Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wagteil
    Bywalec
    • 2010
    • 242

Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Majac w folderze powiedzmy 2000 tys zdjec renderuje je sobie 1:1 co by szybciej przebiegla selekcja, wybieram z tego powiedzmy 500 i wrzucam do innego folderu. A tam niespodzianka, musze renderowac na nowo. Czy da sie jakos przetransportowac wszystko z wyrenderowanymi podgladami?
    8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• Robert Dy
      Uzależniony
      • 2006
      • 556

Jeżeli przenosisz w LR nie ma ponownego renderowania.
      EOS R, EF 16-35 f/4L IS, EF 24-70 f/2.8L II, RF 50 f/1.8 STM, RF 85 f/2.0 IS, EF 100 f/2.8L IS, RF 70-200 f/4L IS, 580EX II, Manfrotto: Befree Carbon, 055XPROB, 488RC2

flickr

Komentarz

• McKiller
        Bywalec
        • 2012
        • 148

Witam, osoby która się podzeli presetsami lub strony z której można ściągnąć. dzięki za pomoc

Komentarz

• Kuba1
          Uzależniony
          • 2010
          • 960

Zamieszczone przez McKiller
          Witam, osoby która się podzeli presetsami lub strony z której można ściągnąć. dzięki za pomoc
          Magiczne zaklęcie brzmi: "free presets for lightroom ileśtam"
          Wpisujesz to w Google i potem już tylko ściągasz.

Komentarz

• airhead
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2495

a ja mam taki problem: czy da się ściemnić ramkę podczas kadrowania? w tej chwili, to co jest wykadrowane jest niewiele ciemniejsze i mi się... myli da się to trwale ściemnić? znam L
            Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
            Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• blackninja
              Początki nałogu
              • 2007
              • 378

Zamieszczone przez McKiller
              Presets Ť Adobe Photoshop Lightroom Killer Tips Adobe Photoshop Lightroom Killer Tips

Sporo tam tego, jak ktoś lubi
              Marki trzy.

Komentarz

• Heilsberg
                Początki nałogu
                • 2009
                • 274

Ponieważ zmuszony życiem :smile: przesiadłem się na Lightrooma 4 z ACDSee Pro 5 i mam kilka pytań odnośnie modułu Library.
                1. Mam folder a w nim kilka podfolderów i kilka fotek luzem. Czy da się jakoś ustawić bym widział tylko te luzem a pozostałe dopiero jak rozwinę sobie i wejdę w podfolder?
                2. Czy jeśli usuwam fotki fizycznie z dysku to da się też jakoś zmusić Lightrooma by wraz z fotkami usunął pusty folder, który po nich zostaje? Ale tak fizycznie z dysku a nie z biblioteki tylko.
                3. Czy eksportując fotki z folder, które są w podfolderach da się wyeksportować je wraz ze strukturą folderów?
                Ostatnio edytowany przez Heilsberg; 27174.
                EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Komentarz

• wajo94
                  Bywalec
                  • 2011
                  • 101

Testuję LR 3,6 64 bit, dobry program ale mam pytanie jak zrobić kopię wszystkich korekt które wykonałem na zdjęciach i zapisać ją w określonym katalogu.
                  R6, Tamron SP 17-50/2,8 Di VC USD G2, , C 70-200/4 L IS, SAM 14/2.8, 580 EXII, C RF 100-400, C RF 50/1.8, C RF 16/2.8

Komentarz

• Kuba1
                    Uzależniony
                    • 2010
                    • 960

Zamieszczone przez Heilsberg
                    Ponieważ zmuszony życiem :smile: przesiadłem się na Lightrooma 4 z ACDSee Pro 5 i mam kilka pytań odnośnie modułu Library.
                    1. Mam folder a w nim kilka podfolderów i kilka fotek luzem. Czy da się jakoś ustawić bym widział tylko te luzem a pozostałe dopiero jak rozwinę sobie i wejdę w podfolder?
                    2. Czy jeśli usuwam fotki fizycznie z dysku to da się też jakoś zmusić Lightrooma by wraz z fotkami usunął pusty folder, który po nich zostaje? Ale tak fizycznie z dysku a nie z biblioteki tylko.
                    3. Czy eksportując fotki z folder, które są w podfolderach da się wyeksportować je wraz ze strukturą folderów?
                    Ad.1 - Library > odznaczasz "show photos in subfolders"
                    Ad.2 - najpierw usuwasz fotki poleceniem "Delete from disk", potem usuwasz folder poleceniem "Remove", na raz się nie da, o ile wiem. Dla mnie dużo bardziej logicznie to działa w Bridge, bardziej naturalnie.
                    Ad.3 - to działa inaczej w LR, musisz postudiować opcje eksportu. Zależy jaki eksport masz na myśli, czy oryginalnych plików, czy przekonwertowanych/przeskalowanych itp. Jeśli chodzi o zwykłe przeniesienie w inne miejsce, to zrobisz to metodą "drag and drop" i przeniesiesz wszystko co chwyciłeś, łącznie ze strukturą folderów.

