synchronizacja ustawień zdjęcia do pozostałych Lr

Cześć,
              Z przyzwyczajenia do zarządzania zdjęć i wstępnej odróbki używam Lightrooma 3. Dość często na filmikach na necie widzę, że niektórzy korzystają z czystego ACRa. Ja jakoś nie mogę do niego przywyknąć nie wiem czego... może ze względu na kolorystykę...
              ACR ma kilka fajną funkcje których nie mogę się dopatrzeć w LR
              1. W ACR po obróbce jednego zdjęcia można zysychronoznować ustawienia z 1 zdjęcia do pozostałych (jeśli były robione na tych samych ustawieniach to rozultat powinien być taki sam). Bardzo by mi się przydała ta opcja w Lr ale jak na razie jestem ślepy i jej nie widzę... \
              Może wy orientujecie się gdzie on się znajduje?
              Ostatnio edytowany przez k-9; 35937.

Komentarz

• namoamo
                Uzależniony
                • 2009
                • 928

Develope, Lewy dół, na wierzchu masz opcję "copy" i "paste".
                Flickr

Komentarz

• akustyk
                  gajowy
                  • 2004
                  • 12226

Zamieszczone przez k-9
                  Cześć,
                  Z przyzwyczajenia do zarządzania zdjęć i wstępnej odróbki używam Lightrooma 3. Dość często na filmikach na necie widzę, że niektórzy korzystają z czystego ACRa. Ja jakoś nie mogę do niego przywyknąć nie wiem czego... może ze względu na kolorystykę...
                  ACR ma kilka fajną funkcje których nie mogę się dopatrzeć w LR
                  1. W ACR po obróbce jednego zdjęcia można zysychronoznować ustawienia z 1 zdjęcia do pozostałych (jeśli były robione na tych samych ustawieniach to rozultat powinien być taki sam). Bardzo by mi się przydała ta opcja w Lr ale jak na razie jestem ślepy i jej nie widzę... \
                  Może wy orientujecie się gdzie on się znajduje?
                  przekleilem do zbiorczego watku tasiemca.

rozwiazanie, ktorego sam uzywam:
                  1. na gotowym zdjeciu Ctrl+Shift+C (Copy Settings),
                  2. pozaznaczac ustawienia do skopiowania
                  3. zaznaczyc pozostale zdjecia, do zsynchronizowania ustawien
                  4. Ctrl+Shift+V (Paste Settings)

mozna to, o ile pamietam, zrobic tez przyciskiem Sync w Grid View, ale nie pamietam dokladnie jak...
                  www albo tez flickr

Komentarz

• hyzop
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 413

Zamieszczone przez hyzop
                    Czy w LR 4 może poprawili funkcję stempelka, czy dalej taki udziwniony i nie bardzo działający ?
                    Rozumiem że brak chętnych do odpowiedzi oznacza że dalej jest słabo i te wszystkie paprochy itp trzeba w czym innym poprawiać ?

Komentarz

• epicure
                      Uzależniony
                      • 2010
                      • 676

Stempel jest prymitywny, taki sam jak w poprzedniej wersji.
                      nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Komentarz

• FRNeK
                        Dopiero zaczyna
                        • 2010
                        • 28

Mam pytanie odnośnie LR 4. Dopiero zacząłem go używać, chciałbym wyexportować zdjęcie lub kilka zdjęć w taki sam sposób w jaki robi to przycisk "Save for web" w PS. Szukałem po sieci, ale jedyne co znalazłem to poradniki krok po kroku że można sobie użyć funkcji "Export" i tam poustawiać profil, format, wyostrzanie, kompresję, nazwy, zmianę rozmiaru itp. Niestety przetestowałem już kilka ustawień eksportu raw do jpg na potrzeby publikacji w internecie. Po zapisaniu w windowsie kolory są ok, tj. takie jakie zaplanowałem (jpg w przeglądarce obrazów = raw pokazany w oknie bridge/lr/ps). Niestety, po wrzuceniu na serwer (fbl.pl, picasaweb) wszystko się zmienia na niekorzyść. Tymczasem gdy użyję Save for web w PS to nawet w internecie ten jpg = to co widać w lr/bridge/ps. Z tego co wiem to PS używa optymalizacji do zapisu do sieci, jak taką optymalizację włączyć?
                        Przy okazji: zależy mi żeby użyć exportu w lr, bo mając kilkadziesiąt zdjęć niekoniecznie mam ochotę z palca zapisywać każde w PS'ie.
                        20D &
                        C18-55, C50/1.8, C70-200/2.8L

Komentarz

• Merde
                          Grzeczny i układny podpis
                          • 2008
                          • 7756

Zamieszczone przez FRNeK
                          Mam pytanie odnośnie LR 4.
                          Pokaż co ustawiłeś w File/Export.
                          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• FRNeK
                            Dopiero zaczyna
                            • 2010
                            • 28

20D &
                            C18-55, C50/1.8, C70-200/2.8L

Komentarz

• Docsbo
                              Coś już napisał
                              • 2012
                              • 73

Zamieszczone przez FRNeK
                              - Rozmiar 1600 - to już jak chcesz / w zależności co ci potrzeba.
                              - Eksport do web - sugeruje zmienić z 240 na 72 ppi...
                              - Sharpen for screen - on (ale daje mild lub wcale jeśli mam małe powierzchnie z ostrymi refleksami np liście)

Ja mam automatyczne otwieranie w photoshopie w zakładce "post processing", po to żeby zobaczyć czy jeszcze nie chcę czegoś wy-edytować...

Może koledzy coś podpowiedzą...
                              Canon 1D IV i 5DSR| szkła EF | Olympus OMD E-M1 + szkła |Canon S95 |  | PC
                              Pentax MX | Takumar 50/1.4 |

Komentarz

• BeatX
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 1751

Mam i5 2500k (nie krecony), 8GB ram, Radeon 6950 i LR zainstalowany na SSD (monitor rozdz. 1440x900)
                                Na takiej konfiguracji LR w wersji 4.1 dzialal spoko..
                                .. do wczoraj.
                                Otoz wczoraj wkoncu dotarl do mnie nowy monitor pracujacy w rozdzielczosci 1900x1200
                                Odczowam mocne spowolnienie pracy LR.
                                Poki co pracuje na sraw1 z 5DII, wiec pewnie pelny RAW to bedzie wogole zamulenie totalne.
                                Dla testow zmienilem na probe rozdzielczosc nowego monitora z 1900x1200 na 1440x900 zeby sprawdzic czy cos to da.
                                No dalo.. LR znow zaczal chodzic jak poprzednio.
                                Czyli jednak jego wymagania rosna wraz ze wzrostem rozdzielczosci.
                                Troche niefajnie, bo teraz musze podkrecic swojego proca zebym mogl pracowc rownie wydajnie co na starym monitorze, no ale przez to bedzie mi wentylator od radiatora halasowac..
                                A kupowac nowe chlodzenie pod procka troche mi sie nie usmiecha.
                                Tez tak macie? czy to tylko u mnie dzieja sie takie szopki
                                Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
                                Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

Pracuję...