Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gadget_zary
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1046

No ja nie miałem, żadnych problemów z LR od wersji 1.0 do aktualnej 4.1 (pełnej, nie RC).

Komentarz

• vaas
      Bywalec
      • 2007
      • 136

Lr4.1 - import

Zamieszczone przez levybike
      Witam serdecznie,

Czy ktoś miał problem z importowaniem zdjęć w wersjach wyższych niż 2.7? Strasza wersja lightroom działa bardzo dobrze, natomiast w wersji 3.4. i 4.1. program wiesza się (zamaraza) przy próbie importu.

Próbowałem podejmować następujące kroki:
      1. Reinstalacja - Zero efektu.
      2. Zmiana wielkości pamięci podręcznej (zwiększenie lub wyłączenie) - Zero efektu.

Najśmieszniejsze jest to, że wszystkie inne opcje programu działają w porządku, niestety podczas kliknięcia na przycisk import, program zamaraz lub działa tak powoli, że nie ma mowy o żadnym zaimportowaniu pliku. Wtedy zostaje nic innego, jak zakończenie procesu.

Konf. kompa:
      C2D 2x2,1Ghz, 4 Gb Ram, GeForce Gt130m, WIndows 7 Ultimate 32Bit.
      sprawdź jeszcze czy cache i biblioteka (.lcart) znajdują się na tym samym dysku.
      ...a może masz uszkodzoną bibliotekę???
      Używam Lr4.1 (finalną) na Vista Pro 32 bit oraz na Win 8 x64 RP i żadnych problemów (wcześniej 3.6, 4.0, 4.1RC - zawsze importował)
      Lubie Canon-a, lubię Nikon-a, fajny jest Lightroom i CaptureOne
      Flickr Facebook

Komentarz

• levybike
        Bywalec
        • 2007
        • 144

Znalazłem rozwiązanie!

Wystarczyło wyłączyć... wbudowany czytnik kart w laptopie (w menedżerze urządzeń). Po tym zabiegu wszystko wróciło do normy, program zaczyna z normalną szybkością importować pliki oraz występuje brak zawieszeń. Może komuś przyda się ta cenna wskazówka.
        Aparat firmy Kanion

Komentarz

• blackninja
          Początki nałogu
          • 2007
          • 378

Zamieszczone przez vaas
          sprawdź jeszcze czy cache i biblioteka (.lcart) znajdują się na tym samym dysku.
          A to dobrze jeżeli są na tym samym dysku czy nie?
          Marki trzy.

Komentarz

• wagteil
            Bywalec
            • 2010
            • 242

Praca z jednym katalogiem na dwch komputerach.

Czy ktos uzywal tak LR? Co nalezy zrobc z katalogiem? Bede czesc zlcenia przerabial jednoczesnie na lapku i stacjonarnym kompie, fajnie by bylo aby sprawnie synhronizowac efekty.
            Ostatnio edytowany przez wagteil; 36457.
            8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• Merde
              Grzeczny i układny podpis
              • 2008
              • 7756

Zamieszczone przez wagteil
              Czy ktos uzywal tak LR? Co nalezy zrobc z katalogiem? Bede czesc zlcenia przerabial jednoczesnie na lapku i stacjonarnym kompie, fajnie by bylo aby sprawnie synhronizowac efekty.
              Efekty, czy tagi, flagi i inne drobiazgi też potrzebujesz?
              Jeśli tylko obróbka cię interesuje, to włącz zapisywanie xmp i kopiuj rawy razem z nimi - powinno załatwić sprawę.
              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• wagteil
                Bywalec
                • 2010
                • 242

Zamieszczone przez Merde
                Efekty, czy tagi, flagi i inne drobiazgi też potrzebujesz?
                Jeśli tylko obróbka cię interesuje, to włącz zapisywanie xmp i kopiuj rawy razem z nimi - powinno załatwić sprawę.
                Najlepiej by bylo miec na obu maszynach obrobke i chocby flagi, reszta ma dla mnie mniejsze znaczenie. Mowiac o efektach mialem na mysli synchronizowanie efektow pracy. Generalnie bede posiadal dwa foldery z tymi samymi rawami na dwoch komputerach.
                To moze po takiej pracy na kompie nr1 nalezaloby wyciac te xmp i wkleic do drugiej maszyny gdzie bede kontynuowal prace? Czy to miales na mysli?
                A gdyby tak zrobic osobny katalog do projektu, ktory bede kopiowal na inne komputery w razie potrzeby pracy nad nim..?
                Ostatnio edytowany przez wagteil; 36457.
                8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• marlo
                  Bywalec
                  • 2010
                  • 187

