Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • allxages
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2549

Zamieszczone przez Giraff
    W/g ich informacji póki co brak wsparcia dla Microsoft Windows XP. tylko vista lub Siódemka To się niektórzy zdenerwują...
    Kurde. Kości pamięci do mojego ZX Spectrum też "już" Kingston nie produkuje. To się wkurzyłem!

I jeszcze jedna uwaga - nie wiem, czy zwróciliście uwagę, ale nie ma możliwości importu/ konwersji katalogów z wersji 1,2 lub 3. Póki co beta obsługuje tylko swój własny format.
    To nie ma najmniejszego znaczenia. Umyślnie ta funkcja jest wyłączona, aby Adobe nie dostał miliarda maili że im katalog się zepsuł. To przecież beta. W finalnej będzie jak nic, zresztą napisali o tym.

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12226

ja jednak poczekam na pelna wersje.

lista zmian mi sie podoba, szczegolnie funkcja geotagowania i mozliwosc robienia ksiazek. kilkadziesiat Euro za update od biedy dam, jesli to bedzie dobrze dzialac. ale jesli nie bedzie bezposredniej konwersji katalogu LR3 do LR4 to niech sie w * caluja. nie bede importowal od zera 50 tysiecy fot...
      www albo tez flickr

Komentarz

• Merde
        Grzeczny i układny podpis
        • 2008
        • 7756

Zamieszczone przez allxages
        To nie ma najmniejszego znaczenia. Umyślnie ta funkcja jest wyłączona, aby Adobe nie dostał miliarda maili że im katalog się zepsuł. To przecież beta. W finalnej będzie jak nic, zresztą napisali o tym.
        Ogólnie katalog w Lr to lipa, nie używałem go zbyt intensywnie, a już ze dwa-trzy razy miałem z tym problem.
        Odkąd włączyłem robienie xmp - jak ręką odjął. Tracę w ten sposób coś istotnego?
        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Giraff
          Bywalec
          • 2006
          • 100

Zamieszczone przez akustyk
          ale jesli nie bedzie bezposredniej konwersji katalogu LR3 do LR4 to niech sie w * caluja. nie bede importowal od zera 50 tysiecy fot...
          tak jak pisał allxages, będzie import/ konwersja ale zapewne dopiero w w Release Candidate.

Adobe nie ryzykuje, na tym etapie za duże są szanse, że coś się jeszcze zmieni w między czasie w formacie katalogu albo że jakiś nie-super-świadomy-zagrożenia-beta-tester użyje Bety, która mu zniszczy pracowicie zbudowany katalog ze zdjęciami z imienin u cioci
          Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl

Komentarz

• micles
            Zablokowany
            • 2006
            • 4359

Video Support! Jest fajny!

Komentarz

• Giraff
              Bywalec
              • 2006
              • 100

Zamieszczone przez allxages
              Kurde. Kości pamięci do mojego ZX Spectrum też "już" Kingston nie produkuje. To się wkurzyłem!

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              Zamieszczone przez Merde
              Ogólnie katalog w Lr to lipa, nie używałem go zbyt intensywnie, a już ze dwa-trzy razy miałem z tym problem.
              Odkąd włączyłem robienie xmp - jak ręką odjął. Tracę w ten sposób coś istotnego?
              hmmm... a ja zawsze żyłem w przeświadczeniu, że katalog i XMP to symbioza A tak serio: włączona obsługa XMP nie powoduje, że informacje (meta-data) przestają być przechowywane w katalogu.
              Ostatnio edytowany przez Giraff; 5934. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Merde
                Grzeczny i układny podpis
                • 2008
                • 7756

hmmm... a ja zawsze żyłem w przeświadczeniu, że katalog i XMP to symbioza A tak serio: włączona obsługa XMP nie powoduje, że informacje (meta-data) przestają być przechowywane w katalogu.
                Możliwe, w detale techniczne nie wnikałem.
                Przy włączonym generowaniu XMP przynajmniej nie stracę informacji o obróbce przy padzie katalogu i dodatkowo mogę otwierać z zachowaniem tych informacji rawy bezpośrednio w ACR (który AFAIK lrcatalog olewa).
                I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• micles
                  Zablokowany
                  • 2006
                  • 4359

No ale nie masz historii modyfikacji parametrów, dla którego to zapomniałem już w 100% o ACR i nawet pojedynczego RAWa, którego mam komuś obrobić "na odwal" też importuję do LR

Komentarz

• Giraff
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 100

Zamieszczone przez Merde
                    Przy włączonym generowaniu XMP przynajmniej nie stracę informacji o obróbce przy padzie katalogu (...)
                    Nie wiem jak inni koledzy, moze mają inne doświadczenia, ale ja ostatnim razem straciłem katalog Lightroom wersji 1. Od wersji 2 włącznie wzwyż katalogi zostały znacznie poprawione przez Adobe, i od tamtego czasu nie przypominam sobie, abym miał z tym problem. Dlatego też kopie zapasowe katalogów trzymam tylko do 3 kopii wstecz...

Komentarz

• maki1000
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 148

Jak wam działa wersja 4 beta? U mnie strasznie muli. Ale miejscowe WB to coś na co czekałem od dawana

Komentarz

• allxages
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2549

Dokładnie. XMP mam włączone (jako backup), ale trzymam wszystko w jednym dużym katalogu. Dzięki temu mam historie zmian itd. Poza tym nigdy nie miałem problemu z katalogiem!

Ostatnio jednak głównie aparaty produkują mi DNG, a LR nie tworzy dla niego XMP z wiadomych przyczyn...

Komentarz

• iREM
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 951

Kurde, gdzie jest brightness i recovery w czwórce????
                          Wszystko można zrobić lepiej.
                          www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• Giraff
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 100

Tam gdzie Highlights & Shadows

Komentarz

• iREM
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 951

Tyle czasu Adobe wbijało do głowy że Brightness jest skuteczniejsze niż Exposure, produkowali filmy, szkolenia, i jak już człowiek się do tego przyzwyczaił to okazuje się że w nowej wersji tego nie ma?
                              hmmm
                              Wszystko można zrobić lepiej.
                              www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• strideer
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1905

Zamieszczone przez iREM
                                Tyle czasu Adobe wbijało do głowy że Brightness jest skuteczniejsze niż Exposure, produkowali filmy, szkolenia, i jak już człowiek się do tego przyzwyczaił to okazuje się że w nowej wersji tego nie ma?
                                hmmm
                                Serio? Korzystam z Lightrooma jeszcze od czasów bet zupełnie najpierwszej wersji i suwak do jasności był _najrzadziej_ przeze mnie wykorzystywanym narzędziem do edycji obrazu.

Komentarz

Pracuję...