Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • micles
    Zablokowany
    • 2006
    • 4359

Są programy do wyłączania kompa z bardzo wyrafinowanymi triggerami, jednym z przydatnych w tej sytuacji byłby warunek coś na kształt "wyłącz po 5min pracy CPU poniżej 50%". Poszukaj, a znajdziesz. Keywordy do google : shutdown computer cpu load.

Komentarz

• luka080
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 17

Zamieszczone przez micles
      Tak, ale całej obróbki w Lightroomie czasami zrobić nie idzie - im więcej na RAWie, tym lepiej, ale sam retusz to już raczej w Photoshopie.Dla fotografów tylko "sucha wartość", która rzutuje (achh, ta informatyka) wymiary w pixelach na wymiary w calach, czyli po ludzku : mówi jakie wymiary będzie miała nasza odbitka, jeżeli użyjemy do druku oprogramowania, które bezmyślnie z tej wartości skorzysta. Najczęściej jednak to inne parametry są "na sztywno" - jak oddajemy zdjęcia do labu, to nie mówimy, że "moja fota ma tyle i tyle pix i poproszę ją w tyle i tyle dpi" tylko "moja fota ma tyle i tyle pix i poproszę ją w tyle i tyle cm", i przy tym rozwiązaniu dpi wyznacza się dynamicznie, że tak to brzydko ujmę.
      Prawdę mówiąc nigdy nie lubiłem tego typu zagadnień w fotografii i zawsze traktowałem je po macoszemu. Konkludując Twoją wypowiedź, lepiej zostawić w większym rozmiarze JPG-i czy ustawić większą rozdzielczość PPI?

Komentarz

• strideer
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1905

Rozdzielczość w przeliczeniu na cal (dpi, ppi) ma znaczenie w momencie kiedy zamieniasz obraz w pamięci komputera na obraz na papierze lub wówczas, kiedy określasz rozmiar obrazu w centymetrach lub calach (w momencie tworzenia lub zapisywania pliku). Rozdzielczość na cal nie ma absolutnie znaczenia, kiedy posługujemy się miarą w (mega)pikselach.

Komentarz

• bajej
          Coś już napisał
          • 2009
          • 76

hej

ostatnio zauwazylem, ze obrazu w LR wygladają ciut inaczej niż te, które później zapisuje w jpg, co mi trochę przeszkadza. Pliki w LR mają jakby ciut inny kotrast, moze nawet lekko cieplejsza barwę. O co chodzi? Wszedzie mam ustawiony profil sRGB

http://i41.tinypic.com/b88pc1.jpg - screenshot z LR
          http://i42.tinypic.com/16bc5fo.jpg - to samo zdjęcie wyeksportowane do jpg

Jakieś pomysły?

Komentarz

• Lukas87
            Coś już napisał
            • 2010
            • 86

Miałem podobnie gdy komp był podłączony do TV. W ustawieniach TV zmieniłem profil wyświetlania i było ok. Popróbuj w ustawieniach monitora.
            R6 II + R | RF 24-70 f/2.8 + RF 50 f/1.8 + EF 70-200 f/2.8 IS II + EF 135 f/2

Komentarz

• G11
              Zablokowany
              • 2011
              • 43

Importuję za pomocą LR zdjęcia z karty na dysk w komputerze. Zapisuję w katalogach po dacie wykonania np. W katalogu 2011 są katalogi z miesiącami a w nich dni.
              Na dysku zewnętrznym zapisują się jednak w katalogch z datą w dniu ściągnięcia a nie datą wykonania. Co trzeba zmienić w ustawieniach aby zdjęcia katalogowały się tak samo?

Komentarz

• Giraff
                Bywalec
                • 2006
                • 100

Bajej,
                a możesz napisać, jakich aplikacji używasz do podglądu finalnej fotografii? Jeżeli używana przez Ciebie aplikacja nie obsługująca profili kolorów, to należy się spodziewać, że będziesz widział różnice.

Jeżeli natomiast używasz czegoś, co poprawnie posługuje się profilami kolorów proponuję przyjrzeć się - podobnie jak kolega Lukas87 napisał - Twoim ustawieniom wyświetlania profili kolorów w monitorze. Domyślnie np. Windows 8 - profil kolorów RGB nie jest ustawiony.

Daj znać, czy sugestie na coś Cię naprowadziły...

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

G11,
                jeżeli podczas importu używasz opcji "Makea second copy to:" z menu "Import" Lightoom to muszę Cię zmartwić...

