Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
W/g ich informacji póki co brak wsparcia dla Microsoft Windows XP. tylko vista lub Siódemka To się niektórzy zdenerwują...
Kurde. Kości pamięci do mojego ZX Spectrum też "już" Kingston nie produkuje. To się wkurzyłem!
Zamieszczone przez Giraff
I jeszcze jedna uwaga - nie wiem, czy zwróciliście uwagę, ale nie ma możliwości importu/ konwersji katalogów z wersji 1,2 lub 3. Póki co beta obsługuje tylko swój własny format.
To nie ma najmniejszego znaczenia. Umyślnie ta funkcja jest wyłączona, aby Adobe nie dostał miliarda maili że im katalog się zepsuł. To przecież beta. W finalnej będzie jak nic, zresztą napisali o tym.
lista zmian mi sie podoba, szczegolnie funkcja geotagowania i mozliwosc robienia ksiazek. kilkadziesiat Euro za update od biedy dam, jesli to bedzie dobrze dzialac. ale jesli nie bedzie bezposredniej konwersji katalogu LR3 do LR4 to niech sie w * caluja. nie bede importowal od zera 50 tysiecy fot...
To nie ma najmniejszego znaczenia. Umyślnie ta funkcja jest wyłączona, aby Adobe nie dostał miliarda maili że im katalog się zepsuł. To przecież beta. W finalnej będzie jak nic, zresztą napisali o tym.
Ogólnie katalog w Lr to lipa, nie używałem go zbyt intensywnie, a już ze dwa-trzy razy miałem z tym problem.
Odkąd włączyłem robienie xmp - jak ręką odjął. Tracę w ten sposób coś istotnego?
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
ale jesli nie bedzie bezposredniej konwersji katalogu LR3 do LR4 to niech sie w * caluja. nie bede importowal od zera 50 tysiecy fot...
tak jak pisał allxages, będzie import/ konwersja ale zapewne dopiero w w Release Candidate.
Adobe nie ryzykuje, na tym etapie za duże są szanse, że coś się jeszcze zmieni w między czasie w formacie katalogu albo że jakiś nie-super-świadomy-zagrożenia-beta-tester użyje Bety, która mu zniszczy pracowicie zbudowany katalog ze zdjęciami z imienin u cioci
Ogólnie katalog w Lr to lipa, nie używałem go zbyt intensywnie, a już ze dwa-trzy razy miałem z tym problem.
Odkąd włączyłem robienie xmp - jak ręką odjął. Tracę w ten sposób coś istotnego?
hmmm... a ja zawsze żyłem w przeświadczeniu, że katalog i XMP to symbioza A tak serio: włączona obsługa XMP nie powoduje, że informacje (meta-data) przestają być przechowywane w katalogu.
Ostatnio edytowany przez Giraff; 5934.
Powód: Automerged Doublepost
hmmm... a ja zawsze żyłem w przeświadczeniu, że katalog i XMP to symbioza A tak serio: włączona obsługa XMP nie powoduje, że informacje (meta-data) przestają być przechowywane w katalogu.
Możliwe, w detale techniczne nie wnikałem.
Przy włączonym generowaniu XMP przynajmniej nie stracę informacji o obróbce przy padzie katalogu i dodatkowo mogę otwierać z zachowaniem tych informacji rawy bezpośrednio w ACR (który AFAIK lrcatalog olewa).
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
No ale nie masz historii modyfikacji parametrów, dla którego to zapomniałem już w 100% o ACR i nawet pojedynczego RAWa, którego mam komuś obrobić "na odwal" też importuję do LR
Przy włączonym generowaniu XMP przynajmniej nie stracę informacji o obróbce przy padzie katalogu (...)
Nie wiem jak inni koledzy, moze mają inne doświadczenia, ale ja ostatnim razem straciłem katalog Lightroom wersji 1. Od wersji 2 włącznie wzwyż katalogi zostały znacznie poprawione przez Adobe, i od tamtego czasu nie przypominam sobie, abym miał z tym problem. Dlatego też kopie zapasowe katalogów trzymam tylko do 3 kopii wstecz...
Dokładnie. XMP mam włączone (jako backup), ale trzymam wszystko w jednym dużym katalogu. Dzięki temu mam historie zmian itd. Poza tym nigdy nie miałem problemu z katalogiem!
Ostatnio jednak głównie aparaty produkują mi DNG, a LR nie tworzy dla niego XMP z wiadomych przyczyn...
Tyle czasu Adobe wbijało do głowy że Brightness jest skuteczniejsze niż Exposure, produkowali filmy, szkolenia, i jak już człowiek się do tego przyzwyczaił to okazuje się że w nowej wersji tego nie ma?
hmmm
Tyle czasu Adobe wbijało do głowy że Brightness jest skuteczniejsze niż Exposure, produkowali filmy, szkolenia, i jak już człowiek się do tego przyzwyczaił to okazuje się że w nowej wersji tego nie ma?
hmmm
Serio? Korzystam z Lightrooma jeszcze od czasów bet zupełnie najpierwszej wersji i suwak do jasności był _najrzadziej_ przeze mnie wykorzystywanym narzędziem do edycji obrazu.
Komentarz