Najlepiej by bylo miec na obu maszynach obrobke i chocby flagi, reszta ma dla mnie mniejsze znaczenie. Mowiac o efektach mialem na mysli synchronizowanie efektow pracy. Generalnie bede posiadal dwa foldery z tymi samymi rawami na dwoch komputerach.
                  To moze po takiej pracy na kompie nr1 nalezaloby wyciac te xmp i wkleic do drugiej maszyny gdzie bede kontynuowal prace? Czy to miales na mysli?
                  A gdyby tak zrobic osobny katalog do projektu, ktory bede kopiowal na inne komputery w razie potrzeby pracy nad nim..?
                  Dysk przenośny widziany na każdym kompie z tą samą literą napędu, zawierający folder(y) z RAWami oraz domyślny LRcat załatwia sprawę w 100% - podłączasz i pracujesz tu a potem tam.
                  Oczywiście jest kwestia szybkości takiego dysku no i bezwzględnie konieczne, systematyczne skopiowanie samego LRcat i folderów z RAWami na inne dyski (stacjonarne), w razie katastrofy przenośnego dysku...
                  Pozdr

Komentarz

• vaas
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 136

Zamieszczone przez marlo
                    Dysk przenośny widziany na każdym kompie z tą samą literą napędu, zawierający folder(y) z RAWami oraz domyślny LRcat załatwia sprawę w 100% - podłączasz i pracujesz tu a potem tam.
                    Oczywiście jest kwestia szybkości takiego dysku no i bezwzględnie konieczne, systematyczne skopiowanie samego LRcat i folderów z RAWami na inne dyski (stacjonarne), w razie katastrofy przenośnego dysku...
                    Pozdr
                    Zdecydowanie TAK! dysk USB 3.0/eSATA (super jeśli dysk 7200rpm, ale szybki 5400 też daje rade) i można spokojnie pracować. Nie polecam USB 2.0.
                    Flickr Facebook

Komentarz

• epicure
                      Uzależniony
                      • 2010
                      • 676

Mam dysk pod USB 2.0 jako bank zdjęć z LR. Nie polecam, strasznie długo trwa import i eksport plików.
                      nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Komentarz

• airhead
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2495

tego chyba nie da się zrobić jakoś mądrze
                        możesz kopiować między komputerami xmp.
                        o, wymyśliłem - przenoś na pendrive katalog (sam plik .lrcat), albo w ogóle go tam trzymaj
                        Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                        Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• vaas
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 136

Zamieszczone przez airhead
                          tego chyba nie da się zrobić jakoś mądrze
                          możesz kopiować między komputerami xmp.
                          o, wymyśliłem - przenoś na pendrive katalog (sam plik .lrcat), albo w ogóle go tam trzymaj
                          tak nie polecam...
                          biblioteka i cache powinny być na tym samym dysku
                          Flickr Facebook

Komentarz

• airhead
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2495

Zamieszczone przez vaas
                            tak nie polecam...
                            biblioteka i cache powinny być na tym samym dysku
                            http://helpx.adobe.com/lightroom/kb/...he_same_folder
                            mea culpa, zapomniałem, że katalog to nie tylko te 2gb lrcat, ale też ze 20gb minaturek :/
                            btw. dzięki za link
                            Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                            Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• dj_zibi
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 541

Prosze was o pomoc.
                              Czy da się importując rawy do LR, wczytać ustawienia z jakimi je wywołałem??
                              Moja strona

Komentarz

• Merde
                                Grzeczny i układny podpis
                                • 2008
                                • 7756

Zamieszczone przez dj_zibi
                                Prosze was o pomoc.
                                Czy da się importując rawy do LR, wczytać ustawienia z jakimi je wywołałem??
                                Skoro je już wywołałeś, to powinieneś mieć zapisane ustawienia w XMP/.lrcat?
                                I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

Pracuję...