Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • allxages
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2549

Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zamieszczone przez strideer
    Spróbuj poużywać systemowej przeglądarki w Windows :-)
    Tak samo przyjemnie jak i cały Windows przecież

Komentarz

• airhead
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2495

Zamieszczone przez strideer
      Spróbuj poużywać systemowej przeglądarki w Windows :-)
      jeśli tylko obsługuje CMS (a na niektórych komputerach obsługuje, a na innych nie), to jest w porządku
      Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
      Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• strideer
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1905

Zamieszczone przez allxages
        Tak samo przyjemnie jak i cały Windows przecież
        Windows jest spoko, systemowa przeglądarka - nie.

Komentarz

• ketras
          Początki nałogu
          • 2012
          • 385

Witam mam pytanko dla posiadaczy LR4 , czy wam też każde zdjęcie mimo iż jest wrzucone do LR to po kliknięciu w dany raw i tak ładuje się dodatkowo, u mnie trzeba czekać 3-6 sekund aż się załaduje inaczej nie mogę pracować na nim. Czy to normalne?
          "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Komentarz

• gadget_zary
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1046

Ładuje się podgląd zdjęcia. Norma. Jak masz dużo zdjęć do przeglądania/obróbki to polecam zrobić tak: Library->Previews-> Render 1:1 Previews. Wtedy załaduje podglądy dla wszystkich zdjęć (chwile to potrwa), i już potem nie będzie tego robił.

Komentarz

• Robert Dy
              Uzależniony
              • 2006
              • 556

LR nie jest demonem szybkości jeżeli chodzi w wczytywanie plików RAW zwłaszcza m module Develop, ale 4-6 sek to zdecydowanie za dużo żeby komfortowo pracować. Jeżeli tak jak napisał przedmówca wygenerowanie podglądów 1:1 nie pomoże poczytaj wcześniejsze posty o optymalizacji. Nie znam twojej konfiguracji, wykorzystujesz dysk SSD?
              EOS R, EF 16-35 f/4L IS, EF 24-70 f/2.8L II, RF 50 f/1.8 STM, RF 85 f/2.0 IS, EF 100 f/2.8L IS, RF 70-200 f/4L IS, 580EX II, Manfrotto: Befree Carbon, 055XPROB, 488RC2

flickr

Komentarz

• ketras
                Początki nałogu
                • 2012
                • 385

Właśnie nie korzystam z lapka della xps l702x (i5 2.4, 8GB ram, 750GB dysk, GT 550 1GB) nawet grafę podpisałem pod użycie przy lightroomie, bo niektóre programy rzekomo wykorzystują CUDA, dla mnie było zero różnicy. Dlatego zastanawiam się nad zmianą lapka na pc stacjonarny.
                "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Komentarz

• mk

Witam, mam pytanko i zarazem problem, mój laptop już zaczyna ledwo dyszeć, nie formatowany od ostatnich 4 lat i tu jest moje pytanie, jak mogę zrobić backup wszystkich ustawień, obróbek w lightroomie? Nie trzymam już obrobionych zdjęć na dysku tylko jak mi jakiejś brak to po prostu eksportuje z lightrooma... Jak to można zrobić?

Pozdrawiam Marcin Stańczak!

Komentarz

• strideer
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1905

Trzeba skopiować pliki .lrcat z bibliotekami Lightroomowymi. Są domyślnie w folderze Moje obrazy/Lightroom. Podfolderów z podglądami kopiować nie trzeba - program odtworzy je sam.

Komentarz

• airhead
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2495

Zamieszczone przez marcinstanczak
                      Witam, mam pytanko i zarazem problem, mój laptop już zaczyna ledwo dyszeć, nie formatowany od ostatnich 4 lat i tu jest moje pytanie, jak mogę zrobić backup wszystkich ustawień, obróbek w lightroomie? Nie trzymam już obrobionych zdjęć na dysku tylko jak mi jakiejś brak to po prostu eksportuje z lightrooma... Jak to można zrobić?

jeśli chcesz też skopiować swoje presety, to warto w opcjach dodać je do katalogu
                      obróbka rawów jest zapisana w pliku katalogu lub .xmp czy .dng, ale nawet wtedy warto katalogu pilnować
                      jako takich ustawień programu nie da się zapisać

--- Kolejny post ---

jeśli chcesz też skopiować swoje presety, to warto w opcjach dodać je do katalogu
                      obróbka rawów jest zapisana w pliku katalogu lub .xmp czy .dng, ale nawet wtedy warto katalogu pilnować
                      jako takich ustawień programu nie da się zapisać
                      Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                      Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• marlo
                        Bywalec
                        • 2010
                        • 187

I nie zapomnij skopiować folderu "Lightroom" ze wszystkimi jego ustawieniami, żeby potem było z czego wstawić głównie własne presety do czystego LRa! Zawsze warto wiedzieć, gdzie programy trzymają swoje ustawienia.

Ten folder domyślnie jest w systemowych ustawieniach aplikacji np tu:
                        c:\Users\__nazwa użytkownika___\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\

--- Kolejny post ---

I nie zapomnij skopiować folderu "Lightroom" ze wszystkimi jego ustawieniami, żeby potem było z czego wstawić głównie własne presety do czystego LRa! Zawsze warto wiedzieć, gdzie programy trzymają swoje ustawienia.

Ten folder domyślnie jest w systemowych ustawieniach aplikacji np tu:
                        c:\Users\__nazwa użytkownika___\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\

Komentarz

• mk

Dziękuję ślicznie, wieczorem biorę się za formatowanie! Presetów dużo nie używam jedynie vscofilm 01,vscofilm 02, które mam do instalacji od vsco supply co : ) Napiszę czy się udało, mam taką nadzieję! Jeszce w lightroomie znalazłem coś takiego jak backup, skorzystałem z tego również jak i skopiowałem wszystkie katalogi razem z podglądem (coś około 12 giga).

Komentarz

• Merauder
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1092

Pytań kilka:

1. Czy zgodnie z umową licencyjną instalacja wersji jednostanowiskowej na dwóch komputerach jednakże tak, że korzysta się w danej chwili tylko na jednym komputerze jest legalna?

2. Jeśli odp. na pyt 1 brzmi tak, to pytanie to brzmi: czy możliwa jest praca na 2 komputerach tak jak to opisano w powyższym przypadku na tym samym zbiorze zdjęć mając zawsze bieżący stan tego zbioru niezależnie od komputera na którym pracujemy?

Bo kumam, że można pracować na zdjęciach na zewnętrznym HDD, tylko czy jeśli wprowadzimy zmiany w pewnych zdjęciach na jednym kompie i potem podepniemy do drugiego kompa czy będą one widoczne?
                            Ostatnio edytowany przez Merauder; 18254.
                            7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• Merde
                              Grzeczny i układny podpis
                              • 2008
                              • 7756

Zamieszczone przez Merauder
                              Pytań kilka:

1. Czy zgodnie z umową licencyjną instalacja wersji jednostanowiskowej na dwóch komputerach jednakże tak, że korzysta się w danej chwili tylko na jednym komputerze jest legalna?
                              How many computers are covered by a single license of Lightroom 4?

Subject to the terms of the software license agreement, the primary user of the computer on which Lightroom is installed may install a second copy of the software for his or her exclusive use on either a portable computer or a home computer, provided that the software is not used on both computers at the same time. Lightroom is sold as multiplatform software, which means it can be installed on either Mac OS X or Windows.

2. Jeśli odp. na pyt 1 brzmi tak, to pytanie to brzmi: czy możliwa jest praca na 2 komputerach tak jak to opisano w powyższym przypadku na tym samym zbiorze zdjęć mając zawsze bieżący stan tego zbioru niezależnie od komputera na którym pracujemy?

Bo kumam, że można pracować na zdjęciach na zewnętrznym HDD, tylko czy jeśli wprowadzimy zmiany w pewnych zdjęciach na jednym kompie i potem podepniemy do drugiego kompa czy będą one widoczne?
                              Jeśli katalog + ew. XMP będą na tym dysku przenośnym oraz Lr będzie o tym wiedział - myślę że jest to możliwe.
                              Ostatnio edytowany przez Merde; 14420.
                              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• rOOmak
                                Uzależniony
                                • 2007
                                • 617

Zamieszczone przez Merauder
                                czy możliwa jest praca na 2 komputerach tak jak to opisano w powyższym przypadku na tym samym zbiorze zdjęć mając zawsze bieżący stan tego zbioru niezależnie od komputera na którym pracujemy?

Można ale nie w czasie rzeczywistym. LR tego nie uciągnie.
                                Jeżeli korzystamy z dwóch komputerów, oba muszą mieć dostęp do tego samego katalogu i Lr na jednym komp. musi być zamknięty przed otwarciem Lr na drugim.

Komentarz

Pracuję...