No ja nie miałem, żadnych problemów z LR od wersji 1.0 do aktualnej 4.1 (pełnej, nie RC).
Wszystkie pytania do LR to TUTAJ
Zwiń
X
-
-
Lr4.1 - import
sprawdź jeszcze czy cache i biblioteka (.lcart) znajdują się na tym samym dysku.Witam serdecznie,
Czy ktoś miał problem z importowaniem zdjęć w wersjach wyższych niż 2.7? Strasza wersja lightroom działa bardzo dobrze, natomiast w wersji 3.4. i 4.1. program wiesza się (zamaraza) przy próbie importu.
Próbowałem podejmować następujące kroki:
1. Reinstalacja - Zero efektu.
2. Zmiana wielkości pamięci podręcznej (zwiększenie lub wyłączenie) - Zero efektu.
Najśmieszniejsze jest to, że wszystkie inne opcje programu działają w porządku, niestety podczas kliknięcia na przycisk import, program zamaraz lub działa tak powoli, że nie ma mowy o żadnym zaimportowaniu pliku. Wtedy zostaje nic innego, jak zakończenie procesu.
Konf. kompa:
C2D 2x2,1Ghz, 4 Gb Ram, GeForce Gt130m, WIndows 7 Ultimate 32Bit.
...a może masz uszkodzoną bibliotekę???
Używam Lr4.1 (finalną) na Vista Pro 32 bit oraz na Win 8 x64 RP i żadnych problemów (wcześniej 3.6, 4.0, 4.1RC - zawsze importował)Komentarz
-
Znalazłem rozwiązanie!
Wystarczyło wyłączyć... wbudowany czytnik kart w laptopie (w menedżerze urządzeń). Po tym zabiegu wszystko wróciło do normy, program zaczyna z normalną szybkością importować pliki oraz występuje brak zawieszeń. Może komuś przyda się ta cenna wskazówka.Aparat firmy Kanion
Komentarz
-
Komentarz
-
Praca z jednym katalogiem na dwch komputerach.
Czy ktos uzywal tak LR? Co nalezy zrobc z katalogiem? Bede czesc zlcenia przerabial jednoczesnie na lapku i stacjonarnym kompie, fajnie by bylo aby sprawnie synhronizowac efekty.Ostatnio edytowany przez wagteil; 36457.Komentarz
-
Efekty, czy tagi, flagi i inne drobiazgi też potrzebujesz?
Jeśli tylko obróbka cię interesuje, to włącz zapisywanie xmp i kopiuj rawy razem z nimi - powinno załatwić sprawę.I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Najlepiej by bylo miec na obu maszynach obrobke i chocby flagi, reszta ma dla mnie mniejsze znaczenie. Mowiac o efektach mialem na mysli synchronizowanie efektow pracy. Generalnie bede posiadal dwa foldery z tymi samymi rawami na dwoch komputerach.
To moze po takiej pracy na kompie nr1 nalezaloby wyciac te xmp i wkleic do drugiej maszyny gdzie bede kontynuowal prace? Czy to miales na mysli?
A gdyby tak zrobic osobny katalog do projektu, ktory bede kopiowal na inne komputery w razie potrzeby pracy nad nim..?Ostatnio edytowany przez wagteil; 36457.Komentarz
-
Dysk przenośny widziany na każdym kompie z tą samą literą napędu, zawierający folder(y) z RAWami oraz domyślny LRcat załatwia sprawę w 100% - podłączasz i pracujesz tu a potem tam.Najlepiej by bylo miec na obu maszynach obrobke i chocby flagi, reszta ma dla mnie mniejsze znaczenie. Mowiac o efektach mialem na mysli synchronizowanie efektow pracy. Generalnie bede posiadal dwa foldery z tymi samymi rawami na dwoch komputerach.
To moze po takiej pracy na kompie nr1 nalezaloby wyciac te xmp i wkleic do drugiej maszyny gdzie bede kontynuowal prace? Czy to miales na mysli?
A gdyby tak zrobic osobny katalog do projektu, ktory bede kopiowal na inne komputery w razie potrzeby pracy nad nim..?
Oczywiście jest kwestia szybkości takiego dysku no i bezwzględnie konieczne, systematyczne skopiowanie samego LRcat i folderów z RAWami na inne dyski (stacjonarne), w razie katastrofy przenośnego dysku...
PozdrKomentarz
-
Zdecydowanie TAK! dysk USB 3.0/eSATA (super jeśli dysk 7200rpm, ale szybki 5400 też daje rade) i można spokojnie pracować. Nie polecam USB 2.0.Dysk przenośny widziany na każdym kompie z tą samą literą napędu, zawierający folder(y) z RAWami oraz domyślny LRcat załatwia sprawę w 100% - podłączasz i pracujesz tu a potem tam.
Oczywiście jest kwestia szybkości takiego dysku no i bezwzględnie konieczne, systematyczne skopiowanie samego LRcat i folderów z RAWami na inne dyski (stacjonarne), w razie katastrofy przenośnego dysku...
PozdrKomentarz
-
Mam dysk pod USB 2.0 jako bank zdjęć z LR. Nie polecam, strasznie długo trwa import i eksport plików.nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domuKomentarz
-
tego chyba nie da się zrobić jakoś mądrze
możesz kopiować między komputerami xmp.
o, wymyśliłem - przenoś na pendrive katalog (sam plik .lrcat), albo w ogóle go tam trzymajKomentarz
-
tak nie polecam...
biblioteka i cache powinny być na tym samym dysku
Komentarz
-
mea culpa, zapomniałem, że katalog to nie tylko te 2gb lrcat, ale też ze 20gb minaturek :/tak nie polecam...
biblioteka i cache powinny być na tym samym dysku
http://helpx.adobe.com/lightroom/kb/...he_same_folder
btw. dzięki za linkKomentarz
-
Prosze was o pomoc.
Czy da się importując rawy do LR, wczytać ustawienia z jakimi je wywołałem??Komentarz
-
Komentarz
Komentarz