Komentarz

• Paul80
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 257

Zamieszczone przez wajo94
                      Testuję LR 3,6 64 bit, dobry program ale mam pytanie jak zrobić kopię wszystkich korekt które wykonałem na zdjęciach i zapisać ją w określonym katalogu.
                      Nie mam teraz lightrooma przed oczyma i go nie używam już, ale możesz zapisać na dwa sposoby, jednym ze sposobów jest eksport zdjęć do formatu DNG, albo zapisanie plików .xmp, zaznaczasz wszystkie zdjęcia w module grid i prawo klik i szukasz odpowiedniej opcji, bodajże save metadata to files czy coś w tym stylu. Eksport do DNG to bardzo dobra opcja z małym ale, jeżeli skasujesz oryginalne rawy, to z tego DNG nie przywrócisz już oryginalnego rawa i nie wywołasz go w oryginalnym sofcie Jak się nie mylę, to można zaznaczyć opcje stałego automatycznego zapisu plików .xmp ( czyli ustawienia suwaków ), pliki te zawsze zapisują się w tym samym folderze co plik zdjęcie i ma taka samą nazwę z rozszerzeniem .xmp
                      Ostatnio edytowany przez Paul80; 14478.

Komentarz

• Kuba1
                        Uzależniony
                        • 2010
                        • 960

Korekty masz zapisane w plikach .xmp, których nie widzisz w Lightroomie, ale one znajdują się "obok" zdjęć. Każdy zajmuje zaledwie kilka KB. Zarządzając zdjęciami w LR, zarządzasz automatycznie również ich plikami .xmp. Jeśli chcesz uzyskać fizyczny dostęp do tych plików, musisz użyć jakiegoś innego programu do zarządzania plikami (choćby windows explorera ), tyle że to nie ma najmniejszego sensu.
                        Być może chodzi Ci o presety - aby móc zastosować tę samą korektę dla wielu zdjęć, zapisujesz ją jako preset i masz do niego dostęp zawsze. Presety organizujesz z poziomu programu, ale również możesz nimi zarządzać z poziomu komputera, grupować w folderach, tworzyć kopie zapasowe itp.

Komentarz

• wajo94
                          Bywalec
                          • 2011
                          • 101

Zamieszczone przez Kuba1
                          Korekty masz zapisane w plikach .xmp, których nie widzisz w Lightroomie, ale one znajdują się "obok" zdjęć. Każdy zajmuje zaledwie kilka KB. Zarządzając zdjęciami w LR, zarządzasz automatycznie również ich plikami .xmp. Jeśli chcesz uzyskać fizyczny dostęp do tych plików, musisz użyć jakiegoś innego programu do zarządzania plikami (choćby windows explorera ), tyle że to nie ma najmniejszego sensu.
                          Codzi o kpię bezpieczeństwa . Pada dysk lub system. Stawiam nowy system, instaluję LR, RAWy mam i co dalej, nie mam w LR kolekcji i informacji które foty jak oznaczyłem czy oflagowałem. Zaczynać od początku ? Horor !!
                          R6, Tamron SP 17-50/2,8 Di VC USD G2, , C 70-200/4 L IS, SAM 14/2.8, 580 EXII, C RF 100-400, C RF 50/1.8, C RF 16/2.8

Komentarz

• shak
                            • 2012
                            • 7

Codzi o kpię bezpieczeństwa . Pada dysk lub system. Stawiam nowy system, instaluję LR, RAWy mam i co dalej, nie mam w LR kolekcji i informacji które foty jak oznaczyłem czy oflagowałem. Zaczynać od początku ? Horor !!
                            Standardowo LR wrzuca całą kolekcję z preview i wszelkimi ustawieniami w "Moich Obrazach" (i ile nie ustawiłeś tego ręcznie gdzieś indziej przy pierwszym uruchomieniu LR)
                            Podczas backupu zdjęć na zewnętrzny nośnik również backupuj ten folder i po sprawie.

Komentarz

• rOOmak
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 617

Tak jak odpowiedział Kuba1. Jedyny ratunek w przypadku totalnego uszkodzenia dysku jest kopia zapasowa. Kopię zapasową robi się niezależnie od programów zainstalowanych na dysku.
                              Zmiany w plikach są zapisywane w "katalogu" lightroom i/lub plikach .xmp które są zapisywane w tym samym katalogu co oryginalne zdjęcia.
                              W ustawieniach programu możesz zmienić gdzie będzie się znajdował "katalog" i czy pliki .xmp będą używane czy nie.
                              Gdy robisz kopie bezpieczeństwa musisz zrobić kopie katalogu.
                              Ja używam plików .xmp i gdy robię kopię folderu ze zdjęciami mam pewność że mam zachowane wszystkie zmiany, flagi, gwiazdki itp.

Komentarz

• wagteil
                                Bywalec
                                • 2010
                                • 242

Czy ktos ma patent na zaznacznie z automatu co drugiego (np. w grid) zdjecia w folderze LR?
                                Potrzebuje co drugie zdjecie zrobic w B&W. Do tej pory otwieram folder w eksplorerze, zaznaczam jedna z dwoch kolum i przenosze do innego katalogu gdzie dopiero zmieniam na BW. Problem polega na tym ze musze na nowo renderowac podgladuy 1-1 co juz wczesniej robilem przed selekcja, te previews niestety sie nie chce przeniesc razem z plikami przenoszonymi w eksplorerze.
                                8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

Pracuję...