Opcja ta służy do wykonywania tylko TYMCZASOWEJ kopii fotografi i póki co Adobe nie przewidziało opcji duplikowania układu folderów, nazwenictwa plików, meta-danych czy też ustawień z modułu "Develop". Stąd też brak oczekiwanych przez Ciebie dat, czyli pliki zapisaywane są z datą dnia importu.
                Ostatnio edytowany przez Giraff; 5934. Powód: Automerged Doublepost
                Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl

Komentarz

• My Nick
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 219

Czy jak kupię teraz to będę miał aktualizacje do końca ulepszania wersji 3 ?
                  EOS 400D 17-55 f2,8 IS USM 70-200 f2,8

Komentarz

• allxages
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2549

Tak..

Komentarz

• G11
                      Zablokowany
                      • 2011
                      • 43

Dzięki za odpowiedź Giraff. To co piszesz jest dziwne bo przed przeinstalowaniem systemu właśnie tak przez ponad rok zapisywało mi kopie na dysku zewnętrznym a teraz tylko po dacie zgrywania z karty.

Komentarz

• Boobsoon
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 37

Witajcie dawno nie było mnie na forum. Ale jak to się mowi - ' gdy trwoga to do Boga '
                        Przejżalem forum w poszukiwaniu odpowiedzi na moj problem i co prawda zetknęlem sie z takim pytaniem , lecz nikt nie udzielił na nie odpowiedzi.
                        Rzecz w tym , że nie widzę podglądu obrazów w Lr sprawdzałem wszelkie wersje zaczynające sie na 3.x. Jeśli chodzi o ten problem dzieje się to samo z siebie. Miałem już niegdyś ten problem , a rowiązaniem byl format. Teraz mam nowszy komputer , Lr do tej pory działał jak powinien. Przez jakiś czas nie odpalem programu aż wczoraj chciałem doszlifowac zdjęcia z wigilii a tu ZONK ! Kiedy wybieram zdjecia do importu widze ich podglad , miniaturki itd. Natomiast kiedy juz sie zaimportują widze tylko prostokąty z nazwami zdjęć, kiedy kliknę w miniaturke ładuje się podglad z tym ze szarego prostokąta.
                        Jesli chodzi o inne programy to cs Bridge , photoshop , camera Raw działa prawidłowo przy tych samych plikach..

prosze niech znajdzie się ktoś mądry i powiem mi co mam z tym fantem zrobić .
                        50D + grip + 17-40 L + speed light 580II ex ....
                        ps. wsumie to sprzęt skradziony ;( zbieram od nowa !

Komentarz

• micles
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 4359

Ja bym spróbował nie trzymać całego archiwum w jednym katalogu Lightrooma (w sensie w jednym .lrcat), i starał się nie przenosić plików źródłowych w inne miejsca niż te, z których zostały zaimportowane do Lightrooma.

Komentarz

• Boobsoon
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 37

Okej no można probować , ale co jeśli przed chwilą usunęlem Lr wyczyscilem wszystkiego jego foldery i zainstalowalem od nowa. Swieżo dodanych zdjęc także nie widzę ! ;(

Komentarz

• Giraff
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 100

Boobsoon,
                              * czy ta przypadłość dotyczy zarówno plików RAW jaki i JPEG?
                              * kojarzysz, czy w między czasie - od odstatniego uruchomiania Lr - instalowałeś jakieś łatki np.: dla Camera RAW?

Swieżo dodanych zdjęc także nie widzę ! ;(
                              ...to zdjęć czy miniatur (thumbails) nie widzisz?
                              Ostatnio edytowany przez Giraff; 5934.
                              Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl

Komentarz

• Boobsoon
                                Dopiero zaczyna
                                • 2008
                                • 37

Tak tak , przypadłość tyczy sie zarówno jpgów jak i CR2 .
                                Sprostuję koledze - widzę podglad zdjęć do momentu kliknięcia ' importuj' , następnie program mieli tam sobie i widze tylko miejsca w ktorych powinny być zdjecia oraz ich nazwe. Z tą łatką to bardzo dobre pytanie . Mozliwe jest ze aktualizowalem system, ale czy czy Camera Raw.. nie pamietam.
                                Masz jakąs teorię ?
                                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                                Dokladnie tak to wygląda.....

Uploaded with ImageShack.us
                                Ostatnio edytowany przez Boobsoon; 16398